MOKK fizetési meghagyás

eulimen # 2025.01.08. 14:05

@garage4566

FMH tv.
29. § (1) „Nem tekinthető a fizetési meghagyás megtámadásának, ha a kötelezett csak a fizetésre halasztás vagy részletfizetés engedélyezését kéri [...]
(2) A közjegyző a kötelezett részére, indokolt kérelme alapján, kivételesen fizetésre halasztást vagy részletfizetést engedélyezhet, ha ez a felek méltányos érdekeinek mérlegelése alapján vagy a kötelezettség természetére való tekintettel indokoltnak mutatkozik. A közjegyző a kérelem elbírálásánál figyelembe veszi a feleknek az ügy vitelében megnyilvánult jó- vagy rosszhiszeműségét is. Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik.
(3) A közjegyző a kérelemről történő értesítés kézbesítésével egyidejűleg felhívja a jogosultat, hogy 8 napon belül nyilatkozzék a közjegyzőnek a kérelemben foglaltakra. Ha a jogosult a határidőt elmulasztja, úgy kell tekinteni, hogy a jogosult a kötelezett kérelmének teljesítését nem ellenzi; a kérelem alaposságát ettől függetlenül meg kell vizsgálni.
(3a) A részletfizetést, illetve fizetésre halasztást engedélyező végzés ellen fellebbezésnek van helye. A részletfizetés, illetve fizetésre halasztás engedélyezése iránti kérelem visszautasítása, illetőleg elutasítása tárgyában hozott végzés ellen a kötelezett fellebbezhet.

Ez így kb. annyit jelent, hogy ha a részletfizetést a jogosult elfogadja, akkor addig nincs végrehajtás, amíg az elfogadott kérelmedben foglaltak szerint teljesítesz. Amint késedelembe esel, a fennálló tartozásod egy összegben, azonnal esedékessé válik - az pedig a jogosulttól függ, erre mit lép (de teljesen jogszerű lesz, ha felszólításod meg póthatáridő kitűzése nélkül egyből végrehajtást kér a tartozásra).

garage4566 # 2025.01.08. 13:33

@ Eulimen Szia!
Ha elfogadják akkor valószínűleg nincs végrehajtás sem vagy tévedek?

eulimen # 2025.01.08. 09:56

@garage4566
arra fügyelj, hogy részletfizetési kérelmet csak az ellentmondásra nyitva álló határidőn belül terjeszthetsz elő.
Az FMH törvény 45.§ (1) bek. b) pontja szerint ennek költsége van:
a részletekben való teljesítés, fizetésre halasztás iránt kezdeményezett eljárásban 1%, de legalább 10 000 forint, legfeljebb 15 000 forint
aztán a jogosult vagy elfogadja, vagy nem.

drbjozsef # 2025.01.08. 09:28

garage4566,

Hidd el a hivatalokban senkit nem érdekelnek a szép szavak (vagy bíróságon sem, engem röhögtek már ki a 19 oldalas, irodalmi igényű elbeszélő költemény jellegű ellenkérelmemmel, amelynek a tényadata valóban elfért volna nyolc sorban).

Szeretném kérni a részletfizetést, mert... és ide megírod legfeljebb két mondatban az indokaidat, ezt fizetsz, azt fizetsz, ennyi a jövedelmed. Igazolások csatolva, pont.

gerbera317 # 2025.01.08. 07:53

Ide megírva már meg is fogalmaztad. Nehéz lesz megismételni ezt a bravúrt?

garage4566 # 2025.01.07. 17:22

Sziasztok!
Fizetési meghagyást kaptam(egy régebbi személyi kölcsön).
Szeretnék élni a részlet fizetéssel.
Indoklásomban csatolhatok a számláimról illetve gyerektartás díjat is fizetek úgy gondolom ezt is csatolnám. Ezt hogyan fogalmazzam meg?

Vevo123 # 2021.10.20. 15:59

Nagyon köszönöm, Gerbera!

gerbera317 # 2021.10.20. 14:50

Jó lesz.

Vevo123 # 2021.10.20. 10:13

A jogalapul szolgáló jogviszonyhoz akkor jó lesz a tulajdonjog, ugye?

gerbera317 # 2021.10.20. 10:01

Teljesen mindegy, melyiket választod. Ha ellentmond a kötelezett, az ítélet fog arról rendelkezni, hogy ez miféle követelés. Ha meg nem mond ellent, és úgy emelkedik jogerőre, pláne mindegy, hogy mi ez (akár még személyszállítási pótdíjat is követelhetsz tőle), utólag már nem vitathatja senki.
De ha ennél komolyabb választ vártál, akkor az egyéb > használati díj megjelölést javaslom.

Vevo123 # 2021.10.20. 09:02

Pontosítok, a használati díjat a volt tulajdonostól kérem, nem a társtulajdonostól.

Vevo123 # 2021.10.20. 08:48

Tisztelt Szakértők!

FMH kibocsátási kérelemben mit kell megadni, követelés jogalapjául szolgáló jogviszonynál, illetve érvényesített jognál, ha árverésen lakottan vásárolt tulajdoni hányadra szeretnék használati díjat kérni?

Talán buta a kérdés, de inkább megkérdezem, nem tudom számít-e, hogy a 13-ast "díj"-at adok-e meg vagy a kódnál egyéb és beírom, hogy használati díj. A köztem és a bentlakó között meg egy kicsit megfoghatatlan a jogviszony megállapodás híján. Voltam már közjegyzőnél, nem tudott segíteni.

Köszönöm előre is!

Dolby # 2021.09.11. 18:18

Rendben, köszönöm a segítséget!

alsovonal # 2021.09.10. 23:02

@Dolby

Ha még nem küldted el az FMH-t, ezt írd bele egész nyugodtan:

…jogosult kérelmére ellenem kibocsátott fizetési meghagyással szemben ellentmondással élek.
Ellentmondásom oka: jogosult követelése elévült, így az bírósági úton nem érvényesíthető. A részletes okokat esetleges ellenkérelmemben adom elő jogi képviselőmön keresztül.

Ez a kicsit “cicomázott” verzió, de hasonló ügyben a mai napon vettem át a bíróság permegszüntető végzését. Ha jól emlékszem korábban gerbera és KBS is arra jutottak, hogy számít(hat) az FMH tartalma.

Azt, hogy esetemben mitől “ijedt meg” a jogosult (Sigma) nem tudom, én arra tippelek, hogy nyilvánvalóan elévült követeléssel találtak meg, amit pontosan tudtak.

Amire figyelj oda, hogy a géppel írt ellentmondást tanúztasd le, ha kézzel írod nem kell tanú.

Sok sikert!

Dolby # 2021.09.10. 22:16

Rendben, értem.

Nagyon köszönöm a tájékoztatást és hathatós segítséget!

drbjozsef # 2021.09.10. 18:57

Dolby,

Nem egységes az álláspont, van aki szerint nem kell indokolni az ellentmondást, majd, ha lesz bírósági szakasz, ott előadhatod az érveidet, de alapvetően végülis érdemes szerintem. Vagy mondj ellent azzal, hogy nem ismered el a követelést - de ez ritkábban jön be -, vagy azzal, hogy elévült.

Egy kerek mondat, semmi cicoma nem kell hozzá. Ellentmondok, mert a követelés álláspontom szerint elévült.

Ha a jogosult úgy gondolja, hogy tudja igazolni a megszakadást, akkor befizeti a per illetékét, és lesz bírósági ügy. Ha nem fizeti be, megszüntetik az eljárást.

Vigyázz, mert a megszüntetés nem érdemi ítélet, újra követelheti bármikor a jogosult a fizetést, és fizetési meghagyást is küldethet. Újra ellent kell mondani! (de mivel ez neki is pénzbe kerül, ha látja, hogy nem vagy tök hülye, ellentmondasz, és átveszed a küldeményeket is, akkor hagyni fogja a fenébe az egészet, és leírja veszteségnek. A követeléskezelők fillérekért veszik az ilyen tartozásokat, általában ők is tudják, hogy elévült, csak bepróbálkoznak, mert sok a madár, aki nem olvassa el a levelet, és nem ismeri a jogait, vagy legalábbis nem kérdez. Ha nem mondasz ellent, akkor végrehajthatóvá válik, és az sem számít, hogy elévült előtte!)

drbjozsef # 2021.09.10. 18:51

Dolby,

Esetedre a régi Ptk vontatkozik, mert 2014 előtti az ügyed.

Ptk. 327.§ (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részérõl való elismerése megszakítja az elévülést.
(2) Az elévülés megszakadása, illetõleg az elévülést megszakító eljárás jogerõs befejezése után az elévülés újból megkezdõdik.
(3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Most hirtelen nem tudom, mióta 1 év a távközlési szolgáltatás elévülése, ha 2009 utáni a szabály (és szerintem az utáni, nincs 10 éve talán), akkor lehet, hogy a tiedre még az 5 év általános vonatkozik.

