felmondás gyes alatt


Lyonee # 2011.08.20. 16:19

rodnas_ifotep
A könyvtárostanár munkakör a legkönnyebb. De!!!
Azt szüntetik meg legelőször, ha megszorítás van, ezért nem ajánlom, hogy elfogadjátok.
A szabadság egy részét ki is lehet fizetni. ObudaFan is írta.
Azt azért jó, ha tudod, hogy akármikor nem szakíthatja meg a fizetés nélküli szabadságát egy pedagógus.

kjt 23/B.§
"(4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót
(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni."

rodnas_ifotep # 2011.08.20. 17:52

Köszönjük Lyonee!

Tudtunk erről a szabályról a fiz. nélküli befejezéséről, miután mostanában utánanéztünk. A szükséges idő meg is volt, csakhogy tavasszal azt hittük minden sima, úgyhogy nem maradt írásos nyoma.

A suli nem akarja kifizetni a szabit, hosszú távon ez biztos olcsóbb nekik.
Az viszont nem érthető, hogy miért nem tetszik nekik a fiz. nélküli hosszabbítása, ha úgysem tudnak tanári munkát adni, erre a tanévre pedig valahol másutt szükség lenne a dolgozóra.

Megegyezés nélkül pedig nem jó szerződni; valaki rosszul jár, ha kiélesedik a helyzet. Vagy a tanár (aki elveszti a határozatlan idejű szerződését itt), vagy a másik iskola, aki hoppon marad.

Persze konfliktus esetén a határozatlan szerződés se egy olyan felhőtlen dolog.

Lyonee # 2011.08.21. 07:16

rodnas_ifotep!
A feleségedet csak helyettesíti valaki!? Azt azért lehet tudni, hogy egy kismama mikor megy vissza, és illene tudni, hogy egy GYES-es helyettesítésekor meddig és hogyan kell megkötni a helyettesítő tanárral a szerződést. A feleséged helyére nem vehettek fel senkit határozatlan idejű szerződéssel, mert az már egy új státuszt jelentene.
A feleséged kinevezésében x-y szakos tanár van megjelölve. Vigyázzatok, hogy ez átsorolásoknál, és minden változásnál ott legyen, nehogy egyszer észrevétlenül lemaradjon, és a feleséged aláírja.
A könyvtárostanári státuszt ideiglenes jelleggel tanév végéig esetleg elfogadhatja az asszonyod, de arra vigyázzon, hogy a kiegészítő szerződésben benne legyen, hogy csak a tanév végéig szól (ami aug. 31, szorgalmi idő június 15.),a 2012-201313-as tanévtől visszaáll az eredeti munkakörbe.

coffjani # 2011.08.24. 08:44

Kedves KBS!
Most beszéltem a cég könyvelőjével, váltig állítja, hogy ha szept.1-től vissza megyek dolgozni, csak 30 nap védettség illet meg, utána felmondhatnak, mert megszakítom a gyesemet. A gyermekem jövőre tölti be a 3. évét. Ugye a gyes megszakításától függetlenül nem mondhatnak fel 3 éves koráig? A szabadságom kérdése sem tisztázódott.
Kérlek segíts kiigazodnom a kérdésekben.
Előre is köszönöm.
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:43

A könyvelő valamit olvasott a jövőre tervezett szabályokról, de még azt is rosszul. A védettséget már egy jó ideje leválasztották a gyesről.

coffjani # 2011.08.25. 04:10

Köszönöm szépen a választ.

Fee22 # 2011.08.25. 10:36

Szép jó napot!
Kérdésem a következő lenne:állásidő alatt el lehet menni szabadságra?Kell ezt jelezni a munkáltatónak?Mi van ha nem adják ki?Vagy pedig egyszerűen az állásidő alatt elmehetek nyaralni?
Még egy kérdés,hogy:állásidő alatt lehet más cégnél is dolgozni ?Mi van akkor ha felajánl a cégem ahol az állásidőmet töltöm egy újabb munkakört ami hasonló a korábbi munkámhoz,de nem az.A korábbi munkám viszont meg van,csak nem adják vissza.El kell fogadnom?
Köszönöm a segítséget!
Üdv

Fee22 # 2011.08.29. 06:51

Jó reggelt ! Tudna nekem valaki válaszolni a feltett kérdésemre,elég sűrgős az ügy.Előre is köszönöm!

kiskocsi # 2011.08.30. 06:35

Kedves Szakértők!

SOS!!!
Felszámolás alatt lévő cégnél a gyedem lejártát követően az én hozzájárulásommal jogutód nélküli munkaviszony megszüntetéssel lesz a munkaviszonyom megszüntetve. Azt az információt kaptam eddig, hogy a szabimegváltást, a végkielégítést és a felmondási idő felét ki kell hogy fizesse a felszámoló. Ezt a bérgarancia alapból teszi. De ő azt mondja, hogy mivel megszüntetés és nem felmondás, így nem kell a felmondási időt kifizetnie.
Kérem segítsenek, hogy akkor most kinek van igaza.
Ha fizetnie kell, kérem írják le a jogi hátterét, hogy tudjak mire hivatkozni a kifizetésnél! Nagyon sürgős lenne, mivel holnap hozza az iratokat, végelszámolást aláíratni.
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 06:44

Közös megegyezéssel történt megszüntetés esetén az jár, amiben megegyeztetek.

