Szerzői Jogok

pixel # 2005.07.24. 19:51

TV-ből rádióból felvett anyagok szintén jogsértők?
Ott elvileg ki van fizetve a " sugárzási " díj, sterintem, még senki nem került azért bajba, hogy felvette a DALLAS-t.
Szükséges bizonyitani, hogy honnan másoltam??

gyanusitott # 2005.07.27. 05:37

Szia Pixel!

TV-ből lehet felvenni.
Fizeted a jogdíjat, ráadásul minimum kétszer:

1. Matrica Artisjus felé.
  2. Szolgáltató felé pl.: UPC, az előfizetési díj tartalmazza a jogdíjat is...

De ettől még megbüntethetnek....

Otyec # 2005.07.27. 09:49

Csak egy technikai dolog: Átküldök neked egy mp3-fájlt Dj Fütyfürüttytől, egyúttal megkérem nyomozó kollégáinkat, hogy menjenek be hozzád (nyomozást elrendelő határozat, házkutatást elrendelő határozat...), majd előttük nyisd meg a levelezési rendszert... Hoppá, illegális tartalom!

pixel # 2005.07.27. 12:52

Na ilyen alapon az MP3-as magánbeszélgetéseimre is harapnának.

gyanusitott # 2005.07.28. 05:06

Sziasztok!

Volt egyébként már olyan, akit lecsuktak a szerzői jogok megsértése miatt?
Természetesen, most itt olyanra gondolok aki kereskedett vele (hirdetet, esetleg piacon adott el...) Piacokon pl.: mindig ugyanazok ugyanott ,már évek óta ott árulnak..., pedig 1-2 alkalommal már elkapták őket…

alorinc # 2005.07.29. 07:34

"Magáncélú másolás korlátozása digitális másoltatásnál
A műről számítógéppel vagy elektronikus adathordozóra történő magáncélú másolatkészítés csak abban az esetben minősül szabad felhasználásnak, ha azt a felhasználó saját maga készíti el"

A lényeg amit kivastagítottam!! A műről, tehát az eredeti műről, nem másolatáról, így mindenképp jogszabályt sértettél, függetlenül attól, h. volt-e másolásvédelem vagy sem, jogtiszta írható cd-re másoltál-e vagy sem.

pixel # 2005.07.30. 20:24

Na itt egy jogértelmezés, mondjuk ez kifejezetten p2p-re vonatkoztat.
http://www.infomediator.hu/index.php?…

iMagination # 2005.08.30. 18:15

Sziasztok, írtam egy programot szakdolgozatnak, amit a munkahelyemen használatba vettünk és felmerültek problémák. Kérdésem, hogy nekem - mint alkalmazottnak - számlaképesnek kell-e lennem, hogy jogdíjat kapjak (?), mert erre hivatkozva próbálnak egy ajándékozási lemondó nyilatkozatot tőlem, egy kis pénzjutalom mellett. Na, én ezzel a progival sokat dolgoztam és nem akarom, hogy hülyére vegyenek, persze jutalom összege nem ismert :). Mit tanácsoltok, ügyvédhez kell fordulnom, vagy nem? A számlaképesség érdekelne főképp. Köszi.

TomSecret! # 2005.08.31. 10:45

Hadd reagáljak röviden:

Semmi ilyesmire nincs szükséged, a szerzőséggel járó jogosítványok természetesen számlaképességedre tekintet nélkül megilletnek!
Ne írj alá ilyesfajta nyilatkozatokat mert az úgyis semmis lenne, ugyanis nem mondhatsz le érvényesen a téged megillető személyhez fűződő jogokról, a vagyoni jogokat pedig átruházhatod bizonyos korlátozásokkal.

Kössetek felhasználói szerződést, te vagy a szerző, te diktálhatsz!
Ha ennek ellenére felhasználják a szoftvert, akkor jöhet az ügyvéd!

jogvédö

TrakToros # 2005.09.15. 13:12

Sziasztok!
A haveromnak most zárult le az "ügye" szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt. Nos,próbaidőt kapott és azt szeretné megtudni,hogy ez idő alatt tölthet-e le zenét és filmet a netről(mert csak fiatal és szórakozni csak kell,pénze meg nincs olyan sok)? (Mert ugyebár azok letöltése saját felhasználásra nem bűncselekmény) Valamint,ilyen esetben figyelik-e a netjét? (Mint a filmekben,hogy azonnal látják mit tölt le,meg kivel beszél,milyen oldalt néz,stb.,vagy havonta kimennek "ellenőrizni"?) Kicsit fél még,mondjuk a helyében én is félnék. (Azért is kért meg,hogy én írjak ide,ne ő:D)

TrakToros # 2005.09.15. 13:14

Jó,nem éppen most,azért már van pár hete....:)

TomSecret! # 2005.09.16. 10:03

Számos helyről tölthet le legálisan, ahol a fájl megosztója megfizette (fizeti) a szerzői jogdíjat, és rendelkezik a megosztás jogával.

