felmondás gyes alatt


GasparicsA # 2011.06.29. 19:20

Nagyon szépen köszönöm, feltétlenül megírom majd a fejleményeket! Amúgy érdi vagyok, úgyhogy nem vagyok messze a dolgoktól :)

siha # 2011.07.01. 08:40

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz, hisz ön segített jó pár évvel ezelőtt is nekem egy egészen más kérdéskörben.
Képviselő és védőnő vagyok egy községben. A mi önkormányzatunknál is nagyon nehéz idők járnak, főleg az általános iskola és óvoda visz évente el több, mint 91millió forintot, melyre forrásokat keres az önkormányzat. Mivel egy szakértői vélemény szerint mérhetetlen pazarlás, rossz gazdálkodás vezetett ( és persze az alulfinanszírozás, amiről nem tehet az ÁMK vezetés), többnyire az iskolában történnek meg a megszorítások. Tegnapi nappal megszavaztuk, hogy a pedagógusoktól az adható étkezési jegy adását felfüggesztjük határozatlan időre. A község többi közalkalmazottjától nem vettük el az étkezési jegyet, mivel ők nem tehetnek arról, hogy az iskolában rossz volt a gazdálkodás, ömlött a pénz az iskola felé. Kérdésem az lenne, jogos e ez a lépés az önkormányzatnak, nem diszkrimináció a pedagógusok felé. Nem kellene vagy mindenkitől megvonni, esetleg felére csökkenteni stb... Sajnos védőnőként nem vagyok tisztában ezekkel a jogi kérdésekkel, én is kapom étkezési jegyet, nem szeretném, ha úgy tűnne magam javára hajtom a malmot, szeretném a szavazatomat úgy leadni, képviselni az embereket, hogy nem követek el szabálytalanságot. Még lenne időm korrigálni, meggyőzni a többieket, ha szabálytalanok voltunk, még úgy is, hogy saját kollégáimtól is elveszem az adható juttatást. S azelőtt kell lépnem, hogy megelőzzem az esetleges pedagógusok jogi tanácsadó véleményének kikérését, a szankció bíróságra adását. Várom sürgős válaszát, hogy a jövőheti testületi ülésre feltudjak készülni. Nagyon szépen köszönöm előre is, védőnőként jó egészséget kívánok Önnek! Üdvözlettel: Gezus6

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.01. 08:59

Ha az iskola önálló intézmény - és nincs valamiféle önkormányzati szintű kollektív szerződés - akkor a juttatás lehet eltérő a többi intézménytől. Megjegyzem viszont, hogy szerintem erről nem is a képviselő-testületnek kell (szabad) döntenie, mert nem ő gyakorolja a munkáltatói jogokat. Ez az intézményvezető hatásköre.

Fee22 # 2011.07.21. 17:49

Tisztelt KBS!
Hallott már erről?:

"A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett .."Munka törvénykönyve tervezett módosítása szerint viszont már a védelmi időszak alatt is lehetne közölni a felmondást. Az indoklásból az derül ki, mintha a lépésre azért lenne szükség, mert a munkáltatók így is, úgy is megszabadultak a gyermekesektől, csak rendkívüli felmondással, amit esetenként indokolatlanul alkalmaztak. A tervezet szerint megszűnik a 15, illetve 30 napos türelmi idő is, a felmondási idő a védelmi időszak leteltének napján egyből elkezdődik.

A jövőben kikerülnek védett körből azok a nők, akik lombikbébi programban vesznek részt. Utóbbi szigorítást azzal indokolja az előterjesztés, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható."

Remélem csak rémhír!
Üdv

nandy # 2011.07.22. 09:47

Nem mondhat fel, csak közölheti a felmondási szándékát. De a felmondási idő nem kezdődhet el a védelem időszaka alatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 10:34

És ez is csak augusztus 1-től. Nem akkora lazítás ez, mint amekkorának a bulvár meg a bulvárba hajló sajtó festi.

