felmondás gyes alatt


menkecs # 2011.05.03. 21:25

Kedves Fórumozók! Itt folytatnám. Aznap a pénzemet megkaptam, de kilépő papírjaim csak 12 nappal később, mert állítólag elment az igazgató. Olvasgatom a fórumot, az MT.-t, s az a véleményem, hogy ez így nem OK. Önök hogy látják, vétett-e az együttműködési kötelezettségének? Okozott-e ezzel gazdasági kárt nekem(Ha 4 hónappal hamarabb fogad, és megbeszéljük, akkor most lehet, hogy van új állásom, és nem munkanélküli vagyok, 2 kisgyerekkel)? Mivel támadható ez a felmondási indoklás, amikor részben vagy egészben egy később felvett ember végzi a feladataim? Jogos-e így ez az indoklás? Vannak- e súlyosbító tényezők, amik pozitívan befolyásolhatják egy esetleges perem? Azért nem a tértivevényes levéllel indítottam, mert fenyegetőnek vélték volna, a titkárnő megkért, hogy a mobilján semmiképp ne hívjam a főnököt. Előre is köszönöm mindenki segítségét. Szép estét.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 05:07

Jogos-e így ez az indoklás?

Jogszerűnek jogszerű. Nem is az a kérdés, hanem az, hogy okszerű és valós-e. Ha úgy gondolod, nem az, akkor 30 napon belül keresetet nyújthatsz be a munkaügyi bíróságon.

menkecs # 2011.05.04. 10:47

Nem tudok a jog észjárásával gondolkodni. Miért jogszerű az, a a GYES-em alatt felvesz valakit határozatlan időre más címszóval, aki ugyanazt a munkát végzi? Akkor ez önök szerint valós és okszerű? Nem nekem kellene visszaadnia helyem, még ha részmunkaidőben is? Jogszerű az is, hogy nem válaszol a munkavállaló megkeresésére? És az összes többi körülmény? Az OK, hogy keresetet nyújthatok be, de vajon mivel tudom megvédeni a vélt igazam a joggal szemben (ezt senki ne vegye magára)? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 11:53

Azt kérdezted, az indoklás jogszerű-e. Márpedig az átszervezés jogszerű indok. Hogy valójában történt-e átszervezés, és valóban az-e az oka a felmondásnak, más kérdés, ahogy írtam: okszerűség és valóságosság kérdése.
Ezt azonban mi innen a távolból nem tudjuk megmondani, ahhoz ennyi információ kevés.

Egyébként nem neked kell megvédened magad, arra ott van a fizetett gladiátor, csak mostanában ügyvédnek hívják.

KÉTEZER # 2011.05.04. 14:05

Kedves hozzáértők!

Az alábbi problémára keresem a választ:

Feleségem a múlt év decemberében szült. jelenleg a TGYÁS igénybevételével van otthon. A munkahelyén végelszámolás kezdődött, a munkavállalók zömének felmondtak, néhányan táppénzre" menekültek " , érdemi munkavégzés nem történik. A feleségem a GYED igénybevétele helyett jelentkezhet- e munkára és, ha igen akkor is fennáll- e a felmondás elleni védelem(ti. a gyermek 3 éves koráig) ? Azt még nem tudni a végelszámolás meddig tart, de arra gondoltunk, hogy a GYED,pláne majd a GYES összegénél jóval magasabb fizetése miatt érdemes lenne próbálkozni. Ha a végelszámolás elhúzódik, akkor akár érdemben végzett munka nélkül is jövedelmet szerezhetne így. Mert ha akad munka , elvégzi, ha nem akkor fizetnek állásidőt.Max. elvárják tőle, hogy tartózkodjon az üres irodában napi 8 órát. (Irdatlan tetű, szemét , aljasnak is gondolhattok ezért, de meg van a személyes okunk, hogy esetleg ezt a bőrt lehúzzuk a munkaadójáról) . Mindent, sőt sok mindent nem értünk tisztán a jogi dolgokból, de valami ilyesmit fabrikáltunk össze.

A lényeg, a kérdés, hogy nincs- e olyan buktatója a dolognak, ami ránk nézve gondot, bajt(magyarán a végelszámolás vége előtti, de a gyermek 3 éves korát el nem érő időpontbani felmondást eredményezhetne.

Előre is köszönettel a tanácsokért, hozzászólásokért!

Malvin

Fee22 # 2011.05.08. 14:54

Tisztelt Szakértők!

2011.februárjában mikor a gyermekem 2 éves lett jeleztem a főnökömnek mind szóban,mind írásban,hogy gyes mellett vissza szeretnék menni dolgozni és előtte a felgyülemlett szabikkal indítanék.A cégem okét mondott,de majd visszaszól miután kitalálták a munkámat.A korábbi munkám nem szűnt meg,akit a helyemre felvettek persze határozatlan idejű szerződést kapott és úgy néz ki,hogy őt nem ia akarján erről a pozícióról elmozdítani.(nekem is határozatlan a szerződésem).Március közepétől már utalják a szabadágpénzemet amit persze 6 órában számolnak el.Egyik kérdésem az lenne,hogy mivel nem volt szerződésmódosítás és aszerint 8 órában dolgoztam,hogy helyes e az,hogy 6 órában számolják el a szabit,és hogy a munkaszerződést mindenképpen kötelesek e emiatt módosítani?
2 hónapon kereszetül senki nem keresett meg a munkahelyemről,hogy mire számítsak.Felhívtam a főnököm kb 1 hete és érdeklődtem az aktuális helyzetről,hiszen az elkövetkező napokban lejár a szabim és még nem jelzett nekem senki vissza,hogy konkrétan mikor kezdek,hol stb...
Erre ő azzal jött,hogy hát a cég nem vehet fel új embert,azok helyét sem pótolják akiket elküldtek,de tudják,hogy engem kötelesek visszavenni.
Előrukkolt azzal,hogy a cég esetleg felajánlana nekem egy 'csomagot'.Én persze jeleztem felé,hogy dolgozni szeretnék,nem csomagot.Azt mondta,hogy a következő héten majd menjek be és összeülünk a fő fő emberkékkel (vezérigazgató,főnök stb) és megbeszéljük a dolgot.Ez nem történt meg,hanem a jövőhétre lett
kitűzve.Gondolom ki akarják szúrni a szemem egy kis alamizsnával.Tudom,hogy a gyermekem 3 éves plusz 1 hónapos koráig védett vagyok.Most azon a megoldáson gondolkodok,hogy milyen csomaggal járnék én jól.El kezdtem számolgatni,hogy jövő márciusáig amíg védett vagyok 11 hónap van még.Ha ezután az idő után elküldenének rendes felmondással akkor ha jól tudom fizetniük kellene a végkielégítést a felmondási időt (ami a szerződésem szerint 3 hónap) plusz a ki nem vett szabadságot időarányosan.Jól tudom?Durván ez összesen 15-16 hónap.Tehát nyilván ezalatti csomag tartalmat nem fogadhatok el.Kérem erősítsen meg abban,hogy jól gondolom e a leírtakat,vagy esetleg mi jöhet még szóba,hogyan járnék jól?
Sőt azt is szeretném megtudni,hogy mi van akkor ha előhozzák a csomagot amin ugye el kell gondolkodnom,és mi van akkor ha a munkába állásom napjáig ami a napokban lesz nem tudunk dűlőre jutni?Nincs a munkáltató kötelezve arra,hogy a munkavállalóval jóval előre közölje a munkába állása idejét stb.vagy ez is egy taktika,hogy elhúzzák a szabadság végére?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ha valaki hasonló helyzetben volt már,kérem ossza meg velem a részleteket,és mi lett az ügy vége!
Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 15:40
  1. Nyilván nem fizethetnek 6 órai munkabérnek megfelelő összeget a teljes munkaidős munkavállalónak a szabadsága idejére. (A munkaszerződést nem hogy nem kötelesek módosítani, hanem tilos nekik egyoldalúan módosítani.)
  2. A szabadság lejárta utáni munkanapon időben jelentkezz munkára a munkavégzés helyén. Ezt csak akkor ne tedd meg, ha írásban felmentenek a munkavégzés alól.
  3. Nagyjából jól számolsz, de ki nem adott szabadság nem lesz.
Lyonee # 2011.05.08. 18:32

kbs
Gyes mellett szeretne visszamenni a kérdező, de már csak napi 6 órában lehet GYES mellett dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 20:56

Fordítva. A gyest nem lehet kapni teljes munkaidős munkavégzés mellett. De ez a kérdező meg a folyósító ügye, a munkáltatónak semmi köze hozzá. Szerinted nem így van?

Fee22 # 2011.05.09. 06:58

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!
Tehát ha nagyon kekeckednének akkor érvelhetek azzal,hogy mivel a szerződésem 8 órára szól ezért a szabikat nem számolhatják el 6 órába?Ha tegyük fel visszamondom vagy azt mondom a Cégnek,hogy a Gyest csak májustól igénylem és nem februártól akkor nekik a szabikat 8 órában kellene elszámolni?De akkor már nem lennék védett a felmondás alól,vagy nem jól gondolom?
Amúgy a munkáltató kérhet valami igazolást arról,hogy mikortól igénylem a gyest?
Elnézést a sok kérdéstől,de abszolut felkészült szeretnék lenni.