Már ha ez a katyvasz („az én hozzájárulásommal jogutód nélküli munkaviszony megszüntetéssel”) közös megegyezést jelent.

kiskocsi # 2011.08.30. 06:45

nem közös megegyezést jelent, ezt valahogy így hívják: jogutód nélküli munkaviszony megszünetés

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 10:52

Így semmit nem hívnak. Olyan van, hogy a munkaviszony megszűnés a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével. De ahhoz nem kell a hozzájárulásod.

lagabi # 2011.08.30. 13:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Közalkalmazott vagyok (tanár), jelenleg gyesen. A 100%-os álláshelyem úgy alakul, hogy 50% biológia-földrajz szakos tanár, 50% gyermekvédelmi felelős. Az igazgatóm kitalálta, hogy amíg gyesen vagyok a tanári álláshelyemet módosítani szeretné napközis státuszra. Kérdésem a következő: Köteles vagyok-e ezt a kinevezés módosítást elfogadni?
Köszönöm a válaszát.
L.Gabriella

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.30. 17:11

Szerintem ehhez nem kell kinevezést módosítani, ez egyszerűen tantárgyfelosztás kérdése, ami ráadásul téged nem is érint, hiszen szünetel a munkavégzési kötelezettséged.

kiskocsi # 2011.08.31. 06:51

Tisztet KBS!

Igen, pontosan így hívják. Tudom, hogy nem kellett a hozzájárulásom, ez inkább elviekben történt. Tehát ebben a helyzetben jogosult vagyok-e a felmondási idő felének a követelésére pénzbeni megváltással,
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.31. 07:38

Mindarra jogosult vagy, ami rendes felmondás esetén járna.

DriN # 2011.09.07. 06:06

Tisztelt KBS!

Egy egyetem kihelyezett intézményében (ami a lakóhelyemen, 50 km-re a központtól található) dolgozom a pénzügyön 2005 óta közalkalmazottként határozatlan jogviszonyban. 2007-től 2009 aug. 28-ig folyamatosan gyeden voltam két gyermekemmel(ekkor töltötte be a 2. évét a kisebbik). Jelenleg a szabadságomat töltöm. A pénzügyet pechemre pont most szept. 1-től központosították. (Néhány munkatársamat a központ alkalmazza, van akit elbocsátottak, és összekötő szerepben is maradt egy ember a lakóhelyemen.) Nekem is egyértelműen jelezve lett, hogy nem tudnak majd alkalmazni. A kérdésem az lenne, hogy a szabadságom lejárta után mire számíthatok a védettségem végéig. Természetesen a lakóhelyemen történő összekötő szerep, egyéb végzettségemnek megfelelő nem pénzügyi, hanem más közgazdasági munkakör, esetleg munkavégzés nélküli állásidő fizetése mind megfelelő lenne számomra. Viszont mi van akkor, ha a központosításra hivatkozva csak egy központi pénzügyes állást ajánlanak fel, és nem fogadom el? (Két kisgyerek mellett esélytelen napi 100 km-et ingáznom, bölcsi-ovi után fél 8-ra beérnem.) Életbe lép a rendkívüli felmondás, vagy nem változtathatják meg a munkavégzés helyét egyoldalúan, és marad az állásidő? Hol jelenjek meg első nap a munkavégzésre? A közvetlen főnököm is már a központban van, és már nem is a főnököm 1-étől. Gyakorlatilag üresek a szobáink. (Más. Hallottam olyat is, hogy a munkahelynek kell segítenie abban, hogy a státuszomat ne veszítsem el, és közalkalmazottként dolgozzak folyamatosan. Ez elég valószínűtlen számomra, esetleg régen lehetett ilyesmi.) Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 08:50

Megszűnik maga a telephely is?

DriN # 2011.09.07. 13:18

Nem, csak a pénzügyet központosították. A telephelyen főleg kutatás folyik, de dolgoznak még ott közgazdászok, kereskedők, és összekötő is maradt a pénzügyön. Tehát elvileg én is kihúzhatnám ott a védettség végéig, vagy amíg nem találok más munkahelyet. A lényeg, hogy ne kelljen ingáznom, és ne mondhassanak fel rendkívüli felmondással idő előtt. Köszönöm válaszát előre is!

DriN # 2011.09.07. 13:21

Az első hozzászólásomban rosszul írtam a dátumot, 2011 augusztus 28-ig voltam folyamatosan gyeden. (Véletlenül a kisebbik gyermekem születési dátumát írtam a gyed végének.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 15:41

A gyerek három éves koráig még átirányítás keretében sem kötelezhetnek a lakóhelyedtől eltérő munkahelyen való munkavégzésre. Rendes felmondással nem élhetnek, a munkaszerződést egyoldalúan módosítani nem lehet.

DriN # 2011.09.07. 20:23

Köszönöm szépen! Akkor a szokásos helyen és időben fogok megjelenni az első munkanapomon, hogy felvegyem a munkát, a többi már rajtuk múlik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.07. 20:24

Úgy van.

mayernora # 2011.09.08. 11:02

Munkahelyemen (óvoda) új vezető van. Az intézmény területén belül tilos a dohányzás. Eddig a cigisek kijártak rágyújtani. Most egyszerűen megtiltotta, hogy munkaidőben bárki kilépjen a kapun. Megteheti, hogy ily módon gyakorlatilag megtiltja a dohányzást?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.08. 11:24

Meg.