Öröklés - 2. házasságban, külön gyerekekkel?


peterb # 2024.08.16. 22:05

Üdv,
Szerencsére még nem aktuális, csak szeretném tisztán látni az ebben a speciális helyzetben várható \"forgatókönyvet\", ehhez kérnék segítséget:
A jelenlegi mindkettőnk 2. házassága, az elsőből mindketten hoztunk külön vagyont (ingatlant, illetve ingatlan értékét) és mindketten rendelkezünk saját bérjövedelemmel, külön bank- és értékpapírszámlákkal, és mindkettőnknek van 2-2 saját felnőtt gyereke az előző házasságából, akik mind külön háztartásban élnek, közös gyerekünk nincs.
Ilyen esetben mi a helyzet az örökléssel, ha egyikünk meghal és nincs végrendelete? Elsősorban az érdekelne, hogy ilyenkor az elhunyt mellett a túlélő bank- és értékpapírszámláit IS bevonják-e a hagyatékba és így az összesnek, mint házasságban szerzett közös vagyonnak (az igazolható különvagyoni hányadokat leszámítva) veszik-e a felét és azt harmadolva kell kiadni a 3 örökös: az elhunyt 2 saját gyereke és a túlélő részére? Azaz a túlélő nevén lévő számlákról is fizetve az elhunyt gyerekeinek ÉS az elhunyt számláiról is fizetve a túlélőnek?
Továbbá mi a helyzet ilyen esetben az elhunyt gépkocsijával, befektetési célú lakóingatlan(rész)ével, egyéb jellegű ingatlannal (szántóföld, erdő, stb)?
A túlélőnek az élethosszig tartó haszonélvezeti joga gondolom csak az általa életvitelszerűen lakott ingatlanra vonatkozik.