felmondás gyes alatt


kiskocsi # 2011.07.31. 10:09

Kedves Szakértők!

SOS!!
Holnap kell beszélnem a munkahelyem felszámolójával a megegyezésről.
És sajnos még egy dolog nem tiszta.

Felmondhat-e nekem a felszámoló, mint munkáltató rendes felmondással arra hivatkozva, hogy a cégnél már nem folyik semmilyen termelői munka (egyáltalán semmi munka), amíg a gyermekem 3 éves nem lesz, és nem fejeződik be a felszámolás addig? A munkaügyi központban egy jogász azt mondta, hogy igen, de itt pazs azt írta, hogy nem.

Akkor most kinek van igaza?

Ha felmondhat, akkor kb 7 havi bér jár nekem (szabi+felmondási idő+végkielég).
Ha nem mondhat fel, akkor viszont kérném az egy évre járó állásidőre járó bért, és még esetleg a szabijaimat. Ezt lehet? És mennyire elfogadott a gyakorlatban?
Két gyerek meg egy borzasztó svájci frank alapú lakáshitel mellett nagyon nem mindegy!

Köszönöm előre is válaszokat!
üdv

ObudaFan # 2011.07.31. 10:28

Nem mondhat fel.

kiskocsi # 2011.07.31. 10:44

Akkor jogos lenne a követelésem az egy év állásidőre, amíg védett vagyok?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.31. 11:44

Mondjuk úgy, hogy korrekt-e az egyezségajánlatod. Követelésed ebben a helyzetben nincs.
Azt viszont még át kellene gondolnod, a munkáltatónak mi a jó abban, ha közös megegyezéssel minden kifizet, ami rendes felmondása esetén járna? Az egyezség általában kölcsönös engedményeket feltételez.

ObudaFan # 2011.07.31. 11:53

Rendes felmondásra nincs módja a munkáltatónak, felmondási tilalom van.

kiskocsi # 2011.07.31. 11:57

Igen, azt értem. Kiszámoltam, hogy elméletileg 1 év állásidőre járó bér + 1 hónap, amíg védett vagyok + a 7 hónap, amit bármikor is van a felmondás vagy a közös megegyezés, akkor is törvényben elő van írva, hogy ki kell fizetnie. Ez kb 20 hónap. Ezzel szemben én "csak" 1 évnyi bérrel is beérném. (két gyerek+lakáshitel+jelenleg nincs álláslehetőség)
Ez így szerintetek korrekt lenne? Persze tudom, hogy minden a felszámolón múlik,de nem akarok pali madár lenni, de erőszakos, követelőzőnek sem. Inkább kompromisszum késznek. :)

coffjani # 2011.08.12. 05:48

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben:
Jelenleg gyesen vagyok. (2012. 05.13-án lesz a gyermek 3 éves) Miután jeleztem a munkáltatómnak, hogy szeptembertől szeretnék munkába állni, tájékoztatott, hogy nem tud visszavenni, mert rosszul áll a cég anyagilag, majd közölte, hogy a bent maradt szabadságaimra és végkielégítésre összesen 300.000.- forintot tud nekem fizetni. Sajnos közben rá kellett jönnöm, hogy a főnöknőm és a könyvelő is nagyon csúnyán beakarnak csapni, pedig eddig nagyon jó volt a kapcsolatunk.
Vissza olvastam néhány oldalt és most már tudom, hogy fel sem mondhat, csak a gyerek 3 éves kora +1 hó után, addig állás díjat kellene fizetnie ha nem tud foglalkoztatni. 12 év munkaviszony után jár 55 nap felmondási idő + 3 havi végkielégítés. A bérem bruttó 100.000.- volt 8 órára, bérfejlesztés történt a távollétemben, az „utódom” bére bruttó 140.000.- 6 órára.
Az a kérdésem, hogy ebben az esetben legalább 180.000.- forintra kellene, hogy kiegészítse a béremet? Az állásidőm alatt csinálhat-e a cég munkabér csökkentést az összes (velem együtt 3)alkalmazott esetében papíron, hogy nekem kevesebb pénzt kelljen fizetnie? Rendkívüli felmondással felmondhatnak, és ha igen akkor milyen indokkal? Sajnos attól tartok, hogy perre kell számítanom…
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.
Magyar Szilvia

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 10:09

Ha nem is dolgozol, akkor hogyan adhatnál okot a rendkívüli felmondásra?

coffjani # 2011.08.12. 12:14

Köszi KBS!

Értem. És a munkabér csökkentést megteheti? Sajnos a 12 évem alatt láttam a főnöknőmtől számtalan tisztességtelen probléma megoldást, tehát nem tudhatom, hogy mire számíthatok.

Szilvi

pazs # 2011.08.12. 12:51

coffjani: nyilván meg, de miért egyezne bele a többi kolléga?

coffjani # 2011.08.12. 13:21

Üdv Pazs!

A másik két kollega alig huszonéves, nekik tök mindegy, hogy mennyi a bruttójuk, csak a nettó számít.
Hallomásom alapján a gyesem alatti bérfejlesztés pedig csak a főnökeim parájának köszönhető, mivel az egyik távozó munkatárs feljelentette őket, hogy a bérek nem valósak. Így papairon sebtiben hozzá lettek igazítva a valós fizetésekhez. A cég szerencséjére a feljelentő az idézéseket nem vette át, így az eljárást megszüntették, a bérek pedig maradtak. Tehát simán benne van a pakliban a bércsökkentés. Tehetnék valamit ellene ha azt akarná?

Üdv
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 15:41

Szeptemberig már nem fogják csökkenteni a béreket.

coffjani # 2011.08.12. 18:05

Szeptemberig már nem csökkentheti, de ha késöbb megteheti akkor ott tartok ahol a part szakad, mert akkor a végkielégítésem is kevesebb lesz ha eljön az ideje.
Nem akarom túlbonyolítani a helyzetet, csak ha a legrosszabbra számítok akkor annál rosszabb már nem lehet, és nem ér váratlanul a dolog.
A munkáltatómnak állásidő alatt kell járulékot fizetni utánam?
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 18:50

Áá. Ha már megszüntetted a fizetés nélküli szabadságot, akkor a többiek fizetését úgy csökkenti, ahogy hagyják, de a te - rendezett - személyi béredhez már nem nyúlhat.

coffjani # 2011.08.13. 06:19

Nagyon köszönöm a megnyugtató választ!

Szilvi

coffjani # 2011.08.17. 13:08

Kedves KBS!
Ismét a segítségedet szeretném kérni a következőkben.
Ma kaptam egy levelet a munkahelyemtől, hogy "2011.09.01-től ismét alkalmazásba kívánnak venni". Örülnöm kéne, hogy az előzmények ellenére mégis megmarad a munkám, de ez több mint gyanus, hogy ilyen könnyen belenyugodtak a visszatérésembe. Tényleg nem akarom feleslegesen túlparázni a dolgokat, de rosszat sejtek...
Mit tudok tenni ha nem hajlandó bérfejleszteni az esetemben?
Köszi
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.17. 16:54

Egyik oldalról munkaügyi felügyelet, másik oldalról fizetési meghagyás vagy per a hiánytó bér megfizetése iránt.

coffjani # 2011.08.18. 04:03

Köszönöm!
Szilvi

rodnas_ifotep # 2011.08.18. 04:07

Azt gondolom, hogy a kérdéseim ebbe a témába illenek a leginkább. Nagyon hasznos a fórum, köszönjük a szakértőknek a segítséget.
Röviden megpróbálom összefoglalni a kérdéseim mögött álló konkrét helyzetet, és azt amit magamtól ki tudtam okoskodni visszaolvasással és laikusi paragrafusolvasással. Örömmel venném, ha jelzést kapnánk, helyesek-e a meglátásaink.
A helyzet: több szakos középiskolai tanár, hatarozatlan idejű munkaszerződéssel félállásban gyesen. Gyes vége szeptemberben, ősztől szeretne visszatérni tanítani.
Tavasszal a visszatérési szándékra az iskola bizonytalankodik. Júniusban kijelentik, hogy annyi szabadságot kell kiadniuk a 3 év után, hogy szeptemberig nem lehet mind kiadni, azaz a tanítás nem fog menni. Tessék kivárni a gyerek 3. születésnapját, aztán jön a szabadság, aztán pedig majd könyvtárosként kellene dolgozni.

  1. Igaz-e?: Ez lehet, hogy logikus az iskolai beosztás miatt, de tulajdonképpen nem szabályos, mert az iskola köteles lenne a munkaszerződés szerint tanárként foglalkoztatni. Ha erre nem képes, akkor a munkavállalónak is alá kell írnia a más jellegű munkáról a megváltozott munkaszerződést, vagy pedig érdemi munka nélkül is kap fizetést.
  2. Igaz-e?: Már elsőre sem voltak teljesen rendesek, mert, ha a munkavállaló tavasszal akart volna visszatérni, akkor is tudomásul kellett volna venni a visszatérését, akkor, amikorra bejelenti. Sajnos akkor még jóhiszeműen írásban nem dokumentáltunk semmit.
  3. Igaz-e?: Az elmaradt szabadság kiadásával nem lehet vacakolni, annak meg kell történnie a munkábaállás kezdetén (pontosabban az adott évben, ami egy iskolában ősszel nem jó), ebben igazuk volt.

Újabb fejleményként adódott egy pontosan egy éves tanári félállás, egy elutazni készülő tanár helyettesítésére. Határozott szerződéssel, szintén heti 20 órában, egy másik, szintén jó iskolában végzendő értelmes munka. Viszont ezért a határozatlan idejű szerződést nem lenne jó feladni.

