Termőföld

eulimen # 2025.04.10. 10:02

Tulajdonilapon részarány kiadása szerepel” vs. „Az, hogy 1997 óta tulajdonos az is 2017-ben derült ki
Hát ez fölöttébb érdekes. A téeszesítés miatti földjuttatást a földkiadó bizottságok végezték, kérelemre. Ha édesanyád nem tudta, hogy földet kért, ráadásul még kapott is, akkor ki kérte a föld kiadását?
A részarány kiadása bejegyzésnél szerepel egy vélhetően 1997-es dátumú földhivatali határozatszám. E határozat bejegyzésének alapjául szolgáló iratokat kellene kikérned. Valószínűleg az akkori tulajdonostársak földkiadását is ez az irat fogja tartalmazni.

Kicsi Sára # 2025.04.09. 19:31

eulimen

Tulajdonilapon részarány kiadása szerepel. A művelésiág: szántó.

eulimen # 2025.04.09. 07:33

Ha ez szántó, vagy bármi más eltérő az előbbiektől, akkor nem tudja tovább osztani.
oppardon, valóban.
Ha a közös tulajdon megszüntetésére egyébkjént van igény (és persze némi pénzmag), akkor még mindig van jogi lehetőség a fennmaradó ~45% tulajdoni hányad ellenérték fejében történő bekebelezésére a 2020. évi LXXI. törvény 12.§-a alapján.

drbjozsef # 2025.04.09. 07:17

(Kicsi Sára nem írta a művelési ágat, de csak szőlő, kert, gyümölcsös, nádas esetén lehet 1 hektár alá menni. Ha ez szántó, vagy bármi más eltérő az előbbiektől, akkor nem tudja tovább osztani.)

eulimen # 2025.04.09. 06:23

@Kicsi Sára
azt lenne jó tudni, hogy édesanyád 1997-ben hogyan lett a föld résztulajdonosa, a tulajdonjogot átruházó okiratban esetleg van-e utalás arra, hogy a tsz (vagy akárki más) milyen jogosultságot szerzett a tulajdonrészen. Ennek az iratnak a másolatát (iratmásolat igénylővel) ki tudod kérni a földhivataltól. Ha volt esetleg jogutódlás 1997 óta, akkor ezt a jogutódlási láncot is fel kellene térképezned.
Másrészt indokolt lehet a tulajdonnal rendelkezve (egyben az elbirtoklási időt megszakítva) tiszta helyzetet teremteni azzal, hogy a résztulajdont osztóprogram segítségével önálló helyrajzi számú ingatlanná leválasztod (mivel 50%-ot meghaladó tulajdonrészed van, te irányítod az "egyezséget")
https://osztoprogram.am.gov.hu/…_kisokos.pdf
És ezután szükség esetén indulhat a birtokvédelmi eljárás.

drbjozsef # 2025.04.09. 05:57

Akkor kiegészítem - hiszen ezt már tudjuk, és erre válaszoltunk - : az illető NINCS bejegyezve földhasználóként. De miért számít ez, amikor te magad írtad, hogy elbirtoklás szempontjából irreleváns?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.09. 05:48

Ha csak egyik tulajdonossal kötsz szerződést a földhivatal nem vesz nyilvántartásba az egészre földhasználóként. Aki úgy van bejegyezve, annak az egész földre van valamilyen jogcíme. (Ha maga nem kizárólagos tulajdonos, akkor származtatott.)

drbjozsef # 2025.04.09. 05:13

Mert neki a tulajdonostól származtatott jogcíme van

Általában. De osztatlan közösnél is? Minden tulajdonostárssal szemben is? Akár azoktól is, akik soha nem kötöttek velük szerződést, és a mostani állás szerint elképzelhető, hogy a jogelődjük sem?

Van 4 tulajdonos, az egyikkel kötök egy bérleti szerződést. Használom az egész dolgot 15+ évig. Azt a tulajdonrészt nem birtokolhatom el, amelynek az a tulajdonosa, akivel a szerződést kötöttem. Ez tiszta sor. De a többiekével mi a helyzet? Ilyenkor az övékét is jogcímmel használom, vagy az ő részükre mondhatom, hogy "sajátomként"?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.08. 20:38

Miért ne tudná? A birtoklás tény - nem egy bejegyzésen múlik. (Hozzátenném, hogy éppenséggel a bejegyzett földhasználó nem nagyon tud elbirtokolni. Mert neki a tulajdonostól származtatott jogcíme van, nem a sajátjaként birtokol.)

drbjozsef # 2025.04.08. 18:58

Jelenleg senki nincs földhasználóként bejegyezve.

