frankó
Ezzel csak az a baj, hogy a sajátján kívül nem kicsit a te életedet is elkaszálta. :-O
frankó
Ezzel csak az a baj, hogy a sajátján kívül nem kicsit a te életedet is elkaszálta. :-O
@Szomorú örökös
Bizony, tanultam belőle. Tudnék mesélni... Hiteles, pontos, bejelentett lakcíme talán 20 évvel ezelőtt volt. (Évekig járt a régi, eladott ingatlanának lakcímkártyájával, ezt mutatta meg a BKV-n). Aztán jöttek a költözések, midenféle albérlet - tartozások felhalmozása -, a végén már hajléktalanság közeli munkásszállón lakott. Válás, betegség, az sem biztos, hogy életben van.
Nem voltam "óriási tévedésben". Kérdeztem a fórumon, válaszoltál - ahogy drbjozsef is -, így most már pláne nem vagyok tévedésben, hanem tudás birtokában.
„Ezek szerint most jogellenesen kezelik az adataimat, amikor az évi 1-2 levelüket elpostázzák?”
Feltehetőleg a DHK szabályosan engedményezte a tartozásodat az MKK-ra, így nyilvánvalóan nem kezelik jogellenesen az adataidat.
franjo
„lényegében egy gyerekkori barátomnak vettem fel a pénzt”
Rossz döntés volt. Mondhatni egy „volt” barátodnak...de reméljük, tanultál belőle. Ugyanis most te vagy sz@rban, nem ő. Arról nem is beszélve, hogy egy igazi barát ilyet soha nem kérne tőled. Talán mostmár nem is fog többé. Neked viszont lehetőséged van vele szemben fizetési meghagyást kérni. Ha nagyon amatőr és nem mond ellent, akkor jogerőre emelkedik és végrehajthatóvá válik vele szemben. Na, akkor már ő is sz@rban lesz. Ha viszont ellentmond, akkor lesz gond, mert perré alakul. Bár akkor sem kötelező szerintem a pert tovább vinni, és akkor nem lesz tovább ügy belőle.
„a másdikban egy GDPR nyilatkozat megtételére kérnek, miszerint hozzájárulok a kapcsolattartói adatam kezeléséhez...Ezek szerint most jogellenesen kezelik az adataimat, amikor az évi 1-2 levelüket elpostázzák?”
Óriási tévedésben vagy! Ők felhasználhatják saját ügyükben a kapcsolattartói adataidat, de másnak nem adhatják át.
Egészen konkrétan a GDPR ezt jelenti.
Tanulság: Ha jogi tanácsot kérsz, nem árt a teljes történetet elmesélni már az elején és akkor megúszod, hogy támadjanak érte, bár itt te is tehetsz, hogy ennyire megbíztál egy barátodban, aki végül is átvert. Első körben én is elítéltelek, mert pont azok miatt van a nagyon komoly szűrés a hitelek elbírálásánál - még olyanok esetében is, akik rendes fizetők - akik gyakorlatilag felveszik a hiteleket, csesznek visszafizetni és utána már az elévülésre utaznak szándékosan. Na az ilyenek miatt jogosan nyílik a bicska egyik-másik ember zsebében, nem gondolod?
@drbjozsef
Köszönöm, én is így gondolom, egyetértünk.
Viszont 2024-ben 2x levél: a másdikban egy GDPR nyilatkozat megtételére kérnek, miszerint hozzájárulok a kapcsolattartói adatam kezeléséhez + adjam meg az e-mail címemet és a tel.számomat. Erre sem reagáltam, nem küldtem vissza, nem töltöttem ki. Ezek szerint most jogellenesen kezelik az adataimat, amikor az évi 1-2 levelüket elpostázzák?
@Szomorú ökörös
"Gondolom ugyanígy hezitáltál, mikor fel kellett venni a pénzt."
Így van, eltaláltad. A tanulmányaimat tudtam finanszírozni, lényegében egy gyerekkori barátomnak vettem fel a pénzt. Amikor kiderült, hogy nem fogja tudni visszaadni egy összegben, abban maradtunk, hogy havi 10 ezerrel törleszti, amit küldök a Diákhiteléknek. Egyszer kaptam tőle 10000 ft-ot.
frankó
„Gondolkodtam az önkéntes teljesítésen, és ezt a verziót elvetettem.”
Gondolom ugyanígy hezitáltál, mikor fel kellett venni a pénzt. További sok sikert kívánok! :-D
franjo,
Amúgy kérdésedre válaszolva, sokat nem tehetsz, mert az évi egy levél azért nem igazán tekinthető zaklatásnak, ergo küldözgethetik bátran. Én hagynám a fenébe. Küldjék. Csak az FMH-ra figyelj, az fontos, hiszen ha jogerőre fut, akkor már nem számít hogy amúgy elévült a követelés.
Én nem hívnám fel magamra a figyelmüket.
@Szomorú örökös
Köszönöm az új infót az adótartozás elévülésével kapcsolatban.
Gondolkodtam az önkéntes teljesítésen, és ezt a verziót elvetettem.
Köszönöm @drbjozsef észrevételeit is.
drbjozsef
„...Egy 120-150 éves ember...”
Látod ez megint csak a te egyedüli fantazmagóriád.
Maradjunk a kérdezőnél, v aki nagy valószínűséggel ennél jóval fiatalabb. :-)
Kétségtelenül ismét igazad van.
Egy 120-150 éves ember általában valóban nem megmegbízhatóbb adós. Már megint egyetértünk, elképesztő.
drbjozsef
„De ha általában érted, egy tartozás akkor sem marad örökké egy bank nyilvántartásában......Minek tartanák nyilván a száz éves tartozásokat?”
Például abból derül ki sok esetben, ha valaki nem megbízható adós. De úgy látszik, hogy te még jogászként is vég nélkül osztogatnád a bank pénzét, aztán meg nem győznéd végiggondolni hogy na egyik másik milyen rossz ötlet volt.
„Pl. az adott bank nyilvántartásában.”
Bank? Itt olyan nincs a kérdezőnél.
De ha általában érted, egy tartozás akkor sem marad örökké egy bank nyilvántartásában. Például engedményezés után, már ki is kerül belőle. Vagy leírják. Minek tartanák nyilván a száz éves tartozásokat?
De amúgy ha benne lenne : ki a francot érdekli? És ha szomszéd pistike nyilvántart téged a kockás füzetében, akkor te rosszul alszol?
„Így van, a passzív BAR lista és csak egyetlen esztendő pluszban.”
Messze nem így van. LEHET így is. Ajánlom a 2011. évi CXXII. törvény tanulmányozását.
drbjozsef
„Miféle nyilvántartásban?”
Pl. az adott bank nyilvántartásában. Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy ők elfelejtik az adós vissza nem fizetett hitelét? Ugyanott már nem kell hitelt igényelni többet, ami igaz előzőt vissza nem fizeted. Ugyanis nem kötelező a banknak hitelt nyújtani. Egyetlen tolvonással megtagadhatja, ha észreveszi, hogy az illető már egy hitelt nem fizetett vissza azaz nem megbízható adós.
„Még a KHR listára kerülés sem örökre szól.”
Így van, a passzív BAR lista és csak egyetlen esztendő pluszban.
„Ott marad a neveden egy nyilvántartásban”
Miféle nyilvántartásban?
Még a KHR listára kerülés sem örökre szól.
franjo
„Az MKK évek óta küld év elején egy sima levelet, hogy ennyi meg ennyi a tartozásom, fizessem be, mert most aztán tényleg fizetési meghagyást fognak kérni. A követelés rég elévült, a levelek elolvasás után többnyire a kukákban landolnak”
Ha rám hallgatsz, azért én gondolkodnék az önkéntes rendezésén, mert nehéz úgy leélni egy életet, hogy az ember feje fölött tartozás lebeg. Az ilyen tartozás nem szűnik meg attól, hogy elévül. Ott marad a neveden egy nyilvántartásban és bármikor önkéntesen rendezheted, csak épp bíróságilag már nem végrehajtható. Mi több, így máshol sem lesz egyszerű később akármilyen hitelhez jutni, ha épp szükséged lenne rá. Egyedül az adótartozás az, ami ha behajthatatlan tartozás jogcímmel elévül, akkor meg is szűnik.
Üdv!
Az MKK évek óta küld év elején egy sima levelet, hogy ennyi meg ennyi a tartozásom, fizessem be, mert most aztán tényleg fizetési meghagyást fognak kérni. A követelés rég elévült, a levelek elolvasás után többnyire a kukákban landolnak, és várom az FMH-t, hogy ellentmondhassak. Írjak nekik, hogy az ügy elévült, vagy hagyjam meg őket jó szokásaikban: az évi 1 sima levél kiküldésében?
Tudna valaki segíteni? Diakhite1-et vettem fel még 2004-ben. Összesen 1 millió forintot. Az előírt törlesztő részletet eleinte fizettem, de mivel olyan "jól" kerestem, hogy a befizetett törlesztő a kamatot se fedezte, így a tartozás csak nőtt. Kb.400ezer forintot fizettem vissza, jelenlegi tartozás majdnem 2millió!(Uzsorások, senkinek nem ajánlom,hogy felvegye),de ez most nem tartozik a kérdéshez. Egy idő után nem tudtam tovább fizetni, átkerült a NAV-hoz, és jelzálogot (nem biztos,hogy így hívják)tették egy ingatlanra. Aztán átkerült a MKK-hoz és és most egy behajtó cég zaklat. Úgy tudom, az MKK nem adhatja ki 3. félnek az adataimat. Akkor ez most, hogy van? Jogszerű? Alkalmi munkáim voltak, de a COVID azt is elvitte.Nem tudok egyben 2milliót fizetni(nem is tartom jogosnak.)De jelenleg részlet se menne. Erre nem vonatkozik év végéig a moratórium? Mit tehetek? Ha nem tudok fizetni,mire számíthatok?
Mindig annyit kell fizetni, amennyit tudsz; és sosem annyit, amennyit nem tudsz.
Arra vonatkozóan van valamilyen ökölszabály, hogy a tartozás hány százaléka legyen a befizetett összeg? 2 millió forint tartozásról van szó, havi 30-40 ezer forintnál többet a legnagyobb jószándékkal sem tudok kipréselni magamból. Már ha egyáltalán megmarad a munkám.
Köszönöm!
Igen, így. És ha kedvezőtlen választ adnak (nem lehet, vagy kevés, vagy valami), vagy csak simán nem válaszolnak, akkor is fizess tovább. A teljesítés közleményét ne hagyd kitöltetlenül! Ez általában az MKK ügyszáma + a saját neved.
Kedves Gerbera! Nem akadékoskodni akartam, egyszerűen csak nem értek hozzá és totális pánikban vagyok. Nem akarom részletezni, gondolom itt már sokan sokféleképpen leírták, de olyan reménytelennek tűnik a helyzetem, hogy az agyam mintha 3 százalékon működne, a maradék 97 a masszív rettegéssel van elfoglalva.
Köszönöm a választ! Leegyszerűsítve mostani szintemre: utalják egy x összeget a követeléskezelőnek, majd kérdezzem meg őket, hogy ez rendben van-e így?
Aranyosak ezek a Blikkre hivatkozó hozzászólások.
Közben megtaláltam:
1/2012. Kr. 19. § (7) A szerződés felmondása esetén (...) a Diákhitel szervezet köteles az MKK Magyar Követeléskezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságra adásvétel jogcímén engedményezni. 2017 vége óta van így.
De ez csak a kérdés egyik fele. A másik fele az, amit írtam: a teljesítési szándékot nem kérdéssel kell jelezni, hanem teljesítéssel.
A felmondott Diákhitel-szerződéseket az MKK Zrt. kezeli.
A nem fizetett diákhitelt a NAV hajtja be adók módjára. Vagy változott ez azóta? Ha nem változott, akkor mit keres az MKK-nál a tartozásodat?
Részletfizetést pedig nem kérni kell, hanem kérdés nélkül el kezdeni, majd pedig rákérdezni, hogy ez így jó lesz-e.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |