Öröklés, végrendelet,köteles rész

Niki2025 # 2025.03.22. 18:53

osztap
... holnap átrágom magamban ezt a gondolatod, hogy 10%-20% eltérés is lehet az értékbecslésnél. Ez is hasznos infó/ötlet :-) Köszi a proaktivitást!

Niki2025 # 2025.03.22. 18:48

Kedves Kovács Béla Sándor és Osztap! Köszönöm szépen a szakértő válaszokat! Jó pihenést

osztap # 2025.03.22. 18:06

Niki2025,

Arra azért számíts, hogy az ingatlan-értékbecslés nem precíz tudomány, 10-20% eltérés még teljesen átlagos családi házaknál is lehet két szakértő véleménye közütt. Ha pedig valami miatt nem az, pl. különösen kicsi/nagy/rossz állapotú/faluvégi/rózsadombi stb., akkor még több.
Az igazságügyi szakértő nem lesz ingyen, 300 ezernél olcsóbban nemigen csinál értékbecslést.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.22. 17:53

Akkor elnézést kérek, úgy nagyon is megvan a jogalap. Ha nem tudtok megegyezni az ingatlan értékében, akkor majd rendel a bíróság igazságügyi szakértőt. Igaz, csak indítványra.

Azt az 50k-t kell levonni az értékből, az lesz az alap.

Niki2025 # 2025.03.22. 17:14

Szép estét! Szerződéskötés után 2 hónappal hunyt el. Bár ez eredeti kérdésem még aktuális, és fontos, az említett Ptk. 7:80. § (4) nagyon érdekelne, mert még soha senkivel nem találkoztam aki ezt értette volna. Meg tudunk nézni egy konkrét ( bár fiktív ) történetet? Örökhagyó meghal 2 hónapra a szerződéskötés után. Ez idő alatt a szerződéses örökös ráköltött 50 ezer Forintot. ( valóságban semennyit egyébként) . Az ingatlan amire a szerződést kötötték, ér 10 milliót. Hogyan számolódik ki a köteles rész?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.22. 14:16

Az igaz.

osztap # 2025.03.22. 13:30

Hogy lenne nyerhető, ha hiányzik a jogalap.

Érdemes volna megtudni, hogy az örökhagyó halála előtt két éven belül kötötték-e az öröklési szerződést:

Ptk. 7:80. § (4) A szerződés megkötésétől számított két éven belül megnyílt öröklés esetén a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani az öröklési, tartási, életjáradéki vagy gondozási szerződéssel elidegenített vagyon értékének a ténylegesen nyújtott tartás, életjáradék, illetve gondozás értékével nem fedezett részét. Az átruházott vagyon, a nyújtott tartás és a gondozás értékét, valamint az életjáradék összegét az öröklés megnyílásának időpontjában számított értéken kell figyelembe venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.22. 13:09

több ügyvéd szerint is ez megnyerhető per
Hogy lenne nyerhető, ha hiányzik a jogalap.

A fizetési szándék összeg nélküli kinyilvánítása semmit nem ér, nem tekinthető elismerésnek. De még ha összegszerű lenne, az sem keletkeztetne kötelezettséget, mert amíg te el nem fogadod, addig az csak egy ajánlat.

Nem nagyon hiszem, hogy a bíró az anyagi pervezetés keretében ne hívná fel a felek figyelmét, hogy a kereset jogalapja hiányzik.

szappeliza # 2025.03.22. 12:47

osztap,
A mama közjegyzőnél csináltatta a végrendeletet.Én azt gondolom hogy tudatnia kellett volna azzal az idős ügyféllel hogy ha a gyerekét mindenből kitagadja, attól még az unokáknák jár a kötelesrész.Ha tudta volna hogy ilyen törvény van,belefoglaltatta volna a végrendeletbe hogy őket kizárja.
Mint ahogy az előzőekben írtam,az unokáit is méltatlannak találta hogy halála után bármit is adjon nekik.
De ebben a helyzetben semit sem változtat!
Még egyszer köszönöm a választ!

osztap # 2025.03.22. 12:18

szappeliza,

A kitagadáshoz súlyos ok kell, pl. az örökhagyó életére tör. Ezért a kitagadottnak sem örökség, sem kötelesrész nem jár. Ha az örökhagyó nem akart volna az unokáira sem hagyni semmit, akkor kizárhatta (nem kitagadhatta) volna őket végrendeletben, akkor örökség nem jár nekik, de kötelesrész igen. Miért jár kötelesrész? Mert így döntött a jogalkotó. Nem minden országban van kötelesrész.

