Öröklés

drbjozsef # 2024.12.24. 06:07

Kálmánka,

Hogy érted?

A hagyatéki törvény 19.§(1) szerint a hagyatéki eljárás akkor indul, ha a jegyző (az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti település jegyzője) értesül az örökhagyó haláláról.

Ilyen értelemben mindig az "önkormányzat" indítja az eljárást.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kálmánka # 2024.12.23. 22:29

A települési önkormányzat jogosan indíthat hagyatéki eljárást?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.23. 14:58

Szerintem de. Azért tartják.

osztap # 2024.12.23. 14:47

(A kérdező helyében én megpróbálnám ezt rendbe tenni magam. Nem a hagyatéki ügyintéző dolga a halotti anyakönyvi kivonat hiányait kitölteni. Még akkor sem, ha várhatóan semmi gond nem lenne, ha nem csinál semmit.)

drbjozsef # 2024.12.23. 11:19

Valóban, ez mondjuk igaz. Se nem elvált, se nem házas végülis.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.23. 10:33

Szerintem megoldották már a körkérdést, vagy valami hasonlót. Az, hogy a teljes anyakönyvi rendszer össze van kapcsolva, nem csak annyit jelent, hogy amit már digitalizáltak, azt mindenki látja. (Őszintént szólva én azt sem hiszem, hogy a 14. előtti adatok felvitelét ne végeznék folyamatosan.)

Nem mellesleg most látom, hogy azt se írták rá, hogy házas lett volna az örökhagyó. Ha így marad, akkor a közjegyző úgy figyelmen kívül hagyja az "özvegyet", mint a pinty. Nem azért, mert elváltak, hanem mert arról sem fog hivatalosan tudni, hogy házas volt.
MOndom én, hogy előreszaladt a kérdező; ott csinál problémát, ahol nincs.

drbjozsef # 2024.12.21. 08:28

De hogyan ellenőrzi? Abban a nyilvántartásban, amelyben én ellenőrizném, még pont nincs erről adat - pont ezért hiányos a halotti anyakönyv.
Marad a kérdező nyilatkozata, ami meg nem tudom, mennyire releváns a közjegyzőnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.21. 07:58

Nincs arra szükség. Egyszerűen ellenőrzi, és beleveszi a közjegyzőnek átadandó iratokat, hogy az örökhagyó nem volt házas a hagyaték megnyíltakor.

drbjozsef # 2024.12.21. 05:54

Úgy érted, hogy az önkormányzat hagyatéki ügyintézője majd Bogi nyilatkozatára kijavítja az amúgy már kiállított, hiányos anyakönyvi kivonatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.20. 15:18

de ez mégsem történt meg.

Honnan tudod? Még nem állították össze a hagyatéki leltárt, sőt, még nem is hívták fel Bogit78-a, hogy nyilatkozzon mindarról, amiről ilyenkor nyilatkozni kell. Kicsit előreszaladt a kérdéssel.

osztap # 2024.12.20. 11:25

KBS,

Az anya 2014 előtt vált el, akkor még nem volt elektronikus anyakönyv. Most, amikor meghalt, már volt, ezért fel kellett volna vinni bele a házasság és a válás adatait is, de ez mégsem történt meg. Ezért a halotti anyakönyvi kivonaton a családi állapot rubrikában nincs ott, hogy elvált. Pont ez kérdező baja. Vagy én olvasom rosszul?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.20. 10:06

Nem beszélve arról, hogy magad írod: ha például meghalt. Hát itt pont meghalt.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.20. 10:05

csak akkor viszik fel az adatait, ha anyakönyvi eseménye történik (megházasodik, meghal, stb.)
Pl. elválik. Sic erat demonstrandum.

Szomorú örökös # 2024.12.20. 07:50

osztap

Köszönöm a kijavítást, így teljesen érthető.

osztap # 2024.12.20. 07:16

Szomorú örökös,

A papíralapú vagy mikrofilmre vitt anyakönyvben nem lehet személyre keresni. Ha Gipsz Jakab született Miskolcon, házasodott Debrecenben, másodjára házasodott Szegeden, meghalt Szolnokon, akkor ő négy város anyakönyvében szerepelt. Ha nem tudod, melyik városban, akkor nem fogod megtalálni.

