hagyateki targyalas

drbjozsef # 2024.11.22. 18:22

Hát, Rejtővel szólva, minden jó ha vége van.

Örökös67 # 2024.11.22. 18:08

Csak megemlíteném, hogy délben feladtam a levelet, egy ismerős postai dolgozó oda is adta nekik délután, amikor bementek (más ügyben), két velem történő telefonos őrjöngés után át lett utalva a pénz. Szóval újra csak, nagyon köszönöm!

Örökös67 # 2024.11.22. 11:12

Rendben, már meg is írtam, (vagyis gyakorlatilag elplagizáltam a tied), még ma feladom. Nagyon köszönöm, ez rengeteg segítség volt nekem. És tiszteletem, amiért ilyen hűségesen csináljátok a tanácsadást ingyen.

drbjozsef # 2024.11.22. 10:58

Örökös67,

Ha nem fizeti ki neked, nem. Mit határozna?
Te csak kérhetsz, követelhetsz.
Kényszert majd a végrehajtó, ha azt elindítod, mert felszólításra sem fizette meg a rá eső részt.

Ha jön neked a levél a földhivataltól, hogy bejegyeztek téged, valszeg akkor kapja ő is, akkor kell ránézni (ügyfélkapuval ingyenesen) a tulajdoni lapokra. (Bár lehet a te leveledben is benne lesz).

Fizetési felszólítást addig is küldj neki, tértisen.

Örökös67 # 2024.11.22. 10:02

Még nincs a nevén, mint írtam, szerdán kaptuk meg a jogerőre emelkedési végzést, ő is, én is, az OTP, a Földhivatal a gondnok is. (Elhunyt testvérünk gondnokság alatt állt.) A több, milliós földterület mellett 700.000 kp-t is örököltünk, aminek a felét természetesen igényt tart. A hivatásos gondnok a nála lévő 100.000-100.000 Ft-ot már kifizette mindkettőnknek, az elhunyt földbérletéből is megkaptuk a 71.000-71.000 Ft nekünk járó felet de van egy gyámszámla, ott még bent van 345.000 Forint. Az összeg, amit kap összesen, gyakorlatilag fedezné a felém lévő tartozását. Ez határoz valamit?

drbjozsef # 2024.11.22. 09:16

Azért az már szemmel látható összeg.

Én a helyedben azt tenném, hogy ellenőrizném az általa örökölt föld tulajdoni bejegyzését. Ha az ő nevén van (már, a végzés alapján, és még, mert nem passzolta tovább), akkor azonnal küldenék neki egy tértivevényes levelet (esetleg személyesen, két tanú előtt adnám át neki még aznap), amelyben felszólítom a tartozása megfizetésére, határidővel, egyben felhívva a figyelmét, hogy a tartozás rendezésének elmulasztása esetén fizetési meghagyást, végső esetben bírósági pert indítasz ellen, illetve, szintén most is itt írásban felhívnám a figyelemét, hogy az örökölt vagyontárgy a nevén van, annak esetleges elidegenítése a tartozás rendezése nélkül fedezetelvonó ügyletnek fog minősülni, amely a Btk. 405.§ szerinti bűncselekmény, így a polgári per mellett feljelentést és büntető eljárást is indítasz ellene, a megszerző félnek pedig tűrnie kell az ingatlanból a kielégítést, és ezért ő pedig a Btk. 373.§ szerinti csalás bűntette miatt indíthat ellene eljárást, tekintve, hogy az értékesítés részéről csakis rosszhiszeműen történhet, hiszen jelen levélben lett felhívva a figyelme a tartozás megfizetésére, és ha azt másból nem tudja rendezni, akkor annak fedezetének megjelölésére.

Egyébként ez részben blöff lenne, mert ha ingyenesen, ajándékozással juttatná valakinek, akkor ezzel a levéllel azt jó eséllyel tudnád megtámadni, és abból a te kielégítésedet tűrnie kellene a megajándékozottnak. De ha visszterhesen, jóhiszeműen szerző harmadik félnek adná el az ingatlant, amely a közhiteles nyilvántartás szerint tehermentes, és abban bízva szerezne, akkor tőle már nem tudnád visszahúzni, és megint ott lennél, hogy se jövedelme, se vagyona, amit végrehajthatnál.

De egy próbát megér, ez még ingyen van.

