Szerzői Jogok

M@rco # 2005.10.12. 20:25

köszönöm azt inkább magam! :-)
Úgy látom TomSecret,hogy te jártas vagy a témában,szóval ha tudsz valamit,ne tartsdvissza!

na üdv

gyanusitott # 2005.10.13. 15:09

Szia TomSecret!

A segítségedet szeretném kérni 1-2 dologban:
A kirendelt védőt hogyan kell kérni, mennyire van értelme, ingyen van?
A szakértői díjat a filmek és zenék után is ki kell fizetnem, hiszen elméletben nem követtem el bűncselekményt…?
Halottam 1-2 embertől, hogy lehet költségmentességet kérni, ez pontosan mit jelent?
Esetleg nem kell kifizetnem a bűnügyi költséget, vagy esetleg jelentősen csökkentik…

Ha jól tudom polgári pernél a vesztes fél, fizeti a perköltséget + a másik fél ügyvédi költségét is, bűntető jogban is így van?

A másik, amitől félek, hogy ha esetleg ártatlannak ítélnek, ami nálunk szerintem szinte lehetetlen akkor esetleg kitalálnak mást…
Ha van időd olvasd el:
Büntetőjog /Bűnügyi költség
JuKids # 2004.03.26. 08:59:12

(Még nem olvastam el a rovatot teljesen, de sok érdekes dolgot írnak a fórumozók.)

Egyik ismerősömnek, van most egy ügye:
Elütött a zebrán egy embert, de úgy, hogy a gyalogos a pirosban ment át. A gyalogosnak pár csontja eltört,de nem lett túl nagy baja. Az illető a megengedett sebességgel ment (vagy esetleg egy kicsivel többel, max .5km/óra)
Az emberke nem tett feljelentést, hiszen ő hibázott, viszont az ügyész az tett, így került az ügy a bíróságra…
A bíró az ismerősömet, hozta ki vétkesnek az oka: a vezetőnek észre kellett volna vennie az embert…
Mivel a barátomat elítélték (csak pénzbírságra) a gyalogos, még barátom ellen kezdhet polgári pert.
Barátom ügyvédje nem igen érti a dolgot, nem igen érti a bíró döntését…

Ezzel azt szeretném mondani, hogy szerintem az állam igyekszik valamit találni, mert ha nem talál akkor az államnak kell fizetni a bűnügyi költséget, sőt talán még az ügyvédet is…

TomSecret! # 2005.10.14. 10:56

Kedves gyanusított,

mindig szívesen segítek, ha kompetensnek érzem magam egy témánál. Most mégis arra kérlek, hogy büntetőeljárási kérdésekkel keresd Nick-et vagy the big cat-et.

Az általad leírt másik esethez nem tudok mit hozzáfűzni, legfeljebb annyit, hogy ha nem értik/nem értenek egyet a határozattal akkor fellebbezzék meg azt. Több körülményt kell figyelembe venni, mint amit e fórum keretei lehetővé tesznek.

jogvédö

gyanusitott # 2005.10.14. 14:43

Szia!

Rendben, köszönöm.
Megjött a vádírat,majd 1-2 kérdést feltennék, hátha tudsz/tudtok segíteni.
Van benne 1-2 érdekes dolog...

gyanusitott # 2005.10.18. 20:06

Sziasztok!

Tudtok segíteni?
Egy megbizható és jó ügyvédre lenne szükségem, aki ért a szerzői joghoz.
Győr közelében, Békésen lenne egy ügyem...

Nem haszonszerzés, miatt lett ügyem, egyszerű magán ember vagyok, bár ők nem így gondolják...
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni...

suncream # 2005.11.10. 16:21

Sziasztok4

Én saját honlapomat szeretném elkészíteni.Énekeltem fel pár CD-re és a kérdésem hogy azokat illetve azokból részleteket hogy tudok feltenni az oldalamra?
Fizetnem kell érte?Vagy van olyan határ ami díjmentes mert azt hallottam hogy csak bemutatás céljából nem tudom már hány másodpőercig legálisan feltölthetem anélkül hogy fizetnék érte...Erről valaki tudna tájékoztatást adni?És ha musical alapra felénekelek akkor annál mi a helyzet?Kösz!Dávid suncream@vipmail.hu

pitt # 2005.11.17. 12:36

Sziasztok!

Készítettünk egy rajongói fórumot az ismert Megasztár c. műsornak, és kívácsni vagyok, hogy kell e valamiféle engedélyt kérni a műsort szolgáltató TV adótól, vagy akárkinek akármiről van joga nyitni fórumot?

Figyeltünk rá, hogy a grafikák között ne legyen olyan jel, rajz, stb amit valahonnan másoltunk, vagy letöltöttünk, ez a része teljesen a mi munkánk.

Szeretnénk a várható nagy látogatottság miatt reklámfelületet értékesíteni itt, de többen azt mondták, amíg nincs engedély a működésre, nem mernek hirdetni, ezért vetült fel bennünk is a kérdés, hogy nem lehet e bajunk, ill. azért, hogy ha esetleg nincs semmi jogi gond az oldallal, akkor megnyugtathassuk a reklámozókat.

Előre is köszönöm a választ!

pitt@jss.hu

TomSecret! # 2005.11.18. 10:25

Habár egy (több) jogifórumos vélemény önmagában talán még nem nyugtatja meg a támogatókat, mindenesetre az általad kifejtett gondolatsort alapvetően helyesnek tartom a következők mellett:

Az internetes fórumok az alkotmányban (is) biztosított szabad véleménynyilvánításnak biztosítanak (virtuális) teret bárki számára. Vagyis bárki vitát, párbeszédet, eszmecserét kezdeményezhet bármilyen, általa kiválasztott témában hiszen ez az oldal is virágzik).
Ennélfogva önmagában az a tény, hogy egy kereskedelmi televíziós csatorna valamely műsora és annak szereplői a fórum témája, semmiféle engedélyhez vagy hozzájáruláshoz nincs kötve.

Ami kérdéses lehet valóban csak a fórum technikai megvalósítása során felhasználásra kerülő kép- és hangállományok, szövegek. Az eredeti műsorban használt logók, szignálok etc. valóban csak a jogosult hozzájárulása mellett használhatók.
Annak azonban még a látszatát is kerüljétek, hogy az oldal valmiféle formában az eredeti műsor hivatalos oldala lenne. Moderálással érdemes gondot fordítani arra is, hogy a felhasználók megnyilatkozásai ne sértsék mások, különösen az eredeti műsor szereplőinek, készítőjének személyhez fűződő jogait, egyéb jogos érdekét.

Mindezeket figyelembe véve semmi akadálya egy ilyen típusú oldal kreálásának, illetve a reklámfelület értékesítésének, legalábbis szerzői jogi szempontból.

jogvédö

Sücy # 2005.11.18. 10:57

Nekem azért van egy apró fenntartásom... Szóvédjegy védi tuti a Megasztárt, ezért - mivel a fórum a műsort célozza meg - szerintem szükséges a védjegy birtokosától engedélyt kérni.

raal # 2005.11.21. 19:11

Sziasztok! Sajnos én is hasonló cipőben járok.Még 2003-ban járt kint nálam a police, teljesen más ügyben, de találtak nálam kb. 800 db CD lemezt, a szakértők megszakértették, meg a winchit is, a megállapított kárérték 15,5 millió Ft. Ebből kb 15 millió a software, a többi zene, meg film.
Nem tudom mit várhatok! Nincs egy értelmes ember, aki tudna a kérdéseimre válaszolni, remélem itt tud nekem segíteni valaki. Én igazából attól is félek, hogy a bíróság elítél, vagy kapok felfüggesztettet és utána jönnek a polgári perek, ahol a szoftvercégek a megállapított kárértéket akarják majd a nyakamba varrni. Vagy ez hogy működik?
Hogy lehet ebből az értékből lefaragni valamit? Hiába kérnék új szakértőt, ő is hasonló értéket állapítana meg, én meg plusz fizethetnék még több szakértői díjat.
És ha én közben megvásárolom az eredetit valamelyik szoftverből? Pár év alatt annak a bizonyos verziónak biztos lement az ára, azzal érnék el valamit, vagy felesleges?
Hát nem tudom mi lesz!
Érdekes ez a téma, mert ugye, én a progikat nem loptam, én csak birtokoltam, igaz hogy nem eredeti változatok, de a piacon, bárhol hozzájuthat az ember. Tehát nem engem kellene bántani, hanem aki a piacon árulja.stb. De ha én a piacon nem veszem meg olcsón, akkor soha nem kellettek volna, nem lett volna rá pénzem. Tehát én nem károsítottam senkit.Sőt ha én ismerek egy progit és ajánlom másnak, lehet hogy az én marketingemnek köszönhetően vásárolja meg és használja a munkájához.
Majd még írok,de mégis mire számíthatok?