Hát akkor ő biztosan nem tudja elbirtokolni.

Kicsi Sára # 2025.04.08. 17:15

eulimen

Kérdéseidre a Tsz-nél állításuk szerint nem tudnak/nincs semmi szerződés. A használó pedig nem hajlandó megmutatni ami elvileg neki van.
Jelenleg senki nincs földhasználóként bejegyezve.

eulimen # 2025.04.08. 15:30

@Kicsi Sára
Két nagyon fontos kérdés:

1. a tsz-t miért nem kérdezte meg még senki, hogy mireföl szed haszonbérletet olyan földért, ami nem az övé?
(lehet hogy nagyon-nagyon régen a tsz bérleti jogot vagy szívességi használati jogot kapott a földre, és azóta "albérletbe" adja?)
2. ki a jelenleg bejegyzett földhasználó?

A haszonbérleti szerződés/szívességi használat alapján művelt földet egyébként nem lehet elbirtokolni. Akkor sem, ha a haszonbérleti szerződés több mint 15 évre szól. Viszont ha lejár a szívességi használat vagy a haszonbérleti szerződés, akkor elindul az elbirtoklás - ami Ptk. 5:161.§ (3) megszakad, ha a tulajdonos időben tiltakozik. Derítsd ki, kinél kell!
Itt neked kellene alaposan utánajárnod a dolgoknak, és ha a tények tisztázását követően szükséges lenne, akkor meggyőzni a jogos földhasználót, hogy fizessen haszonbérleti díjat. Ha senkinek a kezében sincs semmilyen szerződés, akkor marad az új szerződés- meggyőzés vagy a jegyzői birtokvédelem kitessékelni a földedről. Némi csavar lehet a történetben, ha az derül ki, hogy valójában nem is azt a valakit, hanem a tsz-t kell kipenderíteni.

osztap # 2025.04.08. 15:16

Kicsi Sára,

Első körben menj be a földhivatalba, és kérj földhasználatilap-másolatot erről a helyrajzi számról. Az olyan, mint a tulajdoni lap, csak a földhasználók adatai és a használat jogcíme van rajta. Annak függvényében lehet továbblépni, hogy mi van rajta.

Kicsi Sára # 2025.04.08. 11:56

Elhunyt édesanyám után tavaly októberben örököltem 1Ha földből 2485/4505 tulajdoni hányadot. Az 1Ha osztatlan közös tulajdon, rajtam kívül még 3 tulajdonossal. Valaki jogtalanul műveli, mivel édesanyámmal nem volt szerződése, de ő arra hivatkozik, hogy a Tsz-el van, bár ezt nem mutatta meg. Édesanyám senkitől nem kapott soha semmi féle juttatást a földért. Az, hogy 1997 óta tulajdonos az is 2017-ben derült ki amikor a földhivataltól kapott egy csekket, hogy fizesse meg a mezőőri díjat. Megkerestem a többi tulajdonost is akik közül kettőnek a Tsz a mai napig fizet haszonbérletet, a negyedik tulajdonos szintén nem kap semmit.
Mivel nem tudjuk, hogy az illető, milyen jogon és mióta műveli, az lenne a kérdésem, amennyiben 15 éve műveli szóba jöhet e az elbirtoklás.
Őt is megkerestem amikor a nevemre került a föld. Szerződést nem akar kötni mivel neki van szerződése.
Jelen esetben van egy földem amit használnak, de fizetni nem akarnak érte, és félő, hogy még el is veszíthetem!
Válaszokat köszönöm

eulimen # 2025.03.13. 10:17

@istvantorok
Mi a "büntetés" oka? Nem műveli? Máshogy műveli, mint a földhivatali bejegyzett művelési ág?
Mennyi idő telt el az öröklés és a bírság kiszabása között?
Miért nem adta haszonbérbe? Miért nem jegyeztette be a földhasználót? Miért nem intézkedett a tulajdonszerzést követően indokolt időn belül a művelési ág megváltoztatása iránt?
Megannyi kérdés.
Az "így kapta" szerintem nem lehet kifogás. Hiszen a termőföld örökséget akár vissza is lehet utasítani, vagy az államnak felajánlani (akár ellenérték fejében is); ha pedig a tulajdont elfogadta, akkor az az Alaptörvény szerint is társadalmi felelősséggel jár.