Ha a p2p letöltésre (dc, torrent etc.) gondolsz, akkor az bűncselekmény. Nagyon röviden ennyi, a miértekről és hogyanokról lásd a többi szerzői jogos topikokban írtakat.

jogvédö

TrakToros # 2005.09.22. 12:59

1 kicsit akkor "felvilágosítalak":) (Ha csak a nyár óta nem történt törvénymódosítás,akkor még mindig így van)
Bármely forrásból,legyen az FTP,Weblap,vagy p2p(p2p-nél vigyázni kell,mert nem szabad megosztani szerzői jogot védő tartalmat,magyarul ne tegyél sehogy se más számára elérhetővé szerzői jog alatt álló tartalmat) magyar törvények szerint saját (csakis saját) felhasználásra legálisan le szabad tötleni filmet és zenét,de szoftvert nem. Ezt az Asva szóvivője is megerősítette 1 interjúban. Röviden ennyi:)
Én azért kérdeztem,hogy haverom tölthet-e le,hogy ilyenkor figyelik-e a hostját és ha etölt 1 filmet,akkor pár "okostojás" aki nem ismeri rendesen a törvényt,"akciózni" akar?...

TomSecret! # 2005.09.22. 14:45

Kíváncsian szeretném látni azt a magyar jogszabályt, amely alátámasztja ezt az érdekes elméletet.
Hálistennek az ASVA sem jogalkotó még, akármit mondhat, bár kétségkívül elvileg autentikusabb mint az átlagpolgár, de ettől még nem írja felül a törvényt.

Gondolom nem vagy jogász, de azt akár józan ésszel is beláthatod, hogy ha megosztani tilos, akkor annak bizonygatása, hogy letölteni lehet, az fából vaskarika...

jogvédö

Blowfish # 2005.09.23. 20:57

TrakToros!

Üzenem a haverodnak h. használjon proxyt!:D
Azt is üzenem továbbá, hogy torrentezzen mert ott nem ip, hanem userhash alapú az azonosítás, a Dc-t meg verje ki a fejéből.

Confidentality
Integrity
Availability

TrakToros # 2005.09.29. 06:57

TomSecret:AKkor miért támasztotta alá cikk,interjú,sőt még 1 TV-s adás is?:)

TomSecret! # 2005.10.07. 12:45

Miért mondta az ÁPV Rt. elnöke azt, hogy 99.99 százalékban biztos, hogy megnyerik a pert a munkavállalói érdekképviseletekkel szemben? Valószínűleg ért a dolgához. Vesztett.
Miért állítanak a bulvárlapok (és nem csak azok) mindennap valami égbekiáltó hülyeséget? Sajtószabadság, véleménnyilvánítás szabadsága van.

Még idiótának is szabad lenni.

jogvédö

gyanusitott # 2005.10.07. 20:27

Ha jól értelmezem, akkor ez a szerzői jogi törvény:

1. A magáncélú másolatok készítéséről a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény, a továbbiakban: Szjt.) 35.§ (1) bekezdése kimondja, hogy magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja (kivéve építészeti mű, műszaki létesítmény, szoftver*, számítástechnikai eszközzel működtetett adattár esetén). Ezt a törvény tovább szűkíti digitális hordozó esetén: "Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről
számítógéppel, illetve elektronikus adathordozóra mással készíttetnek másolatot". (Szjt. 35.§ (3) bek.). Azaz számítógéppel és/vagy digitális hordozóra csak saját magamnak készíthetek jogszerűen magáncélú másolatot.
A magáncélú másolat készítése - de nem mással történő készíttetése - tehát elvileg DVD-lemezekre rögzített művek (filmek, zeneművek) esetében is megengedett, függetlenül attól, hogy a másolásra használt szoftver maga milyen eredetű.

33. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően.
(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

gyanusitott # 2005.10.07. 20:28

Sziasztok!

Eléggé utána néztem a témának, ha lejjebb olvastok, akkor el tudjátok olvasni, ami velem történt.
Nekem az a véleményem, hogy elméletben igaza van TrakTorosnak, szerintem is megengedi a szerzői jogi törvény filmek és zenék másolását.

