MOKK fizetési meghagyás

drbjozsef # 2025.01.27. 18:36

Hát szerintem ha a 02 pont teljesül, akkor teljesen indifferens a 01 pont teljesülése. Sőt. Elég gyakori, hogy az adós is csak a végrehajtásból (fogalalásból, árverásből) tudja meg, hogy eljárás folyik ellene... vagy akkor se. Attól még a vagyona megy a végrehajtásba.

Szomorú örökös # 2025.01.27. 15:28

Vida Karolyne

többszöri szóbeli kérésem ellenére adós nem fizetett, ezért hivatalosan is végrehajtást eljárást inditattam ellene......Napokban kaptam egy végzést, a végrehajtótól, melyben tájékoztat, hogy a megadott adatokkal nem talált olyan személyt, akivel szemben foganatosítható lenne a végrehajtás, azaz az adósként megjelölt személy nem létezik......Azért mert valakit nem találnak a nyilvántartásban már nem is lehet felelősségre vonni, ha nincs bejelentkezve adott címre, már nem is létezik?

Ahhoz, hogy egy végrehajtás sikeres legyen, mindössze két dolog szükséges:

1. El tudják érni, meg tudják találni a végrehajtásban megnevezett személyt.
  2. Kell, hogy legyen végrehajtható jövedelme, vagyona, amiből le tudják foglalni a tartozást.

Ha bármelyik pont nem teljesül, akkor a végrehajtásra elköltött pénz olyan lesz, mint ha az ablakon dobták volna ki.

papinianus88 # 2025.01.27. 10:28

Vht. 52. § a) pontja alapján szünetelteti. A végrehajtást kérő felelőssége, hogy a megadott adatok megfelelőek-e.
Az eljárása során a végrehajtó a személy - és lakcímnyilvántartó alapján ellenőrzi az adatokat. Ha nincs ilyen személy, akkor nem foganatosíthatja az eljárást. (Valószínű az anyja nevében, vagy a születési idő megadásában lehet a probléma, mert a névváltozás nem gond). Amennyiben nem lehet egyértelműen beazonosítani, nem járhat el, a jogosulttól pedig minimum elvárható az, hogy tudja, kivel szerződött... Sajnos a gyakorlatban még az is előfordul, hogy gyermektartásdíj esetén a volt házastárs születési ideje sem megy elsőre a végrehajtható okiraton.

U.i. Ha valakiről rossz az adat a nyilvántartó hatóságnál, akkor a munkahely, bankszámla, üzletrész, gépjármű stb. megkeresés is sikertelen lesz, mivel országosan sem fog kidobni semmit a rendszer. Javaslom az adós személyes adatainak ellenőrzését. Ha minden igaz, talán - díjnak a fejében - a járási hivatalnál kérelmezhető adatszolgáltatás a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, amennyiben igazolja az adat jogalapját és célját. Ha ez megvan, akkor a végrehajtási lap kijavítását kell kérnie az elrendelő hatóságtól (közjegyző v. bíróság)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.27. 09:36

Milyen személyi adatokat adtál meg?

Vida Karolyne # 2025.01.27. 09:27

T. Fórumozok!
Segítséget szeretnék kérni: Két éve, szóbeli adásvételi szerződést kötöttem 70000 ft értékben. többszöri szóbeli kérésem ellenére adós nem fizetett, ezért hivatalosan is végrehajtást eljárást inditattam ellene. Mivel kis nyugdíjasok vagyunk, nehezen , de összeszedtük a végrehajtási eljáráshoz szükséges anyagi fedezetet. Napokban kaptam egy végzést, a végrehajtótól, melyben tájékoztat, hogy a megadott adatokkal nem talált olyan személyt, akivel szemben foganatosítható lenne a végrehajtás, azaz az adósként megjelölt személy nem létezik. A végzés ellen 15 napon belül fellebbezhetek. Hova fordulhatok segítségért? Azért mert valakit nem találnak a nyilvántartásban már nem is lehet felelősségre vonni, ha nincs bejelentkezve adott címre, már nem is létezik?
Tanácsokat, segítséget szívesen veszem. Köszönettel Gabi 5812

vh-ugyes # 2025.01.21. 17:44

vagy esetleg az FMH-nál történt kötelezetti hallgatás volt az amivel a vh becsületbeli tűrésére (önkéntesség) utalt ?

vh-ugyes # 2025.01.21. 17:37

kbs köszönöm.
Azt írja a rPtk. 204.§. hogy "(2) A bírósági úton nem érvényesíthető követelés biztosítására kötött szerződés semmis; az önkéntes teljesítést azonban nem lehet visszakövetelni."
ergo, a többit igen...
Na de hát egy vh eljárásban mi az ami "önkéntes"?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.21. 17:24

Mint már annyiszor elmondtuk, az elévült követelés nem szűnt meg. Amit behajtanak belőle, azt nem tartozatlanul hajtják be, fel sem merül a jogalap nélküli gazdagodás.

vh-ugyes # 2025.01.21. 17:19

de értem, amit mondasz... (és köszönöm) viszont érdekelne mások véleménye is...

vh-ugyes # 2025.01.21. 17:16

pardon, gondolatkísérletünkben az elévülés két vh cselekmény között állt be...
(egyébként ebben a kérdéskörben pont van a birtokomban egy törvényszéki ítélet, ami engem igazol)

drbjozsef # 2025.01.21. 17:09

Szerintem a vh-kérő a 41.§ szerinti eljárásban jóhiszeműen, a végrehajtó felszólítására határidőben eleget tesz, akkor nem tehet arról, hogy a bíróság által fel nem függesztett eljárásban a végrehajtó végrehajt bizonyos cselekményeket. Hiszen ez a dolga. Ebbe a vh-kérőnek nincs beleszólása, nincs ráhatása. Tetszett volna időben ellentmondani, nem későn ébredni.

vh-ugyes # 2025.01.21. 17:06

drbjozsef
Szerintem pedig a második fél meg visszajár, mert a Vht 41.-ben - ha jóhiszeműen járt volna el a vhkérő - akkor annak elvételére már nem került volna sor, így az már jogalap nélkül gazdagította... nem?

drbjozsef # 2025.01.21. 16:59

Mi az, ami neki visszajár?

