felmondás gyes alatt


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 11:32

Ha működik az a székhely (telephely, fióktelep), ahol a szerződésed szerint a munkát végzed, akkor nem. De ebben az esetben is átirányíthat, illetve elrendelhet kiküldetést korlátozott időre.

Pandacsöki # 2011.02.10. 13:59

Sziasztok,

Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
Feleségem jelenleg gyed-en van második gyermekünkkel, április elején jár le a gyed, utána gyes. Munkáltatója a napokban közölte vele, hogy a céget -egy kft-t, melyben dolgozik eladták atavly nyáron. Sőt azóta már, ismét újabb tulaja van. A régi cég a tevékenységet egy újabb kft-ben folytatja, ebbe fel is vették az aktív dolgozókat. De feleségemet valószínűleg nem (apeh-nél megnéztük a jogviszonyát).
Munkáltatója azt mondja, hogy őt is átveszik ebbe az új cégbe, de csak rosszab feltételekkel: kevesebb fizu, 36 óra, határozott idő. Azt mondja a szabijai elvesztek. Küldeni fog postán kilépő papírokat, és új munkaszerződést.
Azt még tudni kell, hogy a vidéki fiókiroda ahol feleségem dolgozott, időközben megszűnt. Biztos, hogy meg akarnak majd szabadulni tőle, minél előbb.

Kérdéseim:

  • Ez a cégváltás tavaly nyáron volt. Elképzelhető, hogy ő még a régi cég alkalmazottja, egy teljesen ismeretlen kft-ben? Vagy cégeket nem szoktak passzív dolgozókkal együtt eladni?
  • Miért akar neki a régi főnök ismét munkaszerződést ajánlani, miért nem hagyja bent ebben a régi kft-ben, hogy bajlódjon vele az aki megvette?
  • Érdekünkben áll elfogadni a kínált munkaszerződést? Hamarosan lejár a gyed, gyes-t kezdenénk, közben dolgozunk a 3.ik gyermeken. Hogyan fogunk intézkedni ez ügyben a munkáltatónál, akit nem ismerünk, semmit nem tudunk róla?

Köszi,

Boborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 15:35

Pontosan hogyan kell azt érteni, hogy "a tevékenységet egy új kft.-ben folytatja"? És mi az, hogy a vidéki fiókiroda megszűnt? Hogyan, mi lett vele?

Pandacsöki # 2011.02.10. 15:48

Új kft.-t alakított, új név, adószám, cégjegyzékszám stb. Ebbe felvette az akkor aktív dolgozókat. Az image, a brand maradt a régi.

A vidéki irodát korában megszüntette, az ott dolgozók felmondással vagy közös megegegyéssel távoztak. De feleségem akkor már gyáson, vagy gyed-en volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 15:52

Nem ezt kérdem. Mi az a tevékenység, milyen eszközöket használ hozzá? Mi maradt az eladott cégben?

Jól értem, hogy az a bizonyos irodahelyiség bérelt volt?

Pandacsöki # 2011.02.10. 16:03

A tevékenység: utazások értékesítése, utazási iroda.
Az eladott cégben mi maradt? Nem tudom.
És azt sem, hogy miért volt ez az eladásé s új cég alapítása. Talán tevékenység szétválasztás miatt? De a régi cég szerintem már teljesen idegen kézben van. Valaki talán megvette a tevékenységi kör miatt?
A vidéki iroda bérlemény volt.

A régi cég új tulaja mit kezd egy passzív állományban levő kismamával, akinek elméletileg a szabadságait és egy csomó járandóságát ki kell fizetni?

Köszi,

Boborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 16:14

Jobb lett volna valami konkrétabb tevékenység. Mindenesetre hivatkozzon arra, hogy úgynevezett üzemi jogutódlás történt, a tevékenységet átvevő, azt folytató új cég munkajogi szempontból jogutódja az eladottnak. Ezért a feleséged munkáltatója az új cég, a szerződése pedig változatlan tartalommal (munkaidő, rendezett alapbér) hatályos. Írásban, tértivevénnyel, majd kiderül, mit szólnak hozzá.

Ha semmit, akkor egy hónappal a munkába állás tervezett időpontja előtt ismételje meg az álláspontját, és jelentse be, hogy megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, és jelentkezik munkára. Kérje, hogy az előző évek ki nem adott szabadságait a tényleges munkába állás előtt adják ki neki.

Pandacsöki # 2011.02.10. 16:27

Kedves KBS,

Köszönöm az értékes hozzászólásodat.
Még annyit, hogy külsőre tényleg nem történt változás. A többi iroda maradt, ugynazzal a tevékenységgel. Weboldal, céglogó ugyanaz. Gondolom ez szintén erősíti ezt az "üzemi jogutódlást".

Köszi,

Booborján

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 17:09

Igen. Meg az, ha a munkavállalók nagy részét átvették, ha a partnereik nagyrészt azonosak stb.
Majd írj, mit szól a munkáltató.

Pandacsöki # 2011.02.10. 20:09

Még valami:

  • Mivel kell ezt az egészet lepapírozni: munkaszerződés módosítás/ki-belépés/vagy csak tájékoztat a munkáltató a változásról?

