Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


Veci # 2010.08.05. 13:22

pyry

Csak újabb ORSZI vizsgálat eredményétől függően kaphat, vagy nem rokkantsági nyugdíjat. így tudom.
DE itt olvsad el a tájékoztatót, illetve hívd fel a Nyugdíjbiztosítót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

http://www.onyf.hu/index.php?…

Arra következtetek, hogy a nyugdíj alacsony volt, 2009. júliustól a bruttó minimálbér összegét, előtte a minimálbér 90 %-át vették figyelembe.


Üdvözlettel Veci

bimbus # 2010.08.09. 21:51

Szeptember 30-ával letelik a felmentési időm (közalkalmazott vagyok). Október 1-től rokkant nyugdíjas lehetek. A nyugdíj megállapításakor a 41 év szolgálati időből harmincegynéhány nap hiányzik. Ha a rokkantsági nyugdíj mellett még munkát végzek, azt be fogják számítani a szolgálati időbe és így elérhetem a 41 évet vagy a nyugdíj mellett végzett munka nem számít be a szolgálati időbe? A nyugdíj összegénél nem mindegy, hogy 40 vagy 41 év szolgálati idővel rendelkezem.

Veci # 2010.08.10. 08:47

bimbus
Ha nem lesz meg a betöltött 41 éved, akkor a rokkantnyugdíjat 40 év szolgálati idő alapján számítják.

  • Hogy szűnik meg a jogviszonyod? Mi szerepel felmentési indokként? Ha rendes felmentés, akkor esetleg érdemes a rokkantnyugdíj igénylése előtt regisztrálni a Munkaügyi Központban álláskeresési járadékra, és amikor meglenne a hiányzó nap (inkább pár nappal több legyen), akkor megszüntethetnéd az ellátás folyósítását és kérhetnéd a rokkantnyugdíj megállapítását.
  • Esetleg, ha a munkáltatód a jogviszonyt annyival később szüntetné meg (ha van rá törvényi lehetőség), akkor az lenne számodra az egyszerűbb..
  • Ha viszont lemondással szűnik meg a jogviszony (te mondtál fel), akkor az álláskeresésit nem kaphatod.
  • Ha a rokkantnyugdíj mellett végeznél munkát, szerintem az előrehozott nyugdíjnál jelenthetne valamit, de ezt nem tudom biztosan.
  • DE akár azt a pár napot a Nyugdíjbiztosítóval történő megállapodással is megszerezheted, de szerintem a rokkant nyugdíj igénylése előtt. ITT olvashatsz róla: http://www.onyf.hu/index.php?…
  • Egyébként mellékelek egy nyugdíjkalkulátort, azzal tájékoztatólag kiszámíthatod a nyugdíjat és meglátod, hogy mennyi lenne a különbség a 40 év vagy 41 év esetén. http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

PraetorLXXVI # 2010.08.10. 09:14

ORSZI határozat bírósági felülvizsgálata esetén jó az alábbi hatáskör illetékesség megjelölés:

  • hatáskör a Pp. 22. § (2) bekezdésében foglaltakra,
  • illetékesség a Pp. 29. § (1) bekezdésében foglaltakra

22. § (2)A munkaügyi bíróság hatáskörébe tartoznak a 349. §-ban meghatározott munkaügyi perek.

349. § (5) A munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a...... valamint a társadalombiztosítási határozat bírósági felülvizsgálata; ennek során a munkaügyi bíróság a XX. fejezet szabályai szerint jár el.

29. § (1) Az a bíróság, amelynek területén az alperes lakik, mindazokban a perekben illetékes, amelyekre más bíróság kizárólagos illetékessége megállapítva nincs (általános illetékesség).

bimbus # 2010.08.11. 06:07

Veci!
Köszönöm a segítséget. A munkáltatóm mondott fel egészségügyi alkalmatlanság miatt (szívműtétem volt).
Nem látom a lehetőséget a Nyugdíjbiztosítóval történő megegyezésre, mert meg van a 15 év szolgálati időm.
Külön köszönöm a kalkulátort!