Az elektronikus anyakönyv már tud személyre keresni. Beírja az ügyintéző, hogy Gipsz Jakab, és az összes anyakönyvi eseménye megjelenik a képernyőn. Ezt viszont csak 2014-ben kezdték építeni, felmenő rendszerben. Ha valaki 2014 előtt született, csak akkor viszik fel az adatait, ha anyakönyvi eseménye történik (megházasodik, meghal, stb.) vagy ha anyakönyvi kivonatot kér. Akkor átböngészik a papíralapú anyakönyveket, és visszamenőleg beírják az elektronikus anyakönyvbe, amit tudnak. Itt is ez történt, csak nem találtak meg mindent. Ez akkor nem gond, ha még él az alany, mert ő nyilván tudja, hogy mikor meg hol házasodott, és jelzi a hibát. A kérdező esetében viszont gond.

Szomorú örökös # 2024.12.20. 06:07

osztap

Szerintem ezek papíron vannak még, azaz tudni kell, hogy hol van a házasságkötés/válás anyakönyvezve.

Vagy lehet, hogy mégsem csak papíron? :-O

https://mnl.gov.hu/…i_gyujtemeny

Sőt digitális anyakönyv is létezik 2020 óta:

https://www.parlament.hu/…b2b30d19f10e?…

Csak azért kerestem rá, mert nem tudom elhinni, hogy a 21. században még nem létezik ilyen.

osztap # 2024.12.19. 21:36

KBS,

Szerintem ezek papíron vannak még, azaz tudni kell, hogy hol van a házasságkötés/válás anyakönyvezve. Ha nem így lenne, már a halotti anyakönyvi kivonatra is ráírták volna a családi állapotot, és a kérdezőnek nem lenne problémája. Honnan tudna a hagyatéki ügyintéző többet?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.19. 18:13

A hagyatéki leltározó tudja, hogy elváltak. Azt ugyanis anyakönyvezik.

osztap # 2024.12.19. 17:22

Bogi78,

Várhatóan senki nem fog nyomozni. Tőled a jegyző bekéri majd a hagyatéki leltárhoz az adatokat egy nyomtatványon, azt kitöltöd, és jó eséllyel senki nem fog mást kérni (elvált családi állapot, öröklésben érdekelt Te és testvéreid, ha vannak, apádat nem írod be).

Ha apádat mégis megtalálnák, vagy maga jelentkezik, akkor a közjegyző előtt hivatkoznod kell elsődlegesen arra, hogy a házasságot felbontották, másodlagosan, hogy az életközösség megszűnt, Ptk. 7:62. §. Ha apád ezt vitatná, perben kell bizonyítanod.

Ha teljesen nyugodtan akarsz aludni, akkor keresd meg a kerületi anyakönyvi hivatalokat, ahol házasságot köthettek, a halotti anyakönyvi kivonattal és a Te születési anyakönyvi kivonatoddal (vagy személyi+lakcímkártyával, azon is van anyja neve), és kérd ki mint öröklésben érdekelt leszármazó a házassági anyakönyvi kivonatukat. Azon rajta kell legyen, hogy elváltak. (Ha le akarod rövidíteni a keresést, kérdezz meg idősebb rokont, hogy hol volt az esküvőjük.) Ha nincs rajta, akkor marad a Fővárosi Levéltár, azt hiszem, oda helyezik a polgári perek iratait 15 év után. Ott meg kell legyen a bontóper ítélete. Ezeket mindet legjobb személyesen intézni. Minderre van 2-3 hónapod.

Bogi78 # 2024.12.19. 15:15

Tisztelt Fórumozók,

a következő a problémám. Édesanyám novemberben elhunyt, az adminisztrációt pedig egy temetkezési cégre bíztam, ők intéztek mindent. Ám már amikor kérték, hogy a halotti anyakönyvi kivonathoz hozzam be anyukám házassági anyakönyvi kivonatát, illetve a válási papírt (mert apámmal kb. 20 éve elváltak), hiába kerestem ezeket anyu lakásán, sehol sem találtam. Így csak hozzávetőlegesen tudtam megmondani az ügyintézőnek, hogy kb. 1974-76 között házasodtak össze, és valamikor a 2003-2008 közti időszakban bontotta fel a bíróság a házasságukat. Ám mivel a házasságkötés helyszínére, mint kiderült, téves kerületet mondtam (nem tudtam, pontosan melyik Bp-i kerületben történt), a halotti anyakönyvi kivonatot kiállították ugyan, de a családi állapotra vonatkozóan hiányosan.

