Üdvözletem!
Az új albérlőkkel megegyeztünk, hogy rendelek konténert (évi kétszeri ingyenes lomtalanítás igénybevételével), hogy a tulajdonomban lévő, bérbe adott ingatlanom udvarában (az előző bérlők) által felhalmozott szemet elszállíttassuk.
Én vállaltam, hogy fizetek az embereknek a szemét bezsákolásáért.
Pár nap múlva a bérlőm szólt, hogy kész a pakolás, 30e Ft-ot fizetett az embereknek, és 40e Ft-ért ELSZÁLLÍTTATTA a szemetet!
Én mondtam neki, hogy csak a munkadíjat fizetem ki, a fuvart nem kértem, hisz jött volna a lomtalanító.
(Egyébként a szemét egy része került valahová elszállításra, a másik fele továbbra is a ház hátsó részét díszíti.)
Önkényesen a mostani bérleti díjból levonta a 40e Ft-ot is, annyival kevesebbet fizetett nekem.
Tudom, meggondolatlan voltam, hogy nem írattam kiköltözési és fizetési
nyilatkozatot velük.
A szerződésben ez áll:
"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot. Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."
Kaució:
" A Bérlők egyidejűleg kötelezettséget vállalnak arra, hogy a szerződés megkötése napján a Bérbeadó részére 1 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót fizetnek meg. Bérbeadó a bérleti jogviszony megszűnésével köteles azt visszaadni a Bérlő részére. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor egymással teljes körűen elszámolnak, amennyiben a bérleti jogviszonyból eredő bérlőt terhelő fizetési kötelezettség merül fel a bérbeadó jogosult a bérlőt terhelő fizetési kötelezettség összegét a kaucióból levonni és a levonás után fennmaradó összeget köteles a bérlő részére megfizetni."
Felszólítsam őket? De tartok tőle, hogy ezután nem fognak fizetni, és itt a tél, moratórium, hogyan tessékelem őket ki a házból.
Köszönöm válaszukat