Kis értékű internetes csalás


osztap # 2024.10.23. 16:14

Ez akkor azt jelenti, hogy a bíró kötelezni fogja a károm megtérítésére?
Főszabály szerint igen. De olvasd hozzá a (4) bekezdést is. Ha az elkövető pl. vitatja a kár összegét, akkor marad a polgári út. Valószínűleg nyernétek, és sokkal többe kerülne az elkövetőnek de nem minden elkövető gondolja ezeket át.

Ha csak figyelmeztetést kap, az azt jelenti hogy boldogan újságolhatja a tesókáknak, hogy így lehet büntetlenül aprópénzhez jutni?
Nem, a büntetés és a polgári jogi igény a bíró két külön döntése. A büntetést az állam kapja (a bírságot nem a sértettnek fizeti az elkövető, hanem az államnak, a közérdekű munkát szintén az államnak végzi, stb.) A polgári jogi igény az, amit az elkövető a sértettnek fizet, már amennyit a bíró megítél.

LaySoft # 2024.10.23. 15:26

Köszönöm a link-et, olvasgattam:

93. § (2)

"Ha a sértett a szabálysértési eljárásban kérte a szabálysértés folytán keletkezett kárának megtérítését és az eljárás alá vont személy a szabálysértési hatóság határozatának, illetve a bíróság első fokú határozatának meghozataláig – a közlekedési szabálysértéssel okozott kár kivételével – az okozott kárt nem térítette meg, a szabálysértési határozatban – a (4) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – kötelezni kell annak megtérítésére."

A szabálysértési eljárásban nem kérdeztek tőlem semmit, csak jött egy végzés, hogy szabálysértés lett bűncselekmény helyett. A rendőrségi feljelentés végén azonban ez áll: "Polgári jogi igényemet érvényesíteni kívánom 8500 Ft összegben."

Ez akkor azt jelenti, hogy a bíró kötelezni fogja a károm megtérítésére?

Ha csak figyelmeztetést kap, az azt jelenti hogy boldogan újságolhatja a tesókáknak, hogy így lehet büntetlenül aprópénzhez jutni?

osztap # 2024.10.23. 15:03

LaySoft,

A szabálysértési eljárásban a sértett (!) kérheti (!) a szabálysértés folytán keletkezett kárának megtérítését, és főszabály szerint a bíró kötelezi a szabálysértőt annak megtérítésére. Olvasgasd a szabálysértési törvény 93. §-t:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Büntetés: A bíró mérlegelésétől függ, a figyelmeztetés - pénzbírság - közérdekű munka - elzárás skálán mozogva. Nem hinném, hogy elzárás lesz.

LaySoft # 2024.10.23. 08:55

A fiamat átverték egy internetes kereskedő oldalon, kinézett egy 17000 forintos cuccot, előlegként elutalta a felét, hogy majd ha postán megérkezik a termék, akkor elutalja a másik felét. Ezután az eladó eltűnt, semmilyen kommunikációra nem válaszolt. Megvolt a bankszámla száma, sőt megadta a címét is, így lekértem egy tulajdoni lapot a címről, ebből kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa a rokona, mivel a vezetéknevük egyezik, vagyis elég valószínű, hogy valós adatokat adott meg.

Ezekkel az információkkal, plusz a chat képernyőfotóival, meg az átutalás kivonatával feljelentést tettünk a rendőrségen, csalás megalapozott gyanújával. A nyomozás során az elkövetőt megtalálták, beazonosították és a bankszámlájából kiderült, hogy ez egyedi eset, így nem bűncselekmény, mivel nem sorozatos elkövetés, valamint a 8500 Ft kár nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt. Erről kaptunk egy határozatot, hogy a büntető eljárást megszűntetik és az ügyet szabálysértési eljárásként kezelik.

Közben felhívott egy nyomozó, aki megkérdezte tőlem, hogy esetleg időközben megkaptuk-e a kifizetett terméket, mivel a gyanúsítottat meghallgatták és azt mondta, hogy feladta, bár ezt nem tudta igazolni. Mondtam, hogy nem kaptam meg a terméket, a nyomozó válasza az volt, hogy sejtette, csak a biztonság kedvéért megerősítést kért tőlem.

Ezután átküldték bíróságra az anyagot, mivel az elkövető megtagadta a közvetítői eljárást is. A bíróságon érdeklődtem telefonon, de csak annyit tudtam meg, hogy folyamatban van ügy, Ill. azt még értésemre adták, hogy hiába marasztalják el, szabnak ki büntetést az elkövetőre, ez automatikusan nem jelenti azt, hogy engem kártérít bárki is.

A következő kérdéseim vannak:

  • Milyen büntetésre számíthat az elkövető egy ilyen kis értékű (8500 Ft) szabálysértés esetén?
  • A szabálysértési eljárás lezárása után milyen módon szerezhetem vissza az elkövetőtől a 8500 Ft-ot?

Gondolok itt olyanra, hogy a szabálysértési végzéssel a kezemben először írok neki egy tértivevényes levelet, hogy utalja vissza a pénzt. Továbbá leírom hogy ha nem utal, akkor fizetési meghagyást küldök, ami már nyilván a fizetési meghagyás díjával növelt értékről fog szólni. Ha erre sem fizet, akkor meg polgári peres úton érvényesítem a jogos követelésemet a költségeimmel együtt.

Ti hogy látjátok, mit tennétek?

(Nyilván nem a 8500 forint miatt csinálom az egészet, hanem azért hogy egy ilyen kis patkány nehogy azt képzelje, hogy büntetlenül megúszhat bármilyen átverést, és ne buzdítsa a haverokat is erre, mondván úgysem lett semmi az ügyből.)