Társasházi Törvény 51 / A. § (1)

drbjozsef # 2024.09.05. 05:09

Hadita,

Valami nyilván nem kerek itt, de ha a hitelesítő nem mond ellent a kk-nak, vagyis akár magáénak ismeri el az aláírást, miközben amúgy nem az, akkor ez halott ügy. De egyébként is részletkérdés, feltételezem, van valami problémád is, ami a közgyűlési határozatokkal kapcsolatos, valami érdemi dolog. Azzal kellene foglalkozni.

Hadita # 2024.09.04. 13:01

A kkv adta be illetve egy kollégája. Persze bennem is felmerült ez, de akkor nem csak nekem hazudik ebben az esetben hanem az összes többi tulajdonosnak is.
A hitelesítő saját maga tudná megerősíteni, de hallgat…

drbjozsef # 2024.09.04. 12:12

Most csak az erdekelne, hogy a jegyzőkönyv az mennyire hivatalos okirat, illetve az aláírás meghamisítása az minek számítana.

A hitelesített jegyzőkönyv teljes bizonyító erejű magánokirat.
Ha azt más írta alá, és úgy lett beadva, akkor az már kimeríti a Btk. 345.§, hamis magánokirat felhasználása bűncselekményt.
Miért, és ki adta be a földhivatalba? Ha a kk., akkor csak nem pont ő állítaná, hogy még alá sincs írva. Nem lehet, hogy csak simán hazudott neked, hogy lerázzon?

Hadita # 2024.09.04. 10:42

Üdv, újabb fejlemény.
A kkv állítja, hogy nem lett az utolsó (februári) jegyzőkönyv még mindig hitelesítve az egyik hitelesítő által, nem tudjuk miert…
Ezzel egyidoben a földhivataltól megkaptam a beadott és mindkét hitelesítő aláírásával ellátott jegyzőkönyv másolatot, plusz az ott jóváhagyott SZMSZ-t.
A jegyző közben úgy határozott, hogy megindítja az eljárást a már megadott infók alapján.
Most csak az erdekelne, hogy a jegyzőkönyv az mennyire hivatalos okirat, illetve az aláírás meghamisítása az minek számítana.

Hadita # 2024.08.16. 12:14

Köszönöm Drbjozsef.
Ez a makacs ellenkezés teljesen kontraproduktív és nem használ senkinek, véleményem szerint csak a saját egóját hivatott erősíteni. A közös képviselői funkciójában a felvetés tisztázására és a megoldásra kellene törekednie, amit valamiért elutasít...

drbjozsef # 2024.08.16. 04:40

Hadita,

Hívd fel a figyelmét, hogy az ellenőrzési jogköröknek szerepelnie kell az SZMSZ-ben - erre utal a „kell megállapítani” fordulat -, a „szabályzat előírhatja” már a második tagmondatban szerepel, és a tulajdonostársak felügyeleti jogára utal. Nem magyar anyanyelvű a közös képviselőtők?

Hogy az 51/A.§ vonatkozik-e a ti társasházatokra vagy sem, az egy elég egyszerű kérdés, mert a törvény két diszjunktív, de teljességgel objektív feltételt támaszt : VAGY húsz milliónál nagyobb a pénzfogalom, VAGY ötvennél több az albetét. Ez könnyen eldönthető a papírokból.

Egyébként igen : ha vita van közöttetek, akkor azt első körben a jegyző vizsgálata jogosult eldönteni, aztán lehet következő lépcső a bíróság.

Majordomus # 2024.08.15. 18:29

Hm.
A társasházról szóló törvény egyik $-a nem vonatkozik a társasházra?
Érdekes.

Hadita # 2024.08.15. 15:35

Drbjozsef,
A kkv válasza, idézem:
“Az 51. § (4) *-ben az áll, hogy " a szabályzat előírhatja", tehát nem kötelező, emiatt nem kell SzMSz-t módosítani.
Az 51/A. § * (1) szakasz nem vonatkozik a Társasházra.”
Nincs további indoklás a részéről, ezt ő ilyen formán eldöntötte…
Sajnos nem marad más hátra mint a jegyző?!

drbjozsef # 2024.08.02. 05:04

Különben törvényességi felügyeleti ellenőrzés, Tht.27.§(1) és (2).

És ne "beszélgess" a jegyzővel (NEM közjegyző), hanem tértis levélben kérd a társasház törvényességi felülvizsgálatát, mert ebben és ebben a dologban álláspontod szerint a társasházi törvénnyel ellentétesen működik.
Persze elsőnek a közös képviselőt szólítsd fel a határozati javaslat előkészítésére és a közgyűlés összehívására, ezek elmaradása esetére a fentiek kilátásba helyezésével.

Hadita # 2024.08.01. 19:11

drbjozsef
Megfogtad! Nincs benne semmi erről. Tehát szolok, hogy helo ez így nincs rendben és módosítsuk vagy különben?

Ami viszont van az SZMSZ-ben: “Minden szerződésnek és számlának meg kell felelnie a közgyűlési határozatoknak és célbefizetéseknek.”

drbjozsef # 2024.08.01. 18:20

Nem kell SZVB, de ha nincs, akkor rendelkezni KELL a közösség ellenőrzési lehetőségeiről : 51.§ (4).
Ha kivették az SZVB-t, de nem tették bele ehelyett ezt, akkor az törvényellenes.

Majordomus # 2024.08.01. 17:00

Hadita
25 lakás alatt tényleg nem kell számvizsgáló Bizottság.

Ha 12 milliót fizettetek be,az nem azt jelenti hogy annyit is kell elkölteni és számlával igazolni.

A különbözrtnek biszont természetesen a számlán kell lennie,vagy az elköltését közgyűlési felhatalmazás alapján igazolni.

Jogod van betekinteni a könyvelésbe,tedd meg. Ennyi. Utána okosabb leszel. Vagy nem.

Hadita # 2024.08.01. 13:35

Így valahogy! Kitörölték az SZMSZ-bol az SZVB- re vonatkozó részt, mert a legrégebbi többségi tulajdonos aki hozta ezt a kkv-t szerint nincsen arra szükség. Nincs semmilyen ellenőrzés. Azért nagyon koszonom a tanácsaidat. Meg egy ilyet megpróbálhatok, hamár úgy is én vagyok a mumus.

drbjozsef # 2024.08.01. 13:05

Ha a ház veled van, akkor legyél SZVB tag, és vizsgálgasd a papírokat.

Ha nincs veled, akkor széllel szemben vizelsz.

Hadita # 2024.08.01. 13:00

Elképzelhető az is, hogy a könyvelés rendben van és valahol valamikor elkoltottuk a pénzt a kozgyules tudta nélkül, de mivel a jogos felvetésemre nem kapok egyenes választ és a számok nem egyeznek kénytelen vagyok feltételezésekbe bocsátkozni.
Másik oldalrol, hogy ha 12 M kellett befizetni miért nem lehet ugyanannyiról számlát látni csak 9M-ról. Hogyan egyezhet így bármi?
Amúgy én évek óta hívom fel a figyelmet mindenre, pl. az SZMSZ hiányára amit így 6 év küzdelem után sikerült az idén februári kozgyulesen átvinni, de az azt hitelesítő jegyzőkönyv azóta sem lett véglegesítve és folyamatosan kozmetikázza…. Az SZMSZ-t beadta azért mert a földhivatalt megkérdeztem. A kerületi közjegyzővel is felvettem emiatt a kapcsolatot de nem tudom mit várhatok onnan is. Hihetetlenul fáraszt ez az állandó átláthatatlan véget nem erő lókupeckedés.

drbjozsef # 2024.08.01. 10:42

Hadita,

Ha több mint 20 millió volt tavaly a forgalom, akkor nem kell megrendelnie a közgyűlésnek semmit, a közös képviselőnek törvényi kötelezettsége a könyvvizsgálat elvégeztetése. Hívd fel a figyelmét erre, ha kell írásban, ha kell törvényességi felügyelet értesítésének kilátásba helyezésével.

Persze, ezt is a társasház fogja fizetni, lehet, még jobban utálni fognak a többiek (pláne, ha mégse találnak semmit).

Az éves elszámolásból, amit májusig meg kellett ejteni sem ugyanazok a számok jönnek ki neked?

Hadita # 2024.08.01. 09:32

Pont én is így gondolom teljesen világos. 2022 ota amikor ez a munka megrendelésre került. Ezt csak egy rendes könyvvizsgálattal lehetne kideríteni, viszont ezt a közgyűlésnek kellene megrendelni.

Majordomus # 2024.07.31. 18:54

Egyszerű a hekyzet.
Nézd meg a beszámoló két oldalát aminek egyeznie kell.
Bevételi oldal: nyitóegyenleg+bevételek
Kiadási oldal:
Összes kiadás+bankszámla egyenlege.

Ha nem egyezik akkor gond van.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.31. 12:12

A könyvelés nem így működik.

Hadita # 2024.07.31. 11:46

Béla_Sándor, félreértés.
Egy tételre vonatkozó információ volt. Volt egy célbefizetés felujitasi munka amit megszavaztunk 12M. Utána láttunk errol számlát 9M Ft értékben, nem 12M értékben. A különbözet 3M ami eleg komoly azt gondolom, ezt az osszeget keressük de a bankszámla kivonatokon nincs ekkora megtakarítás. Erre az érdeklődésemre kaptam azt a valaszt, hogy ha nem hiszem járjak utána magam, kérjek fel egy könyvvizsgáló céget aki meg fogja állapítani, hogy minden rendben van a haz könyvelésével kapcsolatosan. Én nem azt mondtam, hogy nincs rendben a haz könyvelése pusztán próbálok rámutatni valamire. Ehelyett a szimplán egyszerűen megválaszolható kérdésből egy egyszemélyes public enemy lettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.31. 11:26

Igen. Írtad. Utána meg azt írtad, hogy 9 millió volt a kiadás.

Hadita # 2024.07.31. 10:07

drbjozsef, sajnos erre a következtetésre kellett jussak magam is…

Béla_Sándor! Ahogy írtam. “A 2023 éves beszámoló szerint több mint 20 millió Ft volt a társasház kiadása” 9 albetét van
Az SZMSZ amugy amirol nem is tudom, hogy valaha be lett-e adva végül a földhivatalnak ( jó ennek is utanajarhatok) nem tartalmaz pénzügyi ellenőrzésre vonatkozó paragrafust, ezt megint csak én fájlalom, nincs számviteli bizottság.

Jo összefoglalót találtam itt: https://mkvk.hu/…lasa-kapcsan

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.31. 09:19
  1. Ha a mérleg nem valós, akkor azt elfogadó határozatot perben lehet támadni.
  2. Ha a mérleg valós, de a mérleg szerinti pénzeszközök nincsenek meg (vagy a bankszámlán) vagy a házipénztárban, akkor tegyél feljelentést mihamarabb.

+1 A többi tulajdonosnak nem hiányzik az a pénz?

(Egyébként ellentmondásos még ez a vázlatos tényállás is. El kellene döntened, hogy 20 millió a kiadás vagy 9. Segítek: amiről nincs bizonylat, az nem kiadás. (Nem csak a számla lehet bizonylat.)

drbjozsef # 2024.07.31. 09:16

Hadita,

Sajnos Magyarországon - úgy minden máshoz hasonlóan - a közös képviselők is fordítva ülnek általában a lovon, és pont azért tartunk itt, mert meg is tehetik. Ő a társasház alkalmazottja, titeket szolgál ki. Nektek dolgozik. Ha nem jól teszi, ki lehet rúgni, ha kifejezetten sumákolt is, felelősségre lehet vonni. Csakhogy ehhez kell a társasház egyetértése is. Amíg az nincs, addig hiába kapálózól. Ha a tulajdonostársaidnak ez így megfelel, akkor így jártok.

Hadita # 2024.07.31. 08:12

A 2023 éves beszámoló szerint több mint 20 millió Ft volt a társasház kiadása de csak 9 albetét van. Nem tudom milyen képesitése van a kkv-nek. Mivel van egy egészen egyszerű számtani képlet, befizettünk 12 milliót 9 milliót költöttünk el (számla alapján) az 3 millió többlet ami nem jelenik meg a társasház számláján. Erre az a válasz, hogy keressek könyvvizsgáló céget, hogy magyarázatot kapjak.