Szerzői Jogok

star # 2009.01.15. 18:07

Tisztelt Fórumozók!
Zenék után fizetendő jogdíj problémámat szeretném megosztani. (Remélem a megfelelő helyre írok.)
Havonta egy alkalommal diszkózom, letöltött zenéket felhasználva ami után jogdíjat kell fizetni. Ezzel nem is lenne semmi gond, csak az összeg mértékével, és hogy hogyan. Az idei évtől egy összegben 100e foritot a MAHASZ vagy a DJSZÖVETSÉG felé. Megjegyzem a másodiknak még irodája sincs! Szerződést nem adnak róla! Hatalmas az összeg és nincs havi, vagy negyedéves fizetés, felháborító! Így hogy lehet elvárni hogy befizessék az emberek a jogdíjjat. Ha ezt az összeget befizeti valaki akkor korlátlan mennyiségű letöltött zenét játszhat, és nem kell leadnia a zene számok cím listáját! Na így vajon hogy kapják meg a producerek - zenészek a zenéik után a nekik járó jogdíjjat?! Vajon ez nyugaton hogy megy?
A másik, még ha kérnének is track listát akkor-se tudnák hogy kik ezek az előadok olyan ismeretlenek akiket én játszom.
Kinek mi a véleménye?
Tud valaki valami normális megoldást?
Még egy megjegyzés régebben bakelit lemezeket vásároltam, nagyon sokat vettem, azzal nem volt jogi gond. Ma már alig lehet bakeliten zenét kapni, csoda hogy én is rákényszerülök a letöltésre.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.15. 20:20

A saját célra történő, haszonszerzést még közvetve sem szolgáló másolat szabad felhasználásnak minősül. Már ami a zenéket, filmeket illeti.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.15. 20:21

Hoppá, egy hat hónappal ezelőtti kérdésre ragáltam. Bocs.

heyho # 2009.01.27. 19:43

No, hát nekem például van a számítógépemen olyan mp3 (körülbelül 200 db) amit megvettem anno eredetiben, és azon példányok másolatai. Azok az eredeti lemezek, meg már valamelyik hulladéklerako egység szerves részét képezik. Akkor, ha "divatba jön" ez az új törvény, menjek el kikotorni őket, aztán puzzle? Vicc ez az egész! Kis lakásban élünk, amúgy sem lenne hely az 5-10 éves agyonkarcolt, használhatatlan lemezeknek. Számláról meg annyit, hogy... Nem is tudom. Veszek pl. a Tesco-ban egy válogatás lemezt. Oké, mondaná a nagymenő, a lemez nincs meg. Számla van? Ja, az van A liszt, a kenyér, meg a cukor után, ott szerepel a számlán, hogy EU_S_Hits... Na, találja már ki nekem az illető, hogy azon melyik 10-15 zene volt a 200 mp3 közül.

heyho # 2009.01.27. 19:50

Arról nem is beszélve, hogy a boltok nagyobbik részében a mai napig is blokkot adnak, amin az égvilágon semmi nem szerepel, csak, hogy pl. 1 tétel 2000 Ft, Fizetendő 2000 Ft, Készpénz... Bla-bla-bla. Hát, ilyenből tudok generálni vagy 100-at, az okos meg mondja már meg mit vettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.27. 20:47

Látom szeretsz képzelt ellenféllel küzdeni.
Egy olyan jogszabállyal vitatkozol, amely nem létezik.

heyho # 2009.01.28. 06:58

Igen, szeretek. Sosem lehet elég időben elkezdeni az utánajárást. Vagy, inkább az előttejárást. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 07:18

Javaslom, akkor írj egy olyan posztot is, amelyben a kutyapóz betiltása miatt háborogsz.

heyho # 2009.01.29. 07:16

Ejj-ejj KBS! Nem tudom, miért zavaró az, ha az emberek valamivel nem értenek egyet... Véleményem lehet (és van is) nem kötelező minden esetben "lehurrogni", ha olyanról írok, ami még nincs, vagy olyanról, amit még a gyakorlatban nem ismersz. Lesz még ebből téma itt is, meg máshol is, akkor majd lehet mondani, a hozzászólóknak, hogy... Mindegy. A lényeg: EJJ-EJJ KBS!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 07:17

Ha nem érted, hát nem érted.

