végrehajtás kérdések


B. Balazs # 2024.06.28. 09:16

Üdvözlök mindenkit, vettem egy lakást árverésen, a lakók kiköltöztek, de több százezer forintos közüzemi tartozást hagytak. A lakás és a közüzemek a szülő nevén voltak, akitől nem tudom jövedelem híján behajtani a tartozást. Van-e lehetőség a gyermektől behajtani? Illetve számít-e, hogyha időközben másik lakcímre jelentkezett be (új lakcímkártya) a gyermek?

medtrans71 # 2024.06.28. 04:29

@osztap köszönöm!

eulimen # 2024.06.27. 19:58

@medtrans71
mi meg annyira bíztunk benne, hogy ennél konkrétabb tényállást adsz elő...
A tényfukar elsőbálozók valahogy mindig megsértődnek gerberán, pedig ha vennéd a fáradságot, és esetleg utánajárnál a végrehajtónál, hogy az ügyedben mikor és milyen iratok keletkeztek, akkor sokkal konkrétabb választ kapnál tőle.

osztap # 2024.06.27. 19:53

medtrans71,

Az elévülést "kívülről" nem lehet megmondani. Befáradsz a végrehajtóhoz, mindegyik ügyben kéred, hogy nyomtassanak ki Neked dokumentumlistát. Ha azon két egymást követő sor (végrehajtási cselekmény) dátuma között több mint x év van, akkor a végrehajtási jog jó eséllyel elévült. Ha ezt látod, hivatkozol az elévülésre, és kéred a végrehajtót, hogy nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt a Vht. 41. § szerint az elévülés elismeréséről.
Mennyi az x?
áram: 3 év, 2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról, 63. § (3) bek. és 178/M. §
parkolás: 1 év, 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről, 15/C. § (3) bek.
internet: 1 év, 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről, 143. § (2) bek.

Ha a fenti szabály alapján nem évült el, akkor vagy kifizeted az egészet a végrehajtónak, vagy megpróbálsz egyezkedni a végrehajtást kérővel, hogy egy részét kifizeted, és cserébe engedje el a többit. (Vannak ritka kivételek, de most hagyjuk azokat.)

medtrans71 # 2024.06.27. 18:26

A központozási hibáid ellenére bíztam, hogy összetettebb válasz tudsz adni.

gerbera317 # 2024.06.27. 13:53

Akkor is. De az, hogy 'elévülHETett', nem jelenti azt, hogy el is évült.

medtrans71 # 2024.06.27. 13:26

akkor is elévülhettek, ha a végrehajtó lefoglalta 7 évvel ezelőtt az üzletrészemet?

gerbera317 # 2024.06.27. 13:00

Persze, hogy elévülhettek. De ahhoz elég lett volna annyit kérdezni, hogy "az öt évnél régebbi tartozásaim elévülhettek-e?".

medtrans71 # 2024.06.27. 12:50

@gerbera317 nem jogászkodni akarok, hanem megpróbáltam leírni a helyzetet. a kérdésem annyi, hogy ezek elévülhettek-e vagy sem?

gerbera317 # 2024.06.27. 10:55

Laikusok azt tartják, hogy a jogászok bikkfanyelven fogalmazzák meg a mondókájukat, azzal a szándékkal, hogy azt halandó ne érthesse. Én viszont azt mondom, hogy ez alávaló hazugság, de legalább végzetes tévedés. Ugyanis, a bikkfanyelv tipikusan a jogászokat utánozni akaró laikusok nyelvezete. Néhány csodás példa:
a cégemen a végrehajtó foglalásokat jegyzett be a tulajdonrészemre” = a jogászok ‘bikkfanyelvén’: a végrehajtó lefoglalta az üzletrészemet.
Ezek végrehajtási szempontból elvileg elévültek” = a jogászok ‘bikkfanyelvén’: ezek elévülhettek.
a foglalás bejegyzése esetén a végrehajtási folyamat elévülése felfüggesztésre kerül” = a jogászok ‘bikkfanyelvén’: a foglalásról szóló intézkedés megszakítja az elévülés folyamatát.
“”volt más parkolási bírság, melynek tulajdonjogi foglalását törölt már korábban magától a végrehajtó” = a jogászok ‘bikkfanyelvén’: korábban befejezett ügyekben a foglalást már feloldotta a végrehajtó.
És akkor azt a mondatot, amelyet egyáltalán nem is értek, tehát még “bikkfanyelvre” sem tudom lefordítani, most nem is idéztem…

