Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


kabada # 2011.02.22. 12:49

Tiszteletem!
Nevelőapám miatt kérnék tanácsot. Január hónapban kapott agyi infarktusa után jelenleg is rehabilitáción van. A kórházban tanácsolták, hogy intézzünk neki valamilyen pénzellátást. A helyzet, azonban nem egyszerű. Apám alkoholista volt, kb.15 éve nincs bejelentett munkahelye, alkalmi munkákból élt. A testvérével lakott, nagyon ritkán találkoztunk. Édesanyámtól elváltak már régen.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen pénzellátást lehetne neki megigényelni, mert tartósan ellátásra szorul. (lebénult) Én, és testvéreim nem tudjuk magunkhoz venni, anyagilag támogatni sem, hiszen mindannyian hiteleket törlesztünk.
Kérem, aki tud segítsen.
Előre is köszönöm.

kabada # 2011.02.23. 20:29

Az előző írásomban elfelejtettem leírni, hogy apám 60 éves lesz augusztus 21-én, pedig ez fontos a kérdésem szempontjából.
Várom mielőbbi segítségét bárkinek, mert teljesen tanácstalan vagyok.
Köszönöm előre is.

gattaga # 2011.02.24. 06:10

kabada

A területileg illetékes Nyugdíjfolyósító Intézetnél kell elkezdeni első körben az intézkedést.
Rokkantnyugdíj igénylést kell benyujtani.
A kitöltött igényléssel együtt,Személyi azonosításra allkalmas okmány,lakcím igazolására allkalmas okmány, munkakönyv,katonai igazolvány és egyéb szolgálati időt igazoló dokumentumokat is csatolni kell.Amennyiben életkorához mérten rendelkezik a jogosultsághoz alapot adó szolgálati idővel,részére rokkantnyugdíjat állapíthatnak meg,mejnek feltétele a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal álltal végzett felülvizsgálat.Ennek eredménye alapján lehet továbblépni:Rokkantnyugdíj,Rokkantsági csoport besorolása,esetlegesen a II. csoporttól felfele intézményi szinten történő elhelyezés.
Minden a NRSZH vizsgálatán múlik.A leírt eset alapján elkell kezdeni a rokkantnyugdíj igénylését,mint új igényt.


By
gattaga

gattaga # 2011.02.24. 08:33

Szabi44

Itt nagyon kevés orvos,ügyvéd/jogász van jelen,főleg ezen a topikon.
A megállapított rokkantsági foktól függően tudunk tanácsot adni,hova kihez kell fordulni,az esetleges jogszabályok feltüntetésével.Főleg az elutasító határozatok témakörében.Mint a topik címe is mutatja a Rokkantsági nyugdíj ÉS munkaviszonyra vonatkozó kérdéskör a preferált.Nem azt jelenti,hogy itt nem lehet kérdezni,de megvan a rokkantsági nyugdíjjal összefüggő topik is:

Rokkantnyugdíj:

http://www.jogiforum.hu/forum/16/3229#…

Amennyiben valakinek Rehabilitációs járadékot állapítanak meg:

Rokkantsági nyugdíj kontra Rehabilitációs járadék:

http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498#…

Átolvasva ezeket a topikokat,és főleg az utolsóként említettet,vélemény alkotható a mostani eljárásokkal kapcsolatban.Megjegyezném,hogy akinek egyik lába amputált,még azt is előhúzzák sokszor a kalapból,mint a mutatványos nyulat.Hajmeresztő betegségekkel tesznek ki embereket a rendszerbő,sőt be sem fogadja őket a rendszer.
"Sikert" kívánok a továbbiakban,márha ez sikernek nevezhető.


By
gattaga

Cinthya # 2011.03.03. 17:36

Szép estét!
olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni, hová lehet fordulni, ha:
anyukám kérte a 40éves munkaviszonyhoz kötött nyugdíjazását. Leigazoltak neki több mint 42évet, de a 40éveshez csak 30évet vettek figyelembe. Semmi indoklás, hogy mit vettek ki, semmi felvilágosítás.
Több helyen megkérdezte /helyi nyug.ig.ben is/, hogy mi az ami ki esik, mindenhol azt mondták, neki semmi, csak a gyes. Ami neki kb 9év!
Folyamatos munkaviszonya volt, nem volt passzívon, nem volt hosszas kieső táppénzen...
Akkor hogy csináltak a 42évből, 30at?
Hogy, hol lehet felülvizsgálatot kérni, és azt megtudni, mi az a kieső 12év?
Tartok tőle, ha csak a határozat ellen lebbez fel, annak sok értelme nem lesz.
Köszönöm a segítséget!

gattaga # 2011.03.04. 07:23

Cinthya

Javslom a fórum:

40 év munkaviszony után nyugdíj c. topikjában feltenni a kérdést.

http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…


By
gattaga

Veci # 2011.03.04. 08:53

Cinthya
Nem lehetséges az, hogy a gyes előtt nem volt elég munkaviszonya ahhoz, hogy nem passzív jogon lehetett gyesen? Ez ebből is adódhat, mert már írtak a másik topicban hasonló esetről, azzal indokolták, hogy nem volt a gyes előtt azt hiszem 180 napja, így passzív jogon volt gyesen.
Gyere át a másik topicba, olvass vissza a beírásokban kb. megtalálod 1 hónapon belül: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795
Írtad, hogy nem volt passzívon, ez passzív táppénzt jelent? Mikor született édesanyád? A szülés, gyes, stb. előtt volt-e munkaviszonya?

  • A szolgálati időbe beletartozik a passzív jogon igénybevett gyes, gyed, stb. munkanélküli ellátás, ápolásidíj, passzív táppénz, tanulmányi idő is. Ezért vam 42 év igazolva.
  • A 40 év jogosultsági időbe csak a munkaviszony és a gyermekekkel otthon töltött időt számítják a 40 évbe (ez utóbbi, ha nem passzív jogon volt gyes-en)

A helyében én tértivevényes levélben kérnék írásbeli indoklást, nem az ügyintézőnek címezve persze.


Üdvözlettel Veci

Cinthya # 2011.03.04. 10:03

köszönöm a választ, és segítséget... mindjárt átnézek a másik helyre, és visszaolvasok.
most van bent személyesen, hogy kitudja, mi az amit nem vettek figyelembe.
neki nincs mi kiessen. nem volt passzív táppénzen sem. első gyerek előtt is volt már 6éves munkaviszonya, folyamatos, egy helyen, utána lett a 2. ahol kb 30 éve van. közben volt a 3 gyerek gyes, de összesen a 4 gyerekkel 9év gyesen volt.
tehát, nem lehetett előtte passzívon. ebből a 9ből ugye beszámítanak 8 évet. tehát, csak 1 év veszlik, viszont leigazolt bedolgozott, tényleges, folyamatos munka volt 42év! ezért nem értjük. mert amikor beadta "kiszámolásra", a helyi ig.-ben is a hölgy azt mondta, bőven meg van...
de semmi indoklás, semmi utalás arra, hogy mire "vontak" le 12 évet.
bocsánat, ha rossz helyen írok, írtam... és köszönöm!

Veci # 2011.03.04. 10:16

Cinthya
Jelezz vissza légyszíves, mit sikerült rendeznie.


Üdvözlettel Veci

Cinthya # 2011.03.04. 10:39

megírtam a másik topikba is...
kíváncsian várom én is, mit mondanak neki :(
délutánra okosabbak leszünk. remélem. és írok!
amúgy, azt nem is írtam, hogy január elején adta be, és tegnap kapta az elszámolást...

Cinthya # 2011.03.04. 12:04

na, hát egyenlőre jó hír, de majd a végén örüljünk.
szóval, ma bement a területi ig.be, ott mindjárt "kedvesen" a hölgy elhajtotta a francba, hogy ott van kiszámolva, fehéren-feketén, számolgasson, és nyújtson be fellebbezést, ha szerinte nem jó.
közben anyukám nézegette, a 85kódos sorokat, az az ami kiesik, nem számítódik bele, és feltűnt neki közel 2év, amit 85össel bekódoltak, holott tudja, hogy dolgozott, hisz előtte-utána folyamatos munkaviszonya volt, a 2. egyben utolsó munkahelyén.
ekkor felhívott egy másik ügyintézőt, aki elővette az aktáját, és elnézést kért, mondta: hogy ő is látja, hogy ott valami nem stimmel, ma már nem, de hétfőn első dolga lesz átnézni, és újraszámolni...
na pff. egy elírás, elütés, és már is eltűnt 2év, és nincs meg az ideje.
szóval, 41év lesz az a 41év! :) bízom benne.
hát, most újra várni, mire ugye újraszámolják... stb.
de legalább úgy néz ki, meg van az! remélem.
megérdemli már a pihenést! kemény 42évet ledolgozott, fizikai munkát, nappal-éjjel 12órázott. elég volt.

ha biztosabb lesz bármi, írok még!

post # 2011.03.14. 12:51

Üdvözlök mindenkit én új vagyok és szeretném elmesélni a történetemet! A férjem aki most 37 éves 1996 óta rokkant nyugdíjas. Akkor azt mondták állapota végleges ennek ellenére kétévente visszahívják. 2009 januárjában is megkapta idézését,de akkor kórházban volt így kértünk új időpontot. Behívták február negyedikére. 01.28-án jött haza a kórházból le vették a lábujját még cipőt nem tudott felvenni úgy vittem el. Jött a határozat rehabilitálható. Természetesen fellebbeztünk s érdekes ekkor egy csoporttal feljebb rakták. Mi lett volna ha nem fellebbezünk? S még ezek után is az idén is visszahívták, még határozatot nem kaptunk hát nagyon kiváncsi leszek!

post # 2011.03.14. 12:51

Üdvözlök mindenkit én új vagyok és szeretném elmesélni a történetemet! A férjem aki most 37 éves 1996 óta rokkant nyugdíjas. Akkor azt mondták állapota végleges ennek ellenére kétévente visszahívják. 2009 januárjában is megkapta idézését,de akkor kórházban volt így kértünk új időpontot. Behívták február negyedikére. 01.28-án jött haza a kórházból le vették a lábujját még cipőt nem tudott felvenni úgy vittem el. Jött a határozat rehabilitálható. Természetesen fellebbeztünk s érdekes ekkor egy csoporttal feljebb rakták. Mi lett volna ha nem fellebbezünk? S még ezek után is az idén is visszahívták, még határozatot nem kaptunk hát nagyon kiváncsi leszek!

Jancsika56 # 2011.03.17. 04:44

http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Itt megtalálható. % számitás modja.

sisimoto # 2011.03.24. 13:28

Tisztelt Uram,Hölgyem!

A kérdésem a következő lenne röviden:betegségek miatt pár éve leszázalékoltak 50% fölött.Vállalkozó voltam de vissza adtam az ipart pár éve és azóta nem dolgozom,a betegségem és külömböző körülmények miatt.Miután megtörtént a leszázalékolásom úgy gondoltam,hogy a nagyon alacsony rokkant nyugdíj összege miatt muszáj kiegészíteni!Milyen módon lehet hivatalosan munkát vállalni privát szektorban nagyon rövid munkaidőre és milyen adó szabályok vonatkoznak a rokkantnyugdíjas munkavállalókra/vállalkozókra?

Üdvözlettel és köszönettel!

sisimoto

jácintka # 2011.03.24. 14:48

Jancsik56 !
Én ugylátszik nagyon ügyetlen vagyok.
Mert van ez is meg amaz is , meg még más is.
Hogy aztán még is , hogyan számolnak és főleg számoltak az már az ORSZI vagy tudta és tudja az uj nevet felvevő ,de alpjába véve ugyan az van köpönyeg alatt.

spotika # 2011.03.28. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék Önöktől tanácsot kérni.
2005. augusztusában rokkantosítottak le 100%-ra (ez az új törvény szerint 83%), négyvégtagi bénulással. Most azonban lehetőséget kaptam arra, hogy otthon, napi 4 órában dolgozhassak. A kérdésem az lenne, hogy ilyen magas %-nál elvállalhatom-e a munkát, illetve ezért megvonhatnak-e tőlem bármit is?

Köszönöm a segítségüket!
Egy 29 éves nő

gattaga # 2011.03.29. 04:05

spotika

2005. augusztu­sában rokkantosítottak le 100%-ra (ez az új törvény szerint 83%), négyvégtagi bénulással.

A II. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó
mértékő, de mások gondozására nem szorul.
Az I. rokkantsági csoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó
mértékő, és mások gondozására szorul.

Melyik kategóriába lettél sorolva?
Gondolom négy végtag bénulása esetén az önellátás kizárva,igy marad az I. kategória.
Az állapot véglegesítve van?
A határozaton feltüntetett (orvosi,szoc.szakértő mellet)kizáró tényezőknél mit soroltak föl?

Nem akarok megsérteni,vagy teljesen félreinformálni senkit,ezért lenne szükség még egy-két adatra.