Viszont szerintem igaza van TomSecretnek is, szerintem attól még, hogy nem követtél el semmit, valamit biztos, hogy találnak.
Szerintem 99% , hogy megbüntetnek érte.
Sőt egy esetleges lefoglalásból nem kapsz vissza semmit...
Én úgy gondolom, hogy TomSecret jogban jártas ember, nagyon sok segítő kész hozzászólása van különböző témákban.
Szerintem, csak akkor van esélyed megvédeni magadat, ha sok pénzed van és feltudsz fogadni egy valóban jó ügyvédet. (Így még egy gyíkosságot is megtudsz úszni, lásd zenész barátunkat...)

gyanusitott # 2005.10.07. 20:35

Ez az egész viszont felvett egy kérdést, ha megbüntetnek, azért mert magamnak filmet és zenét másolok, akkor miért kell szerzői jogdíjat fizetnem az üres CD és DVD lemezek után?

Van egy érdekes írás az ARTISJUS oldalán:
Ha jól értelmezem, akkor USA-ban van az A.) pont, ott semmit nem szabad magáncélra másolni, de nem is fizetsz jogdíjat semmi után.

Nálunk van a B.) pont Nálunk kötelesek vagyunk jogdíjat fizetni, cserébe magáncélra jogunk van bizonyos keretek között filmet és zenét másolni, ez lenne az elmélet és szerintem a jelenlegi szerzői jogi törvény.
Gyakorlatban viszont fizeted a jogdíjat utána meg megbüntetnek, mert magadnak másoltál?!

A Berni Uniós Egyezmény 9. cikkének (2) bekezdésében kimondja: "Az Unióhoz tartozó országok törvényhozó szervei jogosultak arra, hogy különleges esetekben lehetővé tegyék a (...) művek többszörözését, feltéve, hogy az ilyen többszörözés nem sérelmes a mű rendes felhasználására, és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit." Ez az ún. "háromlépcsős teszt", ami azt jelenti, hogy egy szabad felhasználás is csak annyiban mentes az egyedi engedélykérés alól, amennyiben

1. különleges esetre vonatkozik (a törvény által taxatíve meghatározott esetekben)

ii) nem veszélyezteti a mű rendes értékesítését és
iii) indokolatlanul nem sérti a szerző jogos érdekeit.
A technikai fejlődés során egyértelművé vált, hogy a magáncélú másolatok készítése világszerte olyan mértéket öltött, amely már sérti a szerzők és más jogosultak jogos érdekeit. Két lehetőség állt tehát a jogértelmezők előtt - az elmélet fényében:
A.) mivel a szabad felhasználásra vonatkozó általános szabályok alapján az otthoni magáncélú másolás már nem minősíthető szabad felhasználásnak, minden egyes ilyen többszörözés egyedileg engedélyköteles; mindenki, aki enélkül otthon másolatot készít, szerzői jogot sért;
B.) egy meghatározott díjazást kötnek e magáncélú másolásokhoz, ezzel a problémának "kihúzzák a méregfogát" (mert a jogosultakat megfelelően kompenzálja a szabad felhasználásból eredő károkért), azaz a jogdíj megfizetésével mégis szabaddá teszik e felhasználást.
Egyre több ország jogalkotása döntött úgy, hogy igazságosabb egy átalányjogdíjat bevezetni az üres hanghordozókra, mint minden egyes otthoni másolatkészítést jogsértéssé, és ezzel majdnem minden állampolgárt jogsértővé nyilvánítani. (Magyarország az elsők között vezette be e jogdíjnemet az 1980-as évek legelején. Jelenleg gyakorlatilag az összes nyugati állam alkalmazza ezt az intézményt.) [Magyar szerzői jogi törvény: 1999. évi LXXVI. tv. (a továbbiakban: Szjt.), 33.§ (2) bek.]

TomSecret! # 2005.10.10. 08:36

Kedves gyanusított!

Látszik, hogy valóban körbejártad a legfontosabb jogszabályokat, és szerintem azon kevesek közé tartozol, akik akarják/tudják helyesen is értelmezni azokat.

Mint már korábban mások és jómagam is írtuk: a jelenlegi jogi környezet nem kielégítően alkalmas arra, hogy a technika fejlődésére reagálva körültekintően szabályozza a művek előállítóinak illetve a felhasználóknak a műélvezettel kapcsolatos jogos érdekeit és elvárásait.

Különösen igaz ez az állítás az üres adathordozókra "kivetett" jogdíjak kapcsán. Nagyon hosszadalmas lenne az egész kérdést újból körüljárni, de érdemes kiragadni egy példát:

A különféle p2p-s alkalmazásokat használók nagy hányada gyakorlatilag a számítógépe merevlemezén tárolja a letöltött tartalmakat. A merevlemezek után perpillanat nálunk semmilyen jogdíjat nem kell megfizetni, úgy, ahogy például egy dvd vagy cd vagy flash memória után. Ezen esetben tehát a szerzők semmilyen kompenzációban nem részesülnek, ami teljességgel érthetetlen.

