Albérlet, bérleti díj tartozás

Gabi9967 # 2024.12.15. 18:59

Üdvözletem!
Az új albérlőkkel megegyeztünk, hogy rendelek konténert (évi kétszeri ingyenes lomtalanítás igénybevételével), hogy a tulajdonomban lévő, bérbe adott ingatlanom udvarában (az előző bérlők) által felhalmozott szemet elszállíttassuk.
Én vállaltam, hogy fizetek az embereknek a szemét bezsákolásáért.
Pár nap múlva a bérlőm szólt, hogy kész a pakolás, 30e Ft-ot fizetett az embereknek, és 40e Ft-ért ELSZÁLLÍTTATTA a szemetet!
Én mondtam neki, hogy csak a munkadíjat fizetem ki, a fuvart nem kértem, hisz jött volna a lomtalanító.
(Egyébként a szemét egy része került valahová elszállításra, a másik fele továbbra is a ház hátsó részét díszíti.)
Önkényesen a mostani bérleti díjból levonta a 40e Ft-ot is, annyival kevesebbet fizetett nekem.
Tudom, meggondolatlan voltam, hogy nem írattam kiköltözési és fizetési
nyilatkozatot velük.
A szerződésben ez áll:

"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot. Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

Kaució:
" A Bérlők egyidejűleg kötelezettséget vállalnak arra, hogy a szerződés megkötése napján a Bérbeadó részére 1 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót fizetnek meg. Bérbeadó a bérleti jogviszony megszűnésével köteles azt visszaadni a Bérlő részére. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor egymással teljes körűen elszámolnak, amennyiben a bérleti jogviszonyból eredő bérlőt terhelő fizetési kötelezettség merül fel a bérbeadó jogosult a bérlőt terhelő fizetési kötelezettség összegét a kaucióból levonni és a levonás után fennmaradó összeget köteles a bérlő részére megfizetni."
Felszólítsam őket? De tartok tőle, hogy ezután nem fognak fizetni, és itt a tél, moratórium, hogyan tessékelem őket ki a házból.
Köszönöm válaszukat

Gabi9967 # 2024.12.15. 19:12

Mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy felszólítsam őket a tartozás rendezésére.
Dec. 10- én volt esedékes, ha januárban, februárban szólítom fel őket a dec. tartozásra, az már késő?

osztap # 2024.12.15. 20:05

Gabi9967,

Öt év az általános elévülés, tehát bőven van időd.

Ha most bekeményítesz, akkor a bérlők is bekeményíthetnek. Mivel nincs közjegyző előtti kiköltözési nyilatkozat, neked pert kell indítanod a birtokbaadás iránt, ha maguktól nem mennek ki. Majd ha azt megnyered, akkor rakja ki őket a végrehajtó. Már ha AKKOR nem lesz éppen moratórium. Ha határozott időre kötöttél bérleti szerződést, akkor jobb a helyzet, mert a határozott idő letelte után a bíróságtól kérheted, hogy nemperes eljárásban rendelje el a kiürítést. Az gyorsabb, mint a per, de azt is a végrehajtó hajtatja végre.

A helyedben levonnám a kaucióból, amikor már kiköltöztek és újra birtokon belül vagy. És legközelebb (i) ne bízz rájuk dolgokat, (ii) kérj közjegyző előtti kiköltözési nyilatkozatot. És, ha nem tetted, határozott időre köss bérleti szerződést.

Zöldövezeti11 # 2024.12.16. 02:05

1 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót fizetnek meg”.
Legyen az inkább 3 hónap. A legpraktikusabb egy fix összegben meghatározni. Pl.a kaució 400 .... 600 eft.

A 'kóciót' egyébként se a bérleti díjhoz viszonyítjuk, hanem a lakásértékéhez.

Zöldövezeti11 # 2024.12.16. 02:11

(évi kétszeri ingyenes lomtalanítás igénybevételével)

Gazdag város lehet-
A Bp-i évi egyszerit is fúrja a mol ezerrel. Azt a kb. 60 -65 éves vivmányt akarják megszüntetni holmi profit érdekek miatt.
Csak úgy ne járjanak mint a közillemhelyek megszüntetésével. Mióta olyan nincs húgy az egész város.

drbjozsef # 2024.12.16. 07:48

A 'kóciót' egyébként se a bérleti díjhoz viszonyítjuk, hanem a lakásértékéhez.
Miért, a bérleti díj mégis mivel arányos? A lakás színével?

Gabi9967 # 2024.12.16. 12:42

Köszönöm a gyors válaszokat mindenkinek!

osztap
igen, a tanácsait megfogadom :)
viszont ilyet olvastam:
"https://drfulopedina.hu/blog-ingatlanugyekrol/lakaskiurites"
ez más, mint a bírósági per?

