felmondás gyes alatt


Beus31 # 2010.11.24. 15:50

Hát időközben voltam bent, s nem hajtottak végre bérkorrekciót.Adtak mellé cafeteriat, így én nem írtam alá semmit.Mert szerintem a cafateria adható és nem munkabér.A kérdésem, mit lehet ilyen helyzetben tenni? Köszönöm. A hasonló munkakörben és szakképzettséggel dolgozók bére (beszéltem a volt kolléganőmmel), 30 ezer Ft-tal több mint az enyém.

nandy # 2010.11.20. 09:25

Igen.

Beus31 # 2010.11.20. 07:56

Kedves Nandy!
Köszönöm a választ. Még az érdekelne, hogy ha most kiveszem a szabadnapjaimat ami felhalmozodótt, akkor előtte végrehajtják a bérkorrekciót, és úgy fizetnek ki? Legalábbis én laikusként így gondolom.
Köszönöm.

nandy # 2010.11.19. 19:29

3.Most kaptam meg az elmúlt 8 év bérkartonját, eddig nem kaptam semmit.S kiderült, hogy a 2001-es bérem alapján voltam táppénzen és GYED-en (mind a 3 gyerkőccel GYED-en voltam).
szóval a kérdés mit tehetek, ha eleve a munkaszerződésemben magasabb bér volt mint amivel elszámoltak.

Konkrét adatok hiányában nehéz lenne jó választ adni, de tekintettel arra, hogy folyamatosan mentél gyed-ről gyás-ra, majd megint gyed-re (táppénz?), így bérezett napok hiányában nem is lehetett volna más jövedelmet alapul venni, mint a szüléskor érvényes szerződés szerinti bért (de legfeljebb a mininálbér kétszeresét), illetve ha voltál táppénzen, az is belekavar.
A szerződés szerinti béredett akkor kellett volna menet közben rendezni, ha visszamentél volna dolgozni, azaz legalább a szabikat kiveszed.

ObudaFan # 2010.11.19. 17:15

Természetesen a felmondás csak a védettséged lejárta után történhet.

ObudaFan # 2010.11.19. 17:01

A munkaszerződés szerint kell, hogy továbbfoglalkoztassanak, ha nem járulsz hozzá a módosításhoz. Ha így nem tudnak, akkor a munkáltató átszervezésre hivatkozással persze felmondhatja a munkaszerződésedet.

Beus31 # 2010.11.19. 16:57

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Röviden 2002.óta itthon voltam először táppénzen majd veszélyeztetett terhesként, 2003.2005.2007.-ben születtek gyerkőceim. Most jár le a GYES-em, szeretnék visszamenni dolgozni. Annyit mondtak, hogy a munkaköröm ugyan nem szűnt meg de a munkaidő beosztásom igen, (multi).Hétfőtől-péntekig voltam 8-16 óráig.?ost pedig folyamatosan úgy kéne hogy 8-20 óráig, 3 napig utána 2 nap szabad.Ezt így nem tudom vállalni.
1.Mit tehetek?
2.A felgyűlt szabadságom azt mondták 140 nap a 2002. évi béremen akarják kifizetni.
3.Most kaptam meg az elmúlt 8 év bérkartonját, eddig nem kaptam semmit.S kiderült, hogy a 2001-es bérem alapján voltam táppénzen és GYED-en (mind a 3 gyerkőccel GYED-en voltam).
szóval a kérdés mit tehetek, ha eleve a munkaszerződésemben magasabb bér volt mint amivel elszámoltak.
Előre is köszönöm a segítséget.

Naina # 2010.11.09. 16:38

Pindi79, remélem eszed ágában sincs aláírni a közös megegyezést!!! Nehogy elkövesd ezt a baklövést!

És tényleg olvasd vissza a fórumot. Ha valamit nem értesz , akkor nyugodtan kérdezz rá, mindig jön valaki, aki szívesen és közérthetően válaszol.

pazs # 2010.11.09. 14:13

pindi79: olvass vissza!!! légyszi!!!!

