Gyerektartás és láthatás

osztap # 2024.11.11. 18:23

Yawyaw,

Érdemes lehet beszélni egy török ügyvéddel, mielőtt Magyarországon pert indítasz, hogy ha magyar bíróság dönt a tartásdíj felemeléséről, akkor az a határozat a török jog alapján Törökországban elismerhető-e és végrehajtható-e.

Ha igen, akkor lehet értelme a magyarországi pernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.11. 13:57

Ha ismert a címe, akkor idézi a bíróság külföldről is. Ha ismeretlen a címe, akkor rendelnek neki ügygondnokot. A távolmaradása egyáltalán nem akadálya a marasztaló ítéletnek. Sőt, ha átveszi a keresetlevelet, és nem ad elő érdemi védekezést, akkor a kereset érdemi vizsgálatát mellőzve, meghagyással kötelezik.
De minek, ha aztán úgy se lehet végrehajtani?

Yawyaw # 2024.11.10. 22:09

Köszönöm szépen a válaszokat!
A bíróság korábban mindig elnapolta a tárgyalást amikor a volt párom a kimentését kérte.
Ezért gondoltam, hogy ha nem értesíti/ nem tudja értesíteni a bíróság, akkor a tárgyalásig el sem jut az ügy.
Hogy értesülne így a perről, illetve az esetleges végzésről?

Majordomus # 2024.11.10. 18:03

Jogos. Értő olvasás.
.
Törökországgal még nem tud egyeztetni. Nem Eus.

drbjozsef # 2024.11.10. 14:43

Nem tőle kéri.
A bíróságot kéri, hogy emelje meg a gyerektartást.

Majordomus # 2024.11.10. 14:09

Hogy kér tőle több pénzt:ha nem találja meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.10. 11:18

Perben. (De nem fogod tudni végrehajtatni.)
Miért kellene megtalálni? Pláne a bíróságnak.

Yawyaw # 2024.11.10. 08:10

Jó reggelt!

Tanácsot szeretnék kérni gyermektartás felemelésével kapcsolatban:
apuka kb. 1 éve kijelentkezett Magyarországról és (feltehetően) visszaköltözött Törökországba, a pontos címe nem ismert.
A válás itthon lett kimondva és a gyermektartás összege is itt lett megállapítva még 2022-ben, amelyet apuka azóta is időben fizet.

Sem magyarországi lakóhelye, sem munkaviszonya sincs, a tartásdíjat nemzetközi Revolut bankszámláról utalja.
Se velem, se a gyermekünkkel nincs kapcsolata.

Miképp lehet a tartásdíj felemelését kérni?
Hogy tudja a bíróság megtalálni ebben az esetben?

Előre is köszönöm a választ!

Majordomus # 2024.03.12. 21:02

Valószinűleg nem ugyanazon a szinten küzd érted a megbízott mint egy ügyvéd,esetleg indulatosabban.

renka81 # 2024.03.12. 13:49

Köszönöm.
Én sem gondolom, hogy egyenértékű az, amit egy ügyvéd és egy laikus tud, pont azért fogalmaztam úgy, hogy megteheti-e azt, amit a jogi képviselő, és nem azt, hogy meg is teszi. Csupán a képviseleti jog mértékére utaltam, nem a minőségére.

drbjozsef # 2024.03.12. 10:38

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

Ez oké, de ha én vagyok a Liverpool elnöke, és nekem megfelel a Marika néni is, akkor miért korlátoz benne a törvény?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.12. 10:28

tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?
Azért ez egy szakma.

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

drbjozsef # 2024.03.12. 08:54

renka81,

A perben meghatalmazható képviselők körét a Pp.65.§ határozza meg.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Esetedben a Ptk. szerinti hozzátartozód jöhet szóba. (Ptk. (8:1.§ (1) és (2) pont)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

renka81 # 2024.03.12. 08:33

Kedves Fórumozók!

Gyermektartásdíj felemelése iránti perben tudom, hogy nem kötelező a jogi képviselet.
Kérdésem az lenne, hogy lehet olyan képviselőt meghatalmazni, aki nem ügyvéd, hanem magánszemély, úgy, hogy ott lehessen a tárgyaláson is, nyilatkozatot tehessen, kérdezhessen stb., tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?

Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2024.02.29. 21:04

Három gyerekre ha a nő háztartásában élnek max.50 % a jövedelmedből.

Viszont ha 2 hétig nálad vannak akkor nincs mire fizetned feltéve ha egyenlően járulsz hozzá a ruházkodáshoz,szakkörök nyári tábor stb.

lebga # 2024.02.29. 07:26

Köszönöm a választ, sajnos a megállapodás elakadt. A válás jogi szempontból még csak most jön. Eddig fizettem egy összeget, amit én soknak, ő kevésnek tart (tehát a szokványos felállás alakult ki). Abban alakult ki főként konfliktus, hogy az így kapott összegbe mi tartozik bele és mi nem és ennek mentén mennyire döntheti el ő egyedül, mire menjen, vagy mennyire van beleszólásom. Ezért kérdezem, hogy a bíróság általában kb. milyen arányú gyerektartást szab ki ilyen esetekben. A bevett gyakorlat segítene tisztábban látni, hogy melyikünk elképzelése túlzó.

