Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.10. 10:14

Sajnos, igen. A munkaviszony létesítését azonnal be kell jelenteni.

Ha azóta sem tudtál elhelyezkedni, akkor jelentkezz be újra, nem tudom, lehet-e visszamenőleg igényelni az egynapos munkaviszony megszűnésétől. Ha nem, akkor azzal az idővel tovább jár.

szilvia7676 # 2025.04.10. 10:01

Nem az 1 napot kérik vissza, sajnos, hanem az attól a naptól járó összeget, több mint 200.000 Ft-ot....

Csak gondoltam megkérdezem, hogy ez így jogilag akkor rendben van-e?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.10. 09:55

Gondolom, azt az egy napot. Esetleg az azt követő naptól járó összeget.

szilvia7676 # 2025.04.10. 08:18

Jó napot!

Munkavállaló munkanélküli segély alatt 1 napot alkalmazottként dolgozott.
Április 7-én lejárt a munkanélküli segély, másnap elment a Hivatalba és ott közölték vele (határozatot is kapott), hogy mivel a folyósítás alatt munkaviszonyban állt ( 1 napot) , ezért vissza kell fizetnie a segély összegét.

Kérdés: ez így jogszerű lehet?

Köszönöm

drbjozsef # 2025.04.10. 06:34

Szerintem határozott (értelemszerűen a próbaidőnél hosszabb időre kötött) munkaszerződés esetén sincs semmi ilyen.
A próbaidő egyszerűen eltelik, és kész. Onnantól ez a kivétel (ti. nem kell indokolni a felmondást és nincs felmondási idő) megszűnik.

eulimen # 2025.04.09. 19:04

@anonymworker
A szerződésben kikötött próbaidő utolsó napját követően már számolnom kell a felmondási idővel
Amennyiben határozatlan időtartamra kötött munkaszerződésed van, igen.
Nincs "véglegesítési" folyamat, vagy lépés.

anonymworker # 2025.04.09. 14:56

Sziasztok!
A szerződésben kikötött próbaidő utolsó napját követően már számolnom kell a felmondási idővel NEM azonnali hatályú felmondás esetén (bármelyik fél tegye is meg) vagy van bármi jogalapja az Mtk-ban annak, hogy "még nem véglegesítettek", és ezáltal próba időn túl valamit nem kapok meg, ami szerepelt a szerződésben a próbaidő utáni időszakra vonatkozóan?

Aktakukac # 2025.04.02. 13:23

Tisztelt Tagok!

Következő dologban szeretném a segítséget kérni: munkahelyemen kb. 1 hónapja a közelemben az egyik gépből egy alkatrész éles, magas frekvenciás sípoló hangot adott ki, amitől nekem elkezdett fájni a fülem, majd azóta is sípol. Jeleztem a közvetlen vezetőmnek, (felvettem a hangot, ezt is megmutattam), ő azonnal elrakott onnan, amíg az eszközt nem javították meg. Sajnos a sípoló hang velem maradt, a gép közelében fokozódott is, hiába cserélték az alkatrészt. Lényeg, hogy a munkáltatóm szerint nekik nincs dolguk ezzel az esettel, mert nem keletkezett keresetkiesés, elhangzott az is, hogy szerezzek be egy szakorvos által leírt papírt, hogy nekem ettől lett a fülzúgásom, és azt ők majd lefűzik, ha a későbbiekben problémám lenne. Beszereztem, újra elhangzott a táppénzes dolog, és hogy nekik ezzel nincs más dolguk.
Kérdezném, hogy ez így jogszerű? Jegyzőkönyv nem készült, a munkavédelmi megbízott a közelemben sem járt azóta sem.

Köszönöm!

eulimen # 2025.03.28. 11:04

@zsuti
Ez a 3 óra túlóra?
Nem. Ez hobbi.

