Nos drJ. kérdéseire:
„Hogyan szerezted a 60% részedet. Kitől, milyen jogcímen?
”
Kb. 1970-ben a nagynénémtől vettem meg a házfelét,a másik fél az anyámé volt. Ettől fogva 1/2 az enyém 1/2 a mamáé.
Már 1971ben szétválasztottam a házat kettő azaz 2 önállólakásra. Külön bejáratok és csak a villany különmérve(víz még közös - gáz és csatorna akkor még nem volt.).De még ekkor is csak 50% tulajdonos voltam.
Öröklés 94 -ben, ekkor örököltem további 10% -ot és az egyéb örökösöktől a két gyerekem megvásárolt 20 -20% ot.(én finanszíroztam a vásárlásukat). Ekkor a kialakult tulajdoni hányadok :Én 14/24,egyik gyerek 5/24 másik gyerek 5/24,ami százalékban 60 -20 -20.
Közben lépésről lépésre - tégláról téglára (hazánk jelenlegi messiása szóhasználata szerint) bővítettem és korszerűsítettem mind a kettő önállólakást. Víz szét választva, gáz külön külön bevezetve stb. A bővítés viszont nem volt szimmetrikus.Tehát az xxxx helyrajzi számon szereplő ingatlan a a valóságban /fizikailag/ kettő lakást takar Az A lakás 70nm, a B lakás 97nm.
Ja hogy nem vagyok teljes tulajdonos? Nem problém.
akkor a szöveg valahogy így lenne :az A lakásból a tulajdon részemet Vivienre hagyom.
Így az ő tulajdoni hányada a következőképpen alakul:5/24vásárlás 1994 , 7/ 24 öröklés 202x,mind a kettő az A lakás fizikai része,
Guszti tulajdoni hányada::5/24 vásárlás 1994 , 7/ 24 öröklés 202x,mind a kettő a B lakás fizikai része.
Ja hogy túlterjeszkedtem.mert a V.. és G .. tulajdoni hányadáról is rendelkeztem. Annyi baj legyen.
Simán rendelkezhetek úgy is,hogy A lakás Viviené B lakás Gusztié a 2020-ban készült általam szignált -aláírt vázrajz adatai szerint.
A kérdés:kihez menjek először?
Ügyvédhez vagy az illetékes közjegyzőhöz ?
Érdeklődés
@csapojaneska
Ahogy drbjozsef írta, amennyiben törvény szerinti definíció szerint külföldi állampolgárnak minősül a vevő, a bevándorlásügyi hivatali eljárás határideje 45 nap, továbbá a polgármester hozzájárulására/elutasítására nyitva álló határidő 30 nap, a földhivatali bejegyzés határideje 60 nap, ebbe nem számítanak bele az esetleges hiánypótlásra, vagy hivatali válaszra váró időszakok, ahogy a dec.24-jan.1- kormányzati szünet sem.
A földhivatal online felületén a széljegyzett ügyszámból meg tudod nézni, éppen mi a földhivatali bejegyzés aktuális státusza.
@csapojaneska
Egyrészt azzal kerülgeted, hogy 10 sorban se akartad kibökni, hogy a vevőjelölt mely ország állampolgára (most már sejtjük, hogy az egyik török. És mi a másik? Mert ha magyar vagy bármilyen EU, akkor nem kell várni senkire, az önkormi képviselő csak akadékoskodik).
Másrészt azzal kerülgeted, hogy ha valóban vársz a kormányhivatali engedélyre, akkor az már be van nyújtva. Márpedig csak adásvételi szerződéssel (de legalább opciós szerződéssel) együtt lehet benyújtani a kérelmet. Azt meg jó esetben ügyvéd készítette. Akkor pedig jó eséllyel kaptál kioktatást arról, hogy mi a konkrét esetben a külföldi állampolgár ingatlanszerzésének menete.
Szóval egy tisztességes kétszavas tényállással egyébként rövidre lehetne zárni ezt a diskurzust, és nem kellene drbjozsef fórumtárssal együtt rejtvényt fejtenünk, meg feltételes válaszokat írnunk, hogy ha ez a helyzet, akkor ide kellett volna mennie az iratokanak, de ha meg az, akkor meg oda.
Kedves eulimen! Mire gondolsz hogy "kerülgetem. .."? Miután sose árultam még házat nem tudom mi van ilyen esetben, ezért merészkedtem egy kérdést feltenni... A vevő ragaszkodik hozzá hogy 50-50%-os tulajdonosok legyenek.
