Albérlet, bérleti díj tartozás

Gabi9967 # 2025.03.06. 14:44

drbjozsef, eulimen, köszönöm szépen!
Akkor 8 napig várok, és további 8 napon belül felmondok a köv hó utolsó napjára (legalább 15 nappal előtte).

drbjozsef # 2025.03.06. 13:12

Igen, igazad van, nem egyértelműen írtam néggyel lejjebb.
A "határnap" a fizetésre vonatkozik, nem az átvételre, vagy a felmondásra, de a "fizetés" határideje itt a póthatáridőnek tűzött nap.

eulimen # 2025.03.06. 12:56

Szerintem se így, se úgy nem fér bele.
Az "elmulasztott határnap" nem egyenlő az eredeti bérleti díjfizetés időpontjával!

25. § (1) "Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig [hónap 10-e] a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt — a következményekre figyelmeztetéssel — a teljesítésre írásban felszólítani [célszerűen itt kell megadni a határnapot. Ez pontos időpont VAGY: átvételtől számított 8. napig]. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget [=törvény által alapértelmezett határnap-számítás], a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet."
(5) "A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot [nem az eredeti bérletidíj-fizetés napja, hanem a "pótnap"] követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

Mivel a határnap márciusban van, a felmondás csak április 30-ra szólhat. Személyesen, vagy tértivevényes postagalambbal közölve, tökmindegy.

drbjozsef # 2025.03.06. 12:30

Gabi9967,

Közölnöd kell velük a felmondást. 13-14-én személyesen is megteheted - mármint, hogy átadod az írásbeli felmondást - de ha postán küldöd, akkor a kézhezvétellel lesz közölve velük. Abba nem fogsz beleférni.

Gabi9967 # 2025.03.06. 12:02

Január 10-i és február 10-i határidőkor nem fizető albérlőket felszólítottam a fizetésre febr. 28-án, márc. 04-én átvették a tértivevényes levelet. Ha lejár a 8 napos határidő (március 12-én), szeretném felmondani, felbontani a bérleti szerződésünket. Szeretném megkérdezni, hogy a 1993. évi LXXVIII. lakástörvény 25. § (5) bekezdés szerint jogilag helyesen járok-e el, ha márc 13-án feladom postán a felmondást március 31-ére, akkor beleférek-e a 15 napos határidőbe? Vagy azt a dátumot kell nézni, amikor átveszik?

Lakás tv. 25. § (5):
"A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot (február 10) követő hónap, utolsó napjára (márc. 31) szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

Gabi9967 # 2025.03.02. 17:22

drbjozsef, köszönöm! :)

drbjozsef # 2025.03.02. 09:32

Esetleg megkérdezhetem, hogy Önnek mi a meglátása a Lakás tv. 25. § (5) -ben elmulasztott határnapot illetően?

Tekintve, hogy a (5) magáról a felmondásról szól, nyilván nem lehet a határnap a felmondás napja, hiszen az saját farkába harapó kígyó lenne. Az "elmulasztott határnak" egyértelműen az (1) szerinti bérfizetési határidőre vonatkozik.

Szomorú örökös # 2025.03.02. 01:12

Gabi9967

Az ember - vagy a lánya - nem azért írogat ide, hogy mossák a fejét, vagy figyelmeztessék,
hogy mit kellett volna jobban csinálnia, higgye el, ezt magamtól is tudom.

Rendben, akkor foglaljuk kicsit össze: azt jól láthatóan még mindig nem tudod, hogy ha ugyanazt a szöveget december közepétől számítva egészen mostanáig pontosan 5-ször különböző időpontokban bemásolod ide a bérleti szerződésedből, azzal semmiképp nem fogsz előre jutni. Az is jól látszott még korábban, hogy rettentően naív vagy, mikor azt hiszed, hogy elektronikusan egy gagyi üzenetküldő platformon elég üzengetni a bérlőidnek és az majd megállja a helyét egy bíróságon. Szintén jó ideje rugózol azon a bizonyos „határnapon” is, pedig szerintem bőségesen kaptál már választ rá. Törvények, jogszabályok hivatalos oldalai helyett inkább ügyvédek oldalain keresgélsz néha olyan kivonatos szabályokat, amelyek szerinted rád is vonatkoznak, közben meg persze nem, max. félrevezetnek. Sokkal egyszerűbb lenne valóban egy hivatalos ügyvédi látogatással tovább vinni a dolgaidat, igaz ott már nem ingyen fogsz válasz(oka)t kapni.

Befejezésül pedig leginkább eulimen fórumtársat tudnám idézni
(bár biztos vagyok, hogy még hetekig tovább fogsz kérdezgetni mindenkit itt):

eulimen 2025.03.01. 15:27
Szerintem már bőven kimerítettük a vonatkozó szabályokat, van, amit többször is...

De a legfontosabb: egy kicsit azért reméljük, hogy végre megérted egyszer s mindenkorra,
hogy mit is csinálsz nagyon, de nagyon rosszul a lakás-bérbeadásnál (félek, hogy nem fogod).

Gabi9967 # 2025.03.01. 20:22

drbjozsef, köszönöm, hogy Ön is reagált!
Tudom, sok lehet az ellentmondás, miért nem léptem hamarabb, mire várok, minek totojázok, miért állok még szóba velük, stb...
Nem tudom, hogy mi lesz, ott maradnak? kiköltöznek? szívatnak tovább?
Mindenesetre ahogy itt a fórumon javasolták, kezdjem el a törvényes intézkedést, akár önállóan, vagy ügyvéd (khm vagy valamilyen más "foglalkozású szakember" segítségével).

Esetleg megkérdezhetem, hogy Önnek mi a meglátása a Lakás tv. 25. § (5) -ben elmulasztott határnapot illetően?
Az (1) és (5)-ban nincs konkrétan megjelölve, hogy az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?

drbjozsef # 2025.03.01. 20:09

1-2 hónapról van szó, nekem számít.

Mármint mire?
Nyilvánvalóan már hónapok óta szívatnak. És itt most már az is látható, hogy miért tudják ezt megtenni...

Ugye, nem gondolod, hogy ezek után majd simán kiköltöznek, csak mert határidőben felmondtál nekik?
Nem egy-két hónap lesz ez. Ha nincs szerencséd, inkább egy-két év...

Gabi9967 # 2025.03.01. 20:09

Szomorú örökös
A téma indító probléma kicsit más volt. Jan közepe óta lett a nem fizetés a téma. Közben történtek egyezkedések, beszélgetések is a bérlőkkel. Próbáltunk volna - sőt még most is - békésebben megegyezni.
Igen, valami hiányzik. Talán a tapasztalat, vagy a kőkemény odaállás a részemről.
Igen, ha tudtam volna már december 10-én, hogy ez nem lesz könnyű menet, már dec 9-én ügyvédet fogadtam volna :)
Az ember - vagy a lánya - nem azért írogat ide, hogy mossák a fejét, vagy figyelmeztessék, hogy mit kellett volna jobban csinálnia, higgye el, ezt magamtól is tudom.
Esetleg, ha segítene, hogy az Ön értelmezése szerint melyik napot érthetjük az elmulasztott határnap alatt, szívesen várnám véleményét.

Szomorú örökös # 2025.03.01. 19:37

Gabi9967

Drbjózsef több hozzászólásában és eulimen is megjegyezte, hogy nem szükséges,
elég csak józan paraszti ésszel megírni egy-egy levelet.
Sőt, a FMH beadását is el tudom intézni, ha tudok írni, meg olvasni.

Ehhez képest 2,5 hónapja túráztatod ugyanazzal a kérdéssel a fórumot.
Valami csak hiányzik még, hogy ezt önállóan el tudd intézni.

ha ügyvédet fogadnék, sztem akkor sem lennék bentebb, sem időben, sem pénzben...

Ennyi idő alatt egy karakán ügyvéd közreműködésével már visszakaptad volna a lakásodat.
Ja, hogy az nem ingyen van? Bocsi! Igaz, ez itt ingyen van, de jól láthatóan nem jutottál előrébb vele.
Kb . pont ugyanott tartasz, mint tavaly december 15-én, mikor elindítottad a témát. :-)

Gabi9967 # 2025.03.01. 19:22

eulimen, értem a gondolatmenetét, de még vannak kétségeim... Hátha jön még valaki, aki máshogy látja, vagy értelmezi.
Még nem vagyok benne biztos, hogy nem lesz-e egy 3. vagy több vélemény is :) Köszönöm

eulimen # 2025.03.01. 19:07

Vajon miért írja, hogy nem lehet 15 napnál kevesebb?
Mert ezzel a törvény kellő eltakarodási időt biztosít a bérlő számára. Ez pont nem vita tárgya!

x+1 hó 16-án írom csak meg a felmondást x+1 hó végére
Ha figyeltél a 8 napokra, ebben az esetben x+1. hónapra esik a határnap, tehát csak x+2 hónap végére mondhatod fel.

Gabi9967 # 2025.03.01. 19:01

Szomorú örökös
Elnézést, még egy gondolat: ha ügyvédet fogadnék, sztem akkor sem lennék bentebb, sem időben, sem pénzben...

Gabi9967 # 2025.03.01. 18:59

Szomorú örökös

Ki így, ki úgy intézi az ügyeit. Nem kérem, hogy olvasson lentebb, csak azt emelném ki, hogy többször is rákérdeztem, szükséges-e ügyvédet fogadnom ezt-azt elintéznem. Drbjózsef több hozzászólásában és eulimen is megjegyezte, hogy nem szükséges, elég csak józan paraszti ésszel megírni egy-egy levelet. Sőt, a FMH beadását is el tudom intézni, ha tudok írni, meg olvasni.
Most csak azért futom a köröket, hogy siessek-e a felmondással, milyen határidőkre figyeljek (vagy ahogy drbjózsef is javasolta, személyesen adjam át a felszólítást, felmondást, időt nyerek). 1-2 hónapról van szó, nekem számít.
Köszönöm megértését.

Gabi9967 # 2025.03.01. 18:38

eulimen
Igen, ez nagyon is logikus levezetés!
Viszont, az (5) pontot még nézegetem naptár szerint. Vajon miért írja, hogy nem lehet 15 napnál kevesebb?
Mondanék én is egy példát:

1. variáció (gyors): A múltkori levél 7 nap alatt ért oda. 11 -én felszólítom, 18-án átveszi, 26-ig (ez a határnap) várok, és már megy is a felmondás, a felmondási idő bőven benne van a köv hó végéig.
  2. variáció (lassú): x hó 10. után valamikor felszólítom, sokára átveszi, és mondjuk x+1 hó 16-án írom csak meg a felmondást x+1 hó végére (persze figyelve a 8 napokra). Na, akkor nem lesz meg a 15 nap...

És ugye a törvény kimondja a 8 napos időket is! azokat be kell tartanom, nem várhatok heteket, ahogy sajnos most is tettem, és kezdem elölről.

Szomorú örökös # 2025.03.01. 18:25

Gabi9967

én még kicsit rágóznék ezen...

Éppen tavaly december közepe óta rágózol rajta. Komolyan, nem unod még?
Miért nem keresel egy hús-vér ügyvédet végre magadnak?
Lehet sokkal célravezetőbb lenne. :-D

eulimen # 2025.03.01. 17:33

@Gabi9967
az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?
Én most, alaposan átrágva úgy értelmezem a törvényt, hogy az (1) "bérfizetésre megállapított időpont" nem azonos az (5) "határnap"-pal.
A határnap álláspontom szerint a fizetési felszólítás átvételét követő 8. nap (aminek eredménytelen elteltét nyílik meg a bérbeadó újabb 8 napos, felmondási, jogvesztő határideje) .

Egyébként Ön ezt írta pár hozzászólással lentebb:
Elnézését kérem, belátom, az a levezetésem hibás. Mégpedig a határnap miatt.
Szinte lehetetlen lenne törvényesen felmondani, ha a jellemzően 10-ére megállapított bérleti díj elmaradásával az azt követő hónap utolsó napjára (kb. 50 nappal későbbre) kellene felmondani úgy, hogy az elmulasztott időponthoz képest legkésőbb 35 nappal későbbre meg kell érkezzen a felmondás, amit meg kell előzzön egy fizetési felszólítás és 8 nap várakozási idő. Egy hivatalos levelet a postán akár 14 napig is lehet parkoltatni.

Gabi9967 # 2025.03.01. 16:59

eulimen, köszönöm, én még kicsit rágóznék ezen...

