Olyan divatos ez a "nárcisztikus". Korábban egyszerűen baromnak hívtuk.
Gyerektartás és láthatás
Majordomus
Egy nárcisztikus agresszív embertől minél messzebbre, aki a családját nem becsülve, nők, haverok csavargás élvezeti cikkek előbbre.!!
Majordomus ne ítélkezz !! Ha az én cípőmbe jársz elmondhatod a véleményed !!
Lehet nem kellett volna elválnod tőle.
Annaerika,
Kérni bármikor, bármit lehet. Mert nem tilos az.
Ha úgy érzed, hogy jelentős változás állt be a gyermekek szükségleteiben ésvagy a ti jövedelmi viszonyaitokban ésvagy a körülményeitekben (pl. infláció is), és emiatt véleményed szerint jogos lenne a tartásdíj felülvizsgálata, akkor az egyezséget jóváhagyó bírósághoz kell benyújtanod az igényedet. Az se baj, ha előtte megbeszéled az exeddel, hátha egyezséggel megint gyorsabban megy, de ha nincs közös megegyezés, akkor majd a bíróság dönthet.
Üdvözlöm,
Igen.. bíróság által jóváhagyott egyezség !! Mivel az ex jövedelme jóval több mint az enyém. A gyerekek ne legyenek hátrányos ellátásban mikor nálam vannak. ( minden második hét) páros hét anya, páratlan hét apa. Mindkettőnknél ugyanannyit vannak.
Jövedelmünk pedig nagyon eltérő volt ezért fizet az ex 50 e Ft-t. Ami ma már jóval kevesebbet ér mint anno 5-éve.
Ezért érdeklődőm, hogy kérhetek-e többet infláció gyanánt.
Annaerika
„Annak idején megállapodtunk, ”
Hogyan? Csak úgy, egymás között, szóban, vagy van erről pl. bíráság által jóváhagyott egyezség?
Üdvözlöm
A kérdésem a következő lenne
5 éve elváltam a férjemtől. Van 3 közös kiskorú gyermekünk. 50-50 % -ban egyeztünk meg a gyermek felügyeleti ügyben. Kiválóan mükődik, a gyermekek. nem sérültek. Ex Férjem jól menő vállalkozó. Én bérből és fizetésből élek. Annak idején megállapodtunk, hogy a kettönk közti anyagi javak jóval több a vállalkozónál. Igy + 50000 Ft-t kapok gyermektartás céljából. 5 éve ennyi volt kb. külőmbség. Ma már sokkal nagyobb Jelenleg jóval nagyobb több az anyagi helyzete.. Elvárja , sőt felszólít hogy ugyanazokat a javakat biztosítsam a gyermekeknek mint ő. Én nem tudok lépést tartani anyagiak szempontjából. Kérhetek- e infláció követő plusz gyermektartási díjat , mivel neki jóval több a bevétele. Lehet -e korrigálni , kérni tőle, hogy esetleg fizessen többet.ÉN panelben élek, az ex pedig Épitkezik, lakása van a belvárosban, Balatonon nyaraló 240m2. Csak ennyi amit 5 éve szerzett.
Köszönöm előre is a válaszát.
köszönöm a válaszokat!
etti,
Amíg az exe a saját háztartásában tartja el a nagykorú, továbbtanuló gyermeket, addig neki jár a tartásdíj (bizonyos korlátok között, Ptk. 4:220.§).
A gyerek persze kérheti, hogy ő kapja a tartásdíjat, de akkor meg az anyja kérhet tőle ugye bérleti díjat meg háztartáshoz hozzájárulást - ha nem költözik el.
Ha bírósági végzés, vagy általa jóváhagyott egyezség alapján fizettek, akkor bármilyen változtatást a bíróságon kell intézni.
A jogerős, végrejhajtható bírósági határozatban bizonyára az van írva, hogy "fizessen meg ... felperesnek gyerek neve gyermek tartására...".
Kedves Mindenki!
Nagykorú eltartásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
A férjem nagyobbik gyermeke betöltötte a 18. életévét és felmerült, hogy a tartásdíjat ezentúl közvetlenül neki utalná, de anya fel van háborodva. 2x120e Ft-ot kap kb. 12 éve, ez anno többet ért, eltapsolta, meg mindig csak himi-humi munkái voltak, most sincs hónapok óta, de pl épp elutazik valahova a hétvégére.. szóval nem szeretjük, ahogy a pénzzel bánik.
Semmilyen cikket nem találtunk a témában, anya szerint a "gyerektartás a szülőnek jár", de jó lenne tudnunk hivatkozni valamire, ami alapján mégis közvetlenül a gyermeknek utalna apa. Még azt is felvetette apa amúgy, hogy a 120e-ből valamennyit rezsi gyanánt mégis anyának utalna, segítsen meghatározni ennek összegét..
köszönöm, szép napot
Eszti
Mivel nem vagytok "elválva" addig semmi kötelezettséged nincs ilyen téren felé, amúgy is csak kiskorúról lenne...
„A szülők kölcsönös tájékoztatási kötelezettsége révén érhető el, hogy a külön élő szülő "képben legyen" a gyermekével kapcsolatos ügyekben.
A tájékoztatási kötelezettség nem feltételez, nem tesz szükségessé napi kapcsolatot a szülők között, azonban elvárható, hogy a gondozó szülő a gyermekkel kapcsolatos fontosabb történésekről időszakonként, illetve egy adott eseményhez kapcsolódóan tájékoztassa a külön élő szülőt. Természetesen a külön élő szülő a felvilágosítás kérdéssel kapcsolatos jogát nem gyakorolhatja visszaélésszerűen.” (Makai K.: i. m., a 4:174. §-hoz fűzött kommentár)”
valoper,
Ptk. 4:174.§, illetve nagykorú esetén a 4:222.§
Se a gyakoriságról, se annak konkrét tartalmáról nincs részlet, életszerűen kellene együttműködni. Mondjuk a normál dolgokról havonta egyszer-kétszer, ha valami átlagostól eltérő van (pl. a betegség), akkor azt pluszban akkor. Semmiképpen sem naponta, nyilván.
