Ha te mondod, tudom.
Betegségek után járó adókedvezmény rokkantnyugdíjra
„kíváncsi vagyok a gyakolró jogászok véleményére, akik bíróval is találkoznak”
Te is nagyon jól tudod, hogy a jog kb. így működik:
Így érthető is.
drbjozsef
„a kérdezőnek kevésbé jogi, mint inkább adóügyi problémája volt, hasonló, de azért nem teljesen ugyanaz”
Veled hányszor voltak már empatikusak a NAV-nál? Meglepődnék, ha ilyet tapasztaltál volna valaha is.
Egyszer pl. akkor csúsztam át ÁFA körbe, mikor épp 4 milláról 5 millára emelkedett az értékhatár.
Viszont volt egy kedvezmény, hogy ha az 5 millát nem léptem át, akkor maradhatok alanyi ÁFA mentes.
Mivel év elején rohantam be átjelentkezni, a NAV-os hölgy csak annyit mondott, ez sajnos rám már nem vonatkozik.
Aztán az utána következő 3 napban egyfolytában a mostani könyvelőm ösztökélt, hogy márpedig ez nem így van
és menjek be ismét, mert hülyeséget mondott az ügyfeles hölgy. Természetesen 3 nap múlva bementem
és egy másik ügyfeleshez kerültem - 2 ablakkal arrébb - aki azt mondta, hogy természetesen vonatkozik rám is.
Megkérdeztem tőle, hogy itt 2 ablakkal arrébb a hölgy akkor miért állította ennek az ellenkezőjét,
mert én azóta elég rendesen őszültem, hogy most 2 évig ÁFA-körös leszek...majd a hölgy megkérdezte a kolléganőjét.
Erre az a válasz jött baromira „empatikusan”: Ja, bocs! Tévedtem! És szerinte ezzel el is volt rendezve a dolog.
Nem tudom, hogy ma még ott dolgozik-e a hölgy - remélem, hogy nem sokáig volt ott, mert ilyen hozzáállással
ő többet ártott a NAV megítélésének negatív irányba, mint bárki más ott.
Hát, kíváncsi vagyok a gyakolró jogászok véleményére, akik bíróval is találkoznak... szerintem nagyon is számít, de ez is csak egy vélemény.
(megjegyzem, a kérdezőnek kevésbé jogi, mint inkább adóügyi problémája volt, hasonló, de azért nem teljesen ugyanaz)
drbjozsef
„Az empátia mondjuk eddig sem volt a fő vezérelved.”
Mert a jogban számít bármit is az empátia. Kevés empatikus ügyvéddel vagy bíróval találkoztam eddig.
Úgynevezett szomorúság, ezt neked a nicked alapján talán felismerhetőnek kellene lennie. Nem szeretne semmit így. Csalódott.
Az empátia mondjuk eddig sem volt a fő vezérelved.
levi777777
„Eddig minden évben szépen visszaigényeltük a betegségek után járó adókedvezményt az adójából......Sajnos akkor bejött a rossz sejtésem. Sírok-zokogok.”
Miért is? Egyértelműen leírták neked:
„Magából a rokkantsági ellátásból nem tudod visszaigényelni, mert az adómentes juttatás, nincs szja.”
Tehát egy „adómentes juttatásra” hogy is szeretnél „adókedvezményt” érvényesíteni?
Sajnos akkor bejött a rossz sejtésem.
Sírok-zokogok.
Köszönöm szépen a választ!
levi777777,
Így van.
Magából a rokkantsági ellátásból nem tudod visszaigényelni, mert az adómentes juttatás, nincs szja.
Viszont már nem tilos az ellátás mellett dolgozni, ha van adóköteles jövedelem, abból az ellátás mellett is vissza lehet igényelni.
Ha nem akar/tud már dolgozni, akkor nem tudjátok visszaigényelni.
Sziasztok!
A feleségem rokkantnyugdíjas lett, és a tavalyi az első éve, amikor kizárólag csak az a bevétele.
( Havi 206 ezer, asszem ez a maximum. )
Eddig minden évben szépen visszaigényeltük a betegségek után járó adókedvezményt az adójából.
Jól sejtem, hogy ezt idén már nem tehetjük meg a tavalyi rokkantsági ellátásból mert az nem adózik? :-(
Előre is köszi a választ: Levi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02