A tegnapi felszólításban már javítottam, konkrétan helyesen idéztem a törvényből:
"Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban felmondással élhet."

25. § (5) -ben elmulasztott határnapot említ. De az (1) -ben nincs konkrétan megjelölve, hogy az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?

Egyébként Ön ezt írta pár hozzászólással lentebb:
"A feburár 10-én esedékes díj bérleti díj meg nem fizetése okán pedig legkorábban március 31-ére mondhatod fel.
Feltéve, ha március 16-ig átveszi, de az meg ugye vasárnap. Ha csak március 17-én veszi át, akkor meg kiröhög, hogy nem mondhatod fel március 31-ére, csak április 30-ra. Egy újabb levéllel, nyilván."

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

eulimen # 2025.03.01. 15:27

@Gabi9967
ha jól értelmezem (általában nem szoktam :)
Pedig aki jól értelmezi, annak mindig helyzeti előnye van ;) Már megbeszéltük, hogy a szerződésedben az azonnali felmondás joga ellentétes a törvénnyel, tehát jogszerűen nem gyakorolható.

i tegnap (febr.28) felszólítás ment az elmaradt 2 havi bérleti díj és a rezsi kgt-ek megfizetésére.
Ebben a felszólításban kellett volna a felmondást jogkövetkezményként kilátásba helyezni, ahogy azt korábban írtam (Lakástv. 25.§ (1) "jogkövetkezményekre figyelmeztetéssel"), megfizetési póthatáridő kitűzésével. A póthatáridő praktikusan valamikor márciusban lesz esedékes, de természetesen a konkrét dátum helyett jogszerű pl. az "átvételtől számított 8. napig" kitétel is. A bíróság is ki fogja tudni számolni, az melyik napra esik.

ii kivárom a 8 napot attól a dátumtól, amikor átvette. után küldöm a bérleti szerződés megszűnéséről (Lakás tv. 25. § szerint) a levelet.
A lakástörvény 25.§-a szerint a lakásbérletet a póthatáridő eredménytelen eltelését követő 8 napon belül mondhatod fel, mégpedig a póthatáridőt követő hónap végére. Praktikusan ez azt jelenti, hogy márciusi póthatáridővel számolva csak április 30-ra. Ez a felmondási szabály kógens, nem lehet tőleg eltérni.

iii várok további 8 napot miután azt is átvette, és attól a naptól fogva jnl-nek számít, akkor adhatok be FMH-t az elmaradt bérleti díjakra? vagy azt már előbb is el lehet indítani?
A fenti gondolatmenet alapján május1-től fog jnl-nak számítani. Ennél korábbi felmondás törvénytelen.
FMH-t egyébként minden tartozásra lehet követelni. Akár már holnapután is (és nem kell, hogy az FMH-val mint jogkövetkezményként fenyegesd a bérlőt, mert ez nem az)

iv várok 2 hónapot, és a bérleti díjat (120e Ft) megemelem 200-300-400e Ft-ra a lakáshasználati díjat, arra is kérek FMH-t vagy elindítom a pert, ha nem költöznek addig se ki.
A fenti gondolatmenet alapján május 1-től lesz jnl, onnantól követelhetsz lakáshasználati díjat. És május 1-től 2 hónapra emelheted meg. De mindent előre közölnöd kell a bérlővel. Célszerű a lakáskiürítési pert önállóan, a lakáshasználati díjra indított FMH-tól teljesen külön indítani.

Szerintem már bőven kimerítettük a vonatkozó szabályokat, van, amit többször is...

Gabi9967 # 2025.03.01. 14:30

eulimen, köszönöm!
ha jól értelmezem (általában nem szoktam :), akkor az én esetemben:
i tegnap (febr.28) felszólítás ment az elmaradt 2 havi bérleti díj és a rezsi kgt-ek megfizetésére.
ii kivárom a 8 napot attól a dátumtól, amikor átvette. után küldöm a bérleti szerződés megszűnéséről (Lakás tv. 25. § szerint) a levelet.
iii várok további 8 napot miután azt is átvette, és attól a naptól fogva jnl-nek számít, akkor adhatok be FMH-t az elmaradt bérleti díjakra? vagy azt már előbb is el lehet indítani?
iv várok 2 hónapot, és a bérleti díjat (120e Ft) megemelem 200-300-400e Ft-ra a lakáshasználati díjat, arra is kérek FMH-t vagy elindítom a pert, ha nem költöznek addig se ki.

