öröklési bizonyítvány kiállitása mennyibe kerül?
hagyateki targyalas
- 1
- 2
krapek,
Ha csak valami egyszerűbb tájékoztatás, személyesen odamész, akkor valszeg semmit.
Ha valami dolga is van a kérdéseddel, iratot kell beszereznie, vagy neked kiállítani, ha olyat kérsz, akkor lehet, hogy arra felszámít valamit, de ez attól függ majd mit akarsz.
Nekem telefonon is sikerült beszélnem vele, de azért ebben ne bízz feltétlenül, van amelyik azon semmi tájékoztatást nem ad.
ha csak kérdezni akarok az ügyemben azért mennyit fog kérni a közjegyző?
szp1981,
A gyámhatóság általában akkor ragaszkodik az örökség elfogadásához, ha az nettó pozitív. Az esetedben ez a határon van, plusz töredékhányad, nem műveltek földet, stb., szerintem jó eséllyel jóváhagynák a visszautasítást, a perre tekintettel. De az ilyen ügyekben az eset összes körülményeinek ismeretében dönt egy adott ügyintéző. Szóval a helyedben bemennék a gyámhivatalba az iratokkal, elmagyaráznám, hogy mi a helyzet, és kérném a tanácsukat. Írásba nem fognak semmit adni, de ha beszélsz azzal a Micikével, akihez az ügy kerülne, jobban képben leszel.
Még jobb, ha beszélsz az elbirtoklók ügyvédjével, és kéred, hogy a hagyatéki eljárásban lépjenek fel igénylőként, akkor Te egyezséget fogsz velük kötni, amiben elismered az igényüket, annak fejében, hogy ők kifizetik a közjegyző díjának rád eső részét. Ekkor a közjegyző ezt az egyezséget foglalja közokiratba, Te nem leszel tulajdonos, hanem egyből az elbiroklót jegyzi be a földhivatal. Nem Neked kell fizetni a közjegyzői díjat meg az illetéket, nincs gond a gyerekekkel, és az elbirtokló is gyorsabban és olcsóbban jön ki belőle, mintha folytatódna a per ellened. Ugyanezt természetesen a testvéred mint másik örökös is megteheti. Mindennek alapja a Hetv. 94. § (2).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Tisztelettel Üdvözlök Mindenkit!
Hozzáértőtől, gyakorlattal rendelkező ügyvédtől közjegyzőtől szeretnék kérdezni.
Egyik hozzátartozóm leszármazott nélkül hunyt el (csak házastársa), végintézkedés nem volt, a hagyatéki kérdéseket rendező közjegyző engem is elő talált mint örökös. Az örökségem tárgya 2 ingatlan elenyésző tulajdoni hányada. Az egyik egy lakóház, innét a részem értéke kb 500 ezer forint, illetve egy mezőgazdasági terület, innét a részem kb 50 ezer forint. Az ingatlanok tehermentesek (jelen információk szerint), a közjegyzői költség eddig kb 300 ezer ft. Viszont elbirtoklási igény miatt indult egy per az örökhagyó és más tulajdonos társa ellen, amelyre benyújtották a keresetet, viszont megtörtént a haláleset, így a bíró elutasította a hagyatéki eljárás lezártáig. Nekem igényeim nincsenek, nem szeretnék részt az ingatlanból. Simán visszautasíthatnám, viszont 3 kiskorú gyerekem van. Az elbirtoklókat képviselő ügyvéd (nagyon szimpatikus, készséges egyébként) említette, hogy ha lezárul a hagyaték, az örökösökkel szemben nyilván elindul a per. Ez esetben a gyámhatósági gyakorlat mi? jóvá hagyják a kiskorúak nevében az örökség visszautasítását?
Esetleg ez akkor is így van, ha a testvérem is visszautasította az örökséget, ezáltal az ő része is engem illet? Semmiképpen nem szeretném, hogy a ygámhatóság másképp gondolja, és belekényszerít ezáltal egy perbe. Ha lehet, az ajándékozást, és az osztályos egyezséget kihagynám.
Nagy tisztelettel köszönöm a választ.
Esetedben mindegy.
drbjozsef
megszüntetés , lezárás ugyanaz?
azt irja : figyelmeztet hogy megadott határidon belül 15 nap senki nem nyilatkozik kötelező lezarando vagyon illetve öröklési bizonyitvány kiállitás iranti kérelem hiányában a hagytéki eljárást meg fogja szüntetni (tehát még nincs megszüntetve)
krapek,
Ezzel a végzéssel, amit kaptál, már le is zárta az eljárást. Már ha erről szól a végzés.
Nem lesz tárgyalás. Nem volt.
Ha nem küldött díjjegyzéket, akkor nem kell fizetned. Az amúgy is a hagyatéki vagyonhoz igazodó százalékos díj, ha nincs vagyon, nincs díj.
ez igaz?
vagyontalanság vagy jelentéktelen vagyon miatt megszünteti a hagyatéki eljárást, a közjegyzői és a bírósági illetéket, tehát minden kiadást az állam visel.
a jegyző munkáját sem kell fizetnem?
fellebbezés mit jelent ebben az esetben kérhetek tárgyalást elutasitást?
krapek,
Ez azt jelenti, hogy semmilyen hagyatéki vagyon nem volt a hagyatéki leltárba bejelentve.
Ilyenkor a közjegyző végzéssel lezárja a hagyatéki eljárást.
Alapesetben nincs szükséged az öröklési bizonyítványra, az akkor kellhet, ha olyan ügyet intéznél, amihez igazolnod kell, hogy örököse lettél volna apádnak, ha lett volna vagyon. Én mondjuk kikérném, ki tudja, mikor kell valamire.
drbjozsef
örökösként érdekelt megszolitás sem tudom mit jelent
a levél egy db lap amin felsorolva adosságok bankoktol + kérek e örökös bizonyitványt (15 napig) vagyon nincs
fellebezésről semmi szó
+nyilatkozzak hogy kérem e a örökösi minőéget igazolo öröklési bizonyitványt
krapek,
Kaptál egy levelet végzéssel, de nem kaptál telefont meg levelet? Hm.
Ha ez a végzés jogerőssé vált (megjegyzem, ebben a végzésben benne kellett legyen a fellebbezés lehetőségének leírása, végigolvastad?), akkor nem, már nem utasíthatod vissza az öröklést.
Van abban a végzésben vagyon is? Bármi.
Annyit érdemes tudni, hogy az örökhagyó tartozásiért legfeljebb a hagyatéki vagyon értékéig felelsz, elsősorban annak tárgyaival.
Ha sokkal több a teher, mint a vagyok, akkor érdemes lett volna visszautasítani az öröklést, de ez a hajó már elment.
Így ha keresni fognak esetleg, végrehajtó, vagy behajtócég, akkor kénytelen leszel vele foglalkozni, legalábbis felvenni velük a kapcsolatot, ha nem akarsz nagyobb bajt.
Üdv
Apám elhunyt majd sokára kaptam egy levelet végzés címmel tele adosságal El akartam utasitani az örökséget de nem küldtek semmi levelet telefont amit pl anyám halálakor igen ezért gondoltam majd ha jelentkeznek akkor tudatom velük hogy lemondok a részemről .Én vagyok az egyedüli örökös .Már nincs jogom elutasitani az örökséget ?
zsumi,
Először is, nyelvhasználat: A jegyző az önkormányzat tisztviselője, az ő szerepe a hagyatéki leltár összeállítása, amit megküld a közjegyzőnek, aki a közjegyzői kamara alá tartozik. Azután a közjegyző folytatja le a hagyatéki eljárást. Felteszem, az utóbbiról beszélsz.
A hagyatéki tárgyalásnál jobb a tárgyalás nélkül átadás, mert utóbbi gyorsabb, és van rá 45 napos határidő, onnantól, hogy minden adat és nyilatkozat a közjegyzőnél van. Hetv. 43/C. §. Olvasd végig a paragrafust, ott vannak, hogy mikor kötelező és mikor nem kérhető a tárgyalás, ha mégis akarnál kérni. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A helyedben személyesen mennék be a közjegyzőhöz, felvilágosítást kérve arról, hogy mi miatt nem történt meg az átadás, és betekintést kérve az iratokba. Alapja ennek a Küsz. 27-28. § itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Telefonon nem kötelesek (sőt, tilos nekik) tartalmi felvilágosítást adni, mert nem azonosítható a hívó fél.
Ha már tudod, hogy mi az oka az elhúzódásnak, akkor lehet azon gondolkodni, hogy mit tegyünk ellene.
Üdvözlet! A testvérem 2024.02.05 - elhunyt.Hárman öröklünk, a jegyző tárgyalás nélkül kívánja átadni az örökséget.Először tavaly augusztus végén hívta fel az öcsémet, és hívta be adategyeztetésre Aztán semmi.Majd én hívtam fel,és érdeklődtem a hagyaték átadásáról. Akkor közölték velem,hogy nem lesz hagyatéki tárgyalás,és e- mail - ben küldtek 1 nyilatkozatot hogy töltsük ki. Mivel sok mindenről szó van / ingatlanok,gépkocsi,baleseti biztosítás,utolsó bér,megtakarítás/ így az adott nyilatkozat nem igazán volt jó, ezért kézzel írott ,és fogalmazott nyilatkozatot adtunk be. Hát nem igazán örültek neki.Mi viszont azt nem értjük miért nincs tárgyalás,valamint hogy húzódhat el ennyire az örökség átadása.Lassan 1 éve tolódik.Sajnos a családunkban nem ez az első halál eset az előző eseteknél pár hónap leforgása alatt lezajlott minden. Lehetséges,hogy így elhúzhatja az időt a jegyző?
Hát, Rejtővel szólva, minden jó ha vége van.
Csak megemlíteném, hogy délben feladtam a levelet, egy ismerős postai dolgozó oda is adta nekik délután, amikor bementek (más ügyben), két velem történő telefonos őrjöngés után át lett utalva a pénz. Szóval újra csak, nagyon köszönöm!
Rendben, már meg is írtam, (vagyis gyakorlatilag elplagizáltam a tied), még ma feladom. Nagyon köszönöm, ez rengeteg segítség volt nekem. És tiszteletem, amiért ilyen hűségesen csináljátok a tanácsadást ingyen.
Örökös67,
Ha nem fizeti ki neked, nem. Mit határozna?
Te csak kérhetsz, követelhetsz.
Kényszert majd a végrehajtó, ha azt elindítod, mert felszólításra sem fizette meg a rá eső részt.
Ha jön neked a levél a földhivataltól, hogy bejegyeztek téged, valszeg akkor kapja ő is, akkor kell ránézni (ügyfélkapuval ingyenesen) a tulajdoni lapokra. (Bár lehet a te leveledben is benne lesz).
Fizetési felszólítást addig is küldj neki, tértisen.
Még nincs a nevén, mint írtam, szerdán kaptuk meg a jogerőre emelkedési végzést, ő is, én is, az OTP, a Földhivatal a gondnok is. (Elhunyt testvérünk gondnokság alatt állt.) A több, milliós földterület mellett 700.000 kp-t is örököltünk, aminek a felét természetesen igényt tart. A hivatásos gondnok a nála lévő 100.000-100.000 Ft-ot már kifizette mindkettőnknek, az elhunyt földbérletéből is megkaptuk a 71.000-71.000 Ft nekünk járó felet de van egy gyámszámla, ott még bent van 345.000 Forint. Az összeg, amit kap összesen, gyakorlatilag fedezné a felém lévő tartozását. Ez határoz valamit?
Azért az már szemmel látható összeg.
Én a helyedben azt tenném, hogy ellenőrizném az általa örökölt föld tulajdoni bejegyzését. Ha az ő nevén van (már, a végzés alapján, és még, mert nem passzolta tovább), akkor azonnal küldenék neki egy tértivevényes levelet (esetleg személyesen, két tanú előtt adnám át neki még aznap), amelyben felszólítom a tartozása megfizetésére, határidővel, egyben felhívva a figyelmét, hogy a tartozás rendezésének elmulasztása esetén fizetési meghagyást, végső esetben bírósági pert indítasz ellen, illetve, szintén most is itt írásban felhívnám a figyelemét, hogy az örökölt vagyontárgy a nevén van, annak esetleges elidegenítése a tartozás rendezése nélkül fedezetelvonó ügyletnek fog minősülni, amely a Btk. 405.§ szerinti bűncselekmény, így a polgári per mellett feljelentést és büntető eljárást is indítasz ellene, a megszerző félnek pedig tűrnie kell az ingatlanból a kielégítést, és ezért ő pedig a Btk. 373.§ szerinti csalás bűntette miatt indíthat ellene eljárást, tekintve, hogy az értékesítés részéről csakis rosszhiszeműen történhet, hiszen jelen levélben lett felhívva a figyelme a tartozás megfizetésére, és ha azt másból nem tudja rendezni, akkor annak fedezetének megjelölésére.
Egyébként ez részben blöff lenne, mert ha ingyenesen, ajándékozással juttatná valakinek, akkor ezzel a levéllel azt jó eséllyel tudnád megtámadni, és abból a te kielégítésedet tűrnie kellene a megajándékozottnak. De ha visszterhesen, jóhiszeműen szerző harmadik félnek adná el az ingatlant, amely a közhiteles nyilvántartás szerint tehermentes, és abban bízva szerezne, akkor tőle már nem tudnád visszahúzni, és megint ott lennél, hogy se jövedelme, se vagyona, amit végrehajthatnál.
De egy próbát megér, ez még ingyen van.
drbjozsef, a háromszázezer már az ő fele a temetési költségből és a közjegyzői díjból.
„Érdemes egyáltalán 300.000 Ft-ért ezt a cirkuszt végigjárni, vagy többe fog nekem kerülni időben, pénzben és inkább hagyjam a csodába az egészet?”
Nem az összeg a kérdés, én 10.000-et is leverném rajta (+költségek). Mert úgy járja.
Az a kérdés, hogy behajtható-e, vagy az, hogy behajtható-e egyszerűen. Mert ha úgy látod, hogy (papíron) se vagyon, se értékelhető jövedelem, akkor engedd el, hagyd a picsába, költse gyógyszerre. A házastárs nevén lévő vagyonra meg rá lehet menni, szerintem jó esély lenne rá, de ahhoz valszeg pereskedned kell, ami sok idő, még plusz költség, macera, új végrehajtás. Ha 300ezernek csak a kisebb része esne rá, akkor lehet, hogy én is hagynám...
"Ugyanakkor megjegyzem, hogy az, hogy a házastárs nevén van a vagyon, ha az házastársi közös vagyonnak számít a törvény szerint, és a felek nem tudják igazolni a házastárs különvagyoni jellegét, akkor az is végrehajtható - hiszen a fele a férjé, ingatlan esetében ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosnak számít ezen ingatlanok tekintetében."
Elajándékozta a nejének, hogy a házasságon kívül született gyermeke ne örököljön majd belőle. De neki magának haszonélvezeti joga maradt rajta.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02