Veci # 2010.08.11. 17:31

bimbus
Ebben az esetben azt ajánlom, hogy menj el a felmentés letelte után azonnal passzív táppénzre, ami 30 nap. Ha hiányzik még a 41 évhez nap, akkor regisztrálj a Munkaügyi Központba, ott megkaphatod az álláskeresési járadékot. Azért ajánlom, hogy 2%-al több lenne a nyugdíjad és ennyit megér a te életkorodban. Az álláskeresési folyósítását megszakíthatod rokkant nyugdíjazási indokkal. A férjemnél mi is ezt csináltuk. A járadék összege nem rontja le a nyugdíjadat.
Jó egészséget kívánok és élvezd sokáig a nyugdíjat az ne zavarjon, hogy rokkantnyugdíj lesz a neve, mert az öregségi nyugdíj összege is ugyanennyi lenne.
Arra figyelj, hogy még ebben az évben igényeld meg, akkor ha lesz nyugdíjemelés 2011-ben, az már téged is érinteni fog.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

bimbus # 2010.08.11. 21:08

Kedves Venci!
Megható számomra ahogy a problémámmal foglalkozol.
Megfogadom a tanácsod.
Köszönöm a jó kívánságokat. Minden jót kívánok én is neked és a férjednek is.
Bimbus

idus56 # 2010.08.14. 09:47

Kedves Fórumozók!

Megkaptam a rokkantnyugdíjazáshoz szükséges határozatot a nyugdíjintézettől, amelyben 54%-os rokkantságot állapítottak meg, rehabilitációt nem javasolnak. Jelenleg még táppénzen vagyok. Kérdésem az lenne, mi a további teendőm, hogyan kell a munkáltatónál az eljárást elindítani , amennyiben elfogadom ezt. Lehetőségem van-e egyáltalán visszamenni dolgozni.

Üdv.
Idus

vali911 # 2010.09.15. 17:26

Üdv minden kedves fórumozónak!
Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban,hogy édesanyám ma kapta meg az elutasító határozatot a rokkantsági nyugdíjazásával kapcsolatban és nagyfokú halláskárosodásra(amit szakorvos állapított meg és a papíron csak közepes halláskárosodás szerepel) 15%-ot,asztmára 15%-ot és a szürkehályogra 25%-ot kapott,ami összesen 46%-nak van feltüntetve.
Tudna valaki segíteni,hogy akkor az ORSZI hogy számolta ki ezt?Nekik hogy lett 46%?Külön számlálójuk van,ami lekerekíti a számokat?
A másik problémám az,hogy a szakorvos által megállapított magas vérnyomását bele sem írták.
Érdemes lenne fellebbeznünk?
Édesanyám 50 éves,és 28-nál több éve van ledolgozva.Mi látjuk nap mint nap,hogy fullad sokszor,sajnos többször mentő vitte el.Felnevelt tisztességgel 3 gyereket és mellette 3 műszakban férfimunkát végzett egy gyárban.Azért tartom igazságtalannak amit anyukámmal és más beteg emberekkel csinálnak,mert ismerek olyan embert aki lefizette az orvost és magas vérnyomással levéglegesítették.
Kívánok minden olvasónak jó egészséget!
Előre is köszönöm a választ.

zsuzska1954 # 2010.09.22. 21:43

Üdvözlök Mindenkit!
Szeretném a segitségeteket kérni,a következőkkel kapcsolatban.Férjemnek aki 56 éves,2009.decemberében egymás után két infarktusa volt,ami szivizomelhalással is járt. Betettek neki 2 db fém STENT-et,hogy egyáltalán éleben maradjon.A gerincével is problémája van amit műteni kellene,de a szive miatt nem lehet.
Az épitőiparban dolgozott,de sajnos már dolgozni nem tud,igy a kezelö orvosa most elinditota a leszázalékolását.
Össze kellene szedni az éveit,de csak a munkakönyvi adatok vannak meg a későbbi munkaviszonyairól nincsenek meg a papirok.Sajnos csak az emlékezetére hagyatkozhat. Esetleg tudtok valami lehetőséget,akár interneten is ahol utána lehetne nézni a bejelentett munkaviszonyoknak? APEH,OEP,TB?
Segitségeteket előre is köszönöm!

jácintka # 2010.09.23. 07:25

Kedves Vali911 .
Nekem 190/100 mértek bent az ORSZI -be
Szó nélkül hagyta és be sem került a diagnózisok közé!