eulimen # 2025.03.01. 13:47

@Gabi9967
A bérleti jogviszonnyal nem rendelkező lakáshasználó (felmondott/lejárt bérleti jogviszonyt felmutató korábbi bérlő pl., aki nem akar elmenni a lakásból) például jogcím nélküli lakáshasználónak (jnl) számít.
A határozott idejű bérleti jogviszony megszűnését követően bennmaradó korábbi bérlő teljesen egyértelműen jnl.
A határozatlan idejű szerződés felmondását követően bennmaradó korábbi bérlő is az, amennyiben a felmondás jogszerűen történt (tehát pusztán attól, hogy nem fizet bérleti díjat, még nem lesz jnl!). No, ebből alakulhat ki vita: a bérbeadó szerint a bérlő jnl, a bérlő szerint meg nem. Az ilyen vitát a bíróság fogja és tudja eldönteni, s nyilván megvizsgálja, hogy a felmondás a Lakástv. betűje szerint történt-e.
A lakáshasználati díj nem bérleti díj, az a korábbi bérlő szankciója a birtokbaadás elmulasztása miatt, amely a törvény szerinti várakozási idő után emelhető és követelhető a korábbi bérlőn FMH-val, perrel, akármivel (itt a fórumon egyöntetű vélemény alakult ki arról, hogy akár 2-3-szoros emelés is alkalmazható, azonban öntudatos jnl-k akár még a lakáshasználati díj mértékét is kifogásolhatják a Kúria ítéletei szerint, így azon esetekben a bíróságnak még a lakáshasználati díj mértékéről is állást kell foglalnia, így előfordulhat, hogy a bíróság által megállapított lakáshasználati díj mégsem lesz akkora, amekkorát mondasz). Természetesen a lakáshasználati díjat is megfelelően közölni kell, célszerűen a felmondási jogkövetkezmények mellett belengetve.

Gabi9967 # 2025.03.01. 11:28

eulimen, köszönöm a segítséget
kérhetek egy kis magyarázatot erre is?

"20. § (1) A lakást jogcím nélkül használó, a jogosult részére lakáshasználati díjat (a továbbiakban: használati díj) köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg.

(2) *  A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj emelhető. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthat igényt.

(3) Önkormányzati lakás esetén a használati díj emelésének mértékét és feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.

(4) Bérlőkijelölési jog esetén a használati díj emelésének mértékét a bérlőkijelölésre jogosult határozza meg. A használati díj lakbért meghaladó összege a bérlőkijelölésre jogosultat illeti meg

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!"

eulimen # 2025.02.28. 06:54

(neked is előrebocsátom, nem vagyok jogász, csak egy kibic ezen a fórumon)
OK, miután végigrágtad magad a Kúria ítéletein, szerintem kezdd elölről a felszólítást frissített tartozásokkal (mondjuk erre már Ptk. szerinti késedelmi kamat is jár, arra való külön felhívás nélkül).
A tartozás hiánytalan megfizetésének elmaradása esetére belengetett jogkövetkezmény a lakásbérleti jogviszony felmondása, a lakás visszakövetelése a bérbeadó birtokába, ennek elmulasztása esetén pedig lakáskiürítési per (vagy amit jónak látsz. Pl. felújítás kezdődik 2025....-án, és azt akkor is végignyomod, ha nem akarnak elmenni.).
Így amikor majd megy a szerződés felmondásáról az újabb levél, abban már írhatod is, hogy mikor és hol fogsz megjelenni a birtokbavétel, a kulcsok átvétele és a közműórák fogyasztásainak elszámolása céljából, addigra kötelesek ingóságaiktól kiürítve hagyni az ingatlant (nem hátrány, ha lesz 2 tanúd is, így az esetlegesen meghiúsult akciót jegyzőkönyvezni is tudod, ami igen jól jöhet egy per esetén).
Lakástv. szerinti határidőkre most már nagyon figyelj.
A bérlők pedig a Lakástv. 4.§ (5) bek. szerint egyetemlegesen felelnek. FMH-t is majd eszerint kell kiállítani.