Végrehajtási jogi fórum

eulimen # 2025.04.02. 13:59

@peterrr
idén változik a végrehajtás jövedelem letiltás szabálya julius 1-tol ha tavaly ota vonják tolem a fizetésem akkor is érvényes lesz rám a változás ?
Ez a szabály a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó:
Vht. 62.§ (1) "A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a minimálbér nettó összegének 60%-át. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén.”

Ez a szabály viszont csak a július 1. után indult ügyekre vonatkozik:
"Vht 74.§ (Mentes a letiltás alól)
l) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti családi kedvezmény nettó összege"

Lásd a Vht. július 1-jén hatályba lépő 304/R. §-át.

peterrr # 2025.04.02. 13:13

üdv idén változik a végrehajtás jövedelem letiltás szabálya julius 1-tol ha tavaly ota vonják tolem a fizetésem akkor is érvényes lesz rám a változás ?

Atari # 2025.04.01. 16:12

„ agyalni, állítólag, külföldön, pletyka, persze ingyen, ….hogy lehet ilyeneket kérdezni …stb.” Remélem, hogy ennél azért többre vagyunk képesek. Ez így nem túl produktív. Vagy van valakinek infója, vagy nincs.

drbjozsef # 2025.04.01. 05:49

Semmi. Mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.04.01. 05:22

Pardon?

drbjozsef # 2025.04.01. 04:24

a felperesre bízza, hogy kézbesítse az alperesnek a keresetlevelet
És máris igazoltad is : hiszen ezzel (a bíróság) költségmentesen kézbesít. QED.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.31. 16:16

Hát persze, máshol bizonyára ingyen, emberbaráti szeretetből dolgoznak a végrehajtók. És az állam sem kér pénzt a közreműködésért.
(Dehogynem. Az USA egyes államai például annyira sóherek e téren, hogy a bíróság postázásra se költ, a felperesre bízza, hogy kézbesítse az alperesnek a keresetlevelet.)

drbjozsef # 2025.03.31. 15:50

állítólag” meg „külföldön” ?
Hát ez még annyira se egzakt, mint egy mérőmókus.
De lehet, hogy ilyen is van bizonyos univerzumokban.

gerbera317 # 2025.03.31. 15:33

Ha nem vagy érintett, akkor miért agyalsz ilyeneken? Nincs jobb dolgod? Ahogyan a nem zenészek nem szoktak zeneelméleti példák megoldásain gondolkodni, ugyanúgy, nem jogászoknak sem kéne a puszta pletykákra hagyatkozva jogi megoldásokat keresni. Vagy ez így neked nem evidens?

Atari # 2025.03.31. 15:20

Minden esetre, elgondolkoztató amit a témában mondtatok. De az is, hogy ez az egész végrehajtási, árverezési procedúra külföldön állítólag illetékmentes, nálunk pedig annyi teher van rajta, hogy az érintettnek a végén alig marad valami.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.31. 09:15

+1

gerbera317 # 2025.03.31. 06:36

Azok a videók nem a lakásmaffiáról szólnak. Persze, elhangzik a kamera előtt mikrofonba mondva, hogy "lakásmaffia", de attól nem lesz az. Ezt többnyire a végrehajtást és a kilakoltatást elszenvedő adós és a vele szimpatizáló íkúbajnokok mondják, akik legalább annyira felvilágosultak, mint a nekik mindent elhiívő youtube-nézők (pl. az itt kérdező Atari).
A röviden lakásmaffiának nevezett bűnszövetkezés célja, hogy védekezésre, és jogaik és érdekeik képviseletére nem képes emberektől olcsón megszerzik azok ingatlanát, majd pedig tesznek arról is, hogy az ingatlant mielőbb hasznosíthassák. De ilyen videókat te nem fogsz a neten találni, mert a bűnözők nem a nyilvánosságnak dolgoznak. Ugyebár.
Amiket a neten látsz videókat, azok törvényes eljárások, amit az ott megszólalók törvénytelennek neveznek. Ezekről annyit illik tudni, hogy a "szegény áldozat" még életében soha senkinek nem fizetett: sem a lakása árát nem fizette ki, sem közös költséget, sem közüzemi díjakat, sem a telefonszámláját, sem az autója törlesztőjét, és akkor az adóról még szó sem esett. De miből is fizetne, hiszen nincs is legális jövedelme. Nos, az ilyen ingyenélők ellen jogerős bírósági határozatok alapján végrehajtások folynak, ahol végül a végrehajtó elárverezi a lakást, amit a vevő - ez csak természetes - birtokba akar venni, hiszen nem azért vette meg, hogy továbbra is az ingyenélő lakjon benne. És ekkor kerül sor azokra a lakáskiürítésekre, amiknek a videóit a neten látod, és amikre az összesereglett íkúhuszárok (akik még azt sem képesek felfogni, hogy az ingyenélő az ő zsebükből élt eddig is), azt mondják a kamerába, hogy "lakásmaffia".
Naszóval, kedves Atari, hát erről van igazából szó. Így már világos?

drbjozsef # 2025.03.31. 04:22

Atari,

Nézd, nyilván vannak szélsőséges esetek, ha az ügyvéd, esetleg a végrehajtó is benne van, akkor persze sokkal nehezebb az ügy, és igen, olyankor lehetnek kellemetlen esetek. Előfordul. De általában az áldozatokat is úgy választják meg, egyedülálló, idős, nem pengeéles aggyal.

