Napirendi pont felvétele közgyűlésre

osztap # 2025.04.04. 08:12

kelenföldi,

Ez pont úgy tűnik, ahogy MD írja: egy embernek van baja ezzel az SZB-taggal.
Ha nem ez a helyzet, akkor nyilván hamar összejön az elég aláírás a többi tulajdonostól, pl. az összes tulajdoni hányad 10%-a, hogy a felmentés legyen a napirenden.

kelenfoldi # 2025.04.04. 07:25

Köszönöm a válaszokat, majordomus és osztap.
A gond az, hogy nem egy zárcseréről van szó, hanem egy szvb-tag leváltását javasolták.
A kk azt mondja, egy ember véleménye alapján nem veszi ezt fel napirendi pontba,mert az ő feladatuk az szvb-tagok védelme is!
Ilyen alapon a kk szerint bárki bárkire panaszkodhat, és akkor abból napirendi pontot csinálunk?
Az illető viszont tényleg leváltandó, megrendült benne a bizalom és nagyon inaktív. Ez az egy lakó vette a "merszet" és a fáradságot, hogy ezt a tényt javasolja a közgyűlésre.

Majordomus # 2025.03.29. 08:45

Valóban,de alap,hogy amit a tulajok kérnek,azt felveszem a napirendre mert ez az ő problémájuk.
.
Általában akkor mozdul meg a 10 %,ha le akarják váltani a képviselőt.

A képviselő akkor tagadja meg általában a javaslat felvételét, ha az kizárólag egy ember gondja,szomszédvita stb. ami nem a közgyűlésre tartozik.

osztap # 2025.03.29. 08:10

kelenfoldi,

A közös képviselő hívja össze a közgyűlést, és alapesetben ő szabja meg a napirendet. Társasházi törvény 33. § (1) és 34. § (1). Ez alól egy kivétel van, amit Te is írsz, hogy a tulajdoni hányadok 10%-ával rendelkező tulajdonosok kérhetik közgyűlés összehívását, amit ugyan a kk hív össze, de a napirendjét az összehívást kérő tulajdonosok szabják meg. 35. § (2).

A kk nem köteles arra, hogy felvegye a tulajdonosok 10%-a által kért napirendi pontokat az "ő" közgyűlésére. Megtehetné, hogy összehív egy másik közgyűlést is, amin csak a tulajdonosok napirendjét tárgyaljátok. Ezzel törvényi kötelezettségének eleget tenne.

kelenfoldi # 2025.03.28. 17:39

Kedves Jogtudósok!

Közgyűlésre készülünk, a lakók leadtak pár napirendi pontot a meghívóba. A közös képviselő nem veszi fel ezek mindegyikét a közgyűlési napirendi pontok közé, mondván, ahhoz a tulajdonosok 10 %-ának kell ezt kérnie, egy nem "elég".
Én ilyen szabályt nem találok a tsházi törvényben, vagy felületesen olvastam el.
Szerintem a 10 % aláírás a rendkívüli k.gy. összehívására vonatkozik.
Kérdésem: Ha egy tulajdonos írásban napirendi pontot javasol a közelgő közgyűlésre, (épp egy hónap múlva lesz), akkor a közös képviselő elutasíthatja-e azt? Ha igen, milyen indokkal?
Ha ez benne van a tsházi törvényben, kérném szépen a vonatkozó részt ismertetni, hogy én is lássam.
Ha nincs benne, akkor arra kérnék tanácsot, hogyan tudom rávenni a kk-t, hogy belevegye a napirendi pontok sorába a lakók által adott javaslato(ka)t.

Köszönettel, Kelenföldi