Mt. 86.§ (3) b)
(3) "Nem munkaidő

1. [...]
  2. a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama."
zsuti # 2025.03.28. 10:29

Céges autóval járok. Központ Budapesten van, én 120km-re lakom onnan. Változó munkahelyekre járok, a központba havonta kb. kétszer megyek. A 8 órás munkaidő mellett naponta átlagban 3 órát vezetek Ez a 3 óra túlóra?

redknight # 2025.03.25. 07:16

@eulimen
@Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm szépen! Megerősítettétek, hogy nem én értelmezem félre a dolgokat.
A szomorú az, hogy a könyvelő dilettantizmusa megrontotta a fönökömmel való kapcsolatomat. Mindkettőnket félrevezetett...

eulimen # 2025.03.24. 18:53

@redknight
Nem kaptam járulék igazolást.
Tbj. 75.§ (2) "A foglalkoztató a jövedelemigazoláshoz csatoltan a tárgyévet követő év január 31. napjáig köteles a nyilvántartás adataival egyező igazolást kiadni a biztosított részére a tárgyévben fennállt biztosítási idő kezdetének és végének időpontjáról, a tárgyévre, illetve a tárgyévtől eltérő időre levont járulékok összegéről, valamint az egyes járulékokból érvényesített családi járulékkedvezményről."

Hosszasan győzködött, hogy ez a pénz a Bt.-nél marad
Oké, tehát akkor a Tbj. 4.§ 17. pontja alapján "saját jogú nyugdíjas" vagy 2024. július 1-jétől. Erről az igazolás másolatát akár közvetlenül a könyvelőnek is odaadhatod.
A Tbj. 6.§-a sorolja fel a biztosítotti jogviszonyokat (hosszú, nem másolom ide, majd a könyvelőd böngészi). Mivel a nők40-nel öregségi korhatárt betöltött nyugdíjasnak számítász, ennélfogva nem vagy a törvény értelmében biztosított, tehát nem kell utánad járulékot levonni. Ekképp az idő előrehaladtával egyre nagyobb korrekciót lesz kénytelen végezni a könyvelő.
(már ha beleállsz az igazadba)

33§ (2) "Ha a foglalkoztató a biztosítottól több járulékot vont le az előírtnál, a többletként jelentkező járulékot legkésőbb a biztosított kérését követő 15 napon belül vissza kell fizetni."
Lásd még a Tbj. 82.§-át a járulékkülönbözet elszámolásáról (jó hosszú, majd a Bt. könyvelője elolvassa)

A szocho-t a Bt.-nek a Szocho tv. 5.§ (1) bek. j) pontja alapján tudod megspórolni (bár lehet, hogy ennyi sütnivalója magától is volt)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.24. 16:49

Pedig ez a helyzet. A szociális hozzájárulást a munkáltató takarítja meg, de a TB-járulékot, amelyet korábban a béredből vont le, nem tarthatja meg, azzal a te nettó béred nő. Egyébként a józan ész is ezt diktálja; a könyvelőnek nem csak a jogérzékével van gond, hanem a logikai képességeivel is.

redknight # 2025.03.24. 14:58

@eulimen
Nem kaptam járulék igazolást. Az SZJA tervezetem a 2025.02.17.-i állás szerinti.

A munkáltatóval vagyok jogviszonyban, ezért elsőként neki jeleztem a munkabér problémát. Nem értette, de megadta a könyvelő telefonszámát, akivel kellemetlen vitám volt a TB járulékkal kapcsolatosan. Hosszasan győzködött, hogy ez a pénz a Bt.-nél marad, mondván "csak nem képzeli, hogy ez magának jár!". Pontosan ezért fordultam ide munkajogi tanácsért.
Nem akarom a munkáltatómat, azaz a fönökömet, szorult helyzetbe hozni és nem fordultam a munkaügyi felügyelőséghez. Jó a kapcsolatunk, de nem foglakozik ezekkel a dolgokkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.24. 13:37

Amennyiben a korkedvezményes nyugdíj minden szempontból (de legalább járulékfizetés szempontjából) öregségi nyugdíjnak minősül

Legalábbis "saját jogú nyugellátás". :)

eulimen # 2025.03.24. 12:58

@redknight
2025. március közepén kaptam egy 01.30-ra visszadátumozott 2024. évi M30 nyomtatványt. Nem stimmel a két végösszeg...
A NAV március 15-ével tette közzé a tervezetet. Nyilván egy valamivel korábbi időállapot szerinti adatokat látod a tervezetben, talán a január 31-i záró állapotot. Ez megmagyarázza az eltérést.
A munkáltató azonban nem csak M30-ast ad, hanem járulékigazolást is. Ebben mi áll?