Zöldövezeti11
nem gazdag város, évi 2x 3 m3 a lomtalanítás (én egy másik kis faluban élek, itt is évi 2x 3 m3) ingyenes.

drbjozsef # 2024.12.16. 14:29

Olvastad? Nehezen hiszem.
Ha igen, akkor nem kérdeznéd. Már az első sora is elég.

osztap # 2024.12.16. 17:46

Gabi9967,

Az a cikk az általam is említett nemperes eljárásról szól. Mint neve is mutatja, az nem per. És a cikk első sorában az van, hogy "meghatározott időtartam végével" - azaz csak a határozott idejű szerződésre vonatkozik.
Azóta változtak a szabályok, azért olvasd hozzá:
először: https://kocsisszabougyved.hu/…alok-eseten/
utána: a Vht. 183-183/A. §-t. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Gabi9967 # 2024.12.16. 18:46

"drbjozsef"
Hát nem hiába írogatok én ide, ügyvédeknek. :) Laikusként újra olvasgatva, persze már kapisgálom...
Köszönöm

"osztap"
Önnek is köszönöm!
Olvasgatok tovább, van mit tanulmányoznom.

Gabi9967 # 2025.01.21. 18:07

Üdvözletem, megint gondjaim vannak az albérlőimmel...
10-én kellett volna a mostani - januári - albérleti díjat kifizetniük, plusz a rezsi ktg-eket.
telefonon beszéltünk többször, mondták, hogy majd fizetnek, ne aggódjak.
Ma ezt az üzenetek kaptam tőlük (a házat árulom, idáig azt mondták, hogy nekik túl drága, nem veszik meg):

"Szia ! Úgy döntöttünk hogy igazad van ès volt hogy jobban jàrnànk ha megvennènk ezt a hàzat töbször àt beszéltük a Janival ès úgy dintöttünk hogy megveszeük mi csak jó lenne ha nem 6 hónapra tűznèk ki ...
Viszont mivel tudod hogy nekem volt az a bizonyos tartozàsom amitt előtte ki kell fizetnünk ahozz hogy a hitelt fel tudjuk venni ìgy most ebben a hónapban màr be fizettem 100 ezer forintott de mèg adnom kell jövőhónapban is 90 ezret ès akkor le van tudva a tartozàs ès úgy tudom intèzni a pènzt ès most úgy döntöttünk hogy ezt a hónapi lakbèrt hadjuk ki ennek èrdekèben ès ezèrt a türelmedet szeretnèm kèrni jövőhónapig akkor màr ugye annyival többet adok majd a hitelből tehàt ezért nem utaltam el neked ma a pénzt"

továbbá:

"Tehàt felvehetem a csok pluszot ès egy sima szemèlyikölcsönt az utóbbi lesz az ön erő ès mivel a munkàm ès a gyerekek adot ìgy màr csak az erkőlcsi kell hozzà ami nekem megint sima ügy lesz (szerencsère)
Tehàt ez 30 àtfutàsi idővel rendelkezik"

megjegyzem, 4 (!) meglévő gyermekük van... nem tudom, hogy vállalnának-e még gyermeket :)

A bérleti szerződésben ez áll:

"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot. Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

A kérdésem az lenne, hogy ha holnap írok nekik felmondó levelet, annak mik lennének a tartalmi, formai követelményei?
Esetleg ha van Önök között, aki meg tudná mondani, hogy kaphatnának-e egyáltalán hitelt (kp-juk, önrészük =0...

Tudom, tudom... kiköltözési, fizetési nyilatkozat... (utólag okos az ember, illetve Önöktől tanul).
Köszönöm, ha válaszolnak

Majordomus # 2025.01.21. 19:56

Először a saját érdekeidet nézd.
Eladó a lakásod?
El szeretnéd adni?
.
Akkor még nyugodtan várhatsz egy hónapot.
A januári bérleti díjat természetesen levonod a kaucióból.
Ennyi.

Gabi9967 # 2025.01.21. 20:42

Majordomus köszönöm a választ

igen, el szeretném adni a házat
ha esetleg van ideje kicsit visszaolvasni, a legelső hozzászólásom arról szólt, hogy már így is "megvezettek", tartoznak bizonyos összeggel... és még az e havi rezsi ktg-gel is... szóval a kaució nem futja.
és sztem csak beetetés, hogy várjál még anyukám, meg fogjuk venni a házat, csak kicsit várjál, amíg megkapjuk a hitelt.
csok plusz, 4 (!) meglévő gyermek mellé még vállalnak?