Nincs annyi kurázsi a kezelő - szakorvosokban orvos társadalomba , hogy fellépjen ez ellen az mű intézmény ellen?
Csak hallom és hallgatom mikor ők is fel háborodnk amit az ORSZI müvel !
Nézik tétlenül.

Veci # 2010.09.23. 08:16

zsuzska1954
Ha fel tudja sorolni a munkáltatókat, akkor a Nyugdíjbiztosító tudtommal felderíti. Az lenne a lényeg, hogy legalább a munkáltatókat soroljátok fel. DE ha megkeresitek a munkáltatókat, azok tudnak igazolást kiadni a munkaviszonyról, Ha munkanélküli ellátása volt, gondolom a Munkaügyi Központtól igazolnák.
Bár 1992 után minden évben kaptunk évvégén az adóbevallási cuccokkal egy TB. járulékfizetésről igazolást, keressétek elő az is segítség. Gondolom eltettétek.
MÁS lehetőség: ha regisztráltok az okmányirodában (ingyenesen) az ügyfélkapun. Utána te is lekérdezheted, de úgy tudom csak 10 évre visszamenőleg.


Üdvözlettel Veci

Jancsika56 # 2010.09.23. 15:18

zsuzska1954

Véleményem szerint, ha beregisztrálsz az ügyfélkapun, TAJ szolgáltatásoknál, Biztosítási jogviszony címszó alatt megtalálhatod, az összes bejelentett munkaviszonyt. Szerintem a munkakönyvi adatokon kívül azokat elég beírni.
Természetes hogy ott a valós adataidal kell.

Veci # 2010.09.23. 16:35

zsuzska1954

Ha belépsz regisztrálás után:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…glekerd.html

  • Ügyintézés (jobb oldalon): 4. Foglalkoztatási jogviszony lekérdezése
  • Az OEP TAJ-szolgáltatásainak használatával lekérdezhető a foglalkoztatási jogviszony. Ehhez a felhasználónak be kell lépnie a TAJ-szolgáltatások oldalra, majd a Biztosítási jogviszony lekérdezése menüpontot választva, TAJ-számának megadásával lekérheti a rá vonatkozó adatokat. A szolgáltatás igénybe vételéhez Ügyfélkapu azonosító szükséges!
  • Használom a szolgáltatást: Beírod TAJ számot és "tovább" gombra kattints

Üdvözlettel Veci

zsuzska1954 # 2010.09.23. 21:03

Veci

Nagyon köszönöm a gyors segiséget!
Üdv. Zsuzska

leturkish # 2010.09.27. 09:52

Kedves Fórumozók, Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni egy speciális kérdésben, remélem van köztetek olyan, aki tud válaszolni.

Apósom a mai napon megkapta a határozatot, miszerint az új számítási rendszer alapján 42 %-ra leminősítették (előtt 51% volt). Nem rehabilitálható, szakmájában nem végez munkát.

A rendszeres szociális járadékra már korábban is jogosult volt, és utánaolvasás után úgy tűnik, hogy most is az.

Mivel munkát nem tud végezni, az egyetlen lehetősége a megélhetésre a rokkantnyugdíj, azaz tovább kell mennünk másod, harmadfokra.

Kérdés:
Elképzelhető az, hogy másodfokon az esetleges további leminősítéssel (ami kisebb mint 40 %) elveszítheti a rendszeres szociális járadékot?

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv

ui.: Tetszik a fórum!

Jancsika56 # 2010.09.27. 16:00

Igen. Ha nem véglegesre adták meg.

marika561 # 2010.09.30. 10:05

Kedves Fórumozók!
54 éves vagyok, 27 év munkaviszonyom van, 16 éve közalkalmazott, most fognak leszázalékolni, a munkáltatómfól jár nekem végkielégités?
marika561

Veci # 2010.09.30. 14:30

marika561
Tekintettel arra, hogy nem a munkáltató mond fel (ment fel), ezért nem hiszem, hogy kapnál végkielégítést. A végkielégítést munkáltