Ingatlanügyek

osztap # 2024.12.13. 18:46

szuzy75,

Átkerült az új építési törvénybe, 2023. évi C. tv.

szuzy75 # 2024.12.13. 17:46

Üdvözlet!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. 2024. 01.01-től hatályos a TÉKA. Ebben nem szerepel az építési telek fogalma. Eddig az OTÉK mellékletében szereplet, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az építési teleknek. Ha ez hatályon kívül kerül, mi lesz az irányadó az építési telek kritériumainak meghatározásához?
Köszönettel,

drbjozsef # 2024.12.04. 18:44

antijogász,

Ptk.
5:78.§
(1) A tulajdonostársak – ha eltérően nem rendelkeznek – szótöbbséggel határoznak a közös tulajdont érintő kérdésekben. Minden tulajdonostársat tulajdoni hányada arányában illeti meg szavazati jog.
(2) A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges

1. a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz;
  2. az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, az egész dolog megterheléséhez vagy az egész dologra kiterjedő kötelezettségvállaláshoz.

(Végülis utóbbi nem is annyira fontos 1/2-1/2 hányadoknál, hiszen többsége egyedül soha nem lesz semelyiküknek)

antijogász # 2024.12.04. 17:13

Tisztelt Fórumozók!
Egy lakásnak két tulajdonosa van (1/2-1/2), az egyikük (A) bent lakik, a másikuk (B) nem.
Ha rokont vagy idegent szívességi alapon befogadna rövidebb-hosszabb időre lakhatás céljából az egyik tulajdonos, akkor a másik tulajdonost erről

• tájékoztatni kell-e,
  • esetleg hozzájárulása kell-e?
drbjozsef # 2024.12.04. 15:44

ja hogy megint több topikba...:/

nanemaaa # 2024.12.04. 15:34

Szerződést nem írtál alá, előleget, vagy foglalót nem vettél fel, így lényegében nincs.
Mondjuk a lovagiasság szabályai szerint az ügyvédi költséget, vagy annak egy részét illene kifizetni.
Szerintem.

paolo # 2024.12.04. 15:14

Tisztelt Szakértők! Ingatlant adtam el eddig szóban. A vevő jelölt az ügyvéddel megíratta a szerződést, de meggondoltam magam nem szeretném mégsem eladni az ingatlant. Van-e valami jogi következménye?

Quercus # 2024.11.28. 18:18

senzor

Elindítod a Foktftv. szerinti osztatlan közös tulajdon felszámolását. Nincs per, egyezség kell. Nem kell kifüggesztés, nincs elővásárlási jog. A végén egy ügyvéd által ellenjegyzett okirat, és ennyi.

sensor # 2024.11.27. 16:57

Recece! Nagyon köszönöm!

recece # 2024.11.27. 16:42

Neked nem macerás mindent az ügyvéd intéz ha megegyeztél a tuladonosokkal az árban kb.6-7 hónap mire a nevedre kerül. Ha esetleg művelés alól ki lett vonatva gyorsabb lesz.

Partatlan-Jo-Tanacs # 2024.11.27. 16:10

Minden érdeklődő számára: nehogy Dr. Dietz Henriettára bízzon bárki is bármit. Hanyagság, hozzá nem értés, unintelligencia borzalmas kombinációja. Köszönöm a figyelmet.

sensor # 2024.11.27. 13:22

A megegyezéssel nincs gond, de nem túl macerás az ügylet? Csak a kifüggesztés? Egyéb kritérium nincs?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.27. 13:16

Egy ilyen per? Max egy év. De inkább fél.

recece # 2024.11.27. 11:21

Megegyeztek kifizeted őket,ha mindenki elakarja adni,elővételi jogod van kifüggesztés esetén nem lesz probléma.Ha nem akarják eladni közöstulajdon megszüntetése iránti per... Szóval jobban jársz az egyezkedéssel,nekem 1 millióba volt a pár százezres telek 1.6 része,mert tudta a pereskedés sokáig tart .

