Albérlet, bérleti díj tartozás

Gabi9967 # 2025.02.14. 19:04

gerbera317
köszönöm a javaslatot

Akkor most újra küldjem el a felszólítást a bérlők részére, hogy fizessék ki a tartozást?
Vagy már (mivel letelt a 8 nap a felszólítás után) felmondhatom a bérleti szerződést (szerződés szerinti nem fizetés miatt), és magát a bérleti szerződés megszűnését postázzam?

gerbera317 # 2025.02.14. 14:07

A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.
Micsoda egy parasztvakítás! Az ügyvédet ugyanúgy hasbaakasztják, mint téged, illetve, ugyanúgy nem adnak neki érdemi információt, ahogyan neked sem.
Ha érdemi igazolást akarsz az címzettől, akkor menj el közjegyzőhöz, kérve, hogy ő kézbesíttesse az iratot a címzettnek. Annak a kézbesítésnek az eredménye nem lesz vitatható, akármilyen igazolványszám is van a tértivevényen.

Gabi9967 # 2025.02.14. 13:31

Fejlemény:
Megkaptam a tértivevény kézbesítési igazolását, hogy a címzett átvette.
Viszont telefonban a címzett azt mondta, hogy ő nem vett át semmit, nem kapott tőlem semmilyen levelet.
Érdeklődtem a postánál, azt mondták, hogy nem kell nevet írni, hogy ki vette át, csak egy személyi igazolvány szám van feltüntetve. Annyit elárult a posta dolgozója, hogy magyar személyi igazolvány szám van feltüntetve: Közben a kedves lakóm, akinek küldtem a tértivevényes felszólítást, román állampolgár... a bérleti szerződés megkötésekor is román személyi igazolványt mutatott.
A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.

Gabi9967 # 2025.02.10. 16:51

drbjózsef
Köszönöm, akkor felszólítom őket, hogy fizessék a tartozást, és mondják fel írásban a bérleti szerződést.
Ha nem írnak, akkor majd írok én, miután kiadtam újra a lakrészt, hogy felmondok nekik.
Utána majd bírósághoz fordulok a jogos tartozás kiegyenlítéséért.

drbjozsef # 2025.02.10. 01:26

Gabi9967,

Nem kötelesek ott lakni. De ha nem mondtak fel írásban, és nem adták át az ingatlant átadás-átvétellel, nem adták át a kulcsokat, akkor a bérleti szerződés érvényes továbbra is.

Gabi9967 # 2025.02.09. 21:23

" összepakoltak, és elmentek"

A bérleti szerződésben ez áll:

"A felek a bérleti szerződést bármikor írásban - 21 napos felmondási idővel -felmondhatják."

Ha csak fogják magukat, és kiköltöznek, az már a bérleti szerződés felmondása? Vagy ketyeg tovább a bérleti szerződés? Azaz akár még holnaptól is kérhetem tőlük az albérleti díjat?

Gabi9967 # 2025.02.09. 21:12

eulimen, köszönöm a választ

Tudom, hogy egyelőre hová költöztek ( a hölgy anyjához, 2 utcára).
Inkább az lenne érdekes, hogy hol dolgozik, ott tudnám (nem peres eljárásban, talán személyes "tárgyalás" útján) kijárni, hogy fizessen, mert nem érdeke, hogy az adóhatóság megnézegesse, hogy be van-e jelentve a munkaviszonya.

eulimen # 2025.02.09. 21:01

@Gabi9967
hová tudok fordulni a jogos bérleti díj nem fizetés behajtására?
Lakcím ismerete nélkül csak a nyomának a bottal ütése marad.
Ha tudod, belföldön hová költözött, akkor FMH-t indíthatsz bármelyik közjegyzőnél.
Ha csak a romániai lakcímét ismered, akkor EUfmh-t indíthatsz, szintén (magyar) közjegyzőnél.
https://mokk.hu/…jaras-eufmh/

Személyi adatok ismeretében + érdek igazolása esetén kb 5000 Ft-ért a kormányhivatal megmondja, hova van bejelentve - vagy azt, hogy fogalmuk sincs:
https://www.nyilvantarto.hu/…tas_szemelyi

Gabi9967 # 2025.02.09. 20:11

drbjózsef
Köszönöm a válaszát.
Időközben a másik albérlő családom lelépett, dec 10 óta tartoznak a lakbérrel, rezsivel. Felszólítottam őket, mondtam azt is, hogy más szívesen kivenné a lakrészüket, ha ők nem fizetnek. Erre összepakoltak, és elmentek.
Mivel román állampolgárok, és ők a román személyi igazolványuk bemutatásával kötöttük az albérleti szerződést, hová tudok fordulni a jogos bérleti díj nem fizetés behajtására? (Mo-on dolgozik a férfi - sztem nincs bejelentve - a párja otthon van a Mo-on született kisbabájával)
Köszönöm észrevételüket

drbjozsef # 2025.02.06. 05:55

Milyen formai követelményei vannak, vagy csak simán (tértivevényes) levélben közlöm a bérlőkkel, hogy a bérleti szerződés megszünt?
Nincs különösebb formai követelménye, már ha nem volt a szerződés közjegyzővel záradékoltatva.
Legyen egyértelmű, világos, hivatkozva a szerződésetek megfelelő pontjára, és indoklásként a fizetés elmaradása. Pár mondat, semmi cikornya.

ott (is) tudom kijelenteni a bérlőimet, ha nem fizetnek, és megszüntetem a bérleti szerződést.
Ez tényszerűen NEM igaz. Ott tudod kijelenteni őket, HA MAJD MÁR NEM LAKNAK OTT.
Ha az ügyintéző kimegy, és azt látja, hogy ott laknak, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímüket, akkor se, ha felmondatad a szerződést. Hiszen ott laknak.

Gabi9967 # 2025.02.05. 19:17

Szomorú örökös

e papírt kell írnom a gov.hu-ra :D

ott (is) tudom kijelenteni a bérlőimet, ha nem fizetnek, és megszüntetem a bérleti szerződést.
Az ügyintéző tájékoztatott, hogyan nyújtsam be, és kérte, hogy másolatként csatoljak iratot a bérleti szerződés megszűnéséről. Az vajon jó lehet-e, illetve elég-e, hogy én albérleti díj nem fizetés miatt 8 nap után tértivevényes :) levélben felmondom a bérleti szerződést a bérlőkkel. Milyen formai követelményei vannak, vagy csak simán (tértivevényes) levélben közlöm a bérlőkkel, hogy a bérleti szerződés megszünt?

Gabi9967 # 2025.02.05. 19:09

Szomorú örökös
ez így van

Szomorú örökös # 2025.01.31. 19:22

Gabi9967

pedig itt is haladni kellene az információs technikával

A kilobyte elszáll, az írás megmarad. Fogalmad sincs, hány olyan üzenet nem ér soha és tűnik el a világhálón, amely fontos volt. :-)

Gabi9967 # 2025.01.31. 15:18

eulimen, köszönöm

Szomorú Örökös, Köszönöm, értem... pedig itt is haladni kellene az információs technikával... talán.

Szomorú örökös # 2025.01.31. 06:27

Gabi9967

Messengeren, vagy viberen, illetve más platformon "kézbesített" üzenet, levél (ahol látszik, hogy a címzett elolvasta "átvette" az üzenetet) számíthat-e, illetve bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?

A felsoroltak egyike sem számít hivatalos kommunikációnak. És bármilyen furcsának fog számodra hangozni, még az email sem.
Még az ügyfélkapus kézbesítéskor is rendes, többnyire PDF-ben letölthető levelet kapsz, kizárólag annak érkezését jelzik emailben.

eulimen # 2025.01.31. 05:45

Ahogy a felszólítás mondja.
8 naptári nap, amely az átvételt követő nappal indul, tehát az átvételt követő 8. nap legvégén jár le.

Gabi9967 # 2025.01.30. 18:11

eulimen
Köszönöm a hozzászólását. Csak egy kóbor, laikus gondolatként kérdeztem. Ugye, az is írásban van, nyoma is megmarad...