Normális esetben nem megy ez olyan egyszerűen. Sokaknak meg pont az a baja, hogy a nem fizető bérlőiket sem tudják kitenni a lakásból, mert olyan hosszadalmas és elhúzható az eljárás. De, ugye, ilyenkor a bérbeadó a jogszabályok szerint jár el, a lakásmaffia meg nem, ez azért jelentős különbség tud lenni.

Ha borzongani akarsz, nézz horrorfilmeket vagy kormányinfót, elég lesz az is...

Atari # 2025.03.30. 22:07

Hi drbjozsef!
Végül, is a YouTube-on futó ”Lakásmaffia” témák borzolták fel az idegeimet.
Ha annak, csak a fele igaz, hát már akkor is borzasztó, és szégyentejes a történet. Ezért az altatóm mellé köszönettel veszem, megnyugtató, reménykeltő szavaidat.

drbjozsef # 2025.03.30. 17:36

Atari,

Több szépirodalom, kevesebb hülyeség olvasgatás a neten, a hosszú mentális egészség titka.
Hallottad, hogy nigériai hercegek milliárdokat küldenek, csak emailt kell írni nekik? Na, segítek : az sem igaz.

Egy kilakoltatás pont hogy hosszadalmas, és sok helyen megakasztható eljárás, inkább évekig tart, ha a kötelezett okos és (vissza)él a jogaival, mint hónapokig. No para.

Egy közjegyzői végzésben (legyen is nálad bármi is az) pedig szép magyar szavakkal benne van mire mikor és hol lehet vagy kell ellentmondani.

Atari # 2025.03.30. 12:54

Tisztelt Fórumozók!
Az interneten néha rémtörténetek láthatók, a kilakoltatással kapcsolatosan. Mire észbekap az érintett, ha igaza van ha nincs, már az utcán van. A közjegyző dönt, bíróság, bizonyítás stb. mellőzve?

Hálistennek nem vagyok érintett. De mint kívülálló, mégis érdekelne, hogy egy közjegyzői határozatot, hol, mikor és hogy lehet megfellebbezni, megakadályozva, halasztva, vagy felfüggesztve annak vérehajtását?

eulimen # 2025.03.03. 17:13

"...átadhatja a tartozásod a végrehajtónak." -> persze nyilván csak úgy, ahogy KBS mondja. Az egyösszegben esedékessé vált tartozásra közjegyző által kiállított végrehajtási lappal.

eulimen # 2025.03.03. 17:08

@Levente980315

részletfizetést kértem, amit meg is kaptam.
Úgy érted, közjegyzői végzéssel?

Ez mit jelentene számomra?
Azt, hogy ha egyetlen napot, egyetlen forintot csúszol a részletfizetéssel, a jogosult külön felszólítás nélkül átadhatja a tartozásod a végrehajtónak.
Mivel nem mondtál ellent, a tartozás végrehajtható; de mivel részletfizetést kaptál, amíg rendesen törlesztesz, nem kerül végrehajtásra.

FMH tv.
29. § (1) "Nem tekinthető a fizetési meghagyás megtámadásának, ha a kötelezett csak a fizetésre halasztás vagy részletfizetés engedélyezését kéri; fizetésre halasztás vagy részletfizetés engedélyezése iránti kérelem előterjesztésére kizárólag az ellentmondásra nyitva álló határidőn belül van lehetőség."
(2) [...] Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik."

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.03. 17:04

Amíg fizeted a részleteket, nem fogja elrendelni a végrehajtást a közjegyző. (Amúgy is csak a jogosult kérelmére tenné, de így kérelemre se.)

Levente980315 # 2025.03.03. 16:52

Szép Napot!

Kaptam egy fizetési meghagyást, erre reagálva részletfizetést kértem, amit meg is kaptam.

Viszont ma kaptam egy levelet, melyben jogerősítési záradékot kaptam, illetve végzést kaptam ( a végrehajtás kérhető).

Ez mit jelentene számomra?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.02. 08:49

Nem. Ami az ő tulajdona, abból nem lehet a te hitelezőidet kielégíteni. Abból viszont , ami a közös szerzés okán a tied is, igen. Bár az se túl egyszerű.

Kiki1101 # 2025.03.02. 05:59

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm,elolvastam a cikket.
Az alap kérdésben tudna segíteni vagyis az párom ingó illetve ingatlanát érintheti az én ügyem?
Eddig kijöttek a bejelentett címemre vagy csak bedobtak egy papírt,hogy nincs lefoglalható vagyontárgy és ennyi volt.

Dorottyaka # 2025.02.27. 14:58

Köszönöm szépen a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.27. 09:31

A KBS Ügyvédi Iroda Facebook oldalán nem rég írtunk róla egy ismertetőt. (Igen, reklám.)

Kiki1101 # 2025.02.26. 19:11

Köszönöm,erről nem is hallottam eddig.
Már sok milliót visszafizettem,de ez egy ördögi kör.