felmondás gyes alatt


coffjani # 2011.08.12. 13:21

Üdv Pazs!

A másik két kollega alig huszonéves, nekik tök mindegy, hogy mennyi a bruttójuk, csak a nettó számít.
Hallomásom alapján a gyesem alatti bérfejlesztés pedig csak a főnökeim parájának köszönhető, mivel az egyik távozó munkatárs feljelentette őket, hogy a bérek nem valósak. Így papairon sebtiben hozzá lettek igazítva a valós fizetésekhez. A cég szerencséjére a feljelentő az idézéseket nem vette át, így az eljárást megszüntették, a bérek pedig maradtak. Tehát simán benne van a pakliban a bércsökkentés. Tehetnék valamit ellene ha azt akarná?

Üdv
Szilvi

pazs # 2011.08.12. 12:51

coffjani: nyilván meg, de miért egyezne bele a többi kolléga?

coffjani # 2011.08.12. 12:14

Köszi KBS!

Értem. És a munkabér csökkentést megteheti? Sajnos a 12 évem alatt láttam a főnöknőmtől számtalan tisztességtelen probléma megoldást, tehát nem tudhatom, hogy mire számíthatok.

Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 10:09

Ha nem is dolgozol, akkor hogyan adhatnál okot a rendkívüli felmondásra?

coffjani # 2011.08.12. 05:48

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben:
Jelenleg gyesen vagyok. (2012. 05.13-án lesz a gyermek 3 éves) Miután jeleztem a munkáltatómnak, hogy szeptembertől szeretnék munkába állni, tájékoztatott, hogy nem tud visszavenni, mert rosszul áll a cég anyagilag, majd közölte, hogy a bent maradt szabadságaimra és végkielégítésre összesen 300.000.- forintot tud nekem fizetni. Sajnos közben rá kellett jönnöm, hogy a főnöknőm és a könyvelő is nagyon csúnyán beakarnak csapni, pedig eddig nagyon jó volt a kapcsolatunk.
Vissza olvastam néhány oldalt és most már tudom, hogy fel sem mondhat, csak a gyerek 3 éves kora +1 hó után, addig állás díjat kellene fizetnie ha nem tud foglalkoztatni. 12 év munkaviszony után jár 55 nap felmondási idő + 3 havi végkielégítés. A bérem bruttó 100.000.- volt 8 órára, bérfejlesztés történt a távollétemben, az „utódom” bére bruttó 140.000.- 6 órára.
Az a kérdésem, hogy ebben az esetben legalább 180.000.- forintra kellene, hogy kiegészítse a béremet? Az állásidőm alatt csinálhat-e a cég munkabér csökkentést az összes (velem együtt 3)alkalmazott esetében papíron, hogy nekem kevesebb pénzt kelljen fizetnie? Rendkívüli felmondással felmondhatnak, és ha igen akkor milyen indokkal? Sajnos attól tartok, hogy perre kell számítanom…
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.
Magyar Szilvia

kiskocsi # 2011.07.31. 11:57

Igen, azt értem. Kiszámoltam, hogy elméletileg 1 év állásidőre járó bér + 1 hónap, amíg védett vagyok + a 7 hónap, amit bármikor is van a felmondás vagy a közös megegyezés, akkor is törvényben elő van írva, hogy ki kell fizetnie. Ez kb 20 hónap. Ezzel szemben én "csak" 1 évnyi bérrel is beérném. (két gyerek+lakáshitel+jelenleg nincs álláslehetőség)
Ez így szerintetek korrekt lenne? Persze tudom, hogy minden a felszámolón múlik,de nem akarok pali madár lenni, de erőszakos, követelőzőnek sem. Inkább kompromisszum késznek. :)

ObudaFan # 2011.07.31. 11:53

Rendes felmondásra nincs módja a munkáltatónak, felmondási tilalom van.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.31. 11:44

Mondjuk úgy, hogy korrekt-e az egyezségajánlatod. Követelésed ebben a helyzetben nincs.
Azt viszont még át kellene gondolnod, a munkáltatónak mi a jó abban, ha közös megegyezéssel minden kifizet, ami rendes felmondása esetén járna? Az egyezség általában kölcsönös engedményeket feltételez.

kiskocsi # 2011.07.31. 10:44

Akkor jogos lenne a követelésem az egy év állásidőre, amíg védett vagyok?