Ha KBS jogi kérdésekben megcáfol, neki eddig mindig igaza volt, tehát július 1-jétől járulék- és szocho-mentes kell legyen a munkabéred.
Ha személyesen imsered a bt. könyvelőjétt/bérszámfejtőjét, érdemes megkérdezned tőle, mit rontott el, és kérd meg, hogy mielőbb korrigálja.
Egyébként a munkáltató hibájából hibás M30-at május 20-a után is lehetséges önellenőrzéssel, pótlékmentesen javítani.

eulimen # 2025.03.24. 12:45

@KBS
Ebben biztos vagy?
Amennyiben a korkedvezményes nyugdíj minden szempontból (de legalább járulékfizetés szempontjából) öregségi nyugdíjnak minősül, akkor nem...

Tbj. 4.§ 17."Saját jogú nyugdíjas: az a természetes személy, aki
17.1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.), illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával az 5. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, szociális biztonságról szóló egyezménnyel érintett állam által megállapított öregségi nyugellátásban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), egyházi jogi személytől nyugdíjban vagy öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül"

5.§ (3) "A nyugdíjbiztosítási ellátások:
a) saját jogú nyugellátás: öregségi nyugdíj"

redknight # 2025.03.24. 11:56

@eulimen
Az én jelenlegi tudásom alapján,
"Aki a nyugdíjkorhatárt elérte – ideértve a nőket is, akik a NŐK40 éves korkedvezménnyel vonulnak nyugdíjba –, ha munkát vállal, akkor mentesül a 18,5 százalékos TB-járulék alól, és a foglalkoztatója is mentesül a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól. Ha a nyugdíjas munkát vállal, akkor a nyugdíját is kapja mellette."

2025. március közepén kaptam egy 01.30-ra visszadátumozott 2024. évi M30 nyomtatványt. Ezen szerepel 12 hónap munkabérből történő járulék levonása, ezzel ellentétben az SZJA tervezeten a jövedelmemből csak 10 hónap járulékának levonása szerepel. Nem stimmel a két végösszeg...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.24. 11:13

Ebben biztos vagy? A hivatkozott törvényhelyből hogy jön ki, hogy a 40 év után nyugdíjba ment nőkre nem vonatkozik?

eulimen # 2025.03.24. 09:44

@redknight
A fizetésemben azóta sem jelentkezik növekményként a munkabérből nem levonandó TB járulék.
Egy darabig nem is fog. A törvény szerint csak a nyugdíjkorhatárt elért munkavállaló számít kiegészítő tevékenységet folytató személynek, pusztán a nők40-nel nyugdíjazottak nem.
Tbj 4.§ 11."Kiegészítő tevékenységet folytató személy: a 6. § szerinti biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban kereső tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak vagy mezőgazdasági őstermelőnek minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel."

jövedelemigazoláson 12 hónapra szerepel a TB járulék levonása” és „Havi bérelszámolás jegyzéket ezen időszakra nem kaptam
És mi áll a járulék-igazoláson? Azt is megkaptad legkésőbb január 31-én.
Ezeket az eltéréseket, igazolás-hiányokat a munkáltatóddal leülve kell megoldanod, a fórum ebben nem tud segíteni.

A módosítás kiterjedne a napi munkaidő 6 óráról 4 órára történő változtatására, valamint a bruttó munkabér csökkentésére.
A munkaszerződés a felek egybehangzó akarata alapján módosítható. Ha nem tetszik, akkor ne írd alá! De azért hallgasd meg a munkáltatódat, mi áll a módosítási javaslat hátterében. Ha ugyanis a pacientúra tényleg csökkent, és emiatt a meló is kevesebb, akár még megalapozott is lehet a javaslat.
Ha nyakaskodsz, akkor viszont vállald annak a következményét is, hogy a munkáltatód nem fog tudni napi 6 órában foglalkoztatni, és a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva törvényesen felmond.

Jogos lehet a munkáltató súlyos szerződésszegésére hivatkozva az azonnali felmondásom?
Az azonnali hatályú felmondás az alábbi esetekben lehetséges. A tényállás alapján ilyesmiről szó sincs.
Mt. 78. § (1) +A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi."

redknight # 2025.03.24. 08:27

Üdvözlöm a Fórumot!