Pocakmarci: az a baj, hogy ha te igazgató vagy, akkor valószínűleg vezető állású munkavállaló is, rájuk meg nem vonatkoznak ezek a felmondási védelmek. Erre kitér a munkaszerződésed? Ha nem vagy vezető állású munkavállaló, akkor a munkaszerződésednek megfelelően kötelesek foglalkoztatni (kivéve átirányítás másik munkakörbe ideiglenesen, de ekkor is a te saját béred jár) és ha ez nem megy, akkor jár az állásidőre járó bér. Amíg a gyereked hároméves nem lesz, rendes felmondással nem lehet elküldeni.
Amire figyelj: ne írj alá semmit, amit nem értesz, vagy úgy írd alá, hogy 'átvettem'.

pindi79 # 2010.11.09. 13:58

jó napot!!én naon rossz helyzetben vaok!a gyedem lejárt szept 30án !jeleztem a munkáltatómnak h vissza szeretnék menni de esze ágában sincs visszavenni!!közös megegyezést akar aláíratni és csak a 28nap szabit akarja kifizetni!!úgy tudom h állásidőt kéne nekem fizetnie!!kérem segítsenek tanácstalan vaok!!

Pocakmarci # 2010.10.13. 07:00

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, illetve tanácsot is.
Jelenleg munkaviszonyban állok egy cégnél, másfél éves a kisfiam, gyes mellett dolgozom igazgatói pozícióban. Ezt azért tartom fontosnak, mert ez adhat okot a változtatásra. A cégnél vezetőváltás lesz, amely a mi szintünket is várhatóan érinti. Elvileg nem bocsáthatnak el. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnak jogszerűen eltávolítani a cégtől? Ha átszervezésre hivatkozva megszűntetik az igazgatóságot, amelyet én irányítok, akkor fel kell-e ajánlani másik pozíciót? Ha igen, milyen feltételekkel (iskolai végzettség, azonos bér vagy lehet alacsonyabb is?). Amennyiben nem fogadom el, mit tehetnek? Ebben az esetben elküldhetnek minden további nélkül? Mikor jár az állásidőre fizetendő bér? Milyen tanácsot tudtok esetleg adni, amire figyelnem kell? Túl sok jóra nem számíthatok, inkább "alattomos" dolgokra. Ha mégis elküldenek, indíthatok-e munkaügyi pert, ha igen, mit perelhetek?
A választ előre is köszönöm!

nandy # 2010.10.12. 18:59

Nem lehet felmondani.

laca4 # 2010.10.12. 12:25

Módosult a köztisztviselői -kormánytisztviselői tv.

A gyed-en vagy gyes-en lévőket még mindíg "védi" a törvény vagy már fel lehet mondani részükre a gyes-gyed alatt is?

Bár lehet hogy a kettő független egymástól...

Köszi

nandy # 2010.10.12. 11:29

Ha a szülés előtti irányadó munkarend nem éjszakai műszakos volt, akkor nem tartom igazán jogszerűnek a munkáltató döntését.
Ha egyedül neveled a négy éven aluli gyermeked, akkor csak a te beleegyezéseddel lehet éjszakai műszakba osztani.

Ha nem egyedül neveled a gyermeket: a pontos körülmények ismerete nélkül is elmondható, hogy ha az anyuka visszatér a munkába, kérésének megfelelően kell beosztani a munkaidejét, amennyiben erre van lehetőség a cégnél.
Ha a korábbi nappalos beosztás helyett most direkt éjszakai műszakba osztana, akkor enyhén szólva "kilóg a lóláb". A munkáltató egyoldalú döntése nem irányulhat a munkavállaló jogainak korlátozására, egy rossz döntés kikényszerítésére, mert ez már joggal való visszaélés lenne.