Dolby # 2021.09.10. 18:30

Esetemben mi szakíthatja meg még az elévülést azon kívül, hogy küldenek róla fizetési meghagyást?

Dolby # 2021.09.10. 18:24

drbjozsef,
Köszönöm a választ, ez egy Magyar Telekom T-Com vezetékes telefon-szerződés, és annak a különböző havidíjait követelik 2009 évből.

drbjozsef # 2021.09.10. 16:32

Dolby,

Biztos hogy elévül. Egyszer.
Hogy a tied elévült-e, azt persze nem tudhatjuk, hiszen több minden is megszakíthatja és újraindíthatja az elévülést.

Általános elévülés 5 év, de a távközlési szolgáltatási szerződéből eredő követelés 1 év alatt elévül. Ha ez számlával kapcsolatos követelés szinte 100% hogy elévült. Ha pl. készülékvásárlás, vagy ilyesmi, akkor 5 év, és akkor nem biztos.

Dolby # 2021.09.10. 13:24

Kedves Gerbera317,

Azért merészkedtem megkérdezni, mert annak ellenére, hogy végigolvastam a fiz. meghagyás Figyelmeztetés szekcióját, továbbra sem volt teljesen világos, hogy mi az ellentmondás benyújtásának menete, szabályai. (először vagyok ilyen helyzetben és a jogi szöveg fele kínai számomra, kérem nézze el nekem). Azt írják például, hogy elektronikusan, vagy papír alapon, vagy szóban nyújthatom be az ellentmondást. Viszont az e-mail nem számít elektronikus útnak, és a mokk rendszerén keresztül kell végezni, ami regisztráció, időbélyegző, stb -köteles, tehát akkor Ügyfélkapun keresztül lehetne gondolom elektronikusan megtenni? Vagy számomra marad a tértivevényes ajánlott postai forma, mint egyetlen fájdalommentes opció?

Beszéltem az EOS faktorral, az ügyintéző kb semmit nem tudott erről a követelésről, csak azt hogy az ügyszám alapján valóban létezik és jelenleg 42e Ft.-nál tart, (a fiz. meghagyáson szereplő 35e helyett), mert a kérelem benyújtásának dátuma 08. 30-i dátumozású, míg a levelet a postás tegnap adta át (első kikézbesítére). A kiállítás és az átvétel közben is nőhet a követelt összeg, vagy mitől lett 7 ezerrel több?

Kérdeztem az ügyintézőt, arról is, hogy miért 12 évvel a fizetési határidő után küldik a felszólítást, erre nem tudott választ adni.
Kérdeztem arról is, hogy ennyi idő távlatában nem kéne-e elévülnie az ügynek, amire viszont határozottan azt felelte, hogy nem, ez nem évül el. A beszélgetés végén mindenáron ki akarta mondatni velem, hogy nem vagyok hajlandó kifizetni nekik a követelést (gondolom a felvétel miatt), bár nem tudom mire tudnak egy ilyen kijelentést felhasználni. Minden esetre nem mondtam semmit.

Továbbra is érdekelne, hogy hivatkozzak-e az ellentmondásban elévülésre, vagy esetemben nem kell / nincs jelentősége.

Köszönöm a segítségeket!
Levente

gerbera317 # 2021.09.09. 20:52

add meg benne a személyes adataidat (név, anyja neve, születési idő, hely, személyazonosító igazolvány száma
Az ügyszám, az rendben van. Na de ezeket minek? Az aláírás meg a két tanú, ha nem saját kezűleg írja le azt a mondatot, sokkal fontosabb.
Valahol hallottam, hogy ellentmondást kell előterjeszteni
Akkor erőltesd meg magadat, csak egy kicsikét, és a fizetési meghagyás legvégén részletesen leírva megtalálod, mi a teendőd, ha nem értesz egyet a követeléssel!

Dolby # 2021.09.09. 18:42

Drebin hadnagy ->

Rendben, köszönöm!
Nem kell, vagy nem érdemes beleírni semmit erről az elévülés dologról? Vagy azt ők majd ott tudni fogják.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.09. 17:02

(Kicsit életszerűtlen ez. A 2009-es tartozásokat a Telekom már rég engedményezte.)

Drebin hadnagy (törölt felhasználó) # 2021.09.09. 15:18

válaszolj neki egyetlen sort, hogy

A tartozást nem ismerem el, a fizetési meghagyásnak ezért ellentmondok.

15 napon belül válaszolj
add meg benne a személyes adataidat (név, anyja neve, születési idő, hely, személyazonosító igazolvány száma) és az ügyszámot is