Ha ma átvették a felszólítást: "...szerződésben leírtak szerinti feltételeket teljesíteni szíveskedjenek a felszólítás átvételétől számított 8 napon belül..."
8 munkanap, vagy 8 naptári napot kell nézni?

eulimen # 2025.01.30. 13:25

@Gabi9967
bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?
Körbe-körbe pörögsz ezen.
Lásd ugyanebben a topicban KBS 2025.01.23. 07:37
Meg amit még 24-én utána írogattunk.
Szerintem bőven megírtuk, minek mi a következménye.
Messengerrel valóban nyersz egy hetet a kézbesítéssel, de ha van egy kis sütnivalója, hagyja, hogy elvigyed bíróságra, te meg el fogod veszteni 2 év után, mert nem fogod tudni bizonyítani , hogy messenger üzit valóban a jóembernek kézbesítette a Cukkerberg. A fószer a jogerős ítéletnél meg még mindig a te házad ajtajában fogja rád öltögetni a nyelvét.

Gabi9967 # 2025.01.30. 13:12

1 hétbe telt, mire kézbesítették a tértivevényes levelet... :(
Elektronikusan gyorsabban menne...

Messengeren, vagy viberen, illetve más platformon "kézbesített" üzenet, levél (ahol látszik, hogy a címzett elolvasta "átvette" az üzenetet) számíthat-e, illetve bizonyító erejű lehet-e esetleges bírósági, vagy más tárgyalási folyamatban?

Gabi9967 # 2025.01.26. 16:13

drb jozsef
igen, mindketten, és egyben szeretnénk eladni a házat

nem kábít ilyennel, csak látta a videót, és azt hitte ő is, hogy ez neki járhat plusszban a fizetése mellett.
már én is értem, hogy ez csak adható, és a fizetése ua marad.
közben már azt is tervezgette, hogy ugyanmár írjunk nagyobb összeget a bérleti szerződésben, és én majd betudom a rezsi ktgükbe :)
ja, persze, én meg adózzak is utána...

drbjozsef # 2025.01.26. 16:07

A ház az én tulajdonom 7/8-ad, anyukámé 1/8 részben.
Akkor ha eladod a 7/8 részedet, akkor legfeljebb anyukádnak lehetne elővételi joga a részedre (és fordítva). De feltételezem egyben adjátok el az egészet. Vagyis senkinek nincs semmiféle elővételi joga.

Azért írtam, hogy van érvényes bérleti szerződésünk.
Az jó, de azt ugye fizetni is kellne. És neked aztán édesmindegy, hogy a fizetéséből, vagy támogatásból, pláne, hogy a kettő - lényegében - ugyanaz esetében. Nem pluszban fog ilyet kapni - ha ezzel kábít, akkor újra csak madárnak néz.

Gabi9967 # 2025.01.26. 15:01

lemaradt a youtube cím:
Tudnivalók az új lakhatási támogatásról
Magyarország kormánya a közzétevő

Gabi9967 # 2025.01.26. 14:59

Köszönöm a sok észrevételt, magyarázatot.
drbjozsef
A ház az én tulajdonom 7/8-ad, anyukámé 1/8 részben.
A bérleti szerződésben én vagyok a bérbeadó, ők a bérlők (mármint akik hitelt, csok+ t vennének fel, hogy megvegyék a házat. Azért írtam, hogy van érvényes bérleti szerződésünk.

eulimen # 2025.01.26. 14:04

@drbjozsef
Jó, persze, de érted, hogy értem.
Persze, pont úgy, ahogy én! ahogy írtam is -> "Vagyis vagy ez, vagy a szépkártya"

drbjozsef # 2025.01.26. 11:16

eulimen,

Jó, persze, de érted, hogy értem.
Nyilván senki nem fog kapni ilyet a fizetésén felül, csak úgy, pluszban.
Annak a része lesz, egy másik cafeteria elem helyett. Ha nincs ilyen, biztos, hogy átalakítják a szerződését.
Nyilván nem puszira adják.