Majordomus # 2024.02.28. 22:12

Ha egyenlő időt töltenek a gyerekek mindkét szülőnél,akkor elvileg egyáltalán nem jell gyermektartást fizetni,de ezt megállapodásba kell foglalni.

Majordomus # 2024.02.28. 22:10

Ha meg tudtok erről egyezni,akkor azt a bíróság jóváhagyja.
Ha nem,akkor a bíróság fog megállapitani egy összeget.
Jobb lenne ha a magasabb keresetű szülő venné igénybe a kedvezményt hogy maximálisan ki tudjátok használni.

.
Beszéld meg a feleségeddel a dolgot,ajánlj fel egy összeget. Úgyis keveselni fogja,de meg kell értenie hogy az adókedvezménnyel magasabb összeget tudnál fizetni.

lebga # 2024.02.28. 18:43

Kiegészítés az előzőhöz: három gyerek van és a feleség veszi igénybe az utánuk járó teljes adókedvezményt és családi pótlékot.

lebga # 2024.02.28. 18:40

Kedves Szakértők,

Mi a bevett gyakorlat gyerektartási díj kapcsán váláskor akkor, ha a feleség és férj keresete közt jelentős különbség van (kb. 2:5 arány), de a gyerekek kb. fele-fele időben vannak kettejüknél. Tételezzük fel, hogy közös vagyon már nincs és mindkettejük lakhatása megoldott saját ingatlanban. Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.28. 17:26

Főszabályként semmit nem vagy köteles fizetni a tartásdíjon túl.

NalaSe # 2024.02.28. 14:54

Üdvözletem!
Előző páromtól közös megegyezéssel váltam, amikor megegyeztünk a gyerektartás összegéről is. Ez hat éve volt. Azóta a gyerektartás összegét egyszer már emeltük, akkor a rezsi és iskolai költségek emelkedésére hivatkozott. Természetesen beleegyeztem, az én gyerekemről van szó. Viszont a volt nejem nagyon ravasz: szereti rámvarrni az egyéb költségeket is: azóta én fizetem a gyerek telefonját ( a készüléket is én vettem neki), a bérleteit, az iskolai étkezését, valamint én fizetem a gyógyszereit is, mivel autoimmun betegsége van, állandóan gyógyszereket szed. Én hordom kontrollokra is három havonta. Rendszeresen elhozom két hetente a láthatásokra, cipőt, ruhaneműt, kozmetikumokat stb.is én veszek neki. Minden évben járunk nyaralni, rendszerint külföldre. Az iskolai szüneteket nálam tölti.
Kérdésem az lenne, hogy a volt feleségem meddig mehet el a követelések terén, ugyanis kezdem unni, hogy a gyerek körüli fizetnivalókat az én nyakamba rakja. Tavaly pl.az iskolai tábort is velem akarta kifizettetni, de arra nem adtam neki pénzt, ugyanis már be volt fizetve a külföldi nyaralás,ahova ketten mentünk a gyerekemmel. Néhány napja meg azzal hívott, hogy csőtörés van a fürdőszobájukban, meg elromlott a bojler, szét kellett veretni a fürdőszobát és szeretné, ha a felújítás költségeinek az egyharmadát kifizetném!!!! ( Hárman élnek abban a háztartásban, a gyerek, az anyja és a nagymama). Teljesen elképedtem. Hány bőrt akar még lehúzni rólam?? Azt nagyon ügyesen megoldotta, hogy a gyerektartás az valójában sokkal magasabb összeg, mint ami papíron szerepel, ugyanis mindent én fizetek a gyereknek! ( Zsebpénzt is én adok neki.) Tudom, hogy a gyerekem is használja azt a fürdőszobát, de nem gondolnám, hogy a felújítás költségeibe be kellene szállnom! Én egy egyszerű munkásember vagyok, nyomdában dolgozok gép mellett, átlagos fizetésért...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.07. 12:37

a jövő hónapban a fízetéssemből még vonni fogják a gyermek tartást?
Valószínűleg nem. De kérdezgesd gyakran a munkáltatót, kapott-e már felhívást a levonás befejezésére; és ha cca. 25-éig sem kap, akkor kérd meg a bíróságot, hogy sürgősen küldje meg neki.

Joco75 # 2024.02.07. 11:41

Üdvözlöm a fórumban lévőket!

A volt párom a mai napon bejelentette a bíróságra ,hogy nem kívánja igénybe venni a gyermek tartást mivel a fiam betöltötte a 18. évet és befejezte a középiskolai tanulmányait.
A bíróságon azt mondták neki,hogy március 1-vel nem jár neki a gyermek tartás. Az lenne a kérdésem,hogy a jövő hónapban a fízetéssemből még vonni fogják a gyermek tartást?

Ezt azért kérdezem, mert hivatalosan 6 hónapja nem jár neki a gyermek tartás.

Előre is köszönöm a segítséget.

További szép napot mindenkinek!

Majordomus # 2023.11.08. 20:57

Hát ha nem 40 fokos a láza akkor éppen ott lehet,úgyis az ügyvédje fog szövegelni helyette.