kötelező kivitelezői felelősségbiztosítás

Szomorú örökös # 2025.01.05. 21:56

H3ll

Úgy gondolom, hogy egy split klíma telepítés, tisztítás vagy javítás ezek alapján nem minősül építőipari kivitelezésnek.
Hogy ezt egyértelműen tisztázzam küldtem ma egy levelet a kamara illetékes jogászának is.

Hajrá! Ha már itt dolgoztattál, azért tedd meg azt is, hogy a választ is közzé teszed, bármennyire esetleg nem kedvez neked.
Tudod a tevékenységi köröd egyértelműen beletartozik a kérdéses TEÁOR számok közé, szóval én a helyedben nem vitatkoznék, háborognék. Főleg nem az alapján a hivatkozás alapján, amit idemásoltál, ráadásul nem is az érvényes helyről, hanem a jogi fórum törvénytárából. Ez nem feltétlen tükrözi a jelenlegi érvényes jogszabály állapotot. Arról nem is beszélve, hogy a nevezett TEÁOR számokat nem a kamara sorolta be építőipari beruházás alá, hanem erről egy egészen másik jogszabály határozott és nem most.

Forrás: http://www.teaorszamok.hu/4322/

H3ll # 2025.01.05. 21:17

Nagyon szépen köszönöm, de én is kiemelnék valamit a jogszabályból, ami viszont engem elbizonytalanít:

“191/2009. (IX.15.) Korm.rendelet 21/B. §. (1) pontja alapján “A vállalkozó kivitelező az általa vállalt építőipari kivitelezési tevékenység körében okozott kár megtérítésére köteles felelősségbiztosítási szerződést kötni.“

Viszont… a kivitelezői tevékenység fogalmát nem ez a rendelet szabályozza, hanem a 2023. évi C. törvény (Méptv.)16. §. 37. építőipari kivitelezési tevékenység: az építési BERUHÁZÁS (!!!!) megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összessége;

Úgy gondolom, hogy egy split klíma telepítés, tisztítás vagy javítás ezek alapján nem minősül építőipari kivitelezésnek. Hogy ezt egyértelműen tisztázzam küldtem ma egy levelet a kamara illetékes jogászának is. Kíváncsian várom a válaszát! Köszönöm az eddigi segítséget!

Szomorú örökös # 2025.01.05. 19:42

H3ll

Lásd jószívemet, megkerestem neked, sőt a lényeget ki is emeltem:

ÉPÍTŐIPAR

41.2 Lakó- és nem lakó épület építése
41.20 Lakó- és nem lakó épület építése
42 Egyéb építmény építése
42.1 Út, vasút építése
42.11 Út, autópálya építése
42.12 Vasút építése
42.13 Híd, alagút építése
42.2 Közműépítés
42.21 Folyadék szállítására szolgáló közmű építése
42.22 Elektromos, híradás-technikai célú közmű építése
42.9 M.n.s. egyéb építmény építése
42.91 Vízi létesítmény építése
42.99 Egyéb m.n.s. építés
43 Speciális szaképítés
43.1 Bontás, építési terület előkészítése
43.11 Bontás
43.12 Építési terület előkészítése
43.13 Talajmintavétel, próbafúrás
43.2 Épületgépészeti szerelés
43.21 Villanyszerelés
43.22 Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés
43.29 Egyéb épületgépészeti szerelés
43.3 Befejező építés
43.31 Vakolás
43.32 Épületasztalos-szerkezet szerelése
43.33 Padló-, falburkolás
43.34 Festés, üvegezés
43.39 Egyéb befejező építés m.n.s.
43.9 Egyéb speciális szaképítés
43.91 Tetőfedés, tetőszerkezet-építés
43.99 Egyéb speciális szaképítés m.n.s.

Szomorú örökös # 2025.01.05. 17:42

H3ll

Köszönöm, hogy utánanézett, de a kérdésemre nem kaptam választ.

Hiába háborogsz, ha január 15-e után dolgozni akarsz, akkor kötelező felelősségbiztosítást kell kötnöd. Az eddigi árbevételeid fogják meghatározni ennek az éves összegét. Ha nem teszed meg, akkor felfüggesztenek a tevékenységedben és nem dolgozhatsz tovább. Megéri neked háborogni ez ellen?

A jogszabályt és a módosítást pedig már 3x átolvastam és semmilyen TEÁOR számot nem említ. A kérdésem konkrétan az, hogy egyáltalán a 4322 - Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR) hol van leírva, hogy építőipari kivitelezői tevékenységnek minősül?

Akkor még egyszer olvasd el lassan és tagoltan:
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lett megbízva ennek a jogszabálynak a végrehajtásával.
Ők eléggé részletesen felsorolták a TEÁOR számokat. Már leírtam egyszer, olvasd vissza. Te pont beleesel.

Az, hogy a kamara ír egy levelet az nekem jogilag nem feltétlen megalapozott,
mert erre vonatkozóan nem találtam semmilyen jogi hátteret, sem jogszabályt, sem rendeletet.

Hát bármennyire is fáj neked, ennek végrehajtásával épp a kamarát hatalmazta fel a jogszabály:

37. § (2) A Szolgtv. III. Fejezetében foglalt követelmények betartásának ellenőrzése tekintetében szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként az MKIK jár el.

És nézzük csak azt a fránya III. fejezetet, különösen ezt a pontot:

12. § (1) Építőipari kivitelezési tevékenységet – a Méptv. 188. § (4) bekezdésében foglaltakon túlmenően – a vállalkozó kivitelező akkor vállalhat, ha

1. a vállalkozó kivitelezői tevékenységre jogosultak névjegyzéke a vállalkozó kivitelezőre vonatkozóan tartalmazza a vállalt tevékenységet

(1a) A vállalkozó kivitelező olyan építőipari kivitelezési tevékenységet vállalhat,

1. amelynek megkezdéséhez és végzéséhez

bc) rendelkezik a kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással,
(2) A vállalkozó kivitelező feladata a Méptv.-ben foglaltakon túlmenően
17. a kötelező kivitelezői felelősségbiztosítás folyamatos fenntartása és az azzal kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek elvégzése

Ez a pont pedig a III. fejezet záró pontja:

21/B. § * (1) A vállalkozó kivitelező az általa vállalt építőipari kivitelezési tevékenység körében okozott kár megtérítésére köteles felelősségbiztosítási szerződést kötni. A felelősségbiztosítási szerződés a vállalkozó kivitelező javára – szerződőként – más személy is megkötheti, ebben az esetben a felelősségbiztosítási szerződés biztosítottjaként a vállalkozó kivitelezőt kell nevesíteni.
21/F. § (3) Ha a felelősségbiztosítási jogviszony valamilyen oknál fogva megszűnik, a biztosító ezt a tényt és a megszűnés időpontját a megszűnéshez vezető ok felmerülését követő 15 napon belül jelzi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (a továbbiakban: MKIK).
21/G. § (1) A vállalkozó kivitelező a felelősségbiztosítási szerződés megkötését követő 8 napon belül tájékoztatja az MKIK-t a felelősségbiztosítási szerződés megkötéséről a fedezetet igazoló dokumentum (biztosítási kötvény) egy másolati példányának megküldésével.
(2) Az MKIK legalább évente egyszer ellenőrzi, hogy a vállalkozó kivitelező rendelkezik-e felelősségbiztosítással.
(3) Ha az MKIK megállapítja, hogy a vállalkozó kivitelező nem rendelkezik kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással, ezt a tényt haladéktalanul rögzíti a névjegyzékben, a rögzítés időpontjával együtt.
(4) Az MKIK szabályzatban rögzíti a kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással kapcsolatos ellenőrzési rendet.

H3ll # 2025.01.05. 16:51

Kedves Szomorú örökös!

Köszönöm, hogy utánanézett, de a kérdésemre nem kaptam választ. A jogszabályt és a módosítást pedig már 3x átolvastam és semmilyen TEÁOR számot nem említ. A kérdésem konkrétan az, hogy egyáltalán a 4322 - Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR) hol van leírva, hogy építőipari kivitelezői tevékenységnek minősül?

Az, hogy a kamara ír egy levelet az nekem jogilag nem feltétlen megalapozott, mert erre vonatkozóan nem találtam semmilyen jogi hátteret, sem jogszabályt, sem rendeletet. A jogszabályban erre vonatkozóan semmilyen konkrét információ nincs. Ezt a felsorolást csak a biztosítók, egyes consulting cégek és a kamarai hírlevél tartalmazza. A vicc az egészben, hogy pénteken felhívtam a kamarát és kértem, hogy kapcsolják az illetékes részleget, akik az építőiparral foglalkoznak, de ők se tudtak nekem egyértelmű választ adni. Sajnos a szakjogászuk csak holnaptól lesz, de biztos, hogy megfogom keresni. Anno amikor az EKAER rendelet kijött ott is beleakartak hajszolni szinte mindenkit, de a vége az lett, hogy utólag kiderült, hogy kb a cégek 80-90%-ának regisztrálni sem kellett volna. Már elnézést, de megint olyan érzetem van, hogy Karácsony előtt bedobunk valamit, aztán nézzük meg, hogy reagál a sok birka...

Segítő válaszát előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2025.01.04. 05:22

h3ll

Egyébként meg alapvetően rossz helyen kerested. Itt van maga a kormányrendelet is.

http://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2025.01.04. 05:15

H3ll

Még egy kis segítség: http://www.szakmakod.hu/4322/

Szomorú örökös # 2025.01.04. 05:12

H3ll

A 2025.01.15-től kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy mely rendelet vagy jogszabály rögzíti azt, hogy pl milyen TEÁOR számok alatti tevékenység minősül építőipari kivitelezői tevékenységnek?

Nagyon egyszerű! Egészen konkrétan tevékenységek, TEÁOR és ÖVJT számok alapján döntötték el.
Több helyen leírták már, pl. a Kamara oldalán is. Ha ezekbe tartozol, akkor muszáj kötnöd biztosítást:

A kivitelezői felelősségbiztosítási kötelezettség azon vállalkozásokat érinti, akik az alábbi tevékenységi körök valamelyikét végzik:

társas vállalkozások
TEÁOR'08 alapján: 41.20 - 43.99
TEÁOR'25 alapján: 41.00 - 43.99

egyéni vállalkozók
ÖVTJ'24 alapján: 412001 - 439918
ÖVTJ'25 alapján: 410001 - 43990

Forrás: http://mkik.hu/…iztositasrol

H3ll # 2025.01.03. 21:02

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésem lenne, amire az iparkamarától sem kaptam érdemi választ a mai napon. A 2025.01.15-től kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy mely rendelet vagy jogszabály rögzíti azt, hogy pl milyen TEÁOR számok alatti tevékenység minősül építőipari kivitelezői tevékenységnek? A nemrég frissített 2023. évi C. törvény (“Méptv.“) módosítás, illetve a Kivitelezési kódex-ben sem találtam egyértelmű információt arra vonatkozóan, hogy pl egy Split klíma szerelése miért is minősülne építőipari kivitelezői tevékenységnek, hiszen sem kiviteli terv, sem műszaki tervdokumentáció nem készül a telepítés során vagy azt megelőzően. Tud-e esetleg valaki érdemi információt adni azzal kapcsolatosan, hogy hol találhatok ezzel kapcsolatban hiteles információt lehetőleg jogszabály vagy rendelet!?

A segítő válaszokat előre is köszönöm!