KFT eladása - buktatók

Kiszi # 2009.04.23. 20:51

Nem, nem arra gondoltam. Egyébként eddig nem találkoztam olyan "hülyével", ahogy mondod, de elméletben kíváncsi voltam rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.23. 13:39

Ha van olyan hülye, aki megveszi. És feltéve, hogy nem arról beszélsz, amikor magára az üzletrészre vezetnek végrehajtást.

Kiszi # 2009.04.23. 12:38

Ha a cégkivonaton szerepel végrehajtás (APEH), attól még el lehet adni a céget/üzletrészt? Persze leírva, hogy végrehajtás van rajta, vevő tud erről, tájékoztatták a cég anyagi helyzetéről, stb.
A Ctv.-ben/Gt.-ben nem találtam erre utalást.

ObudaFan # 2009.03.01. 11:01

Ahogy az ügyvéddel és a könyvelővel meg lehet állapodni.

Akyyra # 2009.02.28. 13:47

Köszönöm a válaszát! Annyi kérdésem lenne még, hogy ennek milyen anyagi vonzatai lesznek és körülbelül mennyi időbe telik?

ObudaFan # 2009.02.28. 09:38

Megszüntethető, végelszámolási eljárást kell indítani. Ehhez ügyvéd és könyvelő közreműködésére szükség lesz. A többiről lásd: 2009.02.27. 19:09 .

Akyyra # 2009.02.27. 21:12

nos, annyira még nem vagyok a témában... ami előttem is tiszta, hogy egy kb 10 éves kft-ről van szó, amin jóideje nem folyik tevékenység. Egy tulajdonosváltás történt, az új tulajdonos én vagyok. A székhely is megváltozott, az új székhely már bejegyzésre került, a tulajdonosváltás még nem, ugyanis területileg más cégbíróság lett illetékes az ügyben. Tehát cégkivonat még nem áll rendelkezésemre. Ami megvan a papírokból:

• az új alapító okirat, ami szerint én vagyok az alapító, valamint papírra fektetve miszerint 3 millió forint készpénz a törzstőke
  • tagjegyzék, miszerint az egyedüli tag én vagyok
  • üzletrész átruházási szerződés, a régi tulajdonosról rám
  • elfogadói nyilatkozat az ügyvezetői megbízatás elfogadásáról
  • lemondó nyilatkozat az előző tulajdonostól

Tehát a kérdés ezek fényében még mindig, hogy ebben az állapotban megszüntethető-e a cég, illetve milyen feltételekkel, és a törzstőke sorsa mi lesz ez esetben... A társaságnak semmiféle tartozása nincs!

ObudaFan # 2009.02.27. 18:10

Viszont ha még folyamatban van a bejegyzése, akkor még nem vehetted át, mert az előtársaságban nem történhet tagváltozás.

ObudaFan # 2009.02.27. 18:09

Először ki kell fizetni belőle a cég összes tartozását, majd a maradék a tiéd.

Akyyra # 2009.02.27. 17:15

Tisztelt fórumozók!
Körülbelül egy hónappal ezelőtt átvettem egy Kft-t. A cég egyszemélyes Kft, törzstőkéje 3 millió forint, a cégbírósági bejegyzése még folyamatban van. A kérdésem annyi lenne, ha most megszüntetném a céget (ha meg lehet egyáltalán), akkor mi fog történni a törzstőkével?

ObudaFan # 2007.02.19. 21:01

A törzstőke csorbítása viszont bűncselekmény.

trixiandrea # 2007.02.19. 15:18

értem. hát ez gond. nekem pénzre lett volna szükségem és nekem nem csak 125 000-embe került az alapitása és a modositássa hanem majdnem 500-ba. azt hitem hogy valamivel többet kaphatnék érte de hát igy semmi értelme eladnom. köszönöm

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.19. 15:15

nemtom hogy pénzt akarsz-e belőle, vagy csak szabadulni akarsz. Vannak ezzel foglalkozó emberek akik cégeket vesznek ilyen-olyan okkal. Azt kell megnézni, hogy van-e vmi értéke a cégnek, nem az alaptőke a lényeg. Piac, reklámérték stb. Bár ha nem működött akkor nincs gondolom. Akkor a cég annyit ér, hogy ne kelljen 125e-t fizetni alapításért, csak 23-at a módosításért. Sztem.

trixiandrea # 2007.02.19. 15:11

na akkor most kihez forduljak? vagyis amit én kivetem eböl, ha nincs tökém lerakva, akkor nem kérhetek érte majdnem semmit, vagy legfejebb kis összeget. na mindegy, majd megoldom valahogy.

azért köszönöm a tanácsokat

Rexor # 2007.02.19. 14:49

A asaját tőkében nemcsak a jegyzett tőke szerepel, hanem pl. a ki nem vett eredmény is (eredménytartalék jogcímen). Ha negatív a saját tőke, akkor gázosabb a helyzet, de mint emlitettem sok tényezőtől függ (pl. vevőkör, kötelezettségek, banki kölcsönök, stb.). Röviden annyiért tudod eladni, amennyit adnak érte :)

trixiandrea # 2007.02.19. 14:12

az 3 000 000 volt amikor alapitotam de azt már kivetem. iljenkor mit lehet tenni? nem vagyok eben jártas, ezért kérek tanácsot

Rexor # 2007.02.19. 13:59

Az hogy mennyi az üzletrész értéke sok tényezőtől függ. Minimum a saját tőkeként szereplő összeget kérd érte.

trixiandrea # 2007.02.19. 13:56

Üdvözlet mindenkinek!

egy kérdésem lenne nekem is. El szeretném adni a Kft.-et. 2006 Iuniusában alapitotam, nem volt rajta tevékenység. Pénz hiány miatt szeretném eladni. ezt hogyan tudnám megteni és menyit kapnák érte? Kereskedelmi a fö tevékenysége.

elöre is köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.17. 12:25

Hogyne... Aki fiktív adásvétellel próbál szabadulni a cégétől, az a könyvelőjével nyilván írásos szerződést kötött, és a jogviszonyt regisztráltatta az APEH-nál...

Dr.Attika # 2007.02.17. 11:33

A könyvelő hozzánemértéséből származó kárt a könyvelőtől kell követelni. A könyvelő regisztrált volt?

Crotaphytus # 2007.02.17. 07:24

Köszönöm Mindenkinek a hasznos infókat! viszont szeretném eloszlatni a félelmeket-gyanakvásokat... Szó sincs itt milliós, meg milliárdos adósságról, pusztán a -szerintem a könyvelő hibájából - nem bejelentett, és nem bevallott járulékokból, iparűzési adókból fakad a tartozás, mindössze 1-200ezer Ft.. viszont a cég megszüntetése is "sokba" kerülne, ezért jött az ötlet, hogy talán el lehetne adni. Még egyszer Köszönöm a tanácsokat!

Dr.Attika # 2007.02.16. 17:44
Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.16. 17:12

Értem.
Az ilyen esetekhez viszont nem adunk tanácsot. :)

ObudaFan # 2007.02.15. 20:09

Ezekben az esetekben általában azért fizet az "eladó", mert ha a nevén maradna a cég, akkor valamilyen formában mégis felelősségrevonható lenne, akár büntetőjogilag, akár felelősségátvitellel polgári jogilag.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.15. 18:48

És? Miért fizetne az eladó a felszámolás helyett? A kft tartozásaiért főszabályként amúgy sem felelnek a tagok a magánvagyonukkal.

Jut eszembe, Cola: az általad utalt esetben a vevőnek esze ágában nem volt megfizetni a társaság tartozásait. Itt meg arról beszél ez a jóember. Úgyhogy én továbbra sem értem.