Félbeszakadt per

Adnil6 # 2024.12.18. 09:53

Kedves Osztap, extra nagyon köszönöm. Eddig akármilyen ügyvédet kérdeztem, senki nem tudott semmi érdemlegeset mondani, de itt most végre kaptam tanácsot, amin elindulhatok. Nagyon köszönöm! Csodás napokat kívánok!

osztap # 2024.12.18. 06:57

Adnil6,

Szerintem jogegységi határozatot nem tudsz kérni. Egyrészt, mert nem vagy jogosult indítványozni, másrészt, mert szerintem itt nem az egységes joggyakorlat hiánya a probléma. Itt van egy világos törvény, a Pp., ami a Te kérésedre nem engedi a perbehívást vagy ügygondnok-rendelést. Törvényt kellene módosítani, az pedig nem a Kúria dolga, hanem az Országgyűlésé. Itt van róla bővebben, a részletek meg a Bszi-ban:
https://kuria-birosag.hu/…segi-eljaras

Találtam egy hasonló ügyet az AB-nél. Leegyszerűsítve, ott az AB mondta ki, hogy ez a törvényalkotó döntése.
https://public.mkab.hu/…89BB003AD402?…

Viszont ha pert indítasz a felperesed ellen joggal való visszaélés alapján, vagylagos kereseti kérelmed lehet az, hogy a bíróság ítéletével pótolja a felperes kérelmét, amivel kéri a perfeljegyzés törlését. Erre van a BDT2021. 4395., a Debreceni Ítélőtábla Pkf.III.20.270/2020/2 határozata, ami szerint a perfeljegyzés törlése iránti kérelem, illetve az annak tárgyában hozott bírói döntés a félbeszakadt eljárásban sem hatálytalan. A bíróság érvelése az volt, hogy a régi Pp. 112. § (2) a per érdemére vonatkozó rendelkezéseket, cselekményeket tiltja, a perfeljegyzés pedig nem a per érdemére vonatkozik. Az esetet a Jogtárban meg tudod nézni, ami általában könyvtárban elérhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.18. 06:52

Nincs joghézag. Egyértelmű a szabályozás. Más kérdés, hogy nem épp célszerű.

Adnil6 # 2024.12.17. 21:47

Kedves Osztap, eszembe nem jutott vizsgáztatni. :) Régi pp alatt indult a per. A bíróság indoklást egyszer sem adott amúgy, csak elutasított.
Köszönöm szépen a segítséget, ezek nyomán fogok továbbmenni. De így akkor mindeközben jogegységi határozat valamilyen módon való igénylésére nincs lehetőség? Mert akkor mégis fennáll az a helyzet, hogy joghézag van.

osztap # 2024.12.17. 13:06

KBS,

Az a)-ra tényleg nem terjed ki. Hmm. Nem látom benne a logikát... Akkor még megnézném, hogy részítélet hozható-e, ha az új Pp. alatt vagyunk, 120. § (3).

Ha az sem, akkor nincs jobb ötletem, mint pert indítani a felperes ellen joggal való visszaélés alapján, Ptk. 1:5. §, kérve a bíróságot, hogy ítéletével pótolja a felperes kérelmét, amivel perbe vonja az ismert alperesi jogutódot. A kérdező különös méltánylást érdemlő magánérdek-sérelme, hogy amíg a per folyik, addig a perfeljegyzés nem törölhető, ezért az ingatlana csak nyomott áron adható el, ha egyáltalán. És a fenti a) pont miatt a félbeszakadás örökké tarthat, tehát a perfeljegyzés soha nem lesz törölhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.17. 11:33

kérheted ügygondnok kirendelését a Pp. 119. § (2) alapján.
Az csak b)-d) ponti félbeszakadási esetre - a fél halála a).

Sajnos, úgy tűnik, valóban csak a felperes vonhatja perbe az alperesi jogutódot. Anélkül pedig nincs mód a folytatásra.

osztap # 2024.12.17. 10:02

Adnil6,

Sokat segítene, ha elárulnád, hogy (i) melyik Pp. alatt folyik az eljárás, (ii) mi volt a bíróság indoklása (Pp. paragrafus szerint) az ügygondok kirendelésére irányuló beadványodra. Különben úgy hangzik a dolog, mintha vizsgáztatni akarnád a fórumozókat, nem pedig megoldani a problémát.

Adnil6 # 2024.12.17. 07:31

Azért gondoltam azt, hogy nem gondolt erre a jogalkotó, mert akármivel próbálkoztam, elutasították és a végén le lettem torkolva, hogy értsem már meg, hogy csak a felperes kérheti a folytatást és az ügygondnokot is.
Őt felszólították ugyan a kérésemre bírság kilátásba helyezésével együtt arra, hogy nyilatkozzon, de a bírságot is csak akkor hajtják be, ha folytatódik a per, ez pedig így szintén abszurd.

Adnil6 # 2024.12.17. 07:20

Sajnos a jogutód összejátszik a felperessel, nem fog belépni. Ügygondokkal pedig még az elején többször próbálkoztam és elutasítottak minden alkalommal azzal, hogy csak a felperes kérhet. Szerintem még jogszabályra is hivatkoztam. Az már más kérdés, hogy a keresetet se fogadhatta volna be a bíróság, de erre is hiába hivatkozok addig, amíg félbeszakadt állapotában van a per.

osztap # 2024.12.16. 19:12

mivel nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy félbeszakadt per esetén a felperesnek nem áll érdekében a folytatás
De számoltak.

hivatalosan a per csak a felperes kérésére folytatódhat
Nem. Az alperes jogutódja a perbe önként beléphet, a felperes hozzájárulása nélkül, Pp. 47. § (1) Miért nem lép be? Ez lenne a legegyszerűbb. Főleg, ha a felperesnek semmi esélye - akkor mindkét alperes érdeke, hogy ítélet szülessen.

Ha ő valamiért nem tenné meg, akkor Te kérheted ügygondnok kirendelését a Pp. 119. § (2) alapján.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ugyanezek a szabályokat a régi Pp-ben is megtalálod, ha még az alatt folyna a per.

Adnil6 # 2024.12.16. 17:49

Szép estét! Két kérdesem lenne. Egyrészt adott egy 2018ban, az elsőrendű alperes halála miatt félbeszakadt per. Lehet e elévülésre hivatkozni? A másik, hogy hivatalosan a per csak a felperes kérésére folytatódhat, de ő direkt nem kéri, mivel tudja, hogy semmi esélye. Másodrendű alperes vagyok, pénzt vár azért cserébe, hogy elálljon a pertől, nem keveset. Mivel itt egyértelműen jogalkatói hiányosságról van szó, mivel nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy félbeszakadt per esetén a felperesnek nem áll érdekében a folytatás, a kérdésem, hogy hogyan kérhetem, vehetem rá a bíróságot, hogy a joghézag kitöltésére jogegységi határozatot kérelmezzen a Kúriától? Engem sokadjára intettek türelemre, de közben 6.éve van az ingatlanom perrel terhelve, a felperes meg röhög a markába, hogy végül csak fizetek majd neki.