Örökös67 # 2024.11.22. 07:56

drbjozsef, a háromszázezer már az ő fele a temetési költségből és a közjegyzői díjból.

drbjozsef # 2024.11.22. 06:45

Érdemes egyáltalán 300.000 Ft-ért ezt a cirkuszt végigjárni, vagy többe fog nekem kerülni időben, pénzben és inkább hagyjam a csodába az egészet?

Nem az összeg a kérdés, én 10.000-et is leverném rajta (+költségek). Mert úgy járja.
Az a kérdés, hogy behajtható-e, vagy az, hogy behajtható-e egyszerűen. Mert ha úgy látod, hogy (papíron) se vagyon, se értékelhető jövedelem, akkor engedd el, hagyd a picsába, költse gyógyszerre. A házastárs nevén lévő vagyonra meg rá lehet menni, szerintem jó esély lenne rá, de ahhoz valszeg pereskedned kell, ami sok idő, még plusz költség, macera, új végrehajtás. Ha 300ezernek csak a kisebb része esne rá, akkor lehet, hogy én is hagynám...

Örökös67 # 2024.11.21. 19:52

"Ugyanakkor megjegyzem, hogy az, hogy a házastárs nevén van a vagyon, ha az házastársi közös vagyonnak számít a törvény szerint, és a felek nem tudják igazolni a házastárs különvagyoni jellegét, akkor az is végrehajtható - hiszen a fele a férjé, ingatlan esetében ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosnak számít ezen ingatlanok tekintetében."

Elajándékozta a nejének, hogy a házasságon kívül született gyermeke ne örököljön majd belőle. De neki magának haszonélvezeti joga maradt rajta.

Örökös67 # 2024.11.21. 19:50

Kedves drbjozsef!

Még semmi sem indult el, tegnapelőtt kaptuk meg a november 12-én jogerőre emelkedett hagyatéki végzést. Érdemes egyáltalán 300.000 Ft-ért ezt a cirkuszt végigjárni, vagy többe fog nekem kerülni időben, pénzben és inkább hagyjam a csodába az egészet?

drbjozsef # 2024.11.21. 19:31

Örökös67,

Ha a végrehajtás elindul, kérheted a végrehajtási jog bejegyzését.
Ha per van, akkor a bíróságtól kérheted, hogy előzetes intézkedésként elidegenítési tilalmat jegyezzenek be.
Ha még egyik sem, akkor akár el is adhatja. Mi akadályozná meg ebben?

Ugyanakkor megjegyzem, hogy az, hogy a házastárs nevén van a vagyon, ha az házastársi közös vagyonnak számít a törvény szerint, és a felek nem tudják igazolni a házastárs különvagyoni jellegét, akkor az is végrehajtható - hiszen a fele a férjé, ingatlan esetében ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosnak számít ezen ingatlanok tekintetében.
A férj elleni végrehajtásban a feleség nevén lévő vagyont nem tudja lefoglalni a végrehajtó, ha a feleség ellen nem folyik a végrehajtás. Előbb kell ellene is végrehajtható okirat. Ha másként nem megy, perben, bíróság dönthet.

Örökös67 # 2024.11.21. 18:51

Kedves drbjozsef, ismét köszönöm a választ, és még lenne pár kérdésem.

"Ez csak az esetben nem így végződik, ha az adóstól nincs mit végrehajtani : se vagyona, se jövedelme. Előfordul."

Ön jól ráérzett, most azzal takaródzik, hogy neki előnyugdíj a jövedelme és olyan kevés, hogy abból nem fognak fonni semmit. Valóban nem volt semmije, mindent a nejére íratott már jó ideje, de ebben az öröklésben több, milliós értékű földhagyatékhoz is hozzájutott. A temetési költség háromszázezer forintos rá eső részéről a végrehajtást arra is lehet kérni? Meg lehet választani, melyik földre kérjük? Meg lehet akadályozni, hogy előbb eladja és mossa kezeit?

drbjozsef # 2024.11.14. 06:39

mondván, ez olyan, mint a bírósági tárgyalás, nem lehet halasztást kérni. Ez tényleg így van? Van valami módja mégis?

Nem bontották ki az igazság minden szirmát, sőt : konkrétan bírósági tárgyalásra lehet halasztást kérni.
Például ezzel :
https://birosag.hu/…rjesztesehez

A hagyatéki tárgyalás elhalasztható, de ha az érintetteket szabályszerűen idézték, akkor a közjegyzőnek azt nem kötelező megtenni, tekintve, hogy a hagyatéki tárgyaláson nem kötelező megjelenni személyesen. Lásd : Hetv.67.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Miért nem hatalmazol meg valakit? Igaz, külföldről az sem egyszerű, konzulátus kellene hozzá, de nem lehetetlen.
Ugyanakkor, mivel nem kötelező megjelenned, ezért elvileg hátrány nem érhet. A végzést kézbesítik neked, és ha valamivel nem értesz egyet, fellebbezhetsz.

