Gyerektartás és láthatás

kdor # 2024.12.25. 22:21

Sziasztok. Van egy 6 hónapos fiam. Az apuka telefonon zaklat óránként mit csinál, hol van a kisfiam. Kérdésem a következő. Köteles vagyok egész nap neki írni? Még nincs bírósági végzés.

matthiasi # 2024.12.11. 08:54

Ami nem megy azt nem kell erőltetni.
Hagyni kell az anyukát,előbb utóbb kifárad és még ő fog könyörögni egy kis szabad időért.

Szomorú örökös # 2024.12.11. 04:46

jamesbond1224

leírta nekem hogy ha így folytatom akkor elintézi hogy ne lássam a gyereket meg leveteti a nevemről

Azzal rúgna hatalmas öngólt magának, mert lehet nem kaphatná esetleg tovább a gyerektartást. :-)
Ezek után azon gondolkodnék el a helyedben, hogy egyáltalán a te gyereked-e a kis poronty...

jamesbond1224 # 2024.12.10. 23:44

Sziasztok. A kérdésem az lenne, van egy fiam egy volt párkapcsolatból 1 éves 3 hónapos.Az exemmel szétmentünk, ő hagyott el a gyakorlatban(amit nem bánok) viszont bíróságon megbeszéltük a gyerekláthatás megbeszéléses alapon fog történni az anyuka jelenlétében.Nem akartam időponthoz kötni mert 4 műszakban dolgozok és nehezen lett volna összeegyeztethető ki éppen mikor ér rá pontosabban ezért döntöttünk így.Nos a gyerektartást normálisan utalom, a gyerekkel mondhatni viszonylag rendszeres a kapcsolattartás, viszont a problémám az lenne hogy az anyuka viselkedése olyan szinten befolyásolja a gyerekláthatás minőségét hogy azt leírni nem lehet.Beszólogatások,megjegyzések,provokálások,ha gondol egyet az anyuka kiveszi a gyereket a kezemből ha ahoz van kedve,ha boltba akar menni menjünk oda stb stb.A gyerek már mindenevő cici,tápszer,főtt kaja stb.Én nem szeretnék sokáig felülni a provokálás vonatra ezért a megoldásokban gondolkozok.Én nem szeretnék a két hétvégi apuka lenni hanem ha lehetséges szeretném a hónap kb 1/3 részét a fiammal tölteni nyugodt körülmények között.Az anyuka volt már hogy olyan rokonra bízta a gyereket 8 órán át akinek semmi nevelési tapasztalata nem volt, én meg engedélyeket kérjek hogy elvihessem pár órára?Persze ha a gyerekkel a lakásban vagyok akkor mindig kötöszködik ezt mér így azt mér úgy.Volt hogy lemondtam egy láthatási napot mert közbejött valami és leírta nekem hogy ha így folytatom akkor elintézi hogy ne lássam a gyereket meg leveteti a nevemről,írt olyat is hogy örüljek hogy ennyit láthatom mert ha akarná azt is elintézhetné hogy havi 1x lássam csak a gyerekem.Kérdésem az lenne,jogilag, ilyenkor mit lenne célszerű egy apának tenni?Én igazából szeretnék egy egyensúlyt kialakítani ahol az én jogaim is érvényesülnek láthatás szempontjából és annak a minősége szempontjából , az lenne a legjobb ha a láthatásokon az anya nem venne részt.Mennyire kivitelezhető ez ebben az esetben vagy a gyerek elviteli jogát megkapni 6-8 órára azokon a napokon amikor a gyerekláthatás történik.válaszokat előre is köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.26. 12:02

Ahogy megegyeztek.

badlam187 # 2024.11.26. 08:35

Jó napot

Egy kérdésem lenne
Van egy kiskorú kislányom és az anyuka külföldre szeretne költözni a kislánnyal (Spanyolország)
Amibe bele is mentem
Ilyenkor milyen szabályok vonatkozna rám illetve az anyukára?
Gondolok itt a gyerektartásra láthatásra stb stb
Előre is köszönöm a válaszokat

Krisztián

osztap # 2024.11.11. 18:23

Yawyaw,

Érdemes lehet beszélni egy török ügyvéddel, mielőtt Magyarországon pert indítasz, hogy ha magyar bíróság dönt a tartásdíj felemeléséről, akkor az a határozat a török jog alapján Törökországban elismerhető-e és végrehajtható-e.

Ha igen, akkor lehet értelme a magyarországi pernek.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.11. 13:57

Ha ismert a címe, akkor idézi a bíróság külföldről is. Ha ismeretlen a címe, akkor rendelnek neki ügygondnokot. A távolmaradása egyáltalán nem akadálya a marasztaló ítéletnek. Sőt, ha átveszi a keresetlevelet, és nem ad elő érdemi védekezést, akkor a kereset érdemi vizsgálatát mellőzve, meghagyással kötelezik.
De minek, ha aztán úgy se lehet végrehajtani?

Yawyaw # 2024.11.10. 22:09

Köszönöm szépen a válaszokat!
A bíróság korábban mindig elnapolta a tárgyalást amikor a volt párom a kimentését kérte.
Ezért gondoltam, hogy ha nem értesíti/ nem tudja értesíteni a bíróság, akkor a tárgyalásig el sem jut az ügy.
Hogy értesülne így a perről, illetve az esetleges végzésről?