Vidékigyerek # 2009.02.04. 20:06

Szép napot mindenkinek!

Próbálok rövid és tömör lenni. 1 hónapja házkutatás volt, elvitték a gépemet, a házkutatás a btk 329/a-ra utalt, vagyis vagyonszerzés. Ez nem történt meg, vagy ha igen, akkor is régen, és nem rendszeresen ez biztos!

A gépen főiskolai xp van, de vannak rajta nem jogtiszta szoftverek is, amik SAJÁT használatra voltak, tehát az általuk készült fileokból vagyoni jövedelmem nem származott.Zenét filmet is vittek el. Ezekből se származott vagyoni jövedelmem, nem írtam senkinek se, tehát még barátaimnak se adtam (elvittek kb 50 lemezt) a lemezek 80%án külföldi anyag volt, tehát magyarországon nem kapható, hogy mondjam, pl ilyen oktatóvideók. E-book ok is voltak a gépemen,nagyrészt ezek is külföldi nyelvűek. Szeretnék egy kis felvilágosítást.

Fiatal vagyok, bűntetlen előéletű. Kérhetem (1 hónap eltelt és semmi),hogy a gépemet adják vissza mert szükségem van tanulás miatt (informatikai iskola)? Ha nem is az egészet, akkor winchester nélkül, mert gondolom azon kotorásznak. Olyasmit is hallottam, hogy mivel ezt tanulom, így kegyesebbek lehetnek hozzám, de szerintem ez hülyeség.

Köszönöm mindenkinek!
Péter

Stage # 2009.02.13. 00:57

Hello.

Tapasztalat, hogy 2 évig tuti nem látod, és újabban el is kobozzák amit a rendőrség nem, csak bíró oldhat fel állítólag.

Attól hogy nem éltél jól a lopott software használatából még elkövetted a szerzői jogsértést, amit a törvény alap esetben vétségnek ír.

Szerintem pénzbüntivel vagy ha nagyon kőszívű az ügyész, felfüggesztettel megúszod. Használj szabad szoftvert, vagy legalább titkosítsd a merevlemezt :-)

efi99 # 2009.02.13. 16:42

Itt lejjebb már kitárgyaltuk - én nem értettem vele egyet - hogy a gyönyörű felfogás szerint a tápegység, a számítógépház, meg a videókártya, meg minden alkatrész "ugyanolyan bűnős" mint a wincseszter. Meg persze a winyón lévő jogtiszta szoftverek is, saját munka is, amit esetleg egy elegáns csuklómozdulattal jogszerűen (?) szépen le is törölnek.
Ismerve a magyar rendőrség/szagértők/ügyészség/bíróság tempóját (pl minap hoztak ítéletet 4 év és 3 fok után abban, hogy lehet-e a "tapló" szót használni egy közszereplőre) sok jóra nem lehet számítani. 2 diplomát szerzel máshol, mire ebből lesz valami.

Nünü # 2009.02.25. 14:06

Üdv! Remélem, jó helyre jöttem, bár nekem más irányú kérdésem volna, mint előzők.
Adva van egy hivatalos "mű", nevezzük verseskötetnek.
(az). Azért hivatalos, mert bár magánkiadás, de ISBN-je van... Mi történik, ha jó pár db. vers megtetszik, s emailen elküldöm ismerősöknek, hogy nekik is tetszen.
Ezt szabad, vagy nem?
S mi van, ha ismerős iskolájában szavalják is?
Az változtat-e a helyzetem, ha maga a szerző küldte át annak a személynek, akitől én kaptam?
Jó lenne tudni, mi a szabály ?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.25. 14:18

Egyszerű: mindenféle felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges. A másolatkészítés, ha nem saját célra történik, felhasználás, a terjesztés és a nyilvános előadás meg különösen az.

Nünü # 2009.02.25. 14:59

Köszönöm.
Akkor úgy kell érteni, hogy a szerző azzal, hogy saját maga küldte át könyve tartalmának egy részét,
(de nem jelezte, hogy ez csak a célszemélynek szólna...:-)még nem jelenti azt, hogy mások is olvassák?
S ha megteszik, mire kárhoznak?

fcliver # 2009.03.03. 14:32

Helló.