Igazoló link:

http://www.onyf.hu/index.php?…


By
gattaga

Veci # 2011.03.29. 08:55

spotika
Tudtommal csak a III. rokkantsági csoportban lévők esetében van keresetkorlát (2010-ben még így volt). Mindenképpen azt javasolom, hogy a Nyugdíjbiztosítót kérdezd meg, hogy a te esetedben (I. rokkantsági csoport) lehet-e munkát végezni a rokkantnyugdíj folyósítása mellett.
OLVASD el az alábbi tájékoztatókat is:

TÁJÉKOZTATÓ az irányadó nyugdíjkorhatárt még be nem töltött – egészségkárosodáson alapuló – saját jogú nyugellátásban részesülők keresetkorlátozásának 2010. évi szabályairól
http://www.onyf.hu/index.php?…

TÁJÉKOZTATÓ
http://www.onyf.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

gattaga # 2011.03.29. 11:49

Rengeteg visszajelzés érkezik arról, hogy a különböző hatóságok eltérő állásfoglalásokat adnak ki, arra nézve hogy a rokkantak dolgozhatnak-e. Hát szerintem a társadalombiztosításról szóló törvény 29 §-sa elég egyértelmű kategóriákat használ.

  1. a III. rokkantsági csoportba tartozik az, aki rokkant, de nem teljesen munkaképtelen,
  2. a II. rokkantsági csoportba tartozik az, aki teljesen munkaképtelen, de mások gondozására nem szorul,
  3. az I. rokkantsági csoportba tartozik az, aki teljesen munkaképtelen, és mások gondozására szorul.

Ez alapján az a véleményem, hogy bárki akit beperel a nyugdíjbiztosító, vagy az Apeh, hogy I. vagy másodfokú rokkantnyugdíj mellett dolgozott elveszti a pert és vissza kell fizetnie. Szerencsére erre eddig nem volt példa, de ez nem jelenti azt hogy ez a veszély nem fenyeget.

Mondjuk ezt az idézetet egy másik oldalról "hoztam" ide.
Igen korrekt oldalnak tartom,én is nemrégen akadtam rá.Az oldal üzemeltetője NEM laikus,bemutatkozását olvasva.Akit érdekel az elérhetőség:

http://spicivas.lapunk.hu/?…

Végigböngészve az oldalt és főleg a fórumot meglehetősen friss információkra lehet szert tenni,korrekt tályékoztatással.


By
gattaga

spotika # 2011.03.29. 18:03

Köszönöm a segítséget!

spotika # 2011.03.29. 18:23

gattaga

I. csoport, de nem végleges, mivel nincs a mai napig sem pontos diagnózisom.
És bár igen, teljes ellátásra szorulok, ezt a munkát még én is el tudnám végezni (még az ágyból is), hála a mai modern technikának.
Őszintén szólva talán még hasznosnak is érezném magam.
Linkeket köszönöm!

gattaga # 2011.03.30. 05:33

spotika

Őszintén szólva talán még hasznosnak is érezném magam.

Ez a lényeg!Nem minden a pénz,mint sokan gondolják.
A "szabadidő" hasznos eltöltése olyan,mint az aktív pihenés,sokat segít az ember állapotának karbantartásán.


By
gattaga

Györgyi1 # 2011.04.08. 09:15

Tanácsot szeretnék kérni. II foku 80%-is rokkantnyugdijas lettem. Eddig egyéni vállalkozóként dolgoztam. Az új szabályozás szerint dolgozhatok-e?

Köszönettel Györgyi

babika # 2011.05.17. 16:09

Rokkant nyugdij helyett szoc.járadék? 2007. november 01.től voltam 67%-ra leszázalékolva. 2009.november 10-én csak 40%-ot kaptam a másodfokun pedig 43%-ot. Leirnám,hogy mit irt a másodfokon a főorvos asszony:Jelenlegi,vagy az egészségkárosodást megelőző munkakörében,illetve képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas.Jelenlegi,vagy az egészségkárosodást megalőző munkakörében rahabilitációval foglalkozatható. Rehabilitálható, de komplex (intézményes) rehabilitációja nem szükséges. Azt nem értem,hogy van egy jogszabály,hogy aki 2007. ben kapott rokk.nyugdijat arra mi vonatkozik és aki 2008-vagy utánna kapott rokk. nyugdijat arra mi vonatkozik. Szeretném megkérdezni,hogy a jogszabálynak megfelelően jártak el velem szemben az illetékesek.Mert szerintem nem átlátható kérem mielöbbi válaszát. Köszönettel