Egyébként Törökországban született...
A ház tehermentes, "kivett lakóház, udvar" így szerepel a tulajdoni lapon.
Kedves drbjozsef! Köszönöm, akkor várunk még...még van a 45 napból egy pár nap.... Az ünnepek lassítottak az időn...
csapojaneska,
Valami nem stimmel itt.
A kettős állampolgár (már ha ez a kettős nem ugandai-szamoai kettős, hanem az egyik állampolgársága a magyar) NEM tartozik az engedélykötelesség hatálya alá. Az simán belföldinek számít, nem kell senki hozzájárulása a tulajdonszerzéséhez (ahogy EU ország, és egyes EGT tagországok állampolgárainak sem, ők is belföldinek számítanak).
Ha mégis kell neki, akkor elvileg az ügyintézési idő a kormányhivatalnál legfeljebb 45 nap a benyújtástól.
@csapojaneska
Kerülgeted a forró kását...
Ha a külföldi állampolgár EGT állampolgár (EU/Norvégia/Svájc/Izland) ÉS a ház művelésből kivett ingatlanon áll, akkor a külföldi vevő tulajdonjoga gond és hatósági hozzájárulás nélkül bejegyeztethető.
Ha azonban egyik állampolgársága sem EU-s, akkor az itthoni bevándorlási hivatal engedélye kell, amihez be fogják szerezni a fekvés szerinti polgármester véleményét.
Ha ő vagy a hatóság megtagadja az engedélyt, a 3. orszàg külföldi állampolgára nem szerezheti meg a tulajdonjogot.
Lásd a 251/2014. kormányrendeletet.
Zoltanuss,
„Az elképzelésem az, hogy készítek egy végrendeletet,ebben rendelkezek arról hogy kié az A lakás(97nm) és kié a B lakás(70nm) ”
Hogyan szerezted a 60% részedet. Kitől, milyen jogcímen? Létezett már ekkor ez a megosztás, a rajzzal?
A fő kérdés persze az , hogy ha létezett, akkor melyik ingatlan használójától szerezted a részedet. Mert ez meghatározza azt is, miről rendelkezhetsz.
Most mindkét lakás használati joga a tied a haszonélvezettel, de jó eséllyel végrendelettel legfeljebb az egyik tulajdonjogáról rendelkezhetsz - a másikhoz nincsen közöd.
(és az is sokszor szerepelt már itt, hogy az osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdoni hányad, és a ténylegesen használt terület, vagy annak értéke, semmilyen közvetlen kapcsolatban nem kell hogy álljon. Logikus, hogy van kapcsolat, és általában szokott is, de nem kötelező az. Simán lehetséges az, hogy a 60% tulajdonrészed csak a kisebb lakás használatára jogosít. Nem valószínű, de nem kizárt.)
Üdvözletem.
Adott lenne a házam, melyet eladni szeretnék. Lett is rá vevőm, egy fiatal házaspár. A pár egyik tagja külföldi állampolgár, illetve inkább kettős. Több éve már itt él, dolgozik, adózik. Itt születtek a gyerekek, itt házasodtak össze. A házat fele-fele tulajdoni résszel szeretnék megvenni. Ehhez viszont (állítólag) az anyaországától illetve a bevándorlási hivataltól kell engedélyt kérni.
Egyébként a település egyik képviselője (ahol a házam van) is hívott, hogy mielőtt eladás mellett döntöttem előtte az önkormányzattól engedélyt kellett volna kérnem, hogy egy kettős állampolgárnak szeretném eladni... Ez olyan fura? Az illető, a vevőm nem ázsiai, hanem európai. Politikától mentesen csak az forog a fejemben hogy a fél ország el van adva ázsiaiaknak, akkor nekem miért kell kérni engedélyt egy európai vevő miatt?
Tehát az érdekelne hogy milyen hosszú folyamat ez? Szeptember vége október eleje óta vagyunk folyamatba. Széljegyen már szerepelnek.
Köszönöm szépen a segítséget.
Zoltanuss
„Az elképzelésem az, hogy készítek egy végrendeletet,ebben rendelkezek arról hogy kié az A lakás(97nm) és kié a B lakás(70nm) az értékkülönbözetet pedig rendezzék majd egymás között. Mi az akadálya annak, hogy ezt sk. elkészítsük?”
