Kötelesrész

drbjozsef # 2025.04.03. 15:46

Ha megkaptad volna ajándékba az egyik ingatlant is, és csak 10M marad a hagyatékba, és azt felezitek meg, még akkor SEM járna neki egy fillér sem kötelesrész címen.

(Egyébként a pontos számítás a haszonélvezet miatt egy kicsit más, de még az is neked kedvez, mert te örökölted a "kevesebbet" a haszonélvezet értéke miatt)

drbjozsef # 2025.04.03. 15:43

Display,

Igen, van ilyen törvény, a Ptk.
A 7:75-7:86.§ közötti rész érdekes neked.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ami most érdekes konkrétan :

7:80.§(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
...
7:82. §(1) Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki – a kötelesrész alapja szerint számítva – mint törvényes örökösnek jutna.
...
7:83. §(1) A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenes adományként kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani.

Tehát a kötelesrész alapja a hagyaték, plusz a te ajándékaid : 10M+10M+1,5M+1,5M+0,65M. Vagyis 23,65 millió.
Ketten testvérek ebből fejenként örököltetek volna 11,825 milliót.
Ezért a testvéred kötelesrésze ennek a harmada, 3.9millió.
Tekintve, hogy ennél többet örökölt (bőven), ezért neki további összeg kötelesrész jogcímén nem jár.

Display # 2025.04.03. 14:12

Üdv mindenkinek!
Kötelesrésszel kapcsolatban szeretnék tájékozódni. Elméletileg nem vagyok köteles kötelesrészt fizetni, de szeretném tudni ezt megindokolni a rajtam számonkérő testvéremnek, hogy konkrétan miért is nem kell fizetnem.
A helyzet a következő: Apukám a halála előtti évben ajándékozott számomra kettő telket amiknek az értéke darabonként 1,5millió ft. Valamint adott nekem 650.000.ft.ot, hogy vegyek magamnak egy autót, amivel őt tudom majd orvoshoz, ide, oda vinni, amíg be nem következik a nem várt esemény. Ketten vagyunk testvérek. Ezek az ajándékozások azért történtek, mert rám számíthatott, de talán ez nem is lényeg. Apu meghalt. Megvolt a hagyatéki. Volt kettő ingatlan apu nevén. Egyikben éltek életvitelszerűen anyuval. Az ingatlanok értéke 10.000.000.ft "fejenként" ennyi lett bejegyezve a hagyatéki leltárba, de lehet többet is érnek.... Osztályos egyezséggel úgy osztottuk meg az ingatlanokat, hogy amiben közösen éltek anyuval, az került az én nevemre, anyun ugye a haszonélvezet, másik ingatlan a bátyám nevére.
Tudomásom szerint örökölt annyit, hogy ne kelljen kötelesrészt fizetnem a nagyjából 3.600.000.ft.ot érő részemre ajándékozottak után.
No, de én ezt így hiába mondom. Mi erre a konkrét törvény vagy bármi ami kimondja, hogy mekkora rész....?
Köszönöm.