szappeliza # 2025.03.22. 12:01

osztap
Köszönöm szépen a választ!
Azt még megjegyzem hogy a közel 50 éves unokák gyakorlatilag nem ismerték a nagymamát.Akkor ők is ugyan olyan bűnösök mint a kitagadott édesapjuk. aki évtizedeken keresztül nem látta a mamát,még a temetésen sem búcsúzott el tőle mert nem volt ott.
Bocsánat,hangosan gondolkodtam.Ki kellett írnom magamból!

Niki2025 # 2025.03.22. 11:31

Tisztelt Kovács Béla ! Köszönöm a gyors választ ! tisztában vagyok vele:-) .., de több ügyvéd szerint is ez megnyerhető per, ezért tartok itt. Alperes leírta, aláírta, bíróságon is nyilatkozta a fizetési szándékot, de összeg nélkül.Tehát most induljunk ki abból, hogy jár a köteles rész. Kérdés változatlanul az összeg. Ha áron alul adja el az ingatlanrészét, nekem ezt tudomásul kell vennem? És ebből kapom az egyharmadot? Vagy ha kirendeltetek újra egy ingatlanszakértőt, aki megállapítja a hagyaték megnyílásakori értéket, akkor az lehet a köteles rész alapja? Köszönöm

osztap # 2025.03.22. 11:18

szappeliza,

Sőt, ha valakit kitagad az örökhagyó, akkor a kitagadott személy gyerekei nemcsak a kötelesrészre jogosultak, hanem ők lépnek a helyébe törvényes örökösként is. A logika ebben az, hogy a kitagadott személy bűnei miatt ne lehessen büntetni a vétlen gyerekeit.

A törvény pedig a Ptk. 7:4. § (2), 7:55. § (3) és a 7:75. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

szappeliza # 2025.03.22. 10:56

Üdvözletem mindenkinek!
Egy számomra érdekes dologról szereztem tudomást.
Ha valakit kitagadnak az öröklésből és a kötelesrészből is,a kitagadott örökös gyerekei valóban jogosultak a kötelesrészre?
Önök szerint van ilyen törvény?
Köszönöm a válaszokat.
Eliza

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.21. 22:59

Gyorsan írasd le vele az ajánlatot, és fogadd el, míg meg nem gondolja magát! (Az öröklési szerződéssel juttatott ingatlan ugyanis nem számít bele a kötelesrész alapjába.)

Niki2025 # 2025.03.21. 20:06

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbi ügyben kérek szépen tanácsot: Édesapám halála után örököltem ( volna) egy fél házat de ez egy öröklési szerződés miatt nem történt meg. A szerződéses örökössel nem sikerült megegyezni a köteles rész kifizetéséről, bár írásban többször nyilatkozta, hogy szándékában áll átutalni, de a konkrét összeget és határidőt tartalmazó egyezséget nem írta alá, így bepereltem. ( a per bizonyos okok miatt felfüggesztésre került, most indul majd újra) Most alperesem megkeresett azzal, hogy a ház másik felének tulajdonosa megvenné ezt a házrészt, és ő ebből az összegből kifizetne. De ők jóval alacsonyabb összegről beszélnek, mint amit én gondolok a ház értékéről, és kevesebbet fizetnének nekem, mint amennyi az igényem. ( én az értéket hivatalos értékbecslés alapján állapítottam meg) Kérdésem, hogy megtehetik, hogy most áron alul értékesítik, és ez alapján számolják ki a köteles részt? Én azt gondolom, hogy a hagyaték megnyílásának időpontjakori értéket kell figyelembe venni, és engem nem érint, hogy mikor mennyiért adják el ezt. Köszönöm előre is a választ

Szomorú örökös # 2025.03.14. 14:49

Erik

Apánk nője(semmi élettársi papír nincs)
Pontosan azért élettárs, mert semmilyen papír nincs róla. Ha papír lenne róla, akkor azt már házasságnak hívnák.

