Életjáradék

horex # 2025.04.11. 15:34

Kurtán furcsán eltüntem, mert éppen jött az érdeklődő
Beszélgettünk erröl erról, merthogy jóban vagyunk amúgy
Mondtam hogy 500ezer
Sok, nem tudja kigazdálkodni és sorolta mire meg a pénze/pénzük
Vártam egy viszont ajánlatot, legyen az csak 100ezer, de azt sem kaptam. Majd megbeszélik
Úgy érzem más után kell néznem

Köszi az eddigi tanácsokat véleményeket!

horex # 2025.04.11. 14:16

drbjozsef

Igen, láttam a neten ilyen céget talán kettőt, és éppen a helyi Hírharsonában tünt fel egy telefonszám, most már sokadjára, hogy életjáradékot kötne fiatal pár
Na az ilyen hülyitést nem szeretem hirdetésben, persze ettöl még lehet fiatal pár
Szerintem hónapok óta hirdetnek

horex # 2025.04.11. 14:05

osztap

"Arra számíts, hogy ezt a tárgyalópartnereid meg fogják kérdőjelezni"
Elsőre nem hivatkoznék semmire, max a korom és "én így gondom"
Ha nagyon rakják a kérdőjelet ez ügyben, akkor boritom az elmúl 8-12 év vonatkozó, nem egy helyre koncentrált, orvosi papirjait közte operációval és e-mellett van más is, ha nem is halálos
Ha akarom az is halálos lehet :)

"Elő-életjáradéki jog nem létezik."
Igaz, már magam sem tudom mikor mire gondolok

drbjozsef # 2025.04.11. 09:29

horex,

Esetleg keress rá olyan cégekre, amelyek kifejezetten ilyen életjáradéki szerződést kötnek az ingatlanért cserébe. Nekem valahogy nagyobb biztonságot jelenete egy ilyen cég, mint egy random magánszemély. Persze, jól utána kell járni a cégeknek is, egy csilivili honlap nem jelent semmit. Van egy pár a piacon.

Felvenni velük a kapcsolatot már csak azért is érdemes, mert ha nem is szerződsz, azért be tudod lőni jobban velük azt, hogy mi a reális életjáradék az ingatlanodért. Értem, hogy hogyan számolsz, de másik fél nem így fog. Az 500k még egyszeri nagyobb összeg nélkül is túlzásnak tűnik. Mondjuk úgy, kockázatnak.

osztap # 2025.04.11. 07:05

Azt tanácsolják kezdjek el "hirdetni" , mert ha van érdemleges jelentkező akkor életbelép az elővásárlási joga, kénytelen igen/nem-et mondani
Elő-életjáradéki jog nem létezik. Elővásárlási jog csak adásvételnél van. Persze, ettől még megkérdezheted a társtulajdonost, hogy kaptál egy ajánlatot x Ft havi életjáradékra, ennyiért kötne-e ő is szerződést veled.

Érelmeszesedés elég nyomós ok hogy a stat görbe alján legyek. Saccolok magamnak 3 évet
Arra számíts, hogy ezt a tárgyalópartnereid meg fogják kérdőjelezni. Ami nem meglepő, hiszen Te erre hivatkozással minél magasabb, a fizető fél pedig ennek vitatásával minél alacsonyabb életjáradékban szeretne megállapodni. Ha én szerződnék Veled, nekem elég sok meggyőzés kellene arról, hogy Te várható élettartamod az átlag fele, ezért a havi járadék az átlag duplája. Bemondásra nem hinném el, hanem valaki szakembertől várnám, hogy megerősítse. De én már csak ilyen vagyok, a kedvenc filmem a Mici néni két élete...

horex # 2025.04.10. 16:26

osztap

ki viseli a kockázatát annak, hogy soká élsz"
Ahogy írod. Egy összegben talán enyém a kockázat, de szerencseszerződés, mint az ügyvédek írják
"Egy ma 78 éves férfi 50% eséllyel megéri a 85. évét"
Érelmeszesedés elég nyomós ok hogy a stat görbe alján legyek. Saccolok magamnak 3 évet
és csak 25milliót az ingatlanra
Alku kiindulásra azt mondom, havi 500ezer
Most is megvagyok a nyugdijamból, ha nem is habzsi-dőzsi, de azzal már bőven meg lennék elégedve
Beszélgetek másokkal is
Azt tanácsolják kezdjek el "hirdetni" , mert ha van érdemleges jelentkező akkor életbelép az elővásárlási joga, kénytelen igen/nem-et mondani

