eulimen
"Ha azt kérdezed, sérti-e az egyenlő bánásmód elvét az, hogy van, akinek törvény szerint 20 nap szabadsága van -> ezért ő nagyobb valószímnűséggel kerül állásidőre, mint aknek törvény szerint 37 napja van (-> és neki előbb a szabadsága kopik), akkor erre a válasz az, hogy nem."
Nem ez a kérdés. Hanem, hogy ha pl 2 embernek egyformán 30 napja van, és közülük az egyiknek már elfogyott, az miért járhat jobban ezzel?
Tanulság: év végére nem hagyunk hegyekben szabit, mert aztán jönnek az ilyen meglepetések. Nekem is van rengeteg munkatársam, aki megtehetné, mégse forszírozza évközben, decemberben meg szinte nem is látjuk.
Állás idő és / vagy szabadság
Köszönöm a hozzászólásokat!
Csűry
„Ha azt szeretném, hogy ne a rendes szabadságom fogyjon hanem a 70%-os bérért én is állás időn legyek otthon, milyen módon érhetem el?”
Sehogy! Leginkább azért, mert a szabadságodat is nagyon ritka esetekben viheted át a következő évre. A legtöbb esetben ugyanis azt év végéig ki kell adnia a munkáltatónak.
„ kötelezheti-e a szabadsággal rendelkezőket, hogy ezalatt a szabadságuk terhére maradjanak otthon?”
Nem kötelezi. Kiadja nekik. Pont. Az ő joga, a hét nap kivételével.
@Csury
„kötelezheti-e a szabadsággal rendelkezőket, hogy ezalatt a szabadságuk terhére maradjanak otthon?”
Röviden: igen. Szomorú örökös már meghivatkozta a törvényt.
a 7 nap kivételével a munkáltató dönt minden szabadság kiadásáról.
„Valamint létezik -e egyenlő bánásmód elve a munkavállalókkal szemben?”
Ha azt kérdezed, sérti-e az egyenlő bánásmód elvét az, hogy van, akinek törvény szerint 20 nap szabadsága van -> ezért ő nagyobb valószímnűséggel kerül állásidőre, mint aknek törvény szerint 37 napja van (-> és neki előbb a szabadsága kopik), akkor erre a válasz az, hogy nem.
„Az hogy a szabadságom megmaradt, részben a cég érdeme,”
Meg Mt.-é.
„ezt megelőzően írtunk alá egy megállapodást az éves szabadság átütemezhetőségéről.”
Ebben pontosan mi áll?
„70%-os bért fizet erre az időre”
Mt. 147. § (1) "A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg.
(2) A munkavállalót, ha a munkaidő-beosztása alapján bérpótlékra jogosult, az (1) bekezdésben meghatározott díjazáson felül bérpótlék is megilleti."
Talán így konkrétabb: Ha egy cég megrendelés hiányában leáll és annak a dolgozójának akinek nincs szabadsága 70%-os bért fizet erre az időre, kötelezheti-e a szabadsággal rendelkezőket, hogy ezalatt a szabadságuk terhére maradjanak otthon?
Kérdés: Ha azt szeretném, hogy ne a rendes szabadságom fogyjon hanem a 70%-os bérért én is állás időn legyek otthon, milyen módon érhetem el? Valamint létezik -e egyenlő bánásmód elve a munkavállalókkal szemben? Az hogy a szabadságom megmaradt, részben a cég érdeme, mert több olyan alkalom volt amikor kértem szabit de nem adtak. A szabadság kérelmemet nem tudom igazolni mert amikor igénylem bekerül egy Excel naptárba, ha jóvá hagyják a dátum mező zöldre vált. Ha elutasítják törlik a rendszerből az igényemet.
Van kérdés is?
Csury
„Azonban szabadság tilalmat rendeltek el a 13.-áig tartó időszakban. Aki korábban kért és jóváhagyták azt is törölték. Úgy gondoljuk ez méltánytalan azokkal szemben akik beosztották az éves szabadságukat. Még egy dolog ezzel kapcsolatban, hogy ezt megelőzően írtunk alá egy megállapodást az éves szabadság átütemezhetőségéről.”
Sajnos a szabadság egy jelentős részével a munkáltató rendelkezik, azaz ők döntik el, hogy te mikor veheted ki.
„A szabadság kiadása és nyilvántartása
A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, a kiadás előtt azonban a munkáltatónak meg kell hallgatnia a munkavállalót. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább tizennégy összefüggő naptári napot elérjen, de ettől az előírástól a felek közös megegyezéssel eltérhetnek. A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy hét munkanap szabadságot – év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét – legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban adjon ki a munkáltató. A szabadság kiadásának időpontját – szemben a korábbi egy hónapos határidővel – legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a munkavállalóval, és a munkavállalónak is ezt a határidőt kell megtartania a rendelkezési körébe tartozó hét munkanap szabadságot érintően.”
Szóval ha ez a 7 nap már elfogyott, akkor sok lehetőséged nincs.
A következő dologra szeretnék választ vagy véleményt kérni!
A munkáltatóm tervei szerint ez év december 13.-ától leáll a termelés a megrendelések visszaesése miatt. Akinek már elfogyott a rendes szabadsága annak állás időt fizet. Akinek még van, az a szabadsága terhére marad otthon. Vagyunk páran akinek még van szabi. Úgy gondoltuk, hogy akkor a fölös szabadságot addig kivesszük. Azonban szabadság tilalmat rendeltek el a 13.-áig tartó időszakban. Aki korábban kért és jóváhagyták azt is törölték. Úgy gondoljuk ez méltánytalan azokkal szemben akik beosztották az éves szabadságukat. Még egy dolog ezzel kapcsolatban, hogy ezt megelőzően írtunk alá egy megállapodást az éves szabadság átütemezhetőségéről.
Előre is köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02