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.10. 20:32

Csak tájékoztatás.

murzo # 2011.02.11. 07:51

Tiszteletem, a férjem van GYEd-en a kisebbik fiunkkal, a GYES-t is az ő nevére igényeljük meg. Ha visszamegy dolgozni a felmondási védelem őt illeti meg?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.11. 09:14

Igen, azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette.

Flandrif # 2011.02.14. 09:42

Üdv,

GYEd-en vagyok a féléves kisfiammal. A munkahelyem felszámolás alatt áll (gondolom, jogutód nélkül fog megszűnni, bár ki tudja, mert multicég, és a külföldi üzemek természetesen vidáman működnek). A napokban felhívott az egyik ügyintéző, hogy gondoljam meg a felmondást, mert ha megvárom, hogy a cégnél lehúzzák a rolót, kismamaként nem fog járni minden pénz, ami egyébként járna. Azt sajnos nem jegyeztem meg, hogy konkrétan melyiktől esnék el. Hozzátartozik, hogy csoportos felmondás keretében már 2009-ben felmondtak - volna, de betegség és várandósság miatt nem tudtak elküldeni. A törvényeket, jogszabályokat böngészve viszont úgy vettem ki, hogy de igen, akkor is jár az összes juttatás, ha gyeden vagyok épp. Nem tudom, hogy járok jobban, hatodik éve vagyok a cégnél, ennél több pénz nemigen lesz, legfeljebb 1-2 nap szabadság rakódik még hozzá. Nem rúghatnak ki, mert védett vagyok, közös megegyezést én nem írok alá, különben is van papírom még a csoportosból, hogy mi jár elbocsájtás esetén - gondolom, az érvényes most is. Kérdésem: Önök szerint belemenjek a felmondásba vagy ne?
Köszönöm: Tóth Lászlóné

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.14. 13:01

Ne.

Flandrif # 2011.02.14. 13:41

Megkérdeztem, hogy zajlik a felmondás: közös megegyezéssel bónuszként fizetik ki a végkielégítést + a felmondási időt. Azt mondja az ügyintéző, hogy ha nem mondok föl és közben megszűnik a cég akkor legfeljebb a szabadságaimat fizetik ki. Tartok tőle, hogy így van, és valami furmányos apróbetűs jogszabály miatt elesek ettől a pénztől (IS, a gyeses fórumon már kérdeztem, de nem felelt senki: a gyedemet már elintézték, hogy a minimálbér után kapjam, és nem tudom visszacsinálni, nem tudom, kihez fordulhatnék, merre keresgéljek.) Nehéz okosnak lenni...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.14. 15:40

Nem igaz.

efembe # 2011.02.21. 09:26

Kedves KBS!
Az lenne a kérdésem, hogyha már más betöltötte a korábbi munkakörömet (és őt szeretnék továbbra is ebbe a pozícióba), ezért más munkaköröket ajánlanak fel nekem, amik közül egyik sem megfelelő számomra, akkor kötelesek állásidőt fizetni?

C a s a b l a n c a # 2011.02.21. 11:08

Ha nem dolgozol, mit fizetnének??? (Még ha dolgozol se nagyon...)

Közös megegyezést nem szabad aláírni. Mondjanak fel, ha akarnak és fizessék a végkielégítést. GYES alatt egyébként sem lehet felmondani...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 11:11

Nem vagy köteles a szerződésedtől eltérő munkakörben dolgozni. (Az átirányítást kivéve.) Pont. A munkáltató viszont köteles a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni. Pont.
Ha nem tud a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni, a módosítási ajánlatot pedig nem fogadod el, akkor vagy fizet azért, hogy malmozol egész nap, agy felment a munkavégzés alól, és állásidőt fizet. Amíg nem tud felmondani.

efembe # 2011.02.21. 14:24

Kedves KBS!
Köszönöm a segítséget!

efembe # 2011.03.05. 07:43

Kedves kbs!
Visszavennének más beosztásba, de kevesebb fizetéssel.
Az én fizetésem alapbérből és jutalékból állt, és csak az alapbéremet adnák meg.
Megnéztem a MT-t, hogy az átlagkeresetemnél kevesebbet elvileg nem ajánlhatnának, de észrevettem, hogy ez is csak a gyermek 1 éves koráig jár. Ha már 2 éves elmúlt a gyermek, akkor rám mi vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.05. 08:10

Nem vagy köteles a szerződésedtől eltérő munkakörben dolgozni. (Az átirányítást kivéve.) Pont. A munkáltató viszont köteles a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni. Pont.
Ha nem tud a szerződés szerinti munkakörben foglalkoztatni, a módosítási ajánlatot pedig nem fogadod el, akkor vagy fizet azért, hogy malmozol egész nap, agy felment a munkavégzés alól, és állásidőt fizet. Amíg nem tud felmondani.

  • Az átirányítás alatt sem csökkenhet a bér - ha nem egyezel bele.
efembe # 2011.03.07. 09:14

Kedves kbs!
Ezt melyik paragrafus mondja ki?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.07. 09:17

Pontosan mit melyik szakasz mond ki?