raal # 2005.11.21. 20:26

Ja igen. Sajnos 232 rendbeli szerzői és szomszédos jogok megsértése, ennyi szoftverház sérelmére állapítottak meg káréttéket, a legnagyobbak a Microsoft 1,5m, a Grapisoft 2-3 millió, a COREL valamint az Adobe

TomSecret! # 2005.11.22. 13:20

Sücy, a védjegyet illetően aligha vitathatóan igazad van, már amennyiben a "Megasztár"megjelölést kereskedelmi műsorokban és egyéb gazdasági jellegű tevékenységek folytatásakor nem lehet szabadon használni.

De itt nem erről van szó, nem akarnak eladni semmit megasztár néven, vagy reklámozni, a műsor pusztán azt a mágnest jelenti, ami odavonzza a fórumozókat, de lehetne az az ókor művészete, a Ferrari Forma-1-es csapat, gagyi mosópor vagy bármi más. Ha nem akarják magukat "Megasztár"-ként eladni, akkor nem kell semmilyen engedélyt sem kérniük (használati szerződést kötniük).

Ellenkező véleményre nyitott vagyok, győzz meg, hivatkozz (pontos) jogszabályi helyet! :)

jogvédö

incognito # 2005.11.29. 12:49

Itt szerintem nem az a kérdés, hogy közvetlenül el akarnak-e adni valamit. (Ha ingyen adom az általam csinált barna löttyöt, akkor sem hívhatom Coca-Colánák, nem?)

Ezzel szemben a "Megasztár" védjeggyel látogatottságot generál egy weboldalon, ami azért többletbevéltelt fog jelenteni, illetve konkurál a "hivatalas" Megasztár fórummal, már ha van ilyen (gondolom van), tehát onnan meg látogatottságot fog "elvinni", ezzel annak a weboldalnak a bevételeit fogja csökkenteni.

Persze az is számít, hogy a védjegyet milyen termékekre/szolgáltatásokra kapták, bár a Megasztár szerintem van annyira ismert, hogy ettől függetlenül másra se lehessen felhasználni.

TomSecret! # 2005.11.29. 13:39

A továbbiakban a jogi érvekre szívesen reflektálok, megérzésekkel sajnos nem tudok vitatkozni. Elvégre ez egy 'jogi fórum'.

jogvédö

Morfy # 2005.11.30. 21:52

Sziasztok!

A következőhöz lenne szükségem némi információra:

A közeljövőben internetkávézó nyitását tervezzük, ahol lehetőség lenne playstation játékok használatára ill. a játékszoftverek kikölcsönzésére is.
A kérdésem az lenne, hogy kell e ebben az esetben jogdíjat fizetni és ha igen akkor mi ennek a menete.

Válaszotokat előre is köszönöm!

stanicli # 2006.01.10. 11:03

Sziasztok!

Adott egy szoftver megrendelő cég és egy szoftver fejlesztő cég. Egy webes fejlesztés során szerződést kötnek egy adott fejlesztésre.

Van előttem a képben 3-féle jog:

• szoftver használati jog,
  • szoftver vagyoni jog
  • szoftver szerzői jog.

Melyik mire jogosítja fel azt, aki "birtokolja" és mire nem? Mit tehet a fejlesztő, ha csak a szerzői jogot tartja meg? Felhasználhatja-e a rendszerben előforduló szoftver forrást más megrendelők számára végzendő munkához?

Webes munkáról van szó, melynél a forráskód gyakorlatilag fizikailag átadásra kerül, hiszen felkerül megrendelő szerverére. Hogyan és miképpen védheti fejlesztő a megtartott szerzői jogait? Mit tehet és mit nem tehet megrendelő?

Nos, ebben a zűrzavaros kérdésben szeretnék tisztán látni egy kicsit.

Előre is hála és köszönet a válasz(ok)ért!

• zacskó-
Wad # 2006.01.13. 03:25

Hi!