Az a kérdésem, mi van ilyenkor? Ez hogy befolyásolhatja a hagyatéki eljárást, ha nincs papír arról, hogy anyuék rég elváltak, sőt a házasságit se találjuk, de apám a válás óta (sőt már előtte sem) lakott együtt anyuval, azaz minimum 20 éve megszűnt köztük az életközösség, tudomásom szerint apám azóta új házasságot is kötött. Sajnos tőle nem tudok információt szerezni, mert egyáltalán nem állunk kapcsolatban, ő semmiképp nem állna szóba velem.

Mi lehet így Anya lakásának a sorsa, amit jóval a válás után, 2014-ben vett és abban élt egyedül? Egyáltalán ilyen esetben a közjegyző meg tudja indítani a hagyatéki eljárást, ha az elhunyt családi állapota a dokumentumok hiánya miatt ismeretlen marad?

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.12. 13:00

Felesleges részleteken lovagolsz. Ha nem mondtál le az öröklésről, akkor nem mondtál le. Ennyi. Jogosult vagy köteles részre.
(De nem számít bele a köteles rész alapjába a hagyaték megnyílta előtt több, mint tíz évvel elajándékozott vagyon; és a köteles részi igény kötelmi jogi jellegű, öt év alatt elévül.)

Boy_68 # 2024.12.12. 12:22

drbjozsef most olvastam amit írtál. Zárásul. Nem én tettem a nyilatkozatot, de nyílván ők állítják, hogy érvényes. Az aláírásom akárhogyan is készült, még nekem is megtévesztő, hozzáférhettek ehhez, mert egy jó ideig együtt éltünk. De már eleve, akkor miért nem lett a tanúzás része normálisan egy helyszínen, velem és velük együtt végrehajtva? Miért kellett hamisítani? Hogy lehet egyáltalán, egy ilyen hamisított papírral a bíróságon érvényt, jogot lehet szerezni bárminek is, ehhez úgy, hogy egy lefizetett vagy benézett szakértői vélemény is társulhat esetleg részükről? Bár ez utóbbi nyílván feltételezés, de ezek után bármit eltudok képzelni.
A megtámadásra pedig már az itt normálisan válaszolók leírták, pedig én szívem szerint tenném, de az aláírásvizsgálatok és minden kiadás és díjazás még nekem jelentene plusz költséget, és kérdés, a per hossza, kimenetele, ezért is írtam, hogy érdemes e belefogni.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Boy_68 # 2024.12.12. 11:53

Osztap, köszönöm a válaszaidat.
Ezek tényleg nagyon sokat segítenek abban, hogy felmérjem, érdemes e, akárcsak csak az igazságérzet és a lelki gyötrődés miatt megpróbálni revansot vennem rajtuk. Jelenleg úgy gondolom, és megfogadom a tanácsod, valószínűleg nem éri meg, és beletörődöm. Talán majd egy másik, felsőbb ítélkezés kiosztja azt, ami ezért jár.
Még egyszer köszönöm!

Boy_68 # 2024.12.12. 11:41

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm építő jellegú hozzászólásod, már vártam, hogy megjelenjen, az ami mindenhol megjelenik, a fotelból ítélkezés. Mintha a mostohaanyám szószólója lennél.
Ha figyelmesen olvastad volna amit írtam, leírtam, hogy egy jól utánzott aláírás, az aláírásom. Ez nem egyértelmű?
Tarthatok attól, hogy esetleg olyan szakértői véleményt szereznek, ami kétes, vagy nem ad egyértelmű választ.
Kérlek, ha nincs segítő jellegű tanácsod ne ítélkezz, valószínűleg nem voltál ilyen helyzetben, még, de még lehetsz.
Az nem zavar, hogy tanúk, tanúk adatait lopják el és hamisítják a másik aláírását egy okiraton, vagy az, hogy egy család a saját vérét próbálja meg kijátszani mindenféle mocskos módszerrel.
Kérlek, ne az én bejegyzéseimet olvasd.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.12. 08:02

Egy olyan emberrel folytattok hosszas társalgást, aki nem tudja, hogy egy bizonyos tartalmú okiratot aláírt-e. Vagy ami rosszabb: tudja, hogy aláírta, csak előttünk akarja ezt a tényt elhallgatni.