up!
Szerzői Jogok
A cd-k, dvd-k, memóriakártyákra kifizeted a jodgíjat, azokon tárolhastz zenét.
Ha otthon felveszel egy filmet az szabad felhasználásnak minősül senki nem fog érte megbüntetni.
Mindegy, hogy min tárolod.
Az 1,2-es pontot jól érted, a jogdíjat meg azért fizeted, mert ha nem fizetnél a saját fényképeid miatt jogdíjat, akkor Győzikének nem telne új kocsira, azt meg csak nem engedhetjük meg.. :)
Ez mindenki igazságérzetét sérti, jó lenne ha pár unatkozó jogász megpróbálna valamit keresni amivel meg lehetne támadni...
Initram5 nem lenne egyszerűbb irni egy emailt az artisjustnak?
tomek: jól érzékeled a szabályozási visszásságot. Habár ez csak az egyik "bug" ebben a szövetben. Az Artisjus jogdíjközleménye egy szót sem szól a merevlemezes meghajtókról. Viszont törvényellenesen (Szjt. 20.§ (3) bek. b) pont) jogdíjat "konstituál" pl. a fényképezőgépekhez használható memóriakártyákra. Sokszor elmondtuk már, de nem árt újra és újra felhívni a figyelmet erre az ex-lex állapotra.
A tisztán látás mértékét jól mutatja, hogy az irodalmi és zenei művek közös jogkezelését végző szervezet a honlapján mindezidáig nem hozta nyilvánosságra a közös jogkezelés révén beszedett jogdíjak Felosztási Szabályzatát. Pedig roppant kíváncsiak lennének rá jó néhányan.
jogvédö
Köszönöm a válaszokat!
Bár egyértelmű, hogy egy szűk piaci szegmensnek, lobbinak az érdeke egyrészt a bizonytalan helyzet fenntartása, másrészt a a szervilisen, folyamatosan az erősebbnek megfelelni kész jogalkotástól a mind több és több kedvezmény és pénz beszedése, kicsikarása. Sem a rendőrség, sem az igazságszolgáltatás nem áll készen, hogy szakmailag is egyáltalán átlássa a helyzetet. Ráadásul az igazságszolgáltatás köré kiépült "szakértői" gárda is jól él ebből a helyzetből. A rendőrség meg úgy tudja javítani a felderítési statisztikákat, hogy nem igazán kell erőlködjön. Volt egy sulinet program, a szélessáv az elmúlt években elérhetővé vált kiépítettségében és árában is. "Kuncsaftok" százezrei (családtagokkal együtt talán milliós a nagyságrend) várja, hogy "leleplezzék". Miközben a Pecsa mellett vasárnaponként asztalokra és standokra kipakolva árulják a másolt szoftvert, játékot. Miközben a fizetős sms warez szolgáltatók zavartalanul működnek.
A dolog pikantériája, hogy az illetékesek meg nem értik: hogy a magyar ember miért szkeptikus az igazságszolgáltatással szemben.
Nem véletlen, hogy nem említik a merevlemezt, mert amíg nem szabályozzák, addig ha jogdíjas dolog van egy internetre csatlakozó, dvd/cd írós gépben, akkor az automatikusan sokszorozás és terjesztés és máris lehet büntetni érte...
pjotr: "Az internetről történő letöltés azért nem legális,"
Tévedés. A letöltéssel nincs semmi baj Mo-n (csak a megosztással). L. index fõrum, http://forum.index.hu/…/showArticle?…
"Szinger András, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jogásza elmondta, ha tisztázni akarjuk, hogy a fájlletöltés milyen esetben illegális, el kell választanunk a fájlcserét a többi, hagyományosabb letöltési cselekménytől.