ObudaFan # 2011.07.31. 10:28

Nem mondhat fel.

kiskocsi # 2011.07.31. 10:09

Kedves Szakértők!

SOS!!
Holnap kell beszélnem a munkahelyem felszámolójával a megegyezésről.
És sajnos még egy dolog nem tiszta.

Felmondhat-e nekem a felszámoló, mint munkáltató rendes felmondással arra hivatkozva, hogy a cégnél már nem folyik semmilyen termelői munka (egyáltalán semmi munka), amíg a gyermekem 3 éves nem lesz, és nem fejeződik be a felszámolás addig? A munkaügyi központban egy jogász azt mondta, hogy igen, de itt pazs azt írta, hogy nem.

Akkor most kinek van igaza?

Ha felmondhat, akkor kb 7 havi bér jár nekem (szabi+felmondási idő+végkielég).
Ha nem mondhat fel, akkor viszont kérném az egy évre járó állásidőre járó bért, és még esetleg a szabijaimat. Ezt lehet? És mennyire elfogadott a gyakorlatban?
Két gyerek meg egy borzasztó svájci frank alapú lakáshitel mellett nagyon nem mindegy!

Köszönöm előre is válaszokat!
üdv

pazs # 2011.07.28. 13:46

Raczkata:

  1. a szerződés lejárta ellen nem véd.
  2. attól függ. Ha a lejárat időpontját követően legalább egy napot a közvetlen felettesed tudtával dolgoztál, akkor határozatlan idejűvé vált, de ha azóta aláírtál határozott idejűt, akkor meg az érvényes. Szóval az a kérdés, hogy utoljára mikor írtál alá határozott idejűt és az mikor jár(t) le.
ObudaFan # 2011.07.28. 13:30

Próbaidő alatt el. Utána nem.

mwzs (törölt felhasználó) # 2011.07.28. 13:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Gyes mellett dolgozom határozott idejű részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyban 2011.12.31-ig. Kérdésem az, hogy ha lejár a próbaidőm, akkor utána már a szerződés lejártáig nem bocsáthatnak el?
Próbaidő alatt viszont elbocsáthatnak akkor is, ha gyesen vagyok?

Válaszát előre is köszönöm.

Raczkata # 2011.07.27. 12:50

Tisztelt Szakértő,
A segítségét kérném a következő kérdés megválaszolásában.

2011. október 23-ig, kislányom 2 éves koráig gyeden vagyok,határozott idejű szerződésem 2011. december 31-án jár le. Mivel a munkahelyemen leépítések kezdődnek, közvetlen főnököm azt javasolta, 1 évig még maradjak gyes-en, akkorra minden bizonnyal lezajlanak a leépítések.

1.) Egyik kérdésem az, hogy határozott idejű szerződés mellett jelent-e bármiféle védettséget a gyes?

2.) Éppen 10 éve dolgozom a munkahelyemen, folyamatosan megújított (2-3 évre szóló) munkaszerződésekkel. Ennek ellenére is a határozott idejű szabályozás érvényes rám, vagy a munkaviszony egy bizonyos idő elteltével határozatlannak minősül?

Nagyon köszönöm előre is válaszát!
Üdv,
Rácz Kata

durum # 2011.07.26. 20:40

Én az új törvényjavaslattal kapcsolatosan érdeklődőm, próbáltam utána nézni, hogy valahol már tettek fel ezzel kapcsolatosan kérdést, de nem találtam.

Szóval elolvastam az új javaslatot és mint gyes mellett dolgozó és közben harmadik gyerekével várandós anyuka nagyon komoly aggályaim vannak. Ha elfogadják a javaslatot, lehet tudni mikor lép hatályba? Tényleg jól értelmezem?

  • várandósként kirúghatnak rendes felmondással indok nélkül? Mi alapján fogják számolni a TGYÁST?
  • nem élvezek védettséget a gyerek 3 éves koráig, bármikor Gyes/Gyed alatt felmondhatnak
  • jelenleg duplán védett vagyok a 2ik gyerekem aki még nem három éves és a várandóság alapján. ezt mind elveszíteném?
  • van olyan vitahely ahol minket kismamákat is meghallgatnak a törvényhozás ellőtt?