Felfüggesztés hiányában szerintem semennyi.

drbjozsef # 2025.01.21. 16:58

drbjozsef, azért - lássuk be - én érvelek, Te meg fikázol!

Én nem így érzem, de hát ez is csak egy vélemény.
Te hosszú mondatokból légvárakat építesz, én meg nem fordítok időt ennek téglánkénti bontogatásához.

vh-ugyes # 2025.01.21. 16:48

Új kérdés…
Ha a követelés a végrehajtási szakban évül el (pl. az 1-es és a 2-es sorszámú intézkedés között…) majd ezt követően végrehajtják az ügyérték felét, ezután az adós elévülési kifogást terjeszt elő, a Vht.41.§ szerinti eljárás közben meg - felfüggesztés hiányában - végrehajtják a másik felét is…
Utóbb pedig megítélik az elévülést… Mi az, ami neki visszajár?

vh-ugyes # 2025.01.21. 16:44

drbjozsef, azért - lássuk be - én érvelek, Te meg fikázol!

drbjozsef # 2025.01.21. 16:39

Meggyőzni? Minek? Úgyse sikerülne neki.
Te is leírtad a véleményedet, én is leírom az enyimet, hogy a tied hülyeség, főleg az elévülés implicitására vonatkozóak, aztán megyünk tovább.
Ez nem logika kérdése, legfeljebb annyiból, hogy a nem kötelező mezőknek értelemszerűen nem lehet relevanciája, abból bármilyen jogi levezetés hülyeség.

vh-ugyes # 2025.01.21. 16:33

Nézd osztap, tedd félre az irántam érzett ellenszenvet és győzz meg róla, hogy nem logikus amit mondok!

vh-ugyes # 2025.01.21. 16:19

Ha Te ezt meg tudod ítélni, úgy úgy egy átlagos honpolgár is mondhatja: "minek ellenkezzek, hisz én is csak azt mondanám, amit a jogosult is - implicit módon - közöl..."
6/2022. JEH(Jpe.III.60.027/2022/15):
”[51] Az a követelmény, hogy az ítélt dolog joghatása csak érdemi vizsgálat eredményeként hozott döntéshez kapcsolódjon, az alperes védekezésére is vonatkozik: az alperes az újabb perben mindazzal védekezhet, amivel a korábbi perben nem védekezett, de azzal már nem, amit a bíróság a korábbi perben elbírált. Ezen túlmenően a döntés nem érdemi vizsgálat eredménye – egyebek mellett – bírósági meghagyás kibocsátása esetén [régi Pp. 136. § (2), (3) bekezdés, Pp. 181. §] és fizetési meghagyásos eljárásban [a fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény].
[52] A kifejtettekből az következik, hogy az utóbb indított perben nemcsak a még el nem bírált követelés, hanem annak az érdemben el nem bírált anyagi jogi feltételei is vizsgálhatók. Minden esetben egyedileg kell meghatározni a korábbi ítélet indokolása alapján, hogy a bíróság a kereset és a védekezés tartalma alapján a keresettel érvényesített jog mely anyagi jogi feltételeit bírálta el ténylegesen.”)

osztap # 2025.01.21. 16:11

Ki ne tudná - nagy biztonsággal - megállapítani egy vh lapra rápillantva, hogy ellent kellett volna mondani, vagy sem?
Tömegek.

vh-ugyes # 2025.01.21. 16:07

Ki ne tudná - nagy biztonsággal - megállapítani egy vh lapra rápillantva, hogy ellent kellett volna mondani, vagy sem?

vh-ugyes # 2025.01.21. 15:38

Azt mondom, hogy ha tudod a követelésedről, hogy elévült, de nem vagy elég tökös hogy hazudj az FMH-ban, és ezért csak kummantasz (ezt a törvény engedi…) Akkor is nyilatkozol róla - ha nem is akarsz - mert a 8.-as pont kötelező, és a keltezés is az, így meg azt teszed tudhatóvá a kötelezett számára, hogy elévült! (Ö pedig hallgat… minek vitatkozzon ezzel…?)

vh-ugyes # 2025.01.21. 15:26

szabadszavas... és persze hogy nem kötelező... (nem is mondtam, hogy az!)
Én csak azt mondtam, hogy az előző háromból, valamint a 4.-ik üresen hagyásából egyenesen(!) lehet következtetni, arra hogy ez bizony elévült... (már, ha valóban elévült...)

osztap # 2025.01.21. 15:14

Ennél a két mezőnél az általad leírtakat nem említi a MOKK nyomtatványa. Emellett ezeknek a mezőknek a kitöltése nem kötelező.

vh-ugyes # 2025.01.21. 15:01

szabadszavas szövegmezők (bizonyítékok stb.)