Munkajogi kérdések.

drbjozsef # 2024.11.26. 14:09

FTB,

Úgy általánosságban? Persze.
A munkaidő beosztása a munkáltató joga.

Ennek nem általánosságban természetesen vannak korlátai, tehát a jogszerűsége nem evidens.

FTB # 2024.11.26. 13:19

Tisztelt Szakértők!
Nem ügyeletes gyógyszertár berendelheti-e a munkavállalóit munkaszüneti napon (konkrétan dec. 27.) dolgozni?

Boti # 2024.11.13. 05:39

Mivel nem az én ügyemről van szó, így nem az én feladatom eldönteni, hogy kell-e ügyvéd, vagy sem. :) Ettől függetlenül érdekelt a válasz. Tudomásom szerint egy ügyvéd bevonható később is, ha úgy alakul. Egy egyszerű beadványt megírni szerintem sem nagy kunszt, tele van a net sablonokkal. De még a bíróság oldalán is fent van, hogy milyen főbb pontokat kell beletenni.

Ez az ügy, amivel kapcsolatban kérdeztem, eléggé egyértelműnek tűnik. Ebből biztosan a felperes fog kijönni jobban. Megértem a döntését. Már jelezte korábban is, hogy perrel fog élni, de nem vették komolyan. Sajnos a legtöbb munkáltató az országban visszaél a helyzetével. Arra alapoznak, hogy nem hiányzik az alkalmazottaknak a pereskedés, vagy nincs elég pénzük erre. Ráadásul már jó 10-12 éve a törvények is nekik kedveznek jobban. De egy beadvány után már láthatják, hogy komolyra fordult a helyzet, és más lesz a tárgyaló pozíció. Felperes szerint legrosszabb esetben már az első perfelvételi tárgyaláskor meg tudnak egyezni. De lehet még azelőtt keresni fogja az alperes, ha meglátja a mindent cáfoló bizonyítékokat. Több ismerőstől is hallottam már, hogy amikor az adott munkáltató érezte a hurok szorulását a nyaka körül, akkor igyekezett mielőbb peren kívül megegyezni.

A büntetőjogi kategória az már más lapra tartozik. Ha azt írod, hogy ott nem járhat el hivatalból a törvényszék, akkor oda kelleni fog neki ügyvéd. Feltételezem nem elég egy rendőrségi feljelentés, külön beadvánnyal kell élni ilyenkor.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.11. 13:53

Mi a fenéért nem hatalmazol meg ügyvédet? Egy filléredbe se kerülne.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.11. 13:51

Nem.

Boti # 2024.11.11. 05:29

Tisztelt szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha a perfelvételi szakasz elején az alperes beadványában szándékosan leírt olyasmiket, ami nem igaz, akkor azt lehet-e minősíteni hatóság félrevezetésének? (Rosszul informáltságról, bizonytalanságról nem beszélhetünk. Az információnak biztosan a tudatában van. Egyértelműen amiatt írt le ilyeneket, mert biztos benne, hogy felperes nem tudja bizonyítani és így magát szeretné menteni.) Ilyen esetben intézkedhet-e e hivatalból a törvényszék, vagy pedig felperesnek kell külön megtenni a feljelentést? Mi ennek a menete ilyenkor? Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2024.11.10. 17:55

Oké.

Kozak Szilvia # 2024.11.10. 16:49

Szerintem én megfelelő módon és hangnemben kérdeztem, mert úgy gondoltam itt szakértő emberek segítenek eligazodni
a munkajogi kérdések útvesztőjében. Ami azt illeti, inkább érzem azt, hogy kioktatás és mondataim ilyen-olyan értelmezése lett a vége.
Semmi gond, többet nem teszem. A szerénységet és is javaslom, és a kioktatás helyett inkább több szakmaiságot vihetne a válaszaiba.

drbjozsef # 2024.11.10. 14:42

Azért az se baj, ha nem neked áll feljebb. A te mondatod szerin az egészségház bérel. Ami nyilván elírás, de akkor is.
Szerénység.

Kozak Szilvia # 2024.11.10. 14:02

Tisztelt Fórum !

Nem a nyelvtani mondatelemzés kérdése miatt fordultam a munkajogi fórumhoz. Amennyiben ez lett volna a célom, akkor
biztos valami nyelvtani szakértőhöz intézem a kérdésemet. Alany, állítmány , tárgy.. ? Na rendben van? Vigyázat itt rejtett alany van! Nehogy ebből is vita keletkezzen !!

drbjozsef # 2024.11.09. 20:25

Hát, a megfogalmazás nem 100%-os, de azért a szövegkörnyezetből szerintem elég egyértelműen kiderül egy vak komondornak is, hogy a mondat alanya az első tagmondatban (amit finoman kihagysz az idézetből) lévő "munkaadó orvosom", az "egészségház" meg a helyhatározó.

Majordomus # 2024.11.09. 19:40

"és az egészségház amiben dolgozunk bérel a működéshez helyiséget, és fizeti a havi rezsit és engem."

Na akkor én nem tudok olvasni vagy te nem tudsz írni?

Kozak Szilvia # 2024.11.09. 08:15

Köszönöm a segítséget ! Majordomus én nem írtam olyat, hogy az eü ház fizet, én azt írtam a Kft-től kapom a fizetésem a kezdetektől
fogva. Nem is állok munkaviszonyban az egészségházzal és a Doktornőm sem !

drbjozsef # 2024.11.09. 07:22

mivel én is az egészségház alkalmazottja vagyok a doktornőn keresztül

Érdekes lenne. De csak simán hülyeség. Küldd el a fenébe.
Ez alapján dughatnám az albérlőm feleségét, hiszen rajta keresztül én is a férje vagyok, nem?

Majordomus # 2024.11.08. 19:06

Na most akkor az egészségház fizet (ezt írtad)téged vagy a kft?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.08. 16:23

(Arra még a munkáltatód se kötelezhet, hogy más munkáltatónak végezz munkát. Még ideiglenesen sem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.08. 16:22

Ha a kft. a munkáltatód, akkor a kft. ügyvezető adhat utasítást neked, senki más. Magától értetődően a munkaidő beosztást és a konkrét munkafeladatokat is ő határozza meg. Másik munkáltatónak - ha te is úgy akarod - másik munkaszerződéssel (vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében) dolgozhatsz.

(Nem tudom, mi az, hogy "ápolási igazgató" és "egészségház", ezek nem jogi fogalmak.)

Kozak Szilvia # 2024.11.08. 16:15

Tisztelt Jogi Fórum ! 2013 óta egy vállalkozó háziorvos mellett vagyok asszisztens, mint Kft működünk. Köztem és a munkáltatóm tehát a KFt között 2013-ban létrejött egy munkaszerződés. A munkaadó orvosom az önkormányzattal áll szerződésben és az egészségház amiben dolgozunk bérel a működéshez helyiséget, és fizeti a havi rezsit és engem. Ebben a rendelőben , váltott műszakkal megoldva dolgozik egy másik orvos is, aki az egészségháztól kapott asszisztenciát. A mostani ápolási igazgató arra akar kényszeríteni, hogy amennyiben a kolléganő beteg lesz akkor nekem kell őt helyettesítenem, de ezért nem kapok bért, mivel én is az egészségház alkalmazottja vagyok a doktornőn keresztül. Nekem semmilyen munkaszerződésem nincs az egészségházzal és a másik orvossal sem, és a havi fizetésemet is a Kft-től kapom már évek óta. Ilyenkor mi van ? Szerintem jogtalanul akarnak munkára kötelezni !

drbjozsef # 2024.11.07. 08:33

Ó, tényleg. És akkor a végkielégítésnek is van (lenne) értelme. Valóban.

s3v3n9st : ha az a kérdés, az, amit leírtál, az önmagában kevés egy munkavállalói azonnali felmondáshoz. Pont ugyanazért, amiért a munkáltatóé is az lenne.

Adjál te is megrovást a főnöködnek. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.07. 07:08

Még az is lehet, hogy ő akar azonnali hatállyal felmondani, mert megsértődött.

drbjozsef # 2024.11.07. 05:38

s3v3n9st,

Ha az a kérdés :

A Munka Törvénykönyve nem ismeri a "fegyelmi megrovás" fogalmát, magát a "fegyelmit" se, "figyelmeztetés"-t se, és semmi ilyesmit sem.
Jogi szempontból irreleváns MAGA a fegyelmi, a kérdés az, hogy amiért azt a cég adta, az valós, vagy sem.
Ha szerinted nem, és ezt a bíróságon is bebizonyítod, akkor az azonnali felmondás (amely, írásoddal ellentétben, bár gondolom csak elírtad, pont hogy NEM jár végkielégítéssel) jogszerűtlen lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.06. 20:54

Nem is zavaros. Á, kicsit se.

s3v3n9st # 2024.11.06. 17:48

Tisztelt Fórumozók!

Alapja lehet a rendkívüli felmondásnak ami végkielégítéssel jár, ha a dolgozó jogtalanul kap fegyelmi megrovást? Az eset után kivizsgálás indult, ami jegyzőkönyvezve is lett, és amiből egyértelműen kiderül, hogy a munkavállaló nem követte el az ellene felhozott vádakat, ennek ellenére fegyelmi megrovást kap.

Előre is köszönöm a segítséget!

IC 984 # 2024.11.03. 16:25

drbjozsef,
Köszönöm szépen a segítséget!

Sajnos a cég csak annyit mondott hogy nagyon sajnálják és ők nem tudták hogy sérvem lett kint munka közben és erről csak tőlem értesültek miután már kiállították a felmondást. Szóval a területi vezető aki nekik dolgozik az valojában azért rugatott ki mert el "mertem " kérni a baleseti jegyzőkönyvet mert 4 hétig nem voltak képesek megcsinálni.

drbjozsef # 2024.11.03. 11:14

IC 984,

Ha próbaidős voltál, akkor valóban indoklás nélkül szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt (ahogy a munkavállaló is amúgy).
Ez esetben ez jogszerű lehet.

A munkahelyi baleseteddel kapcsolatban pedig, ha a céggel nem vergődsz zöldágra, a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályánál tehetsz bejelentést.