Nagyon jó lenne, ha valaki tudna többet erről a kérdésről, mert nagyon rémisztő!

kiskocsi # 2011.07.25. 13:46

Köszönöm a választ Pazs!

Akkor tehát van jogi alapja, hogy az egy évre járó állásidőt, mármint bért kérném a közös megegyezéskor?

Ha valaki tudná az ide vonatkozó jogszabályokat, annak rettentően hálás lennék. A héten kellene beszélnem a felszámolóval és nagyon észnél kell lennem, hogy mit kérhetek. A magabiztos fellépés már fél siker lenne. :)

pazs # 2011.07.25. 13:27

Nem igaz, védelem ekkor is van, a jogutód nélküli megszűnésig.

kiskocsi # 2011.07.25. 13:02

Kedves KBS!

Ma olyan információt kaptam, hogy mivel felszámolás alatt áll a munkáltató cég, így akár a felszámoló, mint munkáltató élhet a rendes felmondással, hivatkozva arra, hogy termelő munka már nem folyik a cégnél, így engem sem köteles megtartania. Így "csak" kb 6,5-7 havi bérre leszek jogosult (szabi, felmondási idő, végkielégítés). Ez tényleg igaz? Mert én már az Ön által elmondottak alapján kb 1,5 éves, de minimum 1 évi bért kértem volna a közös megegyezésnél, mivel aug. 25-től még 1 évig jogilag védelem alatt állok.
Akkor most mit kérhetek és mire vagyok jogosult? Mi a gyakorlat?
Válaszát előre is köszönöm!
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 20:19

A bértartozás a) kategóriás hitelezői igény a felszámolás egyéb költségeivel együtt.

kiskocsi # 2011.07.24. 19:04

Kedves KBS!

Köszönöm a válaszát!

Van-e valamiféle hátránya (munkanélk.segély, nyugdíj, támogatás)annak, ha elfogadnám a közös megegyezésnél felkínált összeget, és utána gyesre mennék? Természetesen, ahogy Ön már több fórumozónak tanácsolta,hogy kérje meg az árát, és mivel még 1 évig védelem alatt állok, és szabadságaim is vannak(összesen 4 év gyed), így kb másfél év fizetésre gondoltam, ami nekem elfogadható.
Van-e valamiféle szabályozás arra, hogy ha pénzzé tesz a felszámoló a cég egy ingatlanját, vagy ingóságát, akkor a munkavállaló teljes bérére(az én helyzetemben legalább 1 év) félre kell tennie az összeget? Vagy lutri, hogy lesz-e a kasszában fizetéskor pénz. A bérgarancia alap kb 6 havi béremet fedezi.
Előre is köszönöm!
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 10:25

Ez egyre érthetetlenebb.

KBVera # 2011.07.24. 09:22

Tisztelt Ügyvéd Úr,

köszönöm gyors válaszát. A leemelt táppénz, gyesek, gyedek tavaly májusban történtek, a cégnek utalt pénzek inkasszó miatt tartozásba mentek. Ezt a havi pénzünket azóta sem láttuk, de nem is igéri a felszámoló mert cég hibája, ott meg nem keresgélhetünk már semmit. Ha alapítottak új céget, akkor lehetséges az amit ők állítnaka hogy nem fizetnek ki ha felmondok? Vagy ez attól független és nem is mondhatok fel egy felszámolt cégnek? Ha esetleg közöset ajánlanak fel valamennyi pénzzel azt fogadjam el mert legalább kifizetnek valamit?

Köszönettel: Vera

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 09:03

Ez csak részben igaz. Munkavállalói felmondás esetén valóban nincs végkielégítés, de a ki nem adott szabadságokat ki kell fizetni. (Hogy mi az a "leemelt táppénz", azt én nem tudom.)

Az viszont eleve kérdés, hogy miért kellene felmondani egy felszámolás alatt álló munkáltatónak, ha az úgysem tudja foglalkoztatni a munkavállalót.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.24. 09:03

Ez csak részben igaz. Munkavállalói felmondás esetén valóban nincs végkielégítés, de a ki nem adott szabadságokat ki kell fizetni. (Hogy mi az a "leemelt táppénz", azt én nem tudom.)

Az viszont eleve kérdés, hogy miért kellene felmondani egy felszámolás alatt álló munkáltatónak, ha az úgysem tudja foglalkoztatni a munkavállalót.