"támpont lehet ahhoz, hogy megbecsüld, mennyi járadékot fizetne egy olyan cég, ami sok emberrel kötne életjáradéki szerződést."
Azt csak ugy tudnám meg ha inditanék egy tárgyalást hasonló céggel, aztán visszalépek
Üzlet nincs jópofizás, de ezt olyan spillerségnek tartanám

Akkora telek, ha legyalulnák a házat , akár két 80m2 körüli lakást is kialakíthatna egy befektető, figyelemmel a hely ép.szabályzatra
Ha így számolok reális lenne a havi 500ezer és kezdésnek+ valamennyi
Úgy gondolom, talán, havi életjáradék mellett fogok dönteni

Hogy mit tud fizetni, fogalmam sincs, mert érdemben nem ültünk le megbeszélni
Tegnap is lett volna egy találkozás ebben az ügyben, elmaradt

horex # 2025.04.10. 16:01

drbjozsef
mi van, ha nem teljesít a kötelezett. A szerződést meg kell szüntetni, a feleknek el kell számolni, csomó macera. "

Így van! Azt irja a trv, azt beszélik, ha hat hónapig, elfogadható indok nélkül nem fizet, a szerződés megszünik, addig fizetett pénz marad nálam, tulajdoni lapról törölni a kötelezett nevét/tulajdonjogát
Igen, dehát az egész élet macera. Akkor nyilván újból ügyvéd mert ügye én nem piszkálhatok a tul.lapba

"Szóba jöhet öröklési szerződés is"
Ennek utánaolvasok
Végrendelet jelenleg van, de csak nálam, bármikor eltéphetem/komoly géppel írt :) két tanúval/
B.nőm jelenleg a kedvezményezett, viszont erősen beteg :(
Azt semmi esetre sem akarom, hanetán én elöbb elpatkolok, akkor rajta keresztül a gyerekei kapják meg az ingatlant. Remélem érthető, mert nehéz erröl írnom/na/

"Nem tudom, mit csinálnék a helyedben."
Ez a korrekt válasz!
De mégiscsak beszélgetünk a helyzetről, ez visz előre valahogy majdcsak lesz

drbjozsef # 2025.04.10. 13:18

horex,

Értem.
Maradnál a lakásban, haszonélvezőként, de örökös híján pénzzé tennéd.

Ha életjáradéki szerződést kötsz, akkor is kaphatsz egy nagyobb összeget egyben, ha arra szükséged van. Szóba jöhet öröklési szerződés is, szerintem ott is.

Mindkettőnél az a probléma, hogy mi van, ha nem teljesít a kötelezett. A szerződést meg kell szüntetni, a feleknek el kell számolni, csomó macera. Szerintem ez az igazi kockázat. Itt jön be az, hogy ilyen szerződéshez talán a legfontosabb, hogy megbízható embert találj, talán a konkrét összegeknél is sokkal fontosabb szerintem. De biztosra nem tudsz menni.

Nem tudom, mit csinálnék a helyedben.

osztap # 2025.04.10. 12:38

Adjam el a részemet vagy havi életjáradék?

A fő különbség az, hogy ki viseli a kockázatát annak, hogy soká élsz. Az adásvételnél Te, hiszen a pénzt egyben megkapod most, ha az elfogyott, nincs több. Az életjáradéknál a járadékot fizető fél, hiszen az a jogosult haláláig tart - ez a definíciója. (Ha 3*8 milliót kérsz, az nem életjáradék, hanem részletvétel - a hosszú élet kockázata ugyanúgy a tied, mintha egyben kapnád meg a pénzt most.)

A másik kérdés, hogy mennyit tud egyben fizetni a szomszéd. Harmincmilliója kevés embernek van, havi pár százezre többnek. Ezért én leggyakrabban olyan szerződést láttam, hogy x mFt egyösszegben aláíráskor, utána x Ft életjáradék havonta, inflációval növelve, haszonélvezeti joggal vagy használat jogával az ingatlanon.