Nem egészen értem, hogy pontosan mit adtál át a megrendelőnek. Mi 8 éve fejlesztünk webre. Portált és netes alkalmazásokat. Igazából, minden a megrendelés ill. a szerződés kérdése. -szerintem

Attól még mert egy portál motort (ez lenne a forráskód?) feltelepítettél a cég szerverére, nem jogosult pl. továbbforgalmazni azt, vagy annak a felhasználásával több új portált létrehozni!
Kivéve természetesen ha erre szerződtetek.

Te mint, fejlesztő simán felhasználhatod a forrás újabb munkák során is, kivéve ha az előző megrendelő kizárólagosságot szerzett.

Nálunk kb. így működik, viszonylag probléma mentesen.

Zoz982 # 2006.01.20. 22:16

Bemegyek a boltba, veszek jó sok pénzért egy audió cd-t, hazaviszem, lemásolom, 1 hét múlva elhagyom véletlenül az eredetit, kijönnek házkutatni, hopp, itt csak 1 másolat van. De mijen alapon feltételezik ők, hogy nekem soha nem is volt meg az eredeti, és hogy azt én nem mint magáncélú másolatot készítettem? Mert nem találják az eredetit? Ha jól tudom a "biztonsági másolat" épp azért készül, hogy ne bukjak 4-6 ezer forintokat, ha az eredeti termék megsérül, esetleg elvész. Na, ilyenkor mi a helyzet? Vagy én gondolkodom rosszul?

figyelnek # 2006.01.27. 17:31

Sziasztok!

Januárban volt a tárgyalásom, ahol bűnösnek mondtak ki. Pontosan nem tudom, hogy miért vagyok bűnös, de ez nálunk úgysem számít.
Lakásomban történt egy házkutatás, ahol lefoglaltak két winchestert és kb 500 darab CD és DVD lemezt, ezeken csak film és zene volt.
Fontos még megjegyeznem, hogy mindenből csak egy darab volt, még azt is megjegyezném, hogy minden szoftverem jogtiszta, kb. 400.000 Ft értékben vásároltam jogtiszta szoftvereket, mostmár tudom, hogy felesleges volt...
Azt is megállapították, hogy anyagi haszonra tettem szert, hiszen nem vásároltam meg a filmeket és zenéket…
Érdekes, hiszen kb. 10.000.000 Ft volt az állítólagos kár érték, a vélt kár egyszerűen nevetséges, hiszen soha nem vettem volna meg ezeket a lemezeket, érdekes, hogy ilyenkor nem említették meg az „életszerűséget”, ami a bíróság egyik kedvenc szava. Szerintem az anyagi haszon és a kárérték nagyon nem életszerű…

A Magyar Szerzői Jog szerint jogom van filmet és zenét másolni, legalábbis én idáig úgy tudtam, a bíró úr azt mondta, hogy csak és kizárólag eredeti CD és DVD lemezről van jogom másolatot készíteni, ezt sem, én sem az ügyvédem nem látta a törvényben.

Magyarországon szerzői jogdíjat fizetek, minden CD és DVD lemez után, amit vásárolok, ez a szabd másolás ára, ezt az Európai Unióban is így van, amiben Magyarország is belépett.
Berni Uniós Egyezmény, melyet Magyarország is aláírt megengedi a magáncélú másolást.
Magyarországon elméletben jogom van saját magam részére filmet és zenét másolni, ezért én szerzői jogdíjat fizetek. Magyarország az elsők között vezette be e jogdíjnemet az 1980-as évek elején…

A Berni Uniós Egyezmény 9. cikkének (2) bekezdésében kimondja:

B.) egy meghatározott díjazást kötnek e magáncélú másolásokhoz, ezzel a problémának "kihúzzák a méregfogát" (mert a jogosultakat megfelelően kompenzálja a szabad felhasználásból eredő károkért), azaz a jogdíj megfizetésével mégis szabaddá teszik e felhasználást.
Egyre több ország jogalkotása döntött úgy, hogy igazságosabb egy átalányjogdíjat bevezetni az üres hanghordozókra, mint minden egyes otthoni másolatkészítést jogsértéssé, és ezzel majdnem minden állampolgárt jogsértővé nyilvánítani. (Magyarország az elsők között vezette be e jogdíjnemet az 1980-as évek legelején. Jelenleg gyakorlatilag az összes nyugati állam alkalmazza ezt az intézményt.) [Magyar szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. tv. (a továbbiakban: Szjt.), 33.§ (2) bek.]

Van számomra két furcsa dolog, amit a tárgyaláson is megjegyzettünk (természetesen nem is foglalkoztak vele…).

1.)Ha nem lehet magáncélra másolni, akkor miért és mi jogon kell nekünk szerzőijogdíjat fizetni?

2.) Az egyik szakértő, aki a filmeket vizsgálta, az ASVA alapítvány képviseletében járt el, őket képviselte. Megjegyezném még, hogy az említett úr az elsőrendű vádlottnál jelen volt a házkutatáson.
Szeretném tudni, hogy egy ASVA alapítvány-t képviselő személy, hogyan szakértet egy bűntető ügyben, hiszen közvetlen módon anyagilag érdekelt.
Közvetlenül érintett az ASVA alapítvány és a kiadók is, akiket képvisel.
Ez így egyértelműen törvénytelen, a bírót nem igen érdekelte, az egész, ha másik szakértőt kérünk, akkor még azt is nekünk kellett volna fizetni.

Az egészben az a legszebb, hogy valószínű, hogy még a kiadók is megkeresnek minket egy polgáriperrel, ez meg már több mint nevetséges…
Legszívesebben fellebbeztünk volna, csak nem látom/láttuk értelmét, hiszen ugyanúgy elítélnének ott is, csak felesleges pénzkidobás és idő pocséklás lenne.

figyelnek # 2006.01.27. 17:53

Sziasztok!

TV2 tegnapi műsora a Struccban! Érdemes megnézni ARTISJUS vs. Kiadók!
tv2.hu-n, a videoknal baloldalt...
32. adás.

Az ARTISJUS jogásza ,azt mondja, hogy szabad másolni másolatról is, én ezt idáig is tudtam, ezért nem értem az egészet...

figyelnek # 2006.01.29. 16:05

Sziasztok!

Egy jó tanács:
Titkosítani kell c: winchestert boot szinten onnantól azt csinál a T. hatóság, amit akar...
Ha valakit komolyabban érdekel a téma, akkor elküldöm a program nevét és a cég nevét ahol megtudjátok venni.

Nekem kb. 400.000Ft-ban voltak jogtiszta programjaim, nem is foglalkoztak vele, csak filmet és zenét foglaltak le, ezeket, én még mindig úgy gondolom, hogy jogom van tartani, de mégis megbüntettek...
Felesleges programokat vásárolni, mert attól még megfognak büntetni, tikosítani kell a gépet, ennyi…

Engem különösebben nem érdekel már ez az egész, állam ellen úgysincs esélyed, azt csinálnak, amit akarnak.
Szerintem azt kellene ,hogy több ember össze fog és nemzetközi bíróságon pert kezdeményez, mert itt nincs értelme pereskedni, ezért nem is fellebbeztem az ügyemmel kapcsolatban, hiszen nincs értelme. Ha többen összefognánk akkor lenne esély a nyerésre, hiszen a törvény szerint nekünk van igazunk, de mégis elítélnek…

kbadam # 2006.01.29. 17:45

És akkor azt a 800.000 Ft-ot, amekkora a kár, mind ki kell fizetned? Hogyan történik a kifizetés, részletben, egyösszegben?

Öngyilkosság egyébként nem megoldás...

figyelnek # 2006.01.29. 18:42

Elméletileg nem kell kifizetni-e, neknük összesen, kb 50.000.000 volt az okozott kár és 3.500.000 a szakértői vélemény 250.000Ft fejenként a büntetés és a szakértői díj.

Ami probléma lehet, nálunk és Leslijaja- nál, hogy a bűntető per után, nagy az esélye, hogy a kiadók kezdeményeznek egy polgáripert...

kbadam # 2006.01.29. 19:12

figyelnek: lenne még egy kérdésem:
Mi annak a titkosító proginak a neve?
Melyik cégnél tudom megvenni?

figyelnek # 2006.01.31. 17:40

A szakértői díj, kb 3.200.000 Ft ebből 800.000Ft-ot kellett kifizetni. Négyen voltunk tehát 200.000Ft/emberke + 50.000Ft a bűntetés/emberke.

Mindenkinek volt saját ügyvédje, ezen szerintem nem érdemes spórolni, inkább neki fizetek pénzt, mint az államnak...