Fee22 # 2011.07.22. 12:45

Tehát akkor azt mondhatja,tegyük fel a terhesség elején,hogy a 3 év eltelte után ( szülés után 3 év) ki fog rúgni?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 14:33

Én ilyen változtatást egyáltalán nem találok a 2011. évi CV. tv-ben.

kiskocsi # 2011.07.22. 17:53

Kedves KBS!

Már végigolvastam a fórumot, de még mindig maradt néhány kérdésem. Remélem tudnak rá válaszolni.
A helyzetem:
2003 óta vagyok alkalmazásban egy cégnél. 2007 októberében született meg a kislányom. Előtte kivettem az azévi szabikat. A kisfiam 2009. augusztusában született, még az előző gyedembe, így folytatólagos volt munkaviszonyom. A cég 2009 eleje óta felszámolás alatt áll. Elég sok ingó és ingatlanja van a cégnek, így sok mindent kell eladnia a felszámolónak, és ez sokáig eltarthat. Végül is már 2 éve tart. Augusztus 25-én lejár a gyedem. Tavasszal felhívott a felszámoló, hogy elszámolna velem közös megegyezéssel. Akkor még jó ötletnek tűnt, de ma már nem olyan biztos.
Kérem szóljanak, ha valamit rosszul tudok!!!

A lehetőségeim:
Vagy közös megegyezéssel felmond nekem, de akkor a 13 hónap bért+felhalmozott szabik, ki kellene, hogy fizessen. Lehet még valamit hozzá venni, hogy nőjjön az összeg?
A másik eshetőség, hogy jelzem neki, hogy vegyen vissza dolgozni a gyed lejártával (nem megyek gyesre,hogy ne 6 órás bért kapjak). Mivel felszámolás alatt áll a cég, így nem tud foglalkoztatni, és állásidőre járó bért kell, hogy fizessen. Úgy tudom a bérgarancia alapból meg is tudja tenni zökkenőmentesen. Ja, én vagyok az egyedüli munkavállaló a cégnél, mivel még a felszámolás előtt mindenkit kirúgtak, csak engem nem tudtak. Így csak engem kell fizetni, és ha a bérgarancia alapból teszi, ez kb fél évig kitartana (br 150 e a fizum).
Utána viszont hogy fog engem fizetni? Akkor, ha elad valamit és lesz pénz? Vagy köteles félretenni az én béremre, amíg köteles foglalkoztatni? Mert a bérgarancia kimerítése után még 7 hónap lesz hátra.Azt tudom, hogy előnyt élvezek az összes követelővel szemben (bank, apeh, stb)
Kérheti-e, hogy vegyem ki először az összes felgyülemlett szabijaimat?
Ha idő közben véget ér a felszámolás, akkor mire számíthatok?
Szóval melyik lehetőséggel járnék a legjobban?

Elnézést a hosszú szövegért, de sajnos rövidebben nem ment.
Előre is köszönöm a válaszokat!
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 19:33

A közös megegyezés nem felmondás, az közös megegyezés. Abban jószerivel bármi lehet, amiben a felek meg tudnak egyezni. Hogy ez az egyezség előnyösebb-e neked, mint az, ha kapod az állásidőt, és csak a felszámolás végén szűnik meg a munkaviszonyod, az épp az egyezség tartalmától függ, amelyet még te sem ismersz, nem hogy mi.

A szabadságokat természetesen kiadja a munkáltató, nem őrült meg állásidőt fizetni, ha szabadságod is van. (Ráadásul a törvény kötelezi a kiadására. legalábbis most még.)