sensor # 2024.11.27. 09:11

Apám után, örököltem a húgommal közösen, egy nem nagy értékű zártkertet. Időközben, a húgom is elhunyt és a fele részt
az unokatestvéreim örökölték. Azt kérdezném, mi módon vásárolhatnám meg másik fele részt?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.19. 10:33

Rosszabb a helyzet. A leírt tényállás alapján az üres telket vették meg a házas ingatlan áráért.
HIvatkozhatnak viszont elbirtoklásra.

nanemaaa # 2024.11.19. 10:26

Elvileg a földhivatal irattárából előkeríthető az eredeti telekalakítási vázrajz, így kiderülhet, hogy ki hibázott a helyrajzi számozás és az ebből adódó tulajdonosi kör felcserélése ügyében. Sajna azonban ezt a földhivatal nem fogja ennyi idő után orvosolni, alighanem nem is teheti meg. Általam ismert megoldás az érintett tulajdonosok közötti szőrt a szőrért típusú csereszerződése, amit a földhivatal át is fog vezetni, és a probléma megoldódik. Ebbe nyilván bele fog játszani az elveszett társtulajdonos, de az már legyen az ügyvéd problémája. Szerintem meg nem akadályozza, legfeljebb időben és pénzben elhúzza a dolgot "kissé".

EBalla # 2024.11.12. 22:51

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni. 1968-ban a nagybátyám és felesége megvásároltak egy házas ingatlant. Az ingatlan eredetileg egy nagy telek volt, aminek azt a felét vették meg, amelyiken a ház állt. Halálukig mind a ketten ebben a házban éltek és fizettek mindent.

A probléma, hogy 1968-ban egy elírás történt az adásvételi szerződésben, ami a mai napig nem lett korrigálva. Ezt szeretnénk mi, az örökösök, helyre hozni.

A probléma, hogy az adásvétel időpontjában a helyrajzi szám a két teleknek 1727/1 és 1727/2 volt. A házszám BB utca 1. szám és az üres teleknek BB utca 3. szám volt. Ez lehetett a keveredés oka. Az 1-es számhoz NEM automatikusan tartozik a „/1” helyrajzi szám. Az 1727/1 helyrajzi szám tartozna helyesen a BB utca 3. szám alatti üres telekhez, és a másik, 1727/2 helyrajzi szám a BB utca 1. szám alatti házas ingatlanhoz.

(Sajnálatos módon 1968-ban, az adásvétel időpontjában sem a szerződést készítő ügyvéd, sem a tulajdonosok, sem a jegyző, sem egyéb ügyintézők ezt az elírást nem vették észre.)

A házas ingatlan ezért most a tulajdoni lapon az eredeti eladók nevén van a földhivatalnál nyilvántartva, és az üres telek a miénk.

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy az eredeti eladók és vevők ma már nem élnek, vagy nagyon idősek. A mi családunk részéről van 3 tulajdonos/örökös. A nagybátyám után az apám (2/8 rész) és az unokabátyám (2/8 rész), a felesége részéről pedig a feleség gyermeke (4/8 rész) - aki nem közös gyerek és akiről több mint 20 éve, 2003 óta, az édesanyja halála óta semmit nem tudunk. Külföldön élt már az édesanyja halála előtt is, de magyarországi lakcímként mai napig szerepel a neve a BB utca 1 szám alatt. Jelenleg nem tudjuk, hol lakik és azt sem, hogy él-e még. Soha nem fizetett semmit, és illeték tartozása is van, amit soha nem rendezett.

Első körben szeretnénk egy Tulajdonjog Rendező okiratot készíttetni, amihez minden tulajdonos/örökösre szükség lenne. Az ismeretlen helyen tartózkodó örökös/tulajdonos nélkül hogyan tudjuk elindítani ezt az ügyet? Mindenképpen pert kell indítanunk? Mi lenne a legelso lepes?

Előre is köszönök minden jó tanácsot!

Szomorú örökös # 2024.10.31. 03:58

Quod erat demonstrandum! :-)

Szegenylegeny # 2024.10.30. 21:32

Woody Allen mondta, hogy: "Ne vitatkozz idiótákkal, mert lehúznak a saját szintjükre, aztán legyőznek a rutinjukkal." :)

Ja, ezt nem is ide akartam de sajna nem lehet törölni.

