El nem birtoklás

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.26. 10:03

A szomszéd nem kezdte el az elbirtoklást. Vagy valóban övé az épület is [rPtk. 137. § (1)] - ha a telek az épület létesítésekor üres volt, vagy közös tulajdon keletkezett [rPtk. 137. § (3)] - ha az építkezéskor a telken már állt másik épület.

Kérdező elbirtokolásra az szomszéd telek új tulajdonosával szemben akkor sem hivatkozhat, ha egyébként fennállnának a feltételei.

eulimen # 2025.01.26. 09:36

Mi alapján támasztasz igényt az épületre? (azon kívül, hogy az eladód azt mondta, hogy ez is az övé volt)
Kerítésen belül volt? Bármilyen jivatalos vagy nemhivatalos mezsgye alapján telken belül volt, vagy csak mondták?
Konkrétan meg lett említve az adasvételi szerződésben?

Lebonthatom-e az épületet mielőtt visszaadom a szomszédnak a kb 110nm telekrészt ?
Tehát a szomszéd nem ismeri el az elbirtoklást, és követeli a területet? Szerintem nem bonthatod le, ha nem állagromlás nélkül elbontható ingóságnak, hanem ingatlannak minősül. Ha ingóságnak minősül, akkor viszont jó lenne, ha az adásvételi szerződésben (vagy azon kívül) nyoma lenne annak, hogy ezt is megvetted.

A tényállás alapján az eladód kezdte az elbirtoklást, te pedig megszakítás nélkül folytattad, és a.szomszéd most szólalt fel ellene. Azt kellene kiderítened, mikor kezdődött az elbirtoklás (kb. mikor épült az épület). ha így megvan az egybefüggő 15 év, akkor irány a bíróság, elbirtoklási pert kell indítanod (a Ptk. említi az elbirtoklási idő nyugvását eredményező eseteket is, ezt nem tudjuk, hogy beállt-e ilyen körülmény). Ha nincs meg a 15 év szakadatlan elbirtoklás, akkor az épület a 110m2 területtel együtt a szomszédé, és az övé is marad.

mf2005 # 2025.01.26. 07:21

9 éve vettem egy telket, rajta egy nagyobb és több kisebb gazdasági épülettel. A szomszédban tulajdonosváltás volt, és kiderült, hogy az előző tulajdonos (akitől a telket vettem) a szomszéd telekre építette az egyik általam jóhiszeműen megvett kis gazdasági épületet. A szomszéd telek egy "L" alakhoz hasonlító sokszögű terület. Lebonthatom-e az épületet mielőtt visszaadom a szomszédnak a kb 110nm telekrészt ? Az épület nincs a földhivatalban bejegyezve. A szomszéd álláspontja szerint az épület az övé.