KBVera # 2011.07.24. 08:48

Tisztelt Ügyvéd Úr,

azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2003tól dolgozom egy cégnél, ami közben felszámolás alá került, én ez év decemberéig lettem volna gyesen, de elfogadtam egy állást. Első körben mondták, hogy mivel én mondok fel elesek mindentől. Sem végkielégítést, sem egy leemelt táppénzem illetve semmi szabadságpénzt nem kapok meg.
Az elnne a kérdésem, hogy van-e valami lehetőségem, hogy legalább valamelyik részét megkapjam juttatásomnak? illetve ezt milyen felmondás vagy megegyezés formájában tehetnénk meg ha hajlanak rá?
Ha nem hajlandóak semmi kompromisszumra és felmondok akkor utánna van-e valami jogi útja akár a táppénzem vagy a többi járandóság behajtására?

Várom szíves válaszát: Vera

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 09:03

Ez csak részben igaz. Munkavállalói felmondás esetén valóban nincs végkielégítés, de a ki nem adott szabadságokat ki kell fizetni. (Hogy mi az a "leemelt táppénz", azt én nem tudom.)

Az viszont eleve kérdés, hogy miért kellene felmondani egy felszámolás alatt álló munkáltatónak, ha az úgysem tudja foglalkoztatni a munkavállalót.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 09:03

Ez csak részben igaz. Munkavállalói felmondás esetén valóban nincs végkielégítés, de a ki nem adott szabadságokat ki kell fizetni. (Hogy mi az a "leemelt táppénz", azt én nem tudom.)

Az viszont eleve kérdés, hogy miért kellene felmondani egy felszámolás alatt álló munkáltatónak, ha az úgysem tudja foglalkoztatni a munkavállalót.

KBVera # 2011.07.24. 09:22

Tisztelt Ügyvéd Úr,

köszönöm gyors válaszát. A leemelt táppénz, gyesek, gyedek tavaly májusban történtek, a cégnek utalt pénzek inkasszó miatt tartozásba mentek. Ezt a havi pénzünket azóta sem láttuk, de nem is igéri a felszámoló mert cég hibája, ott meg nem keresgélhetünk már semmit. Ha alapítottak új céget, akkor lehetséges az amit ők állítnaka hogy nem fizetnek ki ha felmondok? Vagy ez attól független és nem is mondhatok fel egy felszámolt cégnek? Ha esetleg közöset ajánlanak fel valamennyi pénzzel azt fogadjam el mert legalább kifizetnek valamit?

Köszönettel: Vera

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 10:25

Ez egyre érthetetlenebb.

kiskocsi # 2011.07.24. 19:04

Kedves KBS!

Köszönöm a válaszát!

Van-e valamiféle hátránya (munkanélk.segély, nyugdíj, támogatás)annak, ha elfogadnám a közös megegyezésnél felkínált összeget, és utána gyesre mennék? Természetesen, ahogy Ön már több fórumozónak tanácsolta,hogy kérje meg az árát, és mivel még 1 évig védelem alatt állok, és szabadságaim is vannak(összesen 4 év gyed), így kb másfél év fizetésre gondoltam, ami nekem elfogadható.
Van-e valamiféle szabályozás arra, hogy ha pénzzé tesz a felszámoló a cég egy ingatlanját, vagy ingóságát, akkor a munkavállaló teljes bérére(az én helyzetemben legalább 1 év) félre kell tennie az összeget? Vagy lutri, hogy lesz-e a kasszában fizetéskor pénz. A bérgarancia alap kb 6 havi béremet fedezi.
Előre is köszönöm!
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 20:19

A bértartozás a) kategóriás hitelezői igény a felszámolás egyéb költségeivel együtt.

kiskocsi # 2011.07.25. 13:02

Kedves KBS!