Mt. 4. § (1) Az e törvényben meghatározott jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni, illetőleg teljesíteni.
(2) A jog gyakorlása különösen akkor nem rendeltetésszerű, ha az mások jogos érdekének csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségének korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul, vagy erre vezet.

sszilvia1 # 2010.10.11. 12:22

Kedves nandy,

korábban kértem itt már segítséget és te válaszoltál is.
Továbbra is gyes mellett szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni, ezt írásban meg is tettem.
Most szóban tájékoztatott a munkáltatóm, hogy még mindig javasolja nekem, jöjjek el közös megegyezéssel.
Ezt én természetesen nem fogadtam el.
Elkezdték a szabadságaim kiadását, de eddig még semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kaptam tőlük.
Azt is csak telefonon közölték velem, hogyha munkába szeretnék állni, akkor csakis hétfőtől-péntekig 22-6 óráig fognak tudni foglalkoztatni.
A munkaszerződésemben csak annyi szerepel a munkaidő tekintetében, hogy heti 40 óra.
Eddig is váltott műszakban dolgoztam, de ez a mostani ajánlat rá fog kényszeríteni arra, hogy tényleg nekem kell felmondanom, mert ilyen munkaidő beosztást nem tudok elfogadni.
Tényleg jogosan járnak el velem szemben és még csak tenni sem tudok ellene semmit?

Előre is köszönöm a válaszod.

nandy # 2010.07.13. 10:54

Valóban közölheti a felmondási szándékát, azaz hogy pl. a gyes + 30 nap lejárta után felmond. Ennek azért van jelentősége, mert a közlést követően már hiába mész el táppénzre (terhes leszel stb...), az nem jelent majd védettséget.

A gyes alatt nyugodtan elkezdheted a szabadságok letöltését, a kettő teljesen független egymástól. A felmondást sem befolyásolja.

manna30 # 2010.07.13. 10:36

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy kértem, hogy a szabik letöltését követően foglalkoztassanak, szeretnék munkába állni...

manna30 # 2010.07.13. 10:35

A másik fórumon már érdeklődtem a gyes alatti felhalmozott szabadság megkezdéséről...

most viszont van egy idevágó kérdésem:

Közöltem a munkáltatómmal, hogy x naptól megkezdeném a felhalmozódott szabi letöltését, a gyesem lejártáig gyes mellett (szept. 4.).
Kérdésem a következő: ha már töltöm a szabikat, de még nem jár le a gyes, illetve az azt követő 30 nap, addig nem mondhat fel, max. közölheti velem ezt a szándékát, hogy majd fel akarnak mondani, igaz?
(Bocsi a keményfejűségemért...)

A gyest pedig minden további nélkül kaphatom, attól függetlenül, hogy már elkezdtem a szabik letöltését, ha jól tudom... tehát ebben az esetben él az, hogy a gyes + 30 nap ideje alatt nem mondhat fel?
Vagy felmondhat, de akkor ki kell fizetnie a szabikat?
Változik a "felállás", ha gyes alatt/mellett kezdem a szabik letöltését?

nandy # 2010.07.12. 15:00

De szerintem addig is, míg egyezkedtek, kérd minél előbb írásban, hogy foglalkoztassanak, és ennek keretében kezdjék el a szabadságok kiadását...

nandy # 2010.07.12. 14:58

Azt mondták, hogy kérhetem a munkába állásomat, de akkor különböző feltételek adtak:

visszavesznek az eddigi munkakörömbe, de nem olyan időbeosztással, mint ahogyan előtte dolgoztam. 12 órás műszakban dolgoztam 6–18 és 18–6. Pl.: csak 18–6 -ig akarnak alkalmazni.

A munkaidő beosztását alapvetően a munkáltató határozza meg. Ez alól kivétel, ha te egyedül neveled a 4 éven aluli gyermeked, mert akkor csak a te beleegyezéseddel lehet éjszakai műszakban dolgoztatni (a gyermek egyéves kora alatt semmiképp).

visszavesznek, de más munkakörbe kevesebb bérért.

Ezt nem teheti meg. Legfeljebb 42 napra átirányíthat más munkakörbe, de a béredet akkor sem csökkentheti, és a 42 nap lejárta után az eredeti munkakörödben kell foglalkoztatnia. Az átirányítás nem járhat aránytalan sérelemmel a dolgozó számára, azaz pl. műszakvezetőt nem állíthat a szalag mellé, titkárnőt nem nevezhet ki takarítónőnek stb.

Hogy szól a törvény amire hivatkozhatok, hogy ugyanolyan feltétellel kell visszavenniük, mint ahogyan addig dolgoztam?

A Munka Törvénykönyve nem azt mondja ki, hogy az eredeti feltételekkel kell "visszavenniük", hanem azt, hogy a munkálatónak kötelessége a munkaszerződésben foglaltak szerint foglalkoztatnia az alkalmazottat.
A munkakör, munkabér a munkaszerződés része, így azt egyoldalúan módosítani nem lehet (kivéve akkor, ha az a munkavállalóra nézve kedvező, pl. béremelés)!
Tehát van egy aláírt, érvényes munkaszerződésed, amit csak a te beleegyezéseddel módosíthatnának (munkakör, munkabér). Nem kell beleegyezned.

sszilvia1 # 2010.07.12. 11:16

Ismét segítséget kérnék.
A munkáltatómmal még jelenleg is folyik a szóbeli egyezkedés a munkába visszatérésemet illetően. Jelenleg gyes-t kapok és szeretnék visszamenni dolgozni, de a munkáltatóm tájékoztatott, hogy nem akar visszavenni.
Azt javasolta, hogy írjam alá a közös megegyezést és kifizetik a ki nem vett szabadságaimat.
Én szóban tájékoztattam őket, hogy beszélhetünk a közös megegyezésről, ha a ki nem vett szabadságaim kifizetésén túl kifitetik nekem azokat a juttatásokat, mint ami egy rendes felmondás során járna.
Ettől ők elzárkóznak, nem akarnak fizetni.
Azt mondták, hogy kérhetem a munkába állásomat, de akkor különböző feltételek adtak:

  • visszavesznek az eddigi munkakörömbe, de nem olyan időbeosztással, mint ahogyan előtte dolgoztam. 12 órás műszakban dolgoztam 6-18 és 18-6. Pl.: csak 18-6 -ig akarnak alkalmazni.
    • visszavesznek, de más munkakörbe kevesebb bérért.

A lényeg, hogy nem akarnak ez eddigi munkakörömben és időbeosztásban alkalmazni. Azt akarják, hogy mindenképp én mondjak fel és csak a ki nem vett szabadságokat kelljen kifizetniük.

A munkaszerződésem nem taglalja külön, hogy milyen időbeosztásban kell dolgoznom, csak annyi szerepel, hogy heti 40 óra munkaidő legyen.

Hogy szól a törvény amire hivatkozhatok, hogy ugyanolyan feltétellel kell visszavenniük, mint ahogyan addig dolgoztam?
Tényleg megteheti a munkáltatóm, hogy csak állandó éjszakás műszakban alkalmaz?
Mit tanácsol mit tegyek, hogy én is jól járjak?

Előre is köszönöm.

nandy # 2010.07.02. 11:27

Az állásidőre akkor kell bért fizetniük, ha nem tudnak neked munkát adni.
Ha te nem szeretnél ott dolgozni, az más... Ha így van, akkor inkább maradj továbbra is fizetés nélkülin, keress másik helyet, és ha találsz, jelentsd be a munkálatódnak, hogy máshol munkát vállaltál. De a munkaviszonyodat még emiatt sem kell megszüntetni, míg le nem jár a gyes-ed.

Felmondásról, végkielégítésről akkor beszélhetünk, ha a munkáltató mond fel rendes felmondással (gyes alatt kizárt), vagy ha a közös megegyezés során abban a felek megállapodnak.

sszilvia1 # 2010.07.02. 08:33

Köszönöm a segítséget, írásban be fogom jelenteni a visszatérési szándékomat.
Ezek után persze nem szívesen mennék vissza, ha nem leszek ott kívánatos személy és ehhez 1 embert el kell küldeniük.Ha felmentenek a munkavégzés alól, akkor a gyes lejártáig nem is küldhetnek el?
Ha már így alakult, szívesebben néznék másik állás után.
A felmondási idő és a végkielégítés mikortól járna nekem és jár -e egyáltalán?
Előre is köszönöm.

pazs # 2010.07.02. 07:40

Pláne, csak szerettem volna kihangsúlyozni, hogy vissza lehet utasítani a közös megegyezést, mert az általában sem megfelelő indok felmondásra (nem csak gyes alatt).

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.02. 06:41

Nem kötelező elfogadni a közös megegyezést és az el nem fogadása nem ad okot felmondásra.

A gyes alatt semmi nem ad okot a rendes felmondásra.