Offshore papírmunka spórolására

csurosjoska # 2025.01.22. 03:05

Szeretnék alapítani egy fémipari egyéni vállalkozást. Édesapámnak volt már régebben vállalkozása más körben, és abban ment tönkre idegileg hogy egyszemélyben kellett szakembernek és titkárnőnek is lennie. A szakmájából kifolyólag neki extra adminisztrálandó feladatai is voltak amiket nem tudott külsősnek kiadni, mint pl. könyvelő. Az erre használt állami rendszer rosszul volt leprogramozva, idejétmult volt, agyrém. Sokszor elérhetetlen volt. Rengetegszer megbüntették adatok késedelmes leadása miatt. Mondjuk 2010-es években floppy-n követelni dolgokat azért nem a legjobb módszer volt. Végül elege is lett aztán elment külföldre, azóta boldog ember.

Na, ebből kifolyólag is, meg azért is mert én nála is jobban utálom az adminisztrációt, az efféle fáradalmakat mindenképp meg akarnám spórolni. És ennek kapcsán ugrott be, hogy anno már nézegettem Offshore cégalapítást, és feltűnt, hogy egyes helyeken nagyon minimális papírmunkát követelnek meg. Pl. van ahol a számlákat elég gyűjteni, és leadni egy esetleges ellenőrzéskor. De semmi főkönyv, éves jelentés, egyéb. Na, nekem pont valami ilyesmi lenne az ideális.

Végül is a lényeg nem az adóelkerülés lenne, hanem ez, hogy mentesüljek a hazai adminisztráció alól amennyire csak lehet. Akár csak úgy is, hogy mondjuk idehaza befizetek társasági adót vagy mit tudom én, de nem kell hülye nyilvántartásokat vezetni meg főkönyvezni, bajlódni iparűzési adóval meg más apró cseprő befizetésekkel ami kimegy a fejemből. Csak valami egyszerűsített ügymenet lenne, hogy a NAV-nak odaadok számlamásolatokat, megkapják utalással a százalékukat aztán hagyjanak békibe űrlapokkal meg ilyenekkel. Csak azt nem tudom, hogy ha ugye fémipari termelő egyéni vállalkozás lenne ez, akkor volna-e ennek értelme, mert a tevékenység helye az Magyarország lenne ugyebár.

Szóval végső soron az érdekelne, hogy ilyen külföldi cégalapítással bármit lehetne a papírmunkán spórolni, ha idehaza végzem a tevékenységet? Azt most hagyjuk ki a képletből, hogy kiveszem a pénzem a cégből, és leadózok utána, az mellékes meg nem egy bonyolult dolog. De csak a cégvezetést nézve bármi papírmunkán lehetne külföldi cégalapítással spórolni? És most az offshore-t úgy értem bárhol, akár a szomszédban is, EU-ban is, ahol kevés, egyszerű a papírozás. Nyilván a legjobb csak ez lenne hogy gyűjtöm a számlát, de ha már csak feleannyira bonyolult mint idehaza a NAV kínlódás, az se baj. Pl. olyan is jó lenne, hogy idehaza végzem a tevékenységet, tehát idehaza adóznék, de mivel külföldi a cég, ott leadózom a céges dolgokat, idehaza meg a kettős adózás kizárása miatt nem kell, és akkor már ki is van zárva a kínlódás a NAV-val a képletből.