Szerzői Jogok

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 16:02

Nem büntetik a letöltést. (A szoftvereket kivéve.)

efi99 # 2009.03.05. 19:01

Na látom, már ide is felkerült:
http://www.jogiforum.hu/hirek/20048
Valaki jogtudor magyarázza már el, hogy mi a fészkesnek kell nekem fizetnem a pendrive után, anélkül, hogy tudnák mit tárolok rajta? Valamint, hogy pl egy CSAK fényképezőkben használt xD kártya után megint csak miért kell fizetnem? Mennyire életszerű, hogy kipiszkálom a fényképezőből, bepasszírozom a notebookba, rámásolok rá mp3-at (film nem igazán fog ráférni), utána rájövök, hogy egyetlen mp3 lejátszóba sem megy bele, ezért mégiscsak átmásolom másra, eközben fütyörészve fizetem rá a sarcot?
Ezenkívül mikor várható, hogy az óvónénik után is lesz sarc, mert hátha jogdíjas éneket tanítanak az óvodában?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.05. 22:53

Az oktatási-nevelési célú felhasználás szabad.

efi99 # 2009.03.06. 15:07

És a többire a válasz...?

_Wasp_ # 2009.03.06. 15:20

Valaki jogtudor magyarázza már el, hogy mi a fészkesnek kell nekem fizetnem a pendrive után, anélkül, hogy tudnák mit tárolok rajta?
jogszabályi előírás alapján kell fizetned. Az sem lenne kedvedre való, ha minden memóriakártyára felmásolt zenei anyag után egyedileg kellene az APEH-nek utalgatnod. Az se lenne kedvedre való, ha művészként dolgoznál, és felkopna az állad, mert senki nem fizetne egy kanyit se, inkább másolnák az alkotásodat.

Valamint, hogy pl egy CSAK fényképezőkben használt xD kártya után megint csak miért kell fizetnem? Mennyire életszerű, hogy kipiszkálom a fényképezőből, bepasszírozom a notebookba, rámásolok rá mp3-at (film nem igazán fog ráférni), utána rájövök, hogy egyetlen mp3 lejátszóba sem megy bele, ezért mégiscsak átmásolom másra, eközben fütyörészve fizetem rá a sarcot?
nem kell fütyörészni. sűrű káromkodások közben is lehet fizetni. Egyébként meg a termék árába bele van építve a dolog, szóval nem kell utólag semmit fizetned.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.06. 16:34

Wasp
"Az sem lenne kedvedre való, ha minden memóriakártyára felmásolt zenei anyag után egyedileg kellene az APEH-nek utalgatnod"
De kedvemre való lenne. Amennyit fogyasztok, annyi után akarok fizetni. Hogy ezt hogyan ellenőrzik, az nem az én problémám.

"Az se lenne kedvedre való, ha művészként dolgoznál, és felkopna az állad, mert senki nem fizetne egy kanyit se, inkább másolnák az alkotásodat."
Nem óhajtom támogatni a művészek azon 99,99%-át, akitől nem vásárolok semmit. Támogassa az, aki tőlük vásárol.
Egyáltalán senkit sem akarok támogatni, ha veszek egy 16 GB-os kártyát a fényképezőmbe, mert sok SAJÁT képet akarok csinálni.

"Egyébként meg a termék árába bele van építve a dolog, szóval nem kell utólag semmit fizetned."
Nem tudom téged mennyire vígasztal, hogy a benzin árába bele van építve a sok adó (tényleges ár mellé) és nem kell érte utólag fizetned. Téged ez megnyugtat, ha ilyen formában adsz ki 10 ezer Ft-ot az 5 helyett ?