medtrans71 # 2024.06.27. 10:06

Üdv! A következőkben szeretnék tanácsot kérni, a cégemen a végrehajtó foglalásokat jegyzett be a tulajdonrészemre, még 2017-ben, melyek közül már hármat önállóan törölt. A foglalások egy 2014-es parkolási bírság, egy 2013-as villanyszámla számlatartozás és egy 2016-os internet tartozás kapcsán születtek. Ezek elvileg végrehajtási szempontból elvileg elévültek, de nem teljesen érthető számomra a jogszabály, amit úgy látok, hogy valami olyasmi: a foglalás bejegyzése esetén a végrehajtási folyamat elévülése felfüggesztésre kerül, azaz még aktuális. Volt más parkolási bírság, melynek tulajdonjogi foglalását törölt már korábban magától a végrehajtó, ezért nem értem, hogy ezekre már kérhető a törlés, vagy ki kell-e egészében fizetni, vagy ilyenkor meg kell egyezni valamilyen módon a végrehajtóval. Köszönöm a választ!

osztap # 2024.06.27. 06:00

Befolyásolja-e a lakáskiűrítési per kimenetelét illetve hosszát ha kérek előtte használati díjat
Sőt, érdemes lehet külön követelni a kiürítést (perben), és külön a lakáshasználati díjat (FMH-val). Miért: A lakáshasználati díj összege szakkérdés. Ha a lakó vitatja, szakértőt rendel ki a bíróság, az ő szakvéleményét meg lehet támadni, stb. Ez lazán hozzáad 4-6 hónapot a perhez. Ezzel szemben a kiürítés nem szakkérdés, sokkal gyorsabb eldönteni.

eulimen # 2024.06.27. 05:04

@GGE
Befolyásolja-e a lakáskiűrítési per kimenetelét illetve hosszát ha kérek előtte használati díjat?
Nem.
A per kimenetelét az határozza meg, hogy a bentlakó jogcím nélküli lakáshasználó-e, az pedig nem attól függ, hogy fizet-e a tulajnak.

eulimen # 2024.06.27. 05:00

@KBS
nem viccelek, csak ezek szerint hülyén fogalmaztam.
Az önkormányzatnak a lakások bérletéről szóló rendeletére gondoltam, amelyben az önkormányzati bérlakások jogcím nélküli lakáshasználóinak lakáshasználati díját is előírják.
Igazodási pontnak kiváló.

GGE # 2024.06.26. 21:28

Befolyásolja-e a lakáskiűrítési per kimenetelét illetve hosszát ha kérek előtte használati díjat?Azért kérdezem, mert az, hogy ebből pénzt kapjak reménytelennek tűnik. Azt szeretném, ha a lehető leghamarabb a birtokomba kerülne a ház..

GGE # 2024.06.26. 21:11

Köszönöm! A Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességi területén nagyságrendileg kb.mennyi idő múlva van eredmény egy lakáskiűrítési perben?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.26. 20:09

az illetékes település önkormányzata alkotott-e rendeletet a lakáshasználati díj mértékére.

Ugye, viccelsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.26. 20:08

van-e jogszabály arra vonatkozóan, hogy hogy kell megállapítani egy ház használati díját
Nincs. (Bár ha másképp nézzük, a jogszabály olyan, mint az áldás az anatevkai rabbi szerint: mindenre van.)

eulimen # 2024.06.26. 19:04
@GGE A végrehajtót függesztették fel, vagy a bíróság a végrehajtást? Utóbbi esetben csak idő kérdése, mi lesz a végrehajtással, majd akkor birtokba adja
  • feltéve, ha határidőben kérted a kiürítést.
Ha nem kérted, vagy bebuktad, akkor csak a lakáskiürítési per marad. Az meg teljesen független attól, hogy csupán előírod-e a lakáshasználati díjat, vagy be is akarod hajtani FMH-val. Ha úgy tartja kedved, akár havonta is indíthatsz FMH-t, csak számíts arra, hogy ahányszor ellentmond, annyi külön pered lesz. Kérni bármennyit kérhetsz... amíg az adós birtokon belül van, addig a tulajdonos lakáshasználati díjat követelhet (lásd még a Lakástörvény 20.§-át) Keresgélj a Nemzeti Jogszabálytárban, az illetékes település önkormányzata alkotott-e rendeletet a lakáshasználati díj mértékére. Annyit bátran követelhetsz te is. A két hónap letelte után meg javasolt a piaci árnál egy kicsit kevesebbet előírni, hogy akár bíróság előtt is méltányolhatóan megálljon az álláspontod.
GGE # 2024.06.26. 14:09

