KFT eladása - buktatók

Szabo J. # 2025.01.06. 14:45

Üdvözlöm, eladtuk a cégünket, a vevő 3 hónap múlva újra eladta, a harmadik vevő fél éven belül adótartozást halmozott fel, ami nem térült meg. A NAV az összes eredeti tulajdonost eltiltotta 5 évre a cégvezetéstől a 3. tulajdonos adótartozása miatt. Jogos a NAV intézkedése? Meddig van korlátozott felelősségünk a cég további tevékenységéért?
Köszönöm..

fupek49 # 2010.12.16. 15:42

Köszönöm, abban bízom, hogy 2 hét alatt nem fogja csődbe vinni, ugyanis dec. 31-én éves beszámolót kell készíttetnie az új tulajdonosnak, ami ugyebár nyilvános, és az elég jó bizonyíték, szerintem, arra, hogy nem csődközeli állapotban adjuk át a céget. Ezt a bíróságnak is el kell fogadni.
Ha nem várna rám egy műtét, a végelszámolást választanám.

ObudaFan # 2010.12.16. 10:12

A jogilag legtisztább megoldás a végelszámolás, ha nem kifejezetten ezt a tevékenységet akarja az új tulajdonos folytatni, de azt értem, hogy vannak más szempontok is. :) Eldönteni neked kell.

fupek49 # 2010.12.15. 21:44

Köszönöm, ez mind rendben van. A főkönyvi kivonat mindent tartalmaz.
Akkor szerinted az eladás a jobb megoldás, mint a végelszámolás?

ObudaFan # 2010.12.15. 20:33

Inkább a saját tőke, a kintlévőségek és a kötelezettségek a lényegesek, nem a jegyzett tőke.

fupek49 # 2010.12.15. 18:19

Köszönöm a gyors választ, ami egy kicsit elbizonytalanított.
Jelenleg a cég törzstőkéje 3 millió forint, amit az új tulajdonos - tudomásom szerint - le fog szállítani 500 ezerre, vagyis a korlátozott felelősség is csökkenni fog. Ez a tény elegendő annak bizonyítására, hogy a cég az átruházáskor fizetőképes volt?

ObudaFan # 2010.12.15. 12:37

Kivételesen maradhat.

1991. évi XLIX. törvény
a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról
63/A. § Amennyiben az adós ellen megindított felszámolást cégbírósági megszüntetési eljárás előzte meg, és az adós a felszámolás kezdő időpontjában saját tőkéjének 50%-át meghaladó tartozást halmozott fel, a felszámoló vagy a hitelező kereseti kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással (Ptk. 685/B. §) rendelkező volt tag (részvényes) korlátlanul felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vagyoni hányad átruházásának időpontjában az adós fizetőképes volt, a vagyonvesztés csak ezt követően következett be, illetve az adós ugyan nem volt fizetőképes, de a tag (részvényes) az átruházás során jóhiszeműen járt el.

fupek49 # 2010.12.15. 12:01

Hasonló ügyben szeretnék tanácsot kérni:
Van egy 10 éve működő családi vállalkozásom. Közhasznú kht. volt, amit átalakítottunk 2009-ben nonprofit közhasznú kft.-vé. APEH nullás igazolással rendelkezik, szerepel a Köztartozásmentes adózói adatbázisban, hitele, kifizetetlen számlája nincs. Közhasznú társaságként nincs helyi adó fizetési kötelezettsége sem, vagyis, értelmezésem szerint a cég per-, teher- és igénymentes.
Korábban vizsgálta az ügyészség is, és a közhasznú tevékenységet rendben találta.
Szeretnénk a céget megszűntetni végelszámolással, de közben jelentkezett valaki, aki névértéken megvenné. A környezetem azt tanácsolja, hogy adjam el, mert a végelszámolás max. 3 évig is eltarthat, ráadásul magas a munka- és költségigénye.
Kérdésem:
Eladás után marad-e bármiféle kötelezettségünk, felelősségünk, mint volt tulajdonosoknak a cég jövendő tevékenységével kapcsolatban?
Előre is köszönöm a segítséget.

kovacsz # 2010.12.03. 09:51

Nehogy Kaya Ibrahimnak hívják a vevőt.

ObudaFan # 2010.12.03. 09:47

Egy buktatója van: ha gyorsan csődbe viszi a céget a vevő, a vagyoni felelősséged elkerülése érdekében neked kell bizonyítani, hogy te nem csődközelben adtad át a céget.

Wheel # 2010.12.02. 20:44

Tisztelt fórumozók, hozzáértők!

3 éve alapított, működő, egyszemélyes Kft-met eladnám.
Van APEH tartozás és végrehajtás (inkasszó), 1.6 MFt-ról és van kintlévőség, ami nem éri el ezt az összeget. Éppen ezért adnám el.
Folyamatosan működik a cég (szolgáltató tevékenység) és egyébként a bevallások is rendben vannak. Jelentkezett vevő, aki gyanúsan kedvező feltételekkel venné át a céget, tartozásokkal és kintlévőségekkel együtt. Van-e buktatója a dolognak, veszélye a dolognak és ha igen, el lehet-e kerülni?
Mi történik, ha mégsem működtetni a céget utána?
Üdvözlettel: KZ

Bela214 # 2010.08.16. 17:56

Még annyit tennék hozzá, hogy az egyik cég ingatlanforgalmazó, aminek egy ház van a tulajdonában ami jelenleg bérbe van adva, nekem ugye ebből nincs hasznom, a pénzt az kapja és kapta eddig is akinek a nevére kerül a cég. A bérlőknek érvényes bérleti szerződése van amit én írtam alá. Most ha a cég tulajdonost vált ez a bérleti szerződés megszűnik vagy bele kell foglalni az adás-vételibe hogy jelenleg van ez a szerződés és hogy ők ezt fenntartják? Ma esetleg nem akarnák fenntartani a szerződést, a bérlő perelhet engem hogy megszűnik a szerződése? A szerzősésben 30napos felmondási idő szerepel. Elnézést ha "hülyén" hagnoznak a kérdéseim, de nem szeretnék ebből rosszul kijönni. Csak a sógoromnak akartam segíteni.

KB

Bela214 # 2010.08.16. 12:42

Tisztelt Szakértők

Illegális dolgot nem írtam alá, csak bérleti szerződés egy üzlet részére ahova nem én vettem fel az alkalmazottakat nem én újítottam fel, csak a 2017ig szóló fix szerződést írtam alá, a másik cégben meg egy autóhitelt de az autót nem én használlom nem is láttam azóta. Az érdekelne hogy ha ezeket leírják az eladási szerződésbe hogy ezekről tudnak hogy megvannak a cégnek és ehhez tartják magukat akkor később rajtam ezeket nem kérhetik számon?

Meg ha mégis történne valami amit rám akarnának varni, akkor azzal érek valamit hogy tudom bizonyítani hogy nem én vettem fel alkalmazottakat nem én tárgyaltam az üzletet kiadó céggel, nem én tárgyaltam azzal akinek kiadott ingatlant stb. Ez egyáltalán büncselekmény amit bevállaltam a rokonomnak?? Pl. azt is tudom hogy amikor meghirdette az egyik céges ingatlant akkor a nevemben írt alá szerződést az üzletkötővel, ha később kiderül hogy volt még hasonló eset, engem vesznek elő vagy ha mindezt elmondom és bebizonyítom akkor engem is terhel büntetőjogi felelősség???

Üdvözlettel:
KB

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 04:46

Hát, Druszám, ezen az üzletrészátruházási szerződés már nem segít. Vagy nem követtél semmit amíg ügyvezető voltál, és akkor nincs baj; vagy elkövettél valamit, akkor pedig hiába írsz bármit a szerződésbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 04:44

Abból senki. De az adózás szempontjából nem is számít.

A szerzésre fordított összeg és az eladási ár különbözöte az adó alapja.

AdélDóri # 2010.08.15. 22:19

Tisztelt Szakértő!
Szeretném KFT-met eladni. Abban kérnék segítséget, hogy ki tudja nekem megmondani egy főkönyvi kivonatból, hogy mennyit is ér a cégem?
Ha pl. 20 MFt-ért eladom, hogyan kell leadóznomutána?
Köszönettel: Ildikó

Bela214 # 2010.08.15. 19:59

Tisztelt Jogi Fórum

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy egy rokonom „bábunak” használt két cégében. Ez annyit tesz, hogy nem akarta a saját nevére íratni a cégeket mert összetűzésben volt a hatóságokkal (áfa csalással kapcsolatban). Alá kellett írnom különböző bérleti szerződéseket, autóhiteleket stb., cserébe lakhattam az egyik ingatlanban ami az egyik nevemre írt cég tulajdonában van. Szeretnék kilépni ebből a szituációból, az illető azt mondta hogy a saját nevére veszi a cégeket, de én félek hogy később még problémám lehet az aláírt szerződésekből. Mire figyeljek oda, hogy később ne rajtam akarják behajtani ezeket a dolgokat? Mi szerepeljen mindenképpen a cég adás vételi szerződésében?

