Okkal. Mert hamar kiderült, hogy abba is az államnak kell pótolni. Az aktív korúak adójából.
nyugdíjügy
„Az a megközelítés hogy a jelenlegi dolgozók adójából van a mi nyugdíjunk kifizetve felháborító mivel mi azt egy életen át befizettük”
Felháborodni lehet, de a tény az, hogy az éppen befolyó adókból fizetik a nyugdíjat. Azért, mert az első generáció, aki nyugdíjat kapott (kb. azok, akik az ötvenes évektől mentek nyugdíjba), nem fizetett egy életen át, csak kapta a nyugdíjat. Az aktív dolgozók adójából. Miért? Mert így azonnal lehetett állami nyugdíjat adni, milliós tömegeknek. Azóta egy kísérlet volt átállítani az állami nyugdíjat legalább részben tőkefedezeti rendszerre: a magánnyugdíjpénztárak. De azt a kormány visszafordította.
„Csak az nem érti aki nem akarja.”
Nem, dehogy. Pont fordítva.
Nosza, ha akkora a törvénysértés, indíts közigazgatási pert a nyufig ellen.
Kerdezodo
„Csak az nem érti aki nem akarja”
Pl. te, aki képtelen egy törvény sorait értelmezni.
„Tehát a 3. pont meghatározása szerint jár az az évben nyugdíjba vonultaknak is”
Cseszd meg! Attól, hogy te nem egyben értelmezed a 62 § összes bekezdését, attól még az egységben értelmezendő. :D
De valójában te tanácsért jöttél vagy vitatkozni? És még te érzed úgy, hogy kötekednek veled? Te pont ezt teszed itt velünk! :D :D :D
drbjozsef Csak az nem érti aki nem akarja. Ezt a fórumot nem a “kötekedők” fórumának hívják! Aki csak a szavakon tud lovagolni és érdemben nem tud hozzászólni kérem kíméljen!
A paragrafus 1. pontja az éves nyugdíj emelésről szól ,amit a tervezett inflációval (valorizációs szorzóval -határozza meg a kezdő nyugdíjat). A 3. pont a tervezett infláció és a valós infláció közti különbség kompenzálásáról szól. Tehát a 3. pont meghatározása szerint jár az az évben nyugdíjba vonultaknak is.
„62$ 3. pontja a korrekciót szorgalmazza”
Szorgalmazza? Egy törvény? Nanemár.
Kerdezodo
„Ha később kiderül hogy az infláció magasabb mint a tervezett akkor csak a korábbi években nyugdíjba vonultaknak korrigálják a különbözettel. Ezért a tárgyévben nyugdíjba vonultak elesnek a nyugdíj kiegészítéstől.....62$ 3. pontja a korrekciót szorgalmazza amit nem tesznek meg , tehát törvénytelenül járnak el!”
Óriási tévedésben vagy! A (3) bekezdéshez szorosan hozzátartozik az (1) bekezdés is, mivel az nem egy önálló paragrafus
És ez így kezdődik:
„A tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást”
Te tárgyévben mentél nyugdíjba, ergo ez rád nem vonatkozik.
Pont nem ez történik ! 62$ 3. pontja a korrekciót szorgalmazza amit nem tesznek meg , tehát törvénytelenül járnak el!
„A kérdés arról szólt hogyan lehet a jogos korrekciót kikényszeríteni?”
Sehogyan. Ez a törvény, azt kell megváltoztatni. Azt a parlament tudja, szóval a helyi képviselőd a helyes út, de úgy látom, azon már túl vagy
„Párt függetlenül a jog szerint kell eljárni!”
Pont ez történik most.
Megjegyzem : mi lenne, ha az lenne a törvény, hogy egyszer megállapítják a nyugdíjat a nyugdíjba menetelkor, és soha többé nem is emelnék? Jogszerűtlen lenne? Ugyan, dehogy. Hiszen a törvény maga a jog. Igazságtalan lenne legfeljebb, ahogy egy kicsit a mostani is az - de annak meg semmi köze a joghoz.
Hát ezzel a kötekedő hozzászólással nem lett senki okosabb. Ez törvény értelmezési hiba! A 62.$ 3. Pontját kellene csak betartani! A kérdés arról szólt hogyan lehet a jogos korrekciót kikényszeríteni? Párt függetlenül a jog szerint kell eljárni! Az a megközelítés hogy a jelenlegi dolgozók adójából van a mi nyugdíjunk kifizetve felháborító mivel mi azt egy életen át befizettük!
„Mit lehet ez ügyben tenni? ”
Ez nem egy véletlen hiba, ez tudatos törvényalkotói döntés, és nincs kormányzati akarat ennek megváltoztatására, amint Te is láttad. Mit lehet tenni? Két dolgot: 1. Olyan pártra szavazni a választásokon, ami ezt meg akarja változtatni, 2. Több adót fizetni, mert a nyugdíjemelés fedezetét nem a szél fújja majd be az ablakon, akárki is lesz kormányon
MÁS. A nyugdíj éves emeléssel kapcsolatosan már különböző hivatalokban Nyugdíj Folyósító Intézet, Parlamenti Képviselő, Miniszter, Pénzügy Minisztérium voltam kapcsolatban sajnos eddig sikertelenül. A probléma abból fakad hogy az év eleji nyugdíj emelést a tervezett inflációval állapítják meg és ha az magasabb lesz a tervezettnél korrigálják novemberben. Ez a nyugdíjazás évében a valorizációs szorzóval kerül megállapításra március 31.-ével. Ha később kiderül hogy az infláció magasabb mint a tervezett akkor csak a korábbi években nyugdíjba vonultaknak korrigálják a különbözettel. Ezért a tárgyévben nyugdíjba vonultak elesnek a nyugdíj kiegészítéstől ami 2022 -ben 5 % tervezett ( ezzel határozták meg a valorizációs szorzót) az elismert 14,5 % közti 9,5 % különbözet és annak kamatos kamat részek vesztesei. A nyugdíj törvény 62. $ 1 pontjára hivatkoznak amit én nem is vitatok hanem a 3. pontot. Az én nyugdíjam a megállapításakor magasabb volt mint az akkori átlag nyugdíj és jelenleg több mint 32000 Ft-tal kevesebb az átlag nyugdíjnál. Mit lehet ez ügyben tenni? Ez minden olyan nyugdíjast érint akik olyan évben kerültek nyugdíjba amikor a valós infláció magasabb volt, lesz a tervezettnél.
Ajánlom tanulmányozásra www.lb.hu, sok okos dolog van fent.
A leírásod nem egészen értettem, volt felülvizsgálat vagy nem? Volt, s tovább akarsz lépni, erre az út a leírt lapon olvaható érthetően.
Ügyvéd kellene bp-ről a tébépereim felülvizsgálatához vidékről...
Súlyos, I. csop.-os rokkant vagyok, és kb. 5 évig nyüglődtem, hogy nyugdíjamat az 5 év előtti időkből is a legjobb bérekkel számolják ki, de a pert is elvesztettem.
Szerintem csak formális volt a bírói felülv., ezért az LB-nél meg kellene támadni a jogerős/tlen/ ítéletet, de a főbítóság sem végzett érdemi munkát más ügyeimben /csal.pót./.
Fel sem küldik sok esetben a peraktát.
Ha tudja valaki mit tehetnék, vagy aki vállalná a pártfogó ügyvédséget, kérem írjon, és lelevelezzük privát.
Köszi
szpolz
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02