Teoretikus kérdések

Maga az elv következetlenül érvényesül, hiszen bár a gyakorlatban az internet nélkül ellehetetlenülne a fájlcserélés mint világméretű jelenség, az internetelőfizetést az üreskazetta díj jogintézmény szemszögéből tekintve mégis lefedetlen terrénumnak tekinthetjük.

Magyarul: miért ne feltételezhetnénk arról, akinek internetkapcsolata van, hogy jogdíjköteles művek letöltésére, másolására fogja azt használni, ha egy kezetta, dvd, cd vásárlóról ugyanazt feltételezzük. Ugyanez a mreevlemez vásárlójáról is elmondható.

De ezek csak példák, és az egész jogintézmény más sebből is vérzik.
Például a beszedett díjak felhasználásának oldaláról. Vagy eleve a jogszabályi háttér oldaláról is, hiszen az Artisjus által évről évre összeállított és a NKÖM minisztere által jóváhagyott, a Magyar Közlönyben is megjelentetett jogdíjközlemény nem jogszabály, az égvilágon senkit sem kötelez.
Nem állítok kevesebbett, minthogy jelenleg nincs közvetlen jogszabályi alapja az üreskazetta díj kivetésének. És annak sincs, hogy arra pont az Artisjus lenne jogosult.

Ehhez képest egészen más természetű kérdésnek minősül, hogy a szabad felhasználás körében a magáncélú másolás kizárólag az eredeti! műről és valóban magáncélra valósulhat meg, ráadásul a magáncélú másolás és a tartalom mások általi elérhetővé tétele - kvázi többszörözése - teljesen más felhasználói jogosultságokat igényelnek. És akkor még nem ejtettünk szót arról sem, hogy pl. a rengeteg kézikamerával felvett film, koncert stb. önmagában jogsértő, azok bármilyen módon történő birtoklása, megszerzése ugyancsak az.

Tehát a világhálós letöltések, jogdíjak, szabad felhasználás témaköre a szerzői jogban kifejezetten komplex terület, és a mainál cizelláltabb, átgondoltabb megközelítésre lenne szükség nemcsak a jogalkotó, hanem a jogosultak részéről is.

jogvédö

gyanusitott # 2005.10.10. 15:58

Szia!

Majd meglátjuk, hogy mi lesz a tárgyaláson, bár ha engem kérdezel szerintem 100%, hogy megbüntetnek + nem adnak vissza semmit.

Van 1-2 érdekes bírói ítélet, amivel érdemes lenne megkeresni a hágai nemzetközi bíróságot...
A szerzői jog, szerintem egy olyan téma, ami sok embert érint, volt 1-2 olyan eset, amikor tényleg ártatlan embereket ítéltek el (több száz embert), ilyen ügyekben szerintem oda kellett volna fordulniuk az ítélet meghozatala után..
Egy embernek ez sok pénz, de több 10-100 embernek már egyáltalán nem.
Egy precedens értékű perre lenne szükség, de sajnos az embereknek nem igen van ilyenre pénze, hiszen a mai világban megélni is alig tudnak, nem hogy ügyvédeket fizetni…(Sokan még a pár 10.000 büntetést is alig tudták kifizetni…)
Nagyon úgy látom a magyarországi jogi helyzetet, hogy akinek nincs pénze, azzal azt tesznek, amit akarnak (teljesen mindegy, hogy ártatlan), viszont akinek sok pénze és kapcsolata, van az elég sok mindent, megtehet, lásd például zenész barátunkat + azokat az embereket, akik milliárdokat lopnak…

Majd megírom, hogy mi lett a fejlemény, bár szerintem ez akár egy év is lehet… vagy még több…

M@rco # 2005.10.11. 19:24

Sziasztok!

S.o.s. segítségre lenne szükségem! Évfolyamdolgozatot írnék büntetjogból a számítógéppel elkövetett szerzői jogi bcs témaköréből.Ehhez lenne szükségem irodalomra,úgyhogy aki tud olyan könyvről ami foglalkozik a témával az jelezze!Akár mailben akár itt a fórumon!Aki esetleg Bh-kat is tud mondani az is szóljon:-)
Akit pedig elítéltek vagy eljárás folyik ellene az írjon e-mailt,mert kiváncsi lennék rá...
előre is köszi a segítséget!

üdv

TomSecret! # 2005.10.12. 13:43

Esetleg ne is írjuk meg helyetted?

jogvédö

gyanusitott # 2005.10.12. 17:26

:)