Magáncélra lehet
"A letöltés a magyar jog szerint - amennyiben jövedelemszerző/fokozó jellege nincs és csak a családi-baráti kör műélvezetét szolgálja - magáncélú másolásnak minősül, amely a törvény értelmében szabad felhasználás (azaz nem engedélyköteles, nem kell utána díjat fizetni). Az ilyen magáncélú letöltőket tehát nem lehet büntetni, velük szemben polgári peres úton sem lehet eredményesen igényt érvényesíteni. Persze valahol mélyen igazságtalan, hogy egy ilyen esetben a folyamat összes szereplője (az internet-kapcsolatot biztosító szolgáltató, az anyagot fizetés ellenében hozzáférhetővé tevő kalóz tartalomszolgáltató, illetve a tartalomnak reklámbevétel fejében otthont adó tárhelyszolgáltató) keres a dolgon, kivéve azokat, akiknek a tartalom köszönhető: az alkotók, a zenészek, az előadók és a kiadók" - mondta a zenei szerzői jogok közös jogkezelő szervezetének jogásza. "
Üdvrivalgással:
KEA.
Rosszul fogalmaztam, a letöltés legális, de nem pc-re.... ott már a winyóra kerül és onnan már többszörözés.
Mondjuk ez egész attól függ, hogy éppen milyen ügyészhez kerül az ügyed....
Pjotr, ne beszélj zöldségeket, mert még egyesek megeszik ..
jogvédö
Meg január 25-én házkutatás után, mivel tanúskodnom kellett, elvittek tőlem egy merevlemezt + 10 db cd-t.
(Az ügy arról szólt, hogy egy fickótól rendeltem 2 db autós játékot postán és ő lebukott, abban az ügyben nyomoznak)
Egyelőre tanú vagyok még mindig.
A merevlemezemen + a 10 cd-n találtak játékokat
- Windows XP Prof + Windows Office XP-t. Meg egy-két rendszerprogramot.
Összeszámolták, ezek értéke 207.000 Ft.
Azt kérdezik többek közt, hogy megvannak-e nekem az eredeti telepítőlemezek vagy licenzszerződések. Sajnos nincs meg nekem egyikhez sem az eredeti telepítőlemez sem a licenszszerződés.
Kérdésem, hogy lehet ezt kimagyarázni?
(Pl. piacon vettem a gépet, stb...) Ki mit javasol? Vagy mit lehet ilyenkor mondani, hogy helyzetemet valamennyire enyhítsem???
A törvény nem ismerete nem mentesít téged annak betartása alól. Így talán nem lenne tanácsos kimagyarázni, meg terelni, talán célravezetőbb lenne együttműködni a rendőrséggel, és összetenni a két kezed, hogy "csak" 207e Ft kárértéket állapítottak meg.
Tudom, hogy "nem fair" ez az egész, de hidd el, ha nekiállsz magyarázkodni, meg kapálózni, akkor saját magadnak is ellentmondhatsz, a másik: rosszabb esetben esetleg oda is juthat a dolog, hogy ártatlanul vádolsz meg embereket (mert a rendőrség fel fogja tenni a kérdést, hogy honnan...)
SF
Sziasztok, egy ismerősömet ASVA a rendőrségen feljelentette szerzői jogos ügyben, ehhez keresnék hozzá értő ügyvédet, aki vállalná az ügyét, DVD film másolással vádolják. Lehetőleg olyat aki jártas a témában vagy volt már ilyen ügye. Végig olvastam a fórumot láttam hogy TomSecret elég jártasnak tünik, esetleg Ön?
Az E-mail cimemre várnék jelentkezést.
Köszönöm.
Elég sürgős a dolog ha valaki esetleg tud vkit azt is szívesen fogadom.
Txh
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni egy hozzá értőtől, hogy a frissen nyitott Internet kávézónkba "betévedt" szerzői és jogvédelemmel foglalkozó Illetékesek, jogosan kérnek-e tőlünk negyed évente 50.000 Ft-ot, amiért mi lehetővé tesszük 14-gépen az internet elérését , fizetős szolgáltatásként?
Hát, én bármelyik "kérőtől" rögvest kérném, hogy nevezze meg a jogszabályt, amely alapján kér...
Természetesen megnevezték, de számomra zavaros, hogy mire vonatkozik ez a jog díj?-az internet fizetős elérésére, vagy csak a háttérben szóló rádióra?
