KATA adózás

Szomorú örökös # 2025.01.03. 16:15

eulimen

annyira meg vannak már tekerve az adójogszabályok, hogy a vállalkozó szinte már csak akkor aludhat nyugodtan,
ha jobban keni a törvényt, mint a könyvelője. És akkor már nem is kell könyvelő

Látod, ebben egyetértünk. Én hosszú évekig könyvelő nélkül voltam egyéni vállalkozó.
Akkor meg különösen, amikor kisadózó voltam, mert az már a söralátét-bevallás kategória.
Szerencsére mindig kaptam segítséget, ha bármi fontos, engem is érintő változás volt, így nem lett soha baj.
2022 őszén fogadtam csak könyvelőt, mert bár lehet ezt is meg tudnám csinálni, de már nem akarom.
Nagyon sokszor anno beleszaladtam abba a hibába, hogy lecsúsztam a határidőről a sok munka miatt.
Neki viszont ez a dolga, hogy figyelje a jogszabályokat és annak megfelelően könyveljen engem. :-)

Egyébként az a 2022 őszi 28 napos betegállomány is soha nem volt se több, se kevesebb a 22 éves vállalkozói múltam alatt.
Ez egyszer vállaltam be, mert egy szemműtéttel nem szabad viccelni, viszont nagyon fizetni sem akartam, amíg nem dolgozom.

eulimen # 2025.01.03. 15:26
@szomorú örökös „Pontosan ugyanúgy állíthat ki szerintem az a vállalkozó is számlát, akinek az alkalmazottja végzi a tevékenységet, nem pedig ő.” Lásd a NAV katáról szóló 99. számú információs füzetének tételes adóról szóló 4.1 fejezetét. https://nav.gov.hu/…cios-fuzetek-
  • 2024
Például, ha a fodrászként dolgozó kisadózó egyéni vállalkozó táppénzben részesül az adott hónapban, és ebben az időszakban az alkalmazottja fogadja az erre a hónapra bejelentkezett vendégeket, aminek következtében bevétel keletkezik, akkor ebben a hónapban a kisadózónak meg kell fizetnie a tételes adót.” Igazából már nem is veled van vitám, hanem a könyvelőddel - egyszerűen azért, mert a törvényalkotó sem képes a legalapvetőbb definíciókat kógens módon meghatározni. És annyira meg vannak már tekerve az adójogszabályok, hogy a vállalkozó szinte már csak akkor aludhat nyugodtan, ha jobban keni a törvényt, mint a könyvelője. És akkor már nem is kell könyvelő... Most jönne az, hogy kérdezzük meg a NAV-ot, minek is számít a számla kiállítása... mégiscsak ő a hatóság, nem a könyvelőd. (félreértés ne essék: egyáltalán nem tartom magam jobb szakembernek a könyvelődnél, pláne hogy mérnök vagyok. De mint adózó, szerintem kimutathatóan jobban fosok a hatósági következményektől, mint a megbízási díjért dolgozó könyvelő)
Szomorú örökös # 2025.01.03. 14:30

eulimen

Szerintem a számla kiállítása önmagában kimeríti azt, hogy az adózó az "adóalanyiságába tartozó tevékenységet végez".

Feltéve hogy a teljesítés időpontja is a táppénz idejére esik és ott már akár adhat olyan fizetési határidőt is, ami kívül esik a táppénz idején, persze ez esetben nem árt megbeszélni vele, hogy ne is fizesse ki addig. Ugyanis az adóalanyiság alá elsősorban a tevékenység végzése és nem a számla kiállítása tartozik. Pontosan ugyanúgy állíthat ki szerintem az a vállalkozó is számlát, akinek az alkalmazottja végzi a tevékenységet, nem pedig ő.

Egyébként én két éve voltam 28 napig egy szemműtét miatt hivatalosan táppénzen, mint átalányadózó vállalkozó. Jött is sajnos alatta számlakifizetésem, mégsem kellett arra a hónapra járulékot fizetnem. Igaz ezt már nem én tartom soha észben, hanem a könyvelőm.

eulimen # 2025.01.03. 10:40

@szomorú örökös
Szerintem a számla kiállítása önmagában kimeríti azt, hogy az adózó az "adóalanyiságába tartozó tevékenységet végez". Bocs, ha nem pontosan illusztráltam a törvény szövegét.

Majordomus # 2025.01.02. 18:08

Sajnos

Szomorú örökös # 2025.01.02. 17:25

eulimen

másrészt attól is, hogy szereztél-e bevételt (=adtál-e nyugtát, állítottál-e ki számlát) a táppénz alatt.
A kiállított számlából akkor lesz csak bevétel, ha azt ki is egyenlítették neki.
Számla esetében ez nem mindig jár feltétlenül egy időben kifizetéssel is.

eulimen # 2025.01.02. 15:56

@JMPT
Lehet az 11, sőt 12 is. Egyrészt attól függ, hogy egy teljes naptári hónap beleesik-e a táppénzedbe, másrészt attól is, hogy szereztél-e bevételt (=adtál-e nyugtát, állítottál-e ki számlát) a táppénz alatt.
https://nav.gov.hu/pfile/file?…

KATA tv.
7.§ (8) "A kisadózó nem fizeti meg az (1) bekezdés szerinti tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében
a) táppénzben [...] részesül,
[...]
kivéve ha az e törvény szerinti adóalanyiságába tartozó tevékenységet végez, ideértve különösen, ha az említett időszakban bevételt szerez."

Valamiért a 24KATA nyilatkozat és bevallásban nincs most kitöltési dátum rész.
Ha a dokumentum papír alapon nem adható be, akkor ez így oké, hiszen elektronikus benyújtásnál rákerül az időbélyeg.

Szomorú örökös # 2025.01.02. 07:03

JMPT

Én a helyedben nem kapkodnám el a kitöltését. Lesz még pár verzió frissítés, mire a végleges eljön. És még mindig határidőn belül leszel. Főleg hogy január 31-e szokott lenni a mindenféle kifizetést igazoló nyilatkozatok kiküldésének határideje az intézmények részéről. Bőven elég lesz vele majd február elseje után foglalkozni vele. Főleg hogy már úgy tudom, nem is február vége a határideje a vállalkozói bevallásoknak, hanem május második fele. Ezt azért nem tudom biztosan, mert már a könyvelőm intézi a bevallásaimat, nem én.

JMPT # 2024.12.31. 20:21

Sziasztok!
Egész évben Katás e.v. voltam. Nem volt szünetelés. Picivel több, mint egy hónapos folyamatos táppénzben voltam, ami bejelentésre, elfogadásra került.
A 24KATA C blokk kitöltésekor a fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma 12, vagy 11 lesz az egy hónapos táppénzem miatt?
Valamiért a 24KATA nyilatkozat és bevallásban nincs most kitöltési dátum rész. Az elmúlt években mindig volt. Ez így most rendben?
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!