Ma olyan információt kaptam, hogy mivel felszámolás alatt áll a munkáltató cég, így akár a felszámoló, mint munkáltató élhet a rendes felmondással, hivatkozva arra, hogy termelő munka már nem folyik a cégnél, így engem sem köteles megtartania. Így "csak" kb 6,5-7 havi bérre leszek jogosult (szabi, felmondási idő, végkielégítés). Ez tényleg igaz? Mert én már az Ön által elmondottak alapján kb 1,5 éves, de minimum 1 évi bért kértem volna a közös megegyezésnél, mivel aug. 25-től még 1 évig jogilag védelem alatt állok.
Akkor most mit kérhetek és mire vagyok jogosult? Mi a gyakorlat?
Válaszát előre is köszönöm!
üdv

pazs # 2011.07.25. 13:27

Nem igaz, védelem ekkor is van, a jogutód nélküli megszűnésig.

kiskocsi # 2011.07.25. 13:46

Köszönöm a választ Pazs!

Akkor tehát van jogi alapja, hogy az egy évre járó állásidőt, mármint bért kérném a közös megegyezéskor?

Ha valaki tudná az ide vonatkozó jogszabályokat, annak rettentően hálás lennék. A héten kellene beszélnem a felszámolóval és nagyon észnél kell lennem, hogy mit kérhetek. A magabiztos fellépés már fél siker lenne. :)

durum # 2011.07.26. 20:40

Én az új törvényjavaslattal kapcsolatosan érdeklődőm, próbáltam utána nézni, hogy valahol már tettek fel ezzel kapcsolatosan kérdést, de nem találtam.

Szóval elolvastam az új javaslatot és mint gyes mellett dolgozó és közben harmadik gyerekével várandós anyuka nagyon komoly aggályaim vannak. Ha elfogadják a javaslatot, lehet tudni mikor lép hatályba? Tényleg jól értelmezem?

  • várandósként kirúghatnak rendes felmondással indok nélkül? Mi alapján fogják számolni a TGYÁST?
  • nem élvezek védettséget a gyerek 3 éves koráig, bármikor Gyes/Gyed alatt felmondhatnak
  • jelenleg duplán védett vagyok a 2ik gyerekem aki még nem három éves és a várandóság alapján. ezt mind elveszíteném?
  • van olyan vitahely ahol minket kismamákat is meghallgatnak a törvényhozás ellőtt?

Nagyon jó lenne, ha valaki tudna többet erről a kérdésről, mert nagyon rémisztő!

Raczkata # 2011.07.27. 12:50

Tisztelt Szakértő,
A segítségét kérném a következő kérdés megválaszolásában.

2011. október 23-ig, kislányom 2 éves koráig gyeden vagyok,határozott idejű szerződésem 2011. december 31-án jár le. Mivel a munkahelyemen leépítések kezdődnek, közvetlen főnököm azt javasolta, 1 évig még maradjak gyes-en, akkorra minden bizonnyal lezajlanak a leépítések.

1.) Egyik kérdésem az, hogy határozott idejű szerződés mellett jelent-e bármiféle védettséget a gyes?

2.) Éppen 10 éve dolgozom a munkahelyemen, folyamatosan megújított (2-3 évre szóló) munkaszerződésekkel. Ennek ellenére is a határozott idejű szabályozás érvényes rám, vagy a munkaviszony egy bizonyos idő elteltével határozatlannak minősül?

Nagyon köszönöm előre is válaszát!
Üdv,
Rácz Kata

mwzs (törölt felhasználó) # 2011.07.28. 13:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Gyes mellett dolgozom határozott idejű részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyban 2011.12.31-ig. Kérdésem az, hogy ha lejár a próbaidőm, akkor utána már a szerződés lejártáig nem bocsáthatnak el?
Próbaidő alatt viszont elbocsáthatnak akkor is, ha gyesen vagyok?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.07.28. 13:30

Próbaidő alatt el. Utána nem.

pazs # 2011.07.28. 13:46

Raczkata:

  1. a szerződés lejárta ellen nem véd.
  2. attól függ. Ha a lejárat időpontját követően legalább egy napot a közvetlen felettesed tudtával dolgoztál, akkor határozatlan idejűvé vált, de ha azóta aláírtál határozott idejűt, akkor meg az érvényes. Szóval az a kérdés, hogy utoljára mikor írtál alá határozott idejűt és az mikor jár(t) le.