Épitési jogszabályok gyüjteménye.
Építési napló
Majordomus! Köszönöm a választ, logikailag én is ezt következtettem le, hiszen senki ne tudja magát pl. ellenőrizni, de a programon kívül jogszabályi alapja van ennek esetleg, szabályzat ennek részleteiről stb. Köszönöm előre is.
Összeférhetetlen.
Kérdésem lenne, hogy amennyiben egy természetes személy résztvevő adott "A" cég, mint fővállalkozó képviseletében adott NÜJ számmal megnyit egy e naplót, lehetséges-e, hogy ugyanez a személy "B" cég alvállalkozói alkalmazottjaként cége számára vezesse az alvállalkozói al naplót, azaz meghívhatja e saját magát egy eltérő szerepkörre ugyanaz a személy egy naplón belül, vagy kizárt, hogy egy személy ugyanazon projekt e naplójában több szerepkörben kerüljön feltüntetésre? Ha esetleg ennek van jogszabály szerint alapja, az a von, sz-n belül hol olvasható ki. Köszönöm
Sziasztok
Egz olyan problémám lenne hogy egy general kivitelezövel szerzödtem szerkezetkészig a házamat,de közben ez a válakozo nem haladt az épitkezéssel,és 1 év után meguntam és visszavettem töle az épitkezést, és mivel hogy késtek tartoznak pénzel és még nem csinaltak meg adding semi amedig szo volt de felajánlották elöször hogy vezetik az E Naplomat,met hem tudjak még lezárni mert valamelyik válakozo nem zárta le amunkályát.De kiderült azért mert nem fizeték ki.És most ujbol felhivtak hogy csinaltak nekem egy új E naplót és igy vezessem én tovább!
Kérdés.Ha Ebbe belemennék a tartozást be tudom rajtuk hajtani?És hogy ez igy szabályos e!.?
Köszönöm, én az elsőt vettem figyelembe a hatósági tájékoztatás alapján.
Az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X.25.) Korm rendelet 1. számú melléklete szerint az alábbiak szerinti bírságokra lehet számítani:
Építőipari kivitelezési tevékenység végzése kivitelezési dokumentáció nélkül 80 000 Ft
+ 0,003xSZÉ
legfeljebb
300 000 F
Az építési főnapló készenlétbe helyezésének vagy megnyitásának a hiánya 80 000 Ft
- 0,003xSZÉ
legfeljebb
200 000 F
Építőipari kivitelezési tevékenység végzése felelős műszaki vezető nélkül, a jogszabályi kötelezettség fennállása esetén 80 000 Ft
- 0,003xSZÉ
legfeljebb
250 000 Ft
Ez max 750 ezer forint.
Nem...de mivel minden úgy történt ahogy engedély volt rá , így a naplo hiánya miatt fogják az éppíttetöket büntetni ami jelenleg maximum 280 e Ft...
Lehet hogy még ők fizetnek majd :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Köszönöm a választ, azóta beszéltünk az építési hatósággal, nagyságrendileg kevesebb az összeg...
Igen, ha nem "csak" ennyi hibája lenne, akkor el lehetne menni valamivel 9 millió fölé is. Azért csak ennyi, mert csak ez a hiba van. A bírságot az építtető vagy az ingatlan tulajdonosa kapja.
Csak az e-naplo miatt úgy hogy minden terv szerint van ? És mind az éppíttetőt terheli?
Kb. 2 millió Ft.
Szép Napot!
Egy olyan helyzetben szeretnék információt kérni hogy:
Adott egy építmény 60 nm. Kapott építési engedélyt 2014. márciusában és el is készült még abban az évben a tervekben szereplően viszont...az egészről nem készült e-napló és már le is járt az engedély azóta.
A ház saját részre készült, szakmunkával.
A kérdésem az lenne , hogy hozzávetőlegesen vajon mennyi lehet a büntetéd egy ilyen esetben?
Előre is köszönöm ha válaszoltok.
Tehát, ha a Vállalkozó visszaadta a területet, akkor az e-főnapló automatikusan lezáródik, és akkor így nekem külön nem kell rákattintanom az "e-főnapló zárása" gombra.
Nem, én nem magára az e-naplóra gondoltam, sajnos még nem tartunk ott, hogy az kerüljön lezárásra.
Csak megzavart az, hogy látom, hogy ez a főnapló zárolva van, de aktív a lezáró gomb is.
De hasznos infó számomra, hogy magát az e-naplót a legvégén, amikor minden munkafázis befejeződött, nem célszerű lezárni. Köszönöm!
A főnapló a munkaterület visszaadásával lezárta magát.