A számokhoz pedig érdemes ránézni a halandósági táblákra. A KSH ügyfélszolgálattól ki tudod őket kérni. Egy ma 78 éves férfi 50% eséllyel megéri a 85. évét, 20% eséllyel a 90-et is. Persze, ez sok ember országos átlaga. De támpont lehet ahhoz, hogy megbecsüld, mennyi járadékot fizetne egy olyan cég, ami sok emberrel kötne életjáradéki szerződést.

horex # 2025.04.10. 10:20

drbjozsef

Megöregedtem, senkim nincs, örökös sincs. Nem tudom öröklésben mintha számitana a mellékági rokon, de ... ne foglalkozzunk vele
Van egy ház-telek részem, osztatlan közös tulajdon, bár valamikor földmérő/?/ felosztotta
A közös tulajdon szomszéd érdeklődik a ház-részem után, hogy életjáradék
Intézzek el mindent és jön aláírja. A napokban telefonon mondtam neki hogy 100millió
Meglepődött. Mondtam hogy tréfa, de akár lehetne komoly is az ajánlatom, ha nem jön és nem beszéljük meg érdemben mi a mennyi

Közben gondolkodtam, olvasgattam hasonló adottságú ingatlan hirdetéseket nézegettem, pár távoli ismerőssel beszélgettem a helyzetröl

A lényeg
78 éves vagyok, de nem szeretnék öregotthonba menni. Szociális ellátás van a kisvárosomban, kórház szakrendelő, körzeti orvos elérhető távolságban, bár én csak autózok, mert fóbia és tsai. Jelenleg még erősen mozgásképes magamat ellátni tudó vagyok
Adott esetben talán még jó erőben lévő friss-nyugdíjas hölgy albérlő is idecsapódhat kis apanázs és lakhatásért. Itt már csak a későbbi ápolásra gondolok

Adjam el a részemet vagy havi életjáradék?
Mindkettő szerencse-szerződés ahogy ügyvéd irja. Én úgy gondolom hogy 30milliót ér, kis túlzással, még akkor is ha mint haszonélvező maradok a lakásban
Magyarországi férfi átlagéletkort túl éltem. Franc se tudja mennyi van hátra

Tudom , távdiagnózis. Azért köszönettel vennék valamiféle iránymutatást

drbjozsef # 2025.04.09. 12:31

Egyszerűbb, ha elmondod, miért akarsz itt trükközni. Mert ez elég nyilvánvaló.
Fogod, eladod a lakást, befizetsz egy otthonba, ha marad, akkor berakod államkincstári számlára, kicsit kamatozik, míg feléled a maradékot. Mi a baj ezzel?

horex # 2025.04.09. 11:44

drbjozsef

Köszönöm!
Tehát azt mondod hogy pl. 8millió 3 hónapig az nem lehet életjáradék? Utána közös megegyezéssel tartási szeződésre változtatnánk
Jó házi feladatot adtál, átrágom magam rajta is, és próbálom értelmezni, merthogy már sok hete olvasgatom a vonatkozó témát
Valamiféle szándéknyilatkozatot nem kellene íratnom a majdani partnerrel/kötelezettel?
Elmegyek egy ügyvédhez, megíratom, kifizetem és meggondolja magát
Mennyi lehet az irányár, ha megegyezek a majdani kötelezettel, egy ilyen szerződés elkészítésének?
Skype-oltam tanácsadásért 50ezerért/óra és más esetben személyen kb.45ezeréert/óra
Bizonyára majd jövök még

drbjozsef # 2025.04.09. 05:19

horex,

1. Ez kérdés? Szerződés vázlatot készíteni bármikor lehet. Olyan előszerződést, mint ingatlan vásárlásnál van, szerintem nem lehet életjáradéki szerződésre.
  2. Nem. Lásd Ptk. 6:497.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

horex # 2025.04.08. 18:32

Nos, eljutottam én ebbe a korba
Úgy néz ki a szomszéd , osztatlan, de földmérő felmértosztott közös tulajdon, érdeklődik a részem iránt
Másokkal beszélgettem, mi hogy mi lenne a jó
1/ lehet-e készittetni olyan előszerződés szerű vázlatot, ahol az összeg és a fizetési napok/esedékesség elsőre ki van pontozva
merthogy intézzek el mindent, ő majd jön és aláír
Mondtam hogy 100millió. Miii?
Nalátod, üljünk le és beszéljük meg. A mai napig nem történt meg

2/Lehetséges életjáradék szerződést kötni, mondjuk 3x8millió forintban megállapodás pl. 5 havonta fizeti?
Ez akár adásvételnek is minősithető, nemde? Viszont a piaci érték feléért számolom a végösszeget fixen. Talán élek még addig hogy a kb 25milliót megkapjam

Mi a helyzet ilyenkor a temetéssel?
Ha otthoni beteg vagyok nyilván nekem kell ápolót fizetni stb.stb
Tehát az első két pont ami most érdekel. Egy ilyen vázlat megszerkesztése és emilben elküldése mi pénzt érne meg
köszönettel
horex