Erik # 2025.03.14. 13:45

"Azért azt észrevettétek, hogy apátok meghalt?"
Mi észrevettük, de azt, hogy van két unokája 15 éve ő sajnos nem. :((

Erik # 2025.03.14. 13:37

Köszönöm.

osztap # 2025.03.14. 13:32

Erik,

Értem, amit írsz, és ez még inkább megerősít abban, hogy érdemes hagyatéki ügyekben jártas ügyvédet keresnetek. Már annak is sok értelme lenne, ha 1-2 órányi tanácsadást kérnétek tőle, hogy mondja el a folyamatot: kinek, mit, mikor kell csinálnia. Esetleg olvasgasd ezt az oldalt, kezdésnek: https://oroklesijog.hu/

Mi még azt sem tudjuk ki lesz a közjegyző.
Erre könnyű a válasz: A hagyatéki ügyekben eljáró közjegyzőre keress, apád utolsó lakóhelye szerinti településen. A halál hónapja szerint vannak a közjegyzőkhöz leosztva az ügyek. Itt a kereső:
https://start.mokk.hu/…okereso.html#x

Erik # 2025.03.14. 13:27

Amit pedig felháborítónak tartunk: amikor gondnok lett, egyedül maradt apám házában... A hivatalos levélből amit a gyámügytől kaptunk azt szűrtük le, hogy kimegy egy hivatalnok, és felméri az összes ingóságot, azt dokumentálja, Ennek ellenére semmi ilyesmi nem történt, még a négyzetméter is el lett írva, a nő bemondása alapján kevesebb lett.. Ha például fent van a falon egy 1 miliós tv, vagy a fürdőben egy 1 millás kazán, esetleg fél millás laptop, azt simán kicserélheti egy régi cirkóra meg egy dobozos tv-re, mondván, hogy az volt ott, hiszen senki sem látta a ház felszereltségét, azt részletesen nem dokumentálta. Mérhetetlenül pitinek és komolytalannak tartom az eljárást. Van olyan, hogy a házban a vagyontárgyak többet érnek, mint maga a ház.

drbjozsef # 2025.03.14. 13:24

Ezért írta KBS, hogy érthetőbben...
Jól értem, apád gondnokség alatt volt, és az élettárs volt apád gondnoka?
Azért azt észrevettétek, hogy apátok meghalt? Akkor utánakérdztetek, mi a teendőtök?

Erik # 2025.03.14. 13:12

Osztap igazad van, nem értek a szabályozáshoz, de: az ügyintézőket hiába kérdezzük ez ügyben (is), nem mondják meg, hová kell fordulnunk. A nő mindennel kapcsolatban tájékoztatva van! Mi úgy tudtuk meg, hogy mikor szűnt meg a gondnoki jogviszonya, hogy személyesen bementünk idén a hivatalba, mivel telefonon semmiféle infót nem kaptunk. Magyarul fél évig erről sem tudtunk. Azt is most tudtuk meg, hogy a nőnek vagyoni leltárt kellett volna küldenie nekünk tavaly ősszel. Erre 15 napja volt. Erről a kötelezettségéről sem kaptunk ősszel tájékoztatást a hivataltól. 5 helyre elküldték a levelet, csak épp nekünk nem. Ha nem kapunk tájékoztatást, mégis hogyan tudnánk lépni az ügyben? Nem hiszem, hogy a mi hibánk lenne. A nő már a közjegyzőt is megjárta állítólag, a hagyaték ügyében. Mi még azt sem tudjuk ki lesz a közjegyző. Bízom benne, hogy érzékelhető a nem egyenlő arányú tájékoztatás.

drbjozsef # 2025.03.14. 05:35

Erik,

Annyit még esetleg hozzátennék, hogy az élettárs NEM örökös - még a közjegyzőnél regisztrált, tehát "papírral" rendelkező élettárs sem az. Ilyen szempontból még ha lenne is "papír", akkor sem számít.
Ettől függetlenül lehet megtérítési igénye, például ha édesapád ingatlanára a saját pénzéből is költött felújításra, korszerűsítésre. Ebben várhatóan vita lesz közöttetek, esetleg per is, szóval érdemes IRL is felkeresni egy ügyvédet, első körben legalább egy tanácsadásra, hogy tisztuljanak ezek a dolgok benned.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.13. 22:34

milyen jogon tartózkodik több mint fél év elteltével még ott
Ez nagyon egyszerű: a birtokos jogán.