És igen, ha szó szerint értelmezzük, akkor mivel nem különélő szülő, ezért nincs is tájékoztatási kötelezettséged. Írd meg neki a passzust, és azt, hogy kérdezze meg a gyereket amikor otthon van.
Tisztelt Szakértők!
Válóper előtt a közös megegyezéssel próbálkozunk. Egy fedél alatt lakunk még, a viszony nagyon elmérgesedett. Apuka éli a külön világát, a gyerekekről (2 egyetemista, 1 kamasz) semmit nem tud. "Megállapodás" alapján fizet gyerektartást, mivel a költségekhez egyebekben már nem járul hozzá.
Ma írt nekem egy emailt, hogy tájékoztatási kötelezettségem van, mivel jelenleg én gyakorlom a felügyeleti jogokat, és a gyerekek mindennemű iskolai, egészségi dolgairól, és szabadidős tevékenységéről írásban tájékoztassam.
Kérhet ilyet a nagykorú gyerekekre vonatkozóan is? Hogy kell ezt elképzelni, írjam meg minden nap, hogy milyen osztályzatot kapott a gyerek, kivel hova és mikor ment, fájt a feje és adtam neki egy gyógyszert? Milyen gyakorisággal, és milyen részletességgel kell tájékoztatnom? A mindennemű dolgokról való jelentés nekem már zaklatásnak tűnik. Hangsúlyozom, még nem él külön.
Sok zöldség!
garage4566,
Ha nem volt egyértelmű, bár értelemszerű, ahhoz a bírósághoz kell menned, amelyik a gyerektartást megállapította.
Nem kell fizetési meghagyás, ez a határozat közvetlenül végrehajtható, ha kéred a bíróságon.
És ne is késlekedj sokat, mert a tartásdíj hat hónapra visszamenőleg jár.
A bíróságtól kell kérni, hogy tiltsák a kötelezett béréből a tartásdíjat. Ha most kéred, akkor a februári fizetéskor már vonni fogják; ha vársz még vele egy két hetet, akkor lehet, hogy már csak márciustól. (Az a titka, hogy odaér-e a bíróság felhívása a munkáltatóhoz a bérszámfejtésig.)
@Szomorú örökös
Igen tervezek menni a bíróságra ezzel kapcsolatban ugyanis Fizetési meghagyás után már elvileg napokon belül végrehajtható lenne részére a munkáltatói letiltas ha jól gondolom?
garage4546
„Hogyan tudnám azt elérni hogy tiltsák a jovedelméből?”
Erre van egy szép hivatalos folyamat, hogy miként is kell csinálni.
Leginkább a bíróságon kell(ene) kezdeni a történetet.
Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan kérdéssel fordulnák hozzátok hogy a volt párommal tavaly 2024. 06. Hóban született egy bírósági meghagyásos végzésünk mi szerint gyerektartásdijat fizessen nekem a volt párom.
Nos, fizetett is október-ig utána már csak az ígérgetés ment egészen idáig. Hogyan tudnám azt elérni hogy tiltsák a jovedelméből ? (Egyébként tudom a munkáltatójának a nevét is) Bocsánat tudatlanságom miatt ,de nem igazán vagyok képbe az ilyen típusú törvényekkel.
Köszönöm szépen a segítséget!
kdor
„ a telefonos zaklatás és hogy engem oktasson ki az napi szinten megy”
Csak akkor fogja csinálni, ha látja, hogy hatással van rád.
Ne foglalkozz vele és akkor jó eséllyel leáll vele.
A mi esetünk bonyolult. Nem lehet vele kompromisszumot kötni. Mivel alkoholista, a 6 hónap alatt egyszer jött látogatni a gyereket akkor is ittasan és tudatmódosító szert használva. Ezért szeretném minél hamarabb hogy legyen bírósági végzés hisz a gyermekem nem szívesen bízom egy ilyen apára. Mondjuk, annyira nem is siet hozzá de a telefonos zaklatás és hogy engem oktasson ki az napi szinten megy. Nagyon szépen köszönöm válaszát. Szép estét
Természetesen nincs ilyen konkrét szám.
Minden a körülményektől, az illetők helyzetétől függ, minden eset más és más.
A rendszeres, tartós, napi többszöri hívogatás már kimerítheti a Btk. 222.§ Zaklatás bűncselekményét. Hívd fel az apuka figyelmét erre, és arra, hogy ha nem moderálja magát, akkor feljelentést fogsz tenni ellene a rendőrségen.
Ugyanakkor mi nem tudunk semmit a ti esetekről, hogyan éltek, miért jutott idáig ez a dolog, és miért teszi ezt, természetesen az apának joga van tudni a gyerekről. Mondjuk egy 6 hónapos gyerek nem sokat csavarog éjszaka az utcákon, úgyhogy a napi többszöri telefonálgatás teljesen indokolatlannak tűnik.
A családi dolgokban a legrosszabb a jog, hidd el, mindkettőtöknek rosszabb lesz, ha bíróságnak kell rendet tennie, jó lenne, ha felnőttek módjára ti tudnátok ezt rendezni valahogy.
Köszönöm szépen. Van bármi szabály erre hogy mennyit telefonálhat? A bírósági végzés amíg nem lesz meg addig a gyámhatóság szabhat e ki kapcsolattartást? Vagy kihez forduljak?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02