Majordomus # 2024.11.10. 18:03

Jogos. Értő olvasás.
.
Törökországgal még nem tud egyeztetni. Nem Eus.

drbjozsef # 2024.11.10. 14:43

Nem tőle kéri.
A bíróságot kéri, hogy emelje meg a gyerektartást.

Majordomus # 2024.11.10. 14:09

Hogy kér tőle több pénzt:ha nem találja meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.10. 11:18

Perben. (De nem fogod tudni végrehajtatni.)
Miért kellene megtalálni? Pláne a bíróságnak.

Yawyaw # 2024.11.10. 08:10

Jó reggelt!

Tanácsot szeretnék kérni gyermektartás felemelésével kapcsolatban:
apuka kb. 1 éve kijelentkezett Magyarországról és (feltehetően) visszaköltözött Törökországba, a pontos címe nem ismert.
A válás itthon lett kimondva és a gyermektartás összege is itt lett megállapítva még 2022-ben, amelyet apuka azóta is időben fizet.

Sem magyarországi lakóhelye, sem munkaviszonya sincs, a tartásdíjat nemzetközi Revolut bankszámláról utalja.
Se velem, se a gyermekünkkel nincs kapcsolata.

Miképp lehet a tartásdíj felemelését kérni?
Hogy tudja a bíróság megtalálni ebben az esetben?

Előre is köszönöm a választ!

Majordomus # 2024.03.12. 21:02

Valószinűleg nem ugyanazon a szinten küzd érted a megbízott mint egy ügyvéd,esetleg indulatosabban.

renka81 # 2024.03.12. 13:49

Köszönöm.
Én sem gondolom, hogy egyenértékű az, amit egy ügyvéd és egy laikus tud, pont azért fogalmaztam úgy, hogy megteheti-e azt, amit a jogi képviselő, és nem azt, hogy meg is teszi. Csupán a képviseleti jog mértékére utaltam, nem a minőségére.

drbjozsef # 2024.03.12. 10:38

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

Ez oké, de ha én vagyok a Liverpool elnöke, és nekem megfelel a Marika néni is, akkor miért korlátoz benne a törvény?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.12. 10:28

tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?
Azért ez egy szakma.

Elvileg bármilyen amatőrt fel lehet küldeni a focipályára, de azt nem mondanám, hogy ő ott azt teszi, amit (pl.) Szoboszlai szokott.

drbjozsef # 2024.03.12. 08:54

renka81,

A perben meghatalmazható képviselők körét a Pp.65.§ határozza meg.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Esetedben a Ptk. szerinti hozzátartozód jöhet szóba. (Ptk. (8:1.§ (1) és (2) pont)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

renka81 # 2024.03.12. 08:33

Kedves Fórumozók!

Gyermektartásdíj felemelése iránti perben tudom, hogy nem kötelező a jogi képviselet.
Kérdésem az lenne, hogy lehet olyan képviselőt meghatalmazni, aki nem ügyvéd, hanem magánszemély, úgy, hogy ott lehessen a tárgyaláson is, nyilatkozatot tehessen, kérdezhessen stb., tehát lényegében azt tehesse meg, amit a jogi képviselő szokott?

Köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2024.02.29. 21:04

Három gyerekre ha a nő háztartásában élnek max.50 % a jövedelmedből.

Viszont ha 2 hétig nálad vannak akkor nincs mire fizetned feltéve ha egyenlően járulsz hozzá a ruházkodáshoz,szakkörök nyári tábor stb.

lebga # 2024.02.29. 07:26

Köszönöm a választ, sajnos a megállapodás elakadt. A válás jogi szempontból még csak most jön. Eddig fizettem egy összeget, amit én soknak, ő kevésnek tart (tehát a szokványos felállás alakult ki). Abban alakult ki főként konfliktus, hogy az így kapott összegbe mi tartozik bele és mi nem és ennek mentén mennyire döntheti el ő egyedül, mire menjen, vagy mennyire van beleszólásom. Ezért kérdezem, hogy a bíróság általában kb. milyen arányú gyerektartást szab ki ilyen esetekben. A bevett gyakorlat segítene tisztábban látni, hogy melyikünk elképzelése túlzó.

Majordomus # 2024.02.28. 22:12

Ha egyenlő időt töltenek a gyerekek mindkét szülőnél,akkor elvileg egyáltalán nem jell gyermektartást fizetni,de ezt megállapodásba kell foglalni.

Majordomus # 2024.02.28. 22:10

Ha meg tudtok erről egyezni,akkor azt a bíróság jóváhagyja.
Ha nem,akkor a bíróság fog megállapitani egy összeget.
Jobb lenne ha a magasabb keresetű szülő venné igénybe a kedvezményt hogy maximálisan ki tudjátok használni.

.
Beszéld meg a feleségeddel a dolgot,ajánlj fel egy összeget. Úgyis keveselni fogja,de meg kell értenie hogy az adókedvezménnyel magasabb összeget tudnál fizetni.

lebga # 2024.02.28. 18:43

Kiegészítés az előzőhöz: három gyerek van és a feleség veszi igénybe az utánuk járó teljes adókedvezményt és családi pótlékot.