istvantorok # 2025.03.13. 09:01

Beszúrnék egy kérdést:Bárki örököl egy ilyen területet és megbüntetik.Hivatkozhat érvényesen arra ,hogy így kapta?

nanemaaa # 2025.03.11. 08:36

A terület rendeltetése a HÉSZ-ben és nem az ingatlan-nyilvántartásban található. A kettőnek nem szükségszerű összhangban lennie.
A terület művelési ág változását a földhivatal engedélyezheti. A feltételeit tőlük tudod meg. Attól még 0-ás marad a helyrajzi szám, így beépítésre nem szánt terület marad. Beépíteni a HÉSZ és az országos előírások figyelembevételével lehet, ha minden feltétel teljesül hozzá.

eulimen # 2025.03.11. 08:35

A termőföldnek minősülő ingatlan tulajdonosa, használója köteles a nyilvántartás szerinti művelési ág szerint művelni a földet.
Ha már valójában gyümölcsösként hasznosított, akkor a bírság elkerülése érdekében célszerű lenne átminősíttetni gyümölcsössé.
A termőföld védelméről szóló törvény így rendelkezeik:
3. § "A termőföld művelési ágának megváltoztatását – az erre vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően – be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak, amely a bejelentés elmulasztása esetén földvédelmi bírságot szab ki."
Arra számíts, hogy nem csak egy sima papír lesz, mert pl. talajvédelmi tervet is kell hozzá készíttetni, szakemberrel.

Jobb rosszabb egy gyümölcsös egy szántónál?
A kérdésből az következik, hogy nem akarsz te ennek a földnek a mávelésével egy percet se foglalkozni.
Ugyanazon AK értékű gyümölcsös kevesebbet ér, mint a szántó. Kérdés, hogy el tudod-e adni szántó áron a gyümölcsösként művelt "szántódat"...

Ha lehet és érdemes,tegyük ezt meghatalmazással még a papa éltében,vagy majd ha örökség meglesz?
Papíron beadványozva ő is eljárhat a aját nevében nemde?

(olvastam:új tulaj 5 évig nem tehet ezt azt amazt)
Az öröklés szerintem nem köti a tulajdonost. Az adásvételi szerződésnél van az 5 év "emez-amaz".

Sok a kérdésed (még ezután is sok lesz), keresd fel a falugazdászt, és olvasd el a törvényt, különösen a 9§.-13§-okat.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

halmilaszlo # 2025.03.11. 08:07

Párom apukája beteges,örökölni fogunk egy szántóföldet.Nullával kezdődik a HRSZ.
Papíron szántó,de az elmúlt 20 év alatt már házak is lettek a környéken,kerítésekkel vannak leválasztva a porták,és a telken gyümölcs fák nőttek.A valóságban ez már kiskert ,gyümölcsös,zártkert(nem tudom a pontos kifejezéseket)
Az biztos,hogy nem úgy néz ki mint egy búza mező.Olvasgattam,de csak nagyobb lett a káosz a fejemben.
Kérdés: minősítessük át gyümölcsösnek ,ha már a kérdéses ingatlan is és a környék is gyümölcsös lett az idők folyamán?
Lehet ilyent?
Ha lehet ,érdemes? Jobb rosszabb egy gyümölcsös egy szántónál?
Ha lehet és érdemes,tegyük ezt meghatalmazással még a papa éltében,vagy majd ha örökség meglesz?
(olvastam:új tulaj 5 évig nem tehet ezt azt amazt)
Lehet e ebből baj,hogy a terület fákkal tarkított,kerített (azt olvastam szántóföldet nem lehet keríteni és fás növényt ültetni)
Nem szeretnén bírságba belefutni.
Előre is köszönöm.