No mindegy, szép estét és további jó fórumozást.

Szomorú örökös # 2024.10.30. 21:14

Szegenylegeny

rajtad kívül nem beszélt senki rossz viszonyról
Ja persze, ahogy beszéltél itt - nem csak nekem - a szomszédról, az nagyon beszédes volt.
Hogy saját magadból csináltál most hülyét, az meg végképp roppant szórakoztató.

a levert vakolatot nem kell elhordani ami minimum 40 centi magasan ott áll?
Vázold nekem kérlek a megkérdőjelezhetetlen szakmaiságoddal akkor, hogy kerül fel a lábazati szigetelés?

Neked mi közöd ahhoz vajon, hogy a szomszéd melósai hogy haladnak a munkával?
Egyetlen dolgod volt, hogy biztosítsd nekik a bejutást a saját területedre.
Minden más a te önkéntes vállalásod volt kizárólagosan, de arra egyáltalán nem jogosít,
hogy mindezt utána felhánytorgasd a szomszédnak. :-)

Te szereztél szerintem itt mindenki számára egy megmosolyogtató estét!
De magam részéről nem érdekel tovább, ettől persze még folytathatod.
Ja, és szinte biztos vagyok benne, hogy fogod is folytatni, mert nem bírod ki úgysem! :D :D :D

Szegenylegeny # 2024.10.30. 18:50

szomorú örökös.

Felteszem magadról beszélsz, mert rajtad kívül nem beszélt senki rossz viszonyról meg arról, hogy "utáljátok a szomszédoddal egymást mint a sz@rt és ott tesztek egymásnak keresztbe, ahol éritek" de a stílus maga az ember nem boncolgatnám ezt mert magáért beszél.

Gyakorlati tanács.... az volna, hogy a levert vakolatot nem kell elhordani ami minimum 40 centi magasan ott áll? Vázold nekem kérlek a megkérdőjelezhetetlen szakmaiságoddal akkor, hogy kerül fel a lábazati szigetelés? futhatsz a sok botorság után amit összehordtál ez már a te dolgod.

Erkölcsiség: tényleg szereztél egy jó napot, rengeteget derültem a sületlenségeken. :::)))))))

Szomorú örökös # 2024.10.30. 16:12

Szegenylegeny

Feltételeztem, hogy itt kaphatok választ a kérdésemre és így is lett no nem tőled de az mindegy is.
Én nem jogász vagyok, tőlem az erkölcsi meg kicsit a gyakorlati részére kaptál választ.
Az meg már más kérdés, hogy gyorsan kibújt a szög a zsákból, milyen ember is vagy valójában. ;-)

Szomorú örökös # 2024.10.30. 16:10

Szegenylegeny

beállok segédmunkásnak keverem az anyagot hordom a vizet ugrálok mindenkinek?
Adom a villanyt mint írtam vizet és még a sört is a mesteruraknak?

Látod, ez mind-mind nem a te kötelességed lett volna, sőt én sem adnék áramot,
hogy a szomszéd mesterei tudjanak dolgozni az ő falán. És nem is így kéne kezdeni a jó viszonyt a szomszéddal.

Hanem pl. úgy, hogy nem ilyen stílusban beszélsz róla:
szánom mert semmire nincs igénye.....buta mint a segg és nem ért meg semmit.
Talán azt kéne elfogadni, hogy mindenki más, nem olyanok, mint mi vagyunk.
De ahogy írsz a szomszédodról, az kb. mindent elárul rólad. És ezen az sem segít, hogy „kiszolgálod” az ő mestereit, amikor dolgoznak.

Szegenylegeny # 2024.10.30. 12:54

Azonban nem mindig a másiktól kell elvárni, hogy ezt kezdeményezze.

Tényleg? Az nem elég kezdeményezés most már sokadjára pl., hogy beállok segédmunkásnak keverem az anyagot hordom a vizet ugrálok mindenkinek? Adom a villanyt mint írtam vizet és még a sört is a mesteruraknak? Pontosan milyen gesztusra gondoltál?