Kellemetlen helyzetben vagyok és szívesen venném, ha a fórum segítséget nyújtana és a szakértő tagok véleményeznék az esetemet. 2024 őszén igénybe vettem a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját, 4 hónapra visszamenőleges időponttól. A munkáltató felé 2024. októberében leadtam a tájékoztatást arról, hogy a nyugdíjat júliustól 01.-től veszem igénybe, a nyugdíj határozat 2024. decemberében emelkedett jogerőre. A fizetésemben azóta sem jelentkezik növekményként a munkabérből nem levonandó TB járulék. A TB rendszerben túlfizetésként jelentkező 4 havi járulékot szintén nem kaptam meg. A munkaszerződésem tartalmában nem történt változás, új munkaszerződés kötésére eddig még nem került sor. Havi bérelszámolás jegyzéket ezen időszakra nem kaptam, a 2025. éves munkáltatói jövedelemigazoláson 12 hónapra szerepel a TB járulék levonása. Most már a 2024 évi eSZJA tervezetem is helytelen, mivel abban csak 10 hónap járuléka szerepel. A 2024. 07.-2025. 02. hó között a munkabéremből levont 8 hónap járuléka valahol eltűnt. Ez az egyik probléma.

A nyugdíj igénylése előtt, mikor felmerült a kedvezményes nyugdíjazás lehetősége, szóban megbeszéltük a változatlan formában történő további foglalkoztatást. Pontosan ez volt az egyik ok, ami miatt elindítottam a nyugdíjazásomat. A továbbiakban is szeretnék a jelenlegi munkahelyemen dolgozni, a munkáltató továbbra is alkalmazni kíván, munkámmal maradéktalanul meg van elégedve. Most, 4 hónap után, a munkáltató a jelenlegi munkaszerződésemet mégis módosítani kívánja. A módosítás kiterjedne a napi munkaidő 6 óráról 4 órára történő változtatására, valamint a bruttó munkabér csökkentésére. Ez egy másik probéma.

A fentieket bonyolítja, hogy háziorvosi rendelőben dolgozom, ami Bt. formájában működik. A Bt. tudomásom szerint jogosult a szakdolgozói bértámogatásra, ami esetemben a több mint 40 éves egészségügyi munkaviszonyom alapján jelentősebb összeg. Ez alapján még érthetetlenebb számomra az óraszám és a bruttó bér csökkentés, mivel fizetésem nagy részét a NEAK támogatja.

Mi a vélemény a fentiekkel kapcsolatosan? Milyen lépéseket tehetek? Jogos lehet a munkáltató súlyos szerződésszegésére hivatkozva az azonnali felmondásom? A fentiek nem sértenek valamely jogszabályt vagy törvényt? Nem minősül ez hátrányos megkülönböztetésnek?

Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2025.02.26. 08:28

mit tehetek abban az esetben ha próbaidő alatt felmondanak
Semmit, hiszen próbaidő alatt az azonnali felmondás sem indoklásköteles.

Ha leírják neked pecsétes papíron, hogy a bőrszíned, vagy a nemi identitásod miatt mondtak fel, az persze más. De ki tenne ilyet aki nem teljesen hülye?

eulimen # 2025.02.26. 08:14

Ha már úgyis biztosan elválnak útjaitok, azért előtte még csuklóztathatod őket. Izzadják csak ki a munkaköri leírást.
És ha már nem dolgozol ott, utólag is tehetsz bejelentést a munkaügyi hatóságnál, hogy nem teljesítették a Mt. előírásait.
a nyilvánosság meg a hatósági eljárás sokat tud lendíteni azon, ha nevelni kell a munkáltatókat.
Ezt az exitelt munkavállalók tudják megtenni a legőszintébben, azonban a következmények rajtuk már semmit, de az utánuk jövőket annál inkább segíthetik.

bela444 # 2025.02.26. 06:35

@eulimen Nem, de a tapasztalatom szerint ilyen a legtöbb munkàltató. Csak próbaidő alatt egyszer sem szemétkedtek velem (ez az első) ezért is ìrtam ide, hogy jogilag mit tehetek abban az esetben ha próbaidő alatt felmondanak ha nem fogadom el az új munkaszerződést.
De màr làtom, hogy az àllàsajànlat is kamu volt, egy irodai àllàsajànlattal próbàljàk becsalogatni az embereket (egy percet nem dolgoztam az àllásajanlatban leìrt munkakörben) és feltölteni a hianyzó pozìciókat.

eulimen # 2025.02.25. 16:53

@bela444
És ha ezt nem írod alá, azonnal kiraknak! Cseles!
akarsz ilyen munkahelyen dolgozni?