És végül a ngy kérdés: ha a szegény előadok és kiadók ebből a sarcból úgyis megkapják a részüket, akkor végül is miért fáj nekik, ha ingyen lemásolom a terméküket?

efi99 # 2009.03.06. 16:37

Ja és persze, hogyan lehet, hogy Európában a 3. legmagasabb sarcot szedi be Mo ilyen formában, máshol a töredéke is elég, pl Szlovákia? Ott 5* becsületesebb mindenki? És miért jó az az országnak, hogy ebből kifolyólag az ilyen jellegű vásárlás jó része emiatt persze külföldön történik meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.06. 16:53

Biztos észrevetted már, hogy a gyakorló jogászok többsége nem nagyon szeret de lege ferenda vitázni.

websas # 2009.03.06. 17:09

Nem akarok ötletet adni, de a tükröt is adóztatni kellene belenéz a művész és páratlan szépségű arcából rögtön mégegy lesz.

websas

efi99 # 2009.03.06. 17:51

kbs
Észrevettem. És azt a következtetést vonom le belőle, hogy szerintük is jogszabályt kéne változtatni. Más különben védenék.
Mindenesetre szomorú, hogy az nem hajtja, aki közel(ebb) van a tűzhöz. Ki változtassa meg, én ?

_Wasp_ # 2009.03.06. 18:50

Mindenesetre szomorú, hogy az nem hajtja, aki közel(ebb) van a tűzhöz. Ki változtassa meg, én ?
például te. Népszavaztass mondjuk a kérdésről....

A jogászok amúgy semmivel nincsenek közelebb a tűzhöz nálad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.06. 19:35

Annyival mindenképp, hogy nálam szakszerűbben tudnának érvelni, ha arra kerül sor.
Jogalkotó kikből lesz? Tanácsadó, döntéselőkészítő? El nem hiszem, hogy ilyesmibe jogászokat nem vonnak be.

_Wasp_ # 2009.03.06. 20:16

a törvényeket (az esetek többségében) te hozod. A jogászok többnyire csak a szakszerűségéért, egyértelműségéért, alkotmányosságáért teszik oda magukat. De ha ők nyújtanak önállóan be valamit, akkor is te szavazod meg. (4 évente egyszer van rá szabadságod. Ha többször is akarsz szavazni akkor állj parlamenti politikusnak.)

A jogalkotás.hu-n lett volna idő (ha jól emlékszem legalább egy hónap) és lehetőség bárkinek véleményezni a jogszabályt.

Azzal, ha becsmérled a hivatásunkat, és annak űzőit, nem viszed előre az ügyed, sőt, elveszed az ember kedvét attól, hogy gondolkodjon a felvetéseden.

_Wasp_

és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.07. 09:26

Nézd Wasp.
Attól, hogy én nem véleményezek egy jogszabályt - ami valljuk be, eléggé naívan hangzik, meg az is, hogy 4 évenként azt szavazom meg, hogy majd az Artisjusnak 3 év múlva mit fognak megengedni - szóval ettől még valakik (elvileg szakértők) véleményezték. és igenis meg kellett volna torpedózni olyasmit, hogy kollektív bűnősség, meg hogy ingyen nem játszhatom saját magam műveit, mert a rendezőnek akkor is fizetni kell, meg hogy az előadók akkor kapnak több pénzt ha a ramaty zenetévé X-et nyomatja jobban stb.

Az összegekről nem is beszélve.
Ki mered számolni, hogy egy 1000 GB-os 30 ezer Ft-os winyóra mennyinek kéne lennie ennek a sarcnak, ha az 1 GB-os pendrive-re most 1000 Ft-ot kell?!
Winyón is lehet jogsértő anyagot tárolni!

tszabck # 2009.07.13. 06:16

Sziasztok!
A saját weboldalamon szeretnék felhasználni más weboldalakon található képeket, legálisan.
Milyen úton tehetem ezt meg?

Jules # 2009.07.24. 08:38

Érdeklődnék, hogy a törvény mai állása szerint bűncselekmény-e ha a piacon tudatosan pénzért vásárolok írott DVD filmet? Ja és mibe ütközik? Köszi a segítséget !

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.24. 10:41

329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti”,

A vásárlásból hiányzik a haszonszerzés mozzanata; és a vagyoni hátrányt is az eladó okozza nem a vevő.

Jules # 2009.07.26. 13:44

Köszönöm a segítséget ! Az ASVA állásfoglalása nem egészen erre utalt.
Valamint kérdésem volna mi a helyzet, ha hasonló módon, tehát piacon írott játékot veszek?

Vendeg :-) # 2009.07.27. 07:09

A másolt programok esetében a vásárló amint birtokossá válik (megveszi a másolt programot) onnantól kezdve felelősségre vonható.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.27. 10:09

A programoknál igen - a filmeknél azonban nem.

Jules # 2009.07.27. 21:47

Köszönöm a segítséget !

patyenka # 2009.07.29. 21:02

sziasztok,

pár hónapja egy ügy miatt házkutatás volt nálam, lefoglalták a számítógépeim. amit kerestek nem találták meg rajta, de szerzői jogok megsértése miatt eljárás indult ellenem.

a kérdéseim a következők lennének:

1. a számítógépeket nem csak én használtam, gyakorlatilag közös gép volt. lehet-e, érdemes-e ezzel védekezni? (ha a rendőrség rákérdez ki férhetett hozzá el tudom mondani, de nyilván tagadnák másrészt nem lenne szép dolog másokat belekeverni.)
  2. az iskolakezdés miatt egyre nagyobb szükségem lenne a gépekre. ha jól tudom a rendőrségi gyakorlat is az, hogy a merevlemezek lemásolása után visszaadhatják a gépeket és Jóri András, adatvédelmi biztos is kimondta, hogy nem szabad irreálisan hosszú ideig visszatartani a gépeket (az általa hivatkozott a fél év már megvalósult). a fentiekkel érvelve, ügyvédi felszólítással esetleg van-e esélyem időben visszakapni a gépeket?

válaszukat előre is köszönöm.

kazsmerr # 2009.08.16. 14:06

Sziasztok! Segítsetek!

Röviden:édesanyámék zártkörű bulit csináltak a saját kocsmájukban.(leégett, s az újjáépítését ünnepeltük családdal, barátokkal) Kölcsönkérte a barátom laptopját, arról szólt a báli zene. Rendőrség jött a Mahasszal.Lefoglalták a gépet. Anyám azt vallotta a gép az övé. Büntetőeéjárás ellene,és polgári uton a zenék miatt(4200db mp3) másfél milliót követel a Mahasz tőle. Szerintük a körülmények miatt tuti, hogy a számok üzletszerű céllal voltak fenn.A barátom egyetemista, letöltötte ezeket, de soha nem használta vagyoni haszonszerzésre.
kérdésem:Mivel tudnánk eredményesen védekezni? Ismertek-e olyan Civil szervezetet, akik tudnának tanácsot adni?
De bármilyen jellegű segítséget szívesen fogadunk. Előre is köszönöm!

Vendeg :-) # 2009.08.16. 15:51

Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de a Mahasz ellenőre általában úgy megy egy-egy helyszínre, h előtte felméri a terepet. Azaz aligha ez volt az első alkalom, amikor zene szólt a helyiségben, s a nyilvántartásukban bizonyára nem szerepelt, mint zeneszolgáltató hely. Arról nem is beszélve, h a Mahaszosok tapasztalatom szerint alapos emberek, azaz mielőtt besétálnak a Rendőrségre, előtte még 1x csekkolják a helyszínt. Márpedig ha a Mahaszos bejuthatott, akkor nem lehetett zártkörű a rendezvény (de természetesen nem akarok senkit meggyanúsítani, csupán leírtam a gondolataimat)...

kazsmerr # 2009.08.19. 21:02

Tisztelt Vendég!

Első: Szüleim nem üzemeltetik a helyet, bérbeadták. Egy alkalomra kérték el, s az ez az este volt.
Kettő: Bemehetnek zártkörű rendezvényre, úgyanis minden egyes rendezvényt be kell jelenti a rendőrségre előre, akiknek kötelessége a Mahaszt értesíteni, s ők válogathatnak a helyszínek közül. A mi kis 350 fős falunkban ez volt idén a második ilyen esett.Zeneszolgáltatás van a kocsmában, amire sz üzemeltető az Artisjusnak minden jogdíjat befizetett. És csak segítséget kértem, a gyanusítgatás, anyám rabosítása pont elég. És ha olvastad a szerzői jogi törvényt, tudhatod, h a nyilvánosság jogi fogalmába a zártkörű rendezvény belefér. A többieknek köszönöm. kazsmerr