A rádió lesz az.
Az internet "nem védett tartalom", arra vonatkozóan jogdíjat SENKI nem szed. Viszont a háttérben szóló rádió elég rendesen "belenyúl" a szerzői jogi kategóriába, melyért bizony a jogszabályban meghatározott átalánydíjat fizetni kell.
SF
Éppen az előbb beszéltem a jogdíjjat kiszabó illetékessel, aki azt mondta, hogy hiába tüntetem el a háttér zenét, akkor is fizetni kell, mert a számító gépek alkalmasak fülhalgatón keresztüli zenehalgatásra és feltételezi, hogy a hozzánk betérő vendégek élnek is az alkalommal!
Én úgy tudtam, hogy mint üzemeltető nem vagyok felelős a vendégek által letöltött tartalmakért! Akkor most mi itt az igazság és a korrekt megoldás?
Ja. Akkor én miért nem fizetek gyerektartási átalányt, hiszen alkalmas vagyok gyereknemzésre? :D
Ekkora baromságot...
(csak magánvélemény, jogi háttér nélkül)
Valami olyasmi rémlik nekem, hogy a zenék (és egyéb digitális adatok) tárolására, letöltésére alkalmas eszközök árába beépítik a szerzői jogdíjakat is. Persze lehet, hogy erre az esetre nem vonatkozik ez a szabály, mert a fülhallgató magában nem alkalmas sem töltésre, sem tartásra.
Viccesek ezek az Artisjusnál. Isten bizony, jót nevettem.
Üdvözlet mindenkinek!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a szerzői jog mikortól él, ezt hogyan lehet érvényesíteni, illetve le kell e védettni a szerzeményt?
Konkrétan arra gondolok, hogy tavaly elkezdtem én, papírmaketteket rajzolni. Feltettem őket az internetre, hogy bárki kinyomtathassa, és összeragaszthassa őket. Na a gondok ott kezdődtek, hogy hiába írtam oda, hogy az átalakítások engedélykötelesek, illetve az átalakítás nyilvánosságra hozatalais, egyes emberkék, gátlástalanul másolják, illetve átalakítják őket, és jobb esetben oda írják, hogy átalakítás, de a nevem már nem szerepel rajtuk. De én nem adtam nekik engedélyt! A másik, hogy szemmel látható, hogy az én makettem egy részét használta fel az illető. Van e jogilag, az ilyenek kiküszöbölésére mód, esetleg feljelentés érne e valamit, az illető ellen? A szerzői jogokról szóló törvényt elolvastam, de abból nem derül ki számomra teljesen, hogy hogyan érvényesíthetem a szerzői jogaimat! Mert pl az oldalon található képekre, én engedélyt kértem, de ezek az emberkék, nem is saját oldalra teszik fel a makettet, hanem fórumokban, és e-mailen terjesztik, így még az oldalt sem tudom töröltetni.
A segítségeket előre is köszönöm!!!
A mű megalkotásától, nincs szüksége külön "levédésre". A jogsértő személyeket fel lehet szólítani a jogsértés emgszüntetésére, követelni lehet tőlük az okozott kár megtérítését. Szükség esetén mindkettő perben érvényesíthető.
A szerzői jogot sértő oldalak (pl. fórumok) üzemeltetője is köteles eltávolítani a tartalmat a szerzői jog jogosultjának kérelmére.
Kedves hozzászólók!
A következő témában szeretném a segítséget kérni:
Ha egy szoftverhez készítek használati útmutatót: screenshotokat felhasználva a programból és hozzá készítek magyarázó szövegeket, akkor ez sérti-e a szerzői jogokat? Kell e ilyenkor engedélyt kérnem a gyártótól? Mi a helyzet ha külföldön forgalmazott programról van szó? Mi a helyzet abban az esetben ha a program ingyenesen letölthető és használható?
Az általam készített használati útmutatót e-book, pdf vagy nyomtatott fomában pénzért forgalmaznám.
Segítségeteket köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02