Társasházi Törvény 51 / A. § (1)


drbjozsef # 2024.07.29. 18:07

Hadita,

Olvasd el magad a törvényt. (amit idéztél, az csak hasonló, nem pontos, és legfőképpen hiányos)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ennek a passzusnak van (2) és (3) bekezdése is, ami segít eldönteni a kérdésedet.

Hadita # 2024.07.29. 16:40

Üdv,

Jól tudom, hogy a Társasházi törvény bizonyos éves forgalomtól (illetve az albetétek-helyiségek számától függően) a társasházak számára kötelezővé teszi a könyvvizsgálatot és a gazdasági ellenőrzési feladatot ellátó személy igénybe vételét?

\\\"Társasházi Törvény 51/A. § (1) Ha a közösség éves pénzügyi forgalma eléri vagy meghaladja a tízmillió Ft-ot, vagy az alapító okirat szerint külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma eléri vagy meghaladja az ötvenet, a számvizsgáló bizottság, illetőleg az ellenőrzési jogkör gyakorlója (a továbbiakban együtt: számvizsgáló bizottság) feladat-ellátásának segítésére - különösen az éves elszámolás és a költségvetési javaslat előzetes véleményezésére - legalább regisztrált mérlegképes könyvelőt, vagy annál magasabb számviteli képesítéssel bíró és ebbéli minőségében regisztrált személyt, vagy gazdasági társaságot (a továbbiakban: gazdasági ellenőrzést segítő személy) kell igénybe venni”

Ez azt jelenti, hogy kötelező könyvvizsgáló céget megbízni aki ellenőrzi a könyvelést függetlenül attól, hogy a közös kepviselet alkalmaz saját könyvelőt? Automatikus vagy kérni kell?

Köszönöm.