4. Igaz-e?: Bár elvben összeegyeztethető a két 20 órás munkahely, de az első iskola megteheti, hogy nem kooperál, hisz a munkarend az ő hatáskörük, és nyugodtan beoszthatják, amikorra akarják a munkaórákat. Ha a munkavállaló nem jelenik meg akkor, akkor felmondhatnak. (Persze tanítani kellene beosztani a munkakörnek megfelelően.) Sajnos ez látszik a valós helyzetnek.
5. Igaz-e?: Megegyezés nélkül felelőtlenség aláírni a második részmunkaidős munkaszerződést, mert konfliktus esetén nem lehet mindkettőt tisztességgel ellátni. A gyerek 3. évével pedig vége a nyugis fizetésnélkülinek.

A legjobb megoldásnak az tűnne, ha az első iskola még egy tanévre fizetésnélküli szabadságot adna, hisz nem tudnak a munkakörnek megfelelő elfoglaltságot (órákat) adni.

6. Igaz-e?: Ezt viszont egyáltalán nem lehet rájuk kényszeríteni, ha nem akarják. Legfeljebb a tanári munka követelésével lehetne fenyegetőzni és kellemetlenkedni. Perszenem jó dolog a munkáltatóval rossz viszonyba kerülni.
7. Ráadás: Egy fizetésnélküli, meg egy aktív napi 4 órás állás mellett is meg lehet kapni a gyet-et is (3 gyerekre), hisz az aktív munkaviszony nem éri el a 30 órát.
Köszönöm a reagálók erre szánt idejét!

coffjani # 2011.08.19. 08:05

Kedves KBS!
Ne haragudj, hogy már napok óta „zaklatlak” a kérdéseimmel, de ismét hozzád kell fordulnom. Sajnos beigazolódni látszik a rossz érzésem, megtudtam, hogy ügyvédnél jártak (miattam), hogy ott mi történt azt nem tudom.
Ugye rám még nem vonatkozik a 2011.08.01-i „szabadság csökkentés”, vagyis esetemben még a gyes 1 évére kell számolni?
Írásban jeleztem a munkáltatómnak, hogy szeptember 1 után szeretnék munkába állni, de azt csak szóban, hogy szabadsággal szeretnék kezdeni. Ezzel visszaélhetnek valahogy? Pótoljam írásban a szabira vonatkozó kérésemet?
Előre is köszönöm.
Szilvi

ObudaFan # 2011.08.20. 08:22

rodnas_ifotep

Nem minősül munkaszerződés-módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján, eredeti munkaköre helyett, vagy eredeti munkaköre mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el (átirányítás). Az átirányítás a munkavállalóra nézve - különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire tekintettel - aránytalan sérelemmel nem járhat. Az átirányítás várható időtartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. Az átirányítás alapján történő munkavégzés időtartama - kollektív szerződés eltérő rendelkezése hiányában - nem haladhatja meg naptári évenként a negyvennégy munkanapot. Ha az átirányítás időtartama egy munkanapon belül a négy órát meghaladja, azt egy munkanapként kell számításba venni. Egy naptári éven belül a több alkalommal elrendelt átirányítások időtartamát össze kell számítani.

A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani. Az idén nyári törvénymódosítás folytán a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadságnak csak az első hat hónapjára jár rendes szabadság.

A munkarenddel kapcsolatban: valóban a munkáltató állapítja meg, a törvény keretei között, de azon belül nagy szabadsággal. Azért arra köteles figyelemmel lenni a munkáltató, hogy a törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni.

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.20. 10:17

Coffjani: pótold, az a biztos.

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 12:27

ObudaFan,

Köszönöm a reakciót.

Ezekkel a szabályokkal, és a friss változásokkal is tisztaban voltam, amikor összeírtam a kérdéseim.

Sajnos még most sem vagyok benne biztos, hogy a mi meglátásaink helyesek, azaz ezek a szabályok úgy illenek a mi helyzetünkre, ahogy leírtam.

Tartok tőle, hogy túl hosszú és túl specifikus voltam. Nyilván esettanulmányokat a legjóindulatúbb segítő sem ír majd. Azért egy "igen, igen, nem nem" válasz jól jönne.

A könyvtárossá átirányítás jelen esetben egész tanévre szólna, ami 44 munkanapnál határozottan több, Beosztásra, képzettségre való tekintettel valamenyire sérelem egy tanárnak, de hát az egész hivatkozásnak a szerepe csupán az lenne, hogy rá lehessen a iskolát vezetni arra, hogy van jobb megoldás. Azaz a gyes fizetésnélkülijének meghossabbítása, hisz másutt egy évre kapna értelmes munkát, itt pedig épp nincs ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.20. 13:51

Könyvtárostanár esetén ez szerintem belefér a tantárgyfelosztásba. Nem könyvtárostanár esetén már necces.
A kinevezés szerinti illetményt viszont szerintem nem lehet egyoldalúan csökkenteni. (Hacsak mostanában bele nem módosítottak valami ilyesmit a Kjt.-be.)

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 14:41

kbs, köszönet!

Nem könyvtárostanár, szóval ez az érv ülhet.
Mondjuk persze már régen rossz az egész, ha nem bizalmi viszony, hanem huzakodás és paragrafuskeresés van.