A helyzet a következő.
2en kitaláltak egy szoftvert, majd becsatlakoztam harmadiknak, mint társ. Benne voltam pl. a üzleti terv kidolgozásában is. A egyezség szóban történt, tehát nincsen írott formálya, viszont van példányom az üzleti tervből.
Kb 1 hete kiderült, hogy a másik 2 személy a tuttomon kívül elkezdték a program kidolgozását... jogi procedúráját és teljesen kihagytak az egészből.
Mit tudok tenni, hogy jogot formáljak a részemre?

Köszönöm a választ előre is.

fcliver # 2009.03.03. 14:33

Helló.

A helyzet a következő.
2en kitaláltak egy szoftvert, majd becsatlakoztam harmadiknak, mint társ. Benne voltam pl. a üzleti terv kidolgozásában is. A egyezség szóban történt, tehát nincsen írott formálya, viszont van példányom az üzleti tervből.
Kb 1 hete kiderült, hogy a másik 2 személy a tuttomon kívül elkezdték a program kidolgozását... jogi procedúráját és teljesen kihagytak az egészből.

Köszönöm a választ előre is.

_Wasp_ # 2009.03.03. 14:52

ha el nem ismert vagyoni értékű követelésed van, akkor azt perben tudod érvényesíteni. Bár azt meg kell mondjam, a leírt eset alapján kicsit homályos számomra, hogy mit is követelnél voltaképpen.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

fcliver # 2009.03.03. 15:22

Megegyeztünk, hogy 33%ban részesül minenki aki benne van. Na most ők kigolyóztak, így nekik mostmár 50-50... Ezt.

_Wasp_ # 2009.03.03. 15:34

ezt sejtettem.

Amit viszont még mindig nem értek, hogy milyen arányos értékű szolgáltatást nyújtottál, ami megalapozza a forintosított követelésedet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

fcliver # 2009.03.03. 15:38

Ez is lényeges??? A szóbeli megállapodás az nem ér semmit? Természetesen abban is megállapodtunk, hogy a kezdeti költségeket is harmadoljuk...
A fejlesztésben vettem volna részt, de az ötletgazda nem én voltam, ebből a megfontolásból raktak ki.

_Wasp_ # 2009.03.03. 16:27

Ha jól értettem, a fejlesztésbeni részvételedért fizettek volna. Te nem vettél részt a fejlesztésben.

Az is kétséges, hogy volt-e köztetek egyáltalán szerződés.

El persze tudok képzelni olyan esetet, hogy a bíróság megítél neked valamilyen kártérítést (bíztatási kár okán például), vagy az "előszerződésetekre" tekintettel létrehozza köztetek a szerződést, de ez inkább csak egy távoli elvi lehetőség, semmint igazi valószínűség.

Hogy bizonyítod az előszerződésetek (szerződésetek) tartalmát? Mik voltak pl a szerződés felbontásának feltételei?

Nem gondolod komolyan, hogy most már ez a két ember soha többé nem fejleszthet szoftvert anélkül, hogy neked ne adnának a nyereségből, vagy soha nem bonthatják fel veled ezt a szerződést?

Természetesen a szerződés felbontásából származó károdért felelhetnek. Ki kell fizetniük pl az eddig elvégzett munkád ellenértékét, és ha a bíróság mondjuk létrehozza köztetek a szerződést, akkor az elmondottak alapján gyanítom, hogy olyan tartalommal jön létre, miszerint a nyereségből az elvégzett munkád arányában részesülsz.

_Wasp_

és felesleges megoldása

efi99 # 2009.03.03. 18:40

Ez a rablóbanda most már a pendrive-okat is megsarcolja:
http://www.origo.hu/…okat-is.html
Ártatlanság védelme: mindenki bűnős addig, amíg annak ellenkezőjét nem bizonyítja...

Stage # 2009.03.04. 10:03

Ja, korrekt, fizessél adót a letöltésért és mert fájltcserélsz, de ha fájltcserélsz vagy letöltesz, akkor a dunába lövetnek, ráadásul azt is közpénzen. Vagy legyen büntetve a letöltés és annak elősegítése és töröljék el ezt a fajta kár kompenzációt, vagy ne, és fizetünk tovább ilyen formán adót, ahogy eddig is, de a kettő egyben felháborító és elfogadhatatlan.