Itt az a bibi, hogy te írtad: „Én vagyok a 60 % nak a tulajdonosa a másik 20 -20 % a két felnőtt gyereké,
de mint haszonélvező ezen rész felett is rendelkezem.”
Tehát az ingatlan 40%-án csakis haszonélvezeti jogod van, tulajdonjoggal nem rendelkezel.
Így kétlem, hogy te bármit is meghatározhatnál úgy, ahogy szeretnéd, mivel ahhoz teljes tulajdonjog kellene.
Nos én is érdeklődnék hasonlótémában.
Van egy bp. kertvárosi ingatlan.
Én vagyok a 60 % nak a tulajdonosa a másik 20 -20 % a két felnőtt gyereké, de mint haszonélvező ezen rész felett is rendelkezem.
Maga az ingatlan két önálló lakásból áll..az önállóság minden műszaki kritériumát bírja, kivétel a közös közterületi bejárása telekre és egy közös szennyvíz akna. Minden más külön... had ne soroljam.
A két felnőtt gyereknek teljesen más az elképzelése a jövőről. Az egyik nyomban eladná mind a két részt egyben, a másik az örökségét használná.Később ebből csak civakodás lenne.
Megosztási szerződés?
Kivel? Minek?
A megosztás már korábban megtörtént,papírra van rögzítve, van egy un-váz rajz is...igaz inkább térkép, A3 méretű lapra szerkesztve,ha jól emlékszem M1:50 -es lépték, tehát áttekinthető...már annak aki ért a rajz olvasáshoz.
A bibi csak az hogy maguk a lakások nem azonos alap területűek...így értékben sem azonosak.Így alakult a hosszú építési évek alatt.
700 nm-es telken kettő lakás 97 és 70 nm alapterülettel.
Az elképzelésem az, hogy készítek egy végrendeletet,ebben rendelkezek arról hogy kié az A lakás(97nm) és kié a B lakás(70nm) az értékkülönbözetet pedig rendezzék majd egymás között. Vagy jobb előre kijelőlni, hogy melyik kié lesz? Ezzel eleve elkerülhető lenne az un. osztatlan közös tulajdonból adódó vég nélküli vita?
Igaz így az egyik örökös kevesebbet örökölne.A megoldás erre az hogy kompenzációt fizetne a másik örökösnek.Tehát a 97nm -t öröklő vállalná,hogy a jövőben kifizeti az érték különbözetet. mondjuk az örökléstől számítva 2 éven belül.
Tehát egy végrendelet, melléklete egy megosztási vázrajz,egy megosztási leírás és az egyik örökös nyilatkozata hogy kompenzálja a másikat.
Mi az akadálya annak, hogy ezt sk. elkészítsük?
eulimen
„A társtulajdonost még megosztási szerződés esetén is elővásárlási jog illeti meg”
Viszont ez a lehetősége nem azt jelenti, hogy ő szabja a feltételeket.
Csakis ugyanazon feltételekkel léphet egy lehetséges vevő helyére.
Köszönöm. Igen tudom ő nem szeretné megvenni azt már tudjuk. De akkor ügyvédet kell keresni először aki ezt kivitelezi.
„Hogyan tudjuk így eladni? ”
Hát csak úgy, ha valaki megveszi...
Komolyra fordítva: osztatlan közös tulajdonról lévén szó, ha maradtok az osztatlan közös tulajdonnál, mindenképp célszerű eladás előtt a jelenlegi tulajdonostársatokkal megegyezve ügyvédi okiratban használati megosztási szerződést (vázrajzzal) létesíteni. Ebből egyértelműen kitűnik, a ti tulajdoni hányadotokhoz melyik lakás tartozik, mi a közös udvar közös része, és mi az udvar saját használatú része.. Egy ilyen okirat jelentősen emeli a tulajdonrészetek értékét, ha nincs megosztási szerződés, eladás előtt mindenképp ajánlott megegyezni és elkészíttetni.
A társtulajdonost még megosztási szerződés esetén is elővásárlási jog illeti meg, ezzel számoljatok.
De önthettek úgy is, hogy társasházzá alakultok. Nyilván ez az alakulás során, valamint a működés alatt is több adminisztrációval jár.
Üdv. Adott két lakás közös udvarral,egy bejáróval.Az egyiket megörököltük a másik egy jó ismerősé. Ő nem akarja eladni mi igen. Most derült ki egy helyrajziszámon van a két lakás. Ilyen esetben merre induljunk az eladás előtt? Hogyan tudjuk így eladni? Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02