De ha jól sejtem, valójában az e-naplóra gondolsz, azt viszont ne zárd le. A zárás nem feltétel a használatbavételnél, viszont ha a hatósági bizonyítványnál vagy sima tudomásulvételnél előír valamit a hatóság még (tipikusan: lépcsőkorlát és hasonlók), akkor nem tudsz a pótolt dolgoknak gyűjtőnaplót nyitni és oda felfektetni őket.
Sziasztok!
Én az e-főnapló lezárásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A kőműves munkálatokra lett nyitva egy új e-főnapló. A munka elvégzésre került, az FMV kitöltötte a nyilatkozatot, a kivitelező visszaadta az építési területet a naplóban. Azóta a napló azt írja ki, hogy lezárva.
A kérdésem, hogy nekem is le kell zárnom az e-főnaplót? (Ha belépek az e-főnaplóba, akkor a legalján aktiválva van a lezáró gomb)
Vagy elég, ha csak a kivitelező zárta le?
Sajnos erre vonatkozó információt nem találtam eddig.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szerintem rosszul tudod. A használatbavételi engedélynek, illetve a használatbavétel tudomásulvételének nem feltétele, hiszen ezen esetekben a hatóság még előírhat nem engedély köteles, hátralévő, befejező építési munkákat.
A hatósági bizonyítvány más tészta, ott akkor ad bizonyítványt a hatóság, ha a kivitelezés befejeződött. Ezt pedig leginkább a napló lezárása bizonyítja.
Kedves nanemaa,
Ha jól tudom az e napló zárása már nem feltétele a Hatósági bizonyítványnak, elég a kivitelezői nyilatkozat. Ezt a generalkivitelezo vagy annak FMV-je állítja ki?
Akkor már csak a bírósági végrehajtóhoz kell menned, hogy hajtsa végre a bírói döntést!
Kedves nanemaa,
A Haz másik kivitelezővel ki lett javítva, be lett fejezve igazságügyi szakvélemény alapján (új enaploval).Az építési hatóság a szemlét megtartotta, jegyzőkönyv meg van, megfelelt az ingatlan tervnek megfelelően felépült. A nyitott e napló miatt nem adtak ki a hatósági bizonyítványt.
Bírósági végrehajtó!
Egyébként egy életveszélyes épületre hogyan remélsz használatbavételt igazoló hatósági bizonyítványt? :O
Jogi tanácsot szeretnek kérni; egyszerű bejelentési családi hazát epittettem generálkivitelezővel, szakszerűtlen, élet balesetveszély miatt leállítva majd szerződés felbontva. Per elindult, ideiglenes intézkedésként elrendelte a bíróság az E-naplók zárását. Alvállalkozók ennek eleget tettetek de a Generalkivitelező ennek ellenére nem zárja az e-naplót. Etdr-en keresztül a hatósági bizonyítványt megkértük (csatolva a bírósági végzést) elutasítás lett. A bank miatt szorít az idő. Mit tehetek, hogy megkapjam a hatósági bizonyítványt?
Arról nem beszélve,hogy a kivitelező addig ne kapjon pénzt,
amig az iratokat át nem adja!
Jó, persze megkereshet a vevő egy épületszerkezeti vagy egy építési szakipari szakértőt, hogy tárja fel a hibákat és hiányosságokat, de a szakértőnek az lesz az első kérése, hogy adja át azokat a dokumentumokat, melyet az építtetőtől (eladótól) megkapott az adás-vétellel egy időben.
Ezeknek a dokumentumoknak egy része megtalálható (pontosabban meg kellene lennie) az e-naplóban (e-főnaplóban), illetve az építtetőnél, melyet a fővállalkozó kivitelező adott át az építési munkaterület átadás-átvétel során.
Ilyen dokumentum, amit az építtetőnek át kell adni az őt megillető építési napló másolati példánya az összes mellékletével együtt, jegyzőkönyvek, jótállási dokumentumok stb.
Ezek a dokumentumok nem az építtető személyes tulajdonát képezik, ezek az épülethez tartoznak, melyet a vevőnek illene átadni az adás-vételi eljárás során.
De a leírtak alapján mégsem áll rendelkezésre a vevőnek, így nem az az elsődleges kérdés, hogy milyen hibák, hiányosságok vannak az épületen, hanem az, hogy hol és miképpen akadt el a jogszabályban előírt rend szerinti kivitelezés lezárása.
Persze az is lehet, hogy ott vannak a eladónál ezek a dokumentumok, de az adás-vételi szerződés megkötésekor ezen dokumentumok meglétének kérdése fel sem merült. Mindenesetre az e-naplóból ezekre a kérdésekre választ lehetne találni. Ha mégsem, akkor az is egyfajta információ, hiszen az építési napló a hatósági és bírósági eljárásban felhasználható bizonyíték.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02