Kedves Fórumozók! Segítsetek kérlek abban, hogy van-e jogszabály arra vonatkozóan, hogy hogy kell megállapítani egy ház használati díját abban az esetben, ha egy árverés során tulajdonba került ingatlant a végrehajtó felfüggesztés miatt nem tud birtokba adni? Természetesen ezt nem fogja fizetni, utána mennyi idő múlva küldhetek fizetési meghagyást neki?Illetve azt nem tudom, hogy ez szükséges-e ahhoz, hogy lakáskiűrítési pert indíthassak ellene?Nagyon köszönöm előre is a válaszokat...

gerbera317 # 2024.06.20. 06:15

A kérdező igazából azt nem fogja fel, hogy egy 20 milliós tartozásnak nem letiltásból kell megtérülnie ötszáz év alatt, hanem meg kell kísérelni belátható idő alatt, a lehető legkevesebb részösszegben behajtani, és ennek a folyamatnak a része a bankszámla végrehajtás alá vonása is. Legyen egyszer végrehajtást kér (is), és akkor majd megérti, mit miért.

gerbera317 # 2024.06.20. 06:15

A kérdező igazából azt nem fogja fel, hogy egy 20 milliós tartozásnak nem letiltásból kell megtérülnie ötszáz év alatt, hanem meg kell kísérelni belátható idő alatt, a lehető legkevesebb részösszegben behajtani, és ennek a folyamatnak a része a bankszámla végrehajtás alá vonása is. Legyen egyszer végrehajtást kér (is), és akkor majd megérti, mit miért.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.20. 04:47

Úgy, hogy a bankszámle egyenlege nem munkabér, nem nyugdíj, stb., hanem bankszámlapénz. A törvényi korláttal lefoglalható az eredetétől függetlenül.

demianhu # 2024.06.19. 20:48

Tisztelt fórumozók,
Egy újabb rossz nap sajnos, a mai napon egy további 20 millió forintos hatósági átutalási megbízás érkezett a számlára (a nyugdíjból zárolás ellenére). Nem tudom ez hogyan lehetséges, ha a nyugdíjból már a maximalizált összeg vonva van és a bankszámlára más átutalás már nem is érkezik.
Kérném szépen mielőbb egy hozzáértő személy segítségét.
Üdv.,
Dávid

demianhu # 2024.06.18. 20:54

Tisztelt fórumozók/olvasók!
Egy aránylag komplikált helyzettel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám több végrehajtási ügyben érintett és sajnos a férje és egyben édesapám halála miatt nem fordított figyelmet a tartozások rendezésére, megoldására. Sajnos az évek alatt több lakást elárvereztek és mai napig nyugdíjának a felét vonják, illetve többször emeltek le kisebb/nagyobb összeget a számlájáról is. A fentiek ellenére a mai napig egy komoly tartozás maradt fent. A legtöbb ügyre sajnos nincs is rálátásunk, mivel azok édesapám álltak lettek megörökölve, de mivel házastársak voltak így a felelősség közös. Ez egy folyamatos stressz az életben és teljesen kilátástalannak tűnik.
Megfordultunk már több ügyvédnél is, de sajnos eddig nagyon rossz tapasztalatok vannak, legtöbbször a pénzt elvették és nem foglalkoztak tovább az üggyel.
Szeretnénk végre pontot tenni ennek az ügynek a végére és ezzel kapcsolatban kérném a segítségeteket. Olyan ügyvédet keresünk, aki jártas a végrehajtási jogban és az adósságrendezésben. Különösen hasznos lenne, ha valaki tudna ajánlani egy megbízható és tapasztalt ügyvédet Budapest körzetében.
Ha valaki hasonló helyzetben volt és sikeresen rendezte a tartozásokat, kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait és tanácsait.
Ha ismertek olyan szervezeteket, alapítványokat vagy más erőforrásokat, amelyek segítséget nyújthatnak adósságrendezésben vagy jogi tanácsadásban, kérjük, jelezzétek nekünk.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Üdv.,
Dávid