A legrosszabb, ami történhet, hogy a közjegyző - ha nincsen végrendelet -, a törvényes öröklési rend szerint átadja a hagyatékot, mert mondjuk a testvéreid sem nyilatkoznak.
Megjegyzem, a testvéreid nem mondhatnak le a javadra az ingatlanrészükről - mert a lemondás az más.
Vagy a teljes hagyatékot visszautasítják (ha az ingatlanon kívül más nincs, akkor ezt is lehet), vagy osztályos egyezséget köttök (de akkor tényleg ott kellene lenned, vagy a meghatalmazottadnak).

Tekintve, hogy egyenes ágon az öröklés is illetékmentes, valamint testvérek között az ajándékozás is, az is megoldás, ha mást nem találtok, és a közjegyzővel nem vergődtök zöldágra, hogy most ők megöröklik a részüket, és neked ajándékozzák utána. Te meg kifizeted őket nem hivatalosan, ahogy a "lemondás" után tettétek volna. Az ajándékozási okirat készítés néhány tízezer forintos költsége lesz csak pluszban.

Lehetne megbeszélni a közjegyzővel, hogy egy okiratban intézze az ajándékozást is akár, de azt is el kell fogadnia a megajándékozottnak, megintcsak kellenél te vagy a meghatalmazottad.

Makos # 2024.11.14. 06:04

Kedves hozzáértők!
Kitűzött hagyatéki tárgyalásunk van 3 örökössel, de én sajnos nem tudok most hazautazni a világ másik végéről.
Felhívtam a közjegyzőt, hogy halasztást kérjek januárra, de elég morcosan elzárkóztak tőle, mondván, ez olyan, mint a bírósági tárgyalás, nem lehet halasztást kérni. Ez tényleg így van? Van valami módja mégis?

Az ok, amiért mindenképp ott szeretnék lenni: a 2 testvéremmel szóban már megegyeztünk, hogy lemondanak az ingatlanrészről a javamra, (én pedig kifizetem őket, amikor otthon leszek). Elég erről ott, a tárgyaláskor nyilatkozni vagy szükséges valamilyen dokumentumot előre elkészíteni? Mi ennek a módja?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.11.13. 19:35

kzsigi66,

Ha tudod az elhunyt utolsó lakhelyét, és a halál idejét, akkor a kijelölt közjegyzőt megmondja neked a mokk oldala :

https://start.mokk.hu/…okereso.html#x

Bepipálod a "Hagyatéki ügyben eljáró közjegyző" kockát, és beírod az adatokat.

Felhívod a közjegyzőt, és ha udvarias vagy, ő meg rendes, akkor informálisan akár telefonon is megmondja amit lehet.
Ha nem, lehet be kell menned hozzá. Ha igazolod, hogy az elhunyt leszármazója vagy, akkor feltehetőleg megosztja veled az adatokat.

Ha az a tartási szerződés érvényes és hatályos, akkor igen, van esélyed rá, hogy nem jelentettek be hagyatékot. Ilyen esetben nincsen hagyatéki tárgyalás se, és hagyatéki végzés sem. Ha valamilyen eljáráshoz szükséges igazolnod, hogy az elhunyt örököse vagy egyébként (például egy közműszolgáltatónak), akkora közjegyzőtől ilyen esetben kérheted öröklési bizonyítvány kiállítását.

kzsigi66 # 2024.11.13. 18:35

Hogyan tudható meg, hogy az elhunyt szülő után volt-e hagyatéki tárgyalás? Közjegyzőt kell megkeresni vagy Polgármesteri Hivatalt?
Mivel feleségem testvére és házastársa több éve (18 év) tartási szerződést kötött az édesanyjukkal (vele együtt is éltek) - nyílván a cél a feleségem kizárása volt az anyai öröklésből -, ezért gondolom a hagyatéki leltár felvételét a Polgármesteri Hivatal tőlük kérte. A tartási szerződés alapján lehet, hogy jelentették, hogy nincs hagyaték, mivel egyrészt az ingatlan anyai része tulajdoni lapon már a nevükre került valamint a tartási szerződés "minden ingó és ingatlan vagyonra" szólt. Tehették így?

drbjozsef # 2024.10.26. 13:05

Örökös67,

Természetesen.
Bizonyos cselekményekhez a jogosult megelőlegezése kellhet, de végeredményben akkor fejeződik be a végrehajtás, ha a adóstól minden követelést (tőke+kamatok) és a végrehajtó minden költségét (díj, jutalék, készkiadások, etc) sikerült behajtani.

Ez csak az esetben nem így végződik, ha az adóstól nincs mit végrehajtani : se vagyona, se jövedelme. Előfordul.

Örökös67 # 2024.10.26. 11:00

drbjozsef köszönöm szépen a választ! Még egy kérdésem lenne.

"és ha szükséges végrehajtást indítasz ellene, ami már kifejezetten drága mulatság lesz."
A végrehajtás költsége is ráterhelődik?

drbjozsef # 2024.10.25. 19:29

Örökös67,

A hagyatéki eljárás költségei természetesen egyformán terhelik az örökösöket, de egyetemlegesen, amit azt jelenti, hogy a közjegyző kérheti a teljes összeget egy örököstől is.
Ha a számla teljesen a te nevedre szól, és amúgy is van már más követelésed is, én a helyedben befizetném.

Én nem kérném a tárgyalás tartását, az amúgy is csak plusz költség lenne, ahogy KBS írta, a közjegyző nem dönt vitás kérdésben, elhúzná az ügyet, és nem oldana meg semmit.

Ha megfizettem a közjegyzői díjat, felhívnám a tesót, hogy fizetnie kellene. Ha nem fizet, vagy erre eleve úgyse látsz esélyt, akkor kihagyhatod ezt a lépést, és mehet egyből a következő : tértivevényes levél, amelyben tételesen leírod a helyette megfizetett költségeket, megadod a számlaszámodat, és egy határidőt, mondjuk kézhezvételtől 8 munkanap, ameddig megfizetheti. Ha ezt elmulasztja, akkor figyelmeztesd benne, hogy közjegyzőnél fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, amely költségei még pluszban terhelni fogják, és ha szükséges végrehajtást indítasz ellene, ami már kifejezetten drága mulatság lesz.

És ha nem fizet határidőre, ezt is tenném, mehet az FMH, majd a végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.25. 19:06

Ezt a vitát hagyatéki tárgyalás nem fogja megoldani. A közjegyző semmiféle vitás kérdésben nem dönt.

Majordomus # 2024.10.25. 17:05

S felsorolni az igényeidet.

Alapos # 2024.10.25. 16:40

A végzésben az van, hogy kérhetem a hagyatéki tárgyalás megtartását

Akkor kérni kell, de nem szóban hanem írásban,ajánlottan elküldeni neki.

Örökös67 # 2024.10.25. 14:57

Üdvözletem!

Elhunyt testvérem után az örökséget hagyatéki tárgyalás nélkül akarja átadni a közjegyző. Ketten öröklünk a másik testvéremmel. Viszont a temetési költségeket egyedül én álltam, a számlák fel is vannak véve a hagyatéki leltárba. Ennek ellenére külön meghagyás nélkül nemes egyszerűséggel kétfelé osztotta a közjegyző az örökséget. A viszonyunk sajnos a másik testvéremmel nem olyan, hogy vele meg lehessen egyezni abban, hogy ideadja a temetési költségek rá eső felét. A végzésben az van, hogy kérhetem a hagyatéki tárgyalás megtartását.

A kérdéseim az alábbiak
Vonatkozik-e ez a lehetőség erre az esetre is, és ha igen, mi a kérelem menete? Fellebbezésnek számít 10.000 Ft-os illetékkel, vagy hogyan kell?
  • Ha ott felvetem, orvosolni tudják a problémámat?
  • A közjegyzői díjról egy összegben az én nevemre állítottak ki a mellékelt befizetendő számlát. Fizessem be a felét, vagy hogy működik ez?
drbjozsef # 2024.05.13. 18:00

hunpoldi,

Kérni bármit lehet.

A közjegyzői díjat, talán nem meglepően a közjegyzőnek kell fizetni, és az összegét a törvény írja elő.
Ha, esetleg, van olyan igencsak méltányolható indokod, miért kéred, akkor esetleg meg tudod beszélni a közjegyzővel.

Esélyed... hát az nem jó.

hunpoldi # 2024.05.13. 17:44

Üdv! Hagyatèki tárgyalás előtt vagyok..sajnos a hagyatèki eljárási díj kicsit magas lett.Esetleg lehet rèszletfizetèst kèrni rá?