Előre is köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:
Katona Béla

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.21. 10:44

Főszabályként sem a tag, se a vezető tisztségviselő nem felel a kft tartozásairét. Ez nem olyan bonyolult kérdés, hogy erre többen többfélét válaszoljanak.

(A te konkrét eseted, persze, lehet kivétel és sokkal bonyolultabb, de azt mi nem zudhatjuk.)

curty # 2010.06.21. 09:54

Nem sértődöm meg, de istenigazából én nem foglalkoztam ilyen dolgokkal. Az a naív hozzá állásom volt, hogy ezeket a könyvelő intézi, így utólag belátom jobban kellet volna figyelnem.
Természetesen a levélben a tartozás a cég nevére szól illetve a cégem kapta a felszólítást, de mivel én vagyok az ügyvezető/tulajdonos tudtommal bíróságra vihetik az ügyet. Mi lehet az ügy kimenetele? Személyi vagyonomat érheti kár? Hallottam olyat, hogy ha a cégnek adótartozása van azt az APEH behajthatja az ügyvezetőn.Na itt akadtam el mert ahány embert megkérdeztem annyi félét mond idetartozik az ügyvéd, könyvelő, ismerős cégtulajdonosok. Senki nem mond konkrétumot. Ha hivataloktól érdeklődtem Ők mindig nagyon szívélyesen megadták hova forduljak akik megint megadták hova forduljak és így tovább. A végén oda lyukadtam ki ahol kezdtem. Természetesen nem vagyok teljesen tudatlan csak azért állok így hozzá hátha valaki konkrét választ adna. Vagy legalább azt hol járhatnék utána.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.21. 09:40

Nem hiszem, hogy azt írták, hogy a te tartozásodat, és azt sem, hogy te fizesd meg. Ha mégis, akkor az nem a kft. tartozása, így az üzletrész eladásával nem is szabadulhatsz tőle.

Meg ne sértődj: ezzel a tudással miben utaztál?

curty # 2010.06.21. 08:42

Akkor mi történik ha fizetés képtelen leszek?
Pont ma kaptam kézhez egy levelet a Bíróságról, hogy X cég felé levő tartozásomat 15 napon belül fizessem meg. Sajnos erre esélyem sincs. Ebben az esetben csődeljárást indítanak? A cégbe nincs bevíve tárgyi eszköz csak számítógép + nyomtató, stb minimális.Az ötszázezer ft törzstőke sincs a bankszámlán. Ebben az esetben mit csinálnak velem?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.21. 06:53

Főszabályként most sem követelheti tőled senki, hogy helyt állj a cég tartozásaiért. Tudod, azért "korlátolt felelősségű társaság"...

curty # 2010.06.20. 13:25

Tistelt szakértő!

Nekem van egy Kft-m, sajnos felhalmozodott kb 950.000ft adoságom ebből adó tartozás kb 600.000ft.

Én ahogy lehet törlesztgetem, tehát nem akarok kibújni a felelősség alól, de egy "ismerősöm" tett egy ajánlatot. Megvenné a céget, nyilatkozna, hogy a cég tartozásával tisztában van, stb, s azt állítja, hogy ebben az esetben rajtam már nem kérhetnék számon a "volt" cégem tartozásait. Én nem igazán vagyok jártas ebben, de azért csábító az ötlet, de félek milyen buktatói lehetnek ennek az ügynek. Érdemes belebonyolódni, tényleg le kerülne a tartozás felelőssége a vállamról?

Ha Ön szerint érdemes belekezdeni akkor mire érdemes odafigyelni, hogy minden jogilag tisztán menjen?

A segítséget előre is köszönöm.

jonas720419 # 2010.05.12. 17:04

Tisztelt Nandy!

Köszönöm a választ,és azt esetleg nem lehet leellenőrizni? Apeh-nál....vagy a kft könyvelésében?

nandy # 2010.05.12. 16:08

Én könyvelőként biztosan nem vállalnám felelősséggel, hogy átnézem az iratokat.

Mi van akkor, ha utólag derül ki, hogy "elfelejtettek" beadni egy ÁFA-bevallást mondjuk 3 millió forintról?
Tudom, hogy nem az új tulajdonos felelőssége, de nagy kellemetlenséget tud okozni...