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 07:26

Azért látni kellene azt a levelet, amelyben bejelentetted nekik, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot. Nem kizárt, hogy írtál olyasmit, amit a munkaidő módosítására irányuló javaslatként lehet értelmezni, amit aztán ők elfogadtak.

A gyerek hároméves koráig védve vagy a rendes felmondástól, ez a gyestől független.

Fee22 # 2011.05.09. 07:39

Annyit írtam,hogy ez év március 16-tól kívánom megszakítani a fizetés nélküli szabadságomat és a szabadságok kivétele után állnék ténylegesen munkába.Dolgozni pedig Gyes mellett kívánok.Mást nem.
Tehát a cég kérhet olyan igazolást tőlem vagy esetleg a Mák-tól hogy mikortól igénylem a Gyest?
Köszönöm!

Fee22 # 2011.05.09. 09:18

Még annyit hozzáfúznék,hogy én teljes tévhitben voltam a gyes és a védelemmel kapcsolatban.Tehát akkor a gyermek 3 éves koráig védett vagyok független attól,hogy igénylem e a gyest vagy sem.Csak ezért akartam 6 órában visszamenni dolgozni és ezt jeleztem a cégnek mert azt hittem csak így maradok védett.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 09:21

Most akkor írtál nekik valamit hatórás munkaidőről vagy nem írtál?

Fee22 # 2011.05.09. 09:56

Annyit írtam,hogy gyes mellett szeretnék dolgozni menni.
Most jöttem rá,ahogy válaszoltál nekem,hogy tökmindegy hogy gyes vagy nem,akkor is védett vagyok.

Fee22 # 2011.05.09. 09:58

Én 8 órban is tudnék dolgozni,sőt emiatt több lenne a pénzem is.A gyest pedig vissza tudnám mondani.A cégem az eddig kifizettet szabikat amit 6 órában számolt el,visszamenőleg 8 órára tudja nekem korrigálni?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.09. 10:03

Tudja. Kérd tőlük. Mondd azt, hogy te nem kérted a munkaidő csökkentését, arról nem volt tudomásod, hogy a gyes mellett csak hat órában lehetne dolgozni, ezért a gyest már le is mondtad. (Ez azonban a szabadság idejére is vonatkozik, ha esetleg utaltak gyest, azt vissza kellene fizetni.)
Előtte számold ki, persze, mivel jársz jobban.

Fee22 # 2011.05.09. 17:54

Rendben,köszönöm szépen.

Fee22 # 2011.05.10. 08:11

Jó reggelt ismételten jelentkezem!Voltam a cégnél akik azt mondták,hogy megpróbálnak találni nekem munkát és majd jelentkeznek.A legjobb az,hogy a szabadságom lejár a héten és a hét végén munkába kellene állnom.Mi van ilyenkor?

pazs # 2011.05.10. 08:22

azon a napon, amikor munkába kell állnod, megjelensz a munkahelyeden és ott maradsz, amíg vagy (i) le nem jár a munkaidőd vagy (ii) nem adják írásba, hogy felmentenek a munkavégzés alól. Az, hogy adnak-e munkát, amit elvégezhetnél, a munkáltató baja.

Fee22 # 2011.05.10. 08:28

Köszönöm!Ha jól tudom,ilyenkor jön az állásidő.De meddig kell,hogy az állásidőt fizesség.Addig amíg nem adnak munkát olyat amit elfogadok vagy pedig?

pazs # 2011.05.10. 09:54

Amíg nem foglalkoztat a munkaszerződésednek megfelelően. Úgyhogy ha van munkakör, amit elfogadsz a munkaszerződésedben szereplő helyett, akkor addig. Persze ha megszűnt a munkaköröd és nem találtok más munkakört, akkor az ok lehet a rendes felmondásra (a védettséged lejártával).

Fee22 # 2011.05.10. 09:59

A munkaköröm meg van,csak más kapta meg,azt meg nem akarják visszaasdni.A védettség még 1 évig szól,úgyhogy ok.Majd meglátjuk mi lesz.Mókás a helyzet.

Fee22 # 2011.05.11. 10:27

Megint én vagyok.Holnapi napon munkába kellene állnom,hiszen lejárt a szabim.írtam tegnap a HR-esnek,hogy mi a helyzet,de semmi reakció nem jött.
Kérdésem az lenne,hogy ha holnap bemegyek ugye nem adhatnak bármilyen munkát,hogy elteljen a napom.A munkavégzés alóli felmentést mindenképpen írásban kérjem ,ugye?Mondhatják azt,hogy akkor még maradjak szabin és töltsem az idei szabikat?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.11. 10:51

Mondhatják. Akármilyen feladatot nem adhatnak, de bármi olyat, ami a szerződés szerint munkakörbe belefér, és áthelyezésként sok olyat is, ami nem fér bele.