Tartozás behajtása


Szomorú örökös # 2024.09.13. 16:16

Csati82

összefogtuk egy rakat másik régi számlával és eltüzelhettük
Nem szabad ilyet, hiszen még csak 5 év telt el. Egyébként meg szerintem simán el is évült már az a tartozás, letelt az 5 év.

engedélyezési nyilatkozat igazolja hogy a digi megvásárolta az invitelt.....Az ügyintéző valamit magyaráz hogy nem látja a számlánkat mert valami hiba van

Igen, 2017 óta valóban a Digi megvásárolta a teljes Invitelt.
De innen kezdve - már bocsánat - legyen az ő gondjuk, hogy megtalálják a számlát.
Te kifizetted, mikor megszűnt a szerződésed - egyébként is valószínűleg már elévült - szóval hagyjanak békén. Nyomatékosan mondd el nekik!

Csati82 # 2024.09.13. 15:54

Azaz igazolás megvolt évekig őriztük . összefogtuk egy rakat másik régi számlával és eltüzelhettük . Az ügyintéző valamit magyaráz hogy nem látja a számlánkat mert valami hiba van

Csati82 # 2024.09.13. 15:43

Pontosítás ! Előkerestem a levelet szóval . engedélyezési nyilatkozat igazolja hogy a digi megvásárolta az invitelt .

Szomorú örökös # 2024.09.13. 15:20

Csati82

Anno szerződést kötöttem az invitel távközlési szolgáltatóval (internet előfizetés) .....5 évvel késöbb kaptam egy levelet a pannonhiteltől hogy tartozom 4305 ft ( tudom az összeg nevetséges ) most már Diginek mint jogutód...
Ez azért fura nekem nem kicsit! Milyen alapon tartozol te a Diginek, ha anno az Invitel volt az, akinél felmondtad a szerződést?
És ki az a pannonhitel? Ennek nagyon járj utána! Menj be és jelezd, hogy te sohasem voltál a Digi előfizetője, valami tévedés van.

2019 novemberében lemondtam és mivel hó közben mondtam le a helyszínen kaptam egy részszámlát
amit a helyszínen kifizettem (ez az számla és igazolás nincs meg )

Öreg hiba volt a befizetés bizonylatát kidobni, mert így nem tudod igazolni, hogy kifizetted már.
De mint fentebb írtam, gyanús, hogy valami kamu lehúzás akar ez lenni.

elméletileg hangfelvétel is készült a helyszínen
Amit ha jól tudom, max. 5 évig őriznek meg, utána annyi.

Csati82 # 2024.09.13. 14:43

Tisztelt Fórum ! Tanácstalanul állok a probléma előtt . Anno szerződést kötöttem az invitel távközlési szolgáltatóval (internet előfizetés ) fizettem is a szolgáltatás árát 2019 novemberében lemondtam és mivel hó közben mondtam le a helyszínen kaptam egy részszámlát amit a helyszínen kifizettem (ez az számla és igazolás nincs meg )elméletileg hangfelvétel is készült a helyszínen . Majd 5 évvel késöbb kaptam egy levelet a pannonhiteltől hogy tartozom 4305 ft ( tudom az összeg nevetséges ) most már Diginek mint jogutód . Most ezt akarják rajtam behajtani . Nem szívesen hiszen mikor visszavittem az eszközöket akkor mindent kiegyenlítettük máskülönben nem lehet megszüntetni a szerződést .

balazsvivi # 2024.08.24. 14:02

Köszönöm a segítséget.
Értem a kölcsönt akkor ezek szerint igen adtam neki.
Az összegről van igen elküldtem neki üzenetbe, hogy én mit számoltam ki mennyivel tartozik nézze át ha van ellenvetése mondja, és egyből írta, hogy rendben van így utalja majd.
Amikor az összegeket is átutalta azokról is van írás illetve revoluton elküldtem neki mindig az aktuális tartozást levonva azt amit küldött , hogy mind a ketten lássuk.
Én biztosnak érzem mert többször leírtam az összeget de sose írta, hogy nem felel meg de aztán kitudja.

Alapvetően nem az összeggel van a gondom eltudnám engedni ha egy korrekt emberről lenne szó, és őszinte lenne de nem szeretem ha átvernek, illetve ha hitegetnek, hogy hétvégén kap pénzt és utalja, aztán közli, hogy rajta úgyse lehet behajtani engem inkább ez az ami zavar és ezért szeretnem visszakapni a pénzt.

Igen egyértelmű, hogy nem akar fizetni és tudna, de azért így több mint 1 év után jó lenne.

gerbera317 # 2024.08.24. 11:12

Én nem látom ennyire tragikusnak a helyzetet. Az adós nem vitatja, hogy tartozik, hanem csak szimplán nem fizet.

drbjozsef # 2024.08.24. 10:15

balazsvivi,

Alapesetben macerás is lehetne egy ilyen behajtás, mert hiába állítod, hogy nem adtál kölcsönt neki, lényegében, jogilag, ez történt, fizettél helyette valamit, amit neki kellett volna, és ő ezt nem fizette meg neked. Kölcsönöztél neki pénzt, csak nem a kezébe adtad, hanem annak, akitől ő szolgáltatást (szállás, utazás) vett igénybe. Macera lenne, mert a szóbeli megállapodásotok miatt nem nagyon tudsz bizonyítani semmit. Mennyit, milyen határidőre, hogyan kell megfizetnie, erről a megállapodásról ha jól értem, semmilyen írás nem született. Ha követelnéd tőle bíróságon, mégis mivel bizonyítanád a tartozását?

De szerencsére ennél jobb a helyzet, és ezt annak köszönheted, hogy sikerült többször is kisírnod belőle kisebb részleteket.

Ezzel ugyanis lényegében ráutaló magatartással elismerte, hogy tartozik neked. Ez után, már csak az a probléma, hogy hogyan bizonyítod a tartozás pontos összegét. Van legalább valamilyen e-mail vagy SMS vagy valami üzenetküldő szolgáltatásban nyoma annak, hogy mennyit követeltél, hogy megígérte, hogy majd fizet (=elismeri a tartozást, és ha nem vitatta, akkor az összeget is) ? A kisebb küldött összegekről van hasonló írásos üzenetváltásotok?

Ha úgy érzed, hogy tudod igazolni a tartozását a fentiek alapján, és annak összegszerűségét is, akkor a helyedben én azt csinálnám, hogy küldenék neki egy tértis levelet a címére, utolsó fizetési felszólítás címmel, amiben adnék neki kézhezvételtől 8 vagy 15 napot, hogy a pontosan megjelölt összeget, a megadott bankszámlaszámra fizesse be. Emellett kilátásba helyezném neki, hogy ha határidőre nem fizet, akkor közjegyzővel fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, végső esetben pedig perrel és bírósági végrehajtóval fogod behajtani rajta a tartozását, amelyek további jelentős költségét is neki kell majd fizetnie a végrehajtás során.

A tértivevényből látni fogod, hogy határidőben fizet-e. Ha nem, akkor mennék is a közjegyzőhöz, és a megjelölt ősszeget megfejelve az FMH díjával már küldetném is neki.
Ha arra se fizet, két lehetőség lesz. Ha ellentmond neki határidőben, akkor neked kell bíróságon pert indítanod, és ott majd a bíróság eldönti - de bizonyítanod neked kell! Ha nem mond ellent neki, akkor jogerőssé és végrehajthatóvá válik, és már mehetsz is egy önálló bírósági végrehajtóhoz.

Az ilyen szívességeket olyan mértékig adjon az ember, hogy ha nem kapja vissza, akkor egyszerűen leírja veszteségnek. A fizetési meghagyás néhány ezer, a bíróság néhány tízezer plusz forintodba fog fájni még, ha esetleg nem fogadja el a bíróság a bizonyítékaidat. Te tudod, mennyire állnak biztos lábakon.

balazsvivi # 2024.08.23. 19:01

Tavaly év elején egy ismerősömmel elutaztunk nyaralni, az akkori megállapodás az volt, hogy felesbe fizetünk mindent szóval intéztem a szállásokat tudom, hogy sokan nem szeretik nekem meg nem okoz gondot viszont mindegyiket foglalás előtt megbeszéltem vele, lefoglaltam kifizettem átküldtem neki mert ugye a fele őt terhelte, nem utalta át az árat de úgy voltam vele, hogy ha nem utalja el majd az utazás végén összeszámolom amivel tartozik (hisz hangoztatta, hogy van pénze senki nem gondolta volna, hogy esetleg nincs és úgy vállalja be a nyaralást) plusz a benzint is fizettem, ezekről csináltam egy excelt, hogy mennyivel tartozik, és szeretnem akkor megkapni (ezt kb tavaly júniusba küldtem el neki de megvan pontosan a levél) , ez a mai napig nem történt meg plusz egy része euróba van meg az akkori árfolyamon számoltam forintra (butaság) de az excelbe euróba is megvan. Fontos, hogy nem adtam neki kölcsön szimplán nem utalja el arra hivatkozva, hogy fizet ha lesz pénze de igazából látom, hogy utazik úgyhogy van. Több határidőt szabtam neki többször kertem, illetve felhívtam a figyelmet, hogy nem adtam neki kölcsön utalja vissza a pénzem, többször mondta, hogy majd hétvégén vagy ahogy kap fizetést ezek nem történtek meg illetve volt, hogy ő mondta idén, hogy a végső határidő legyen június 15 addig mindenképp visszaadja ez sem történt meg, 3x utalt idén kisseb összegeket 2x mert jeleztem, hogy bármennyi pénze van utalja el 1x meg mert jeleztem, hogy ügyvédhez fogok fordulni és elutalt valamennyit, hogy neki van fizetési hajlandósága, de ezek az összegek kb a 20% ot teszik ki. Érdeklődnek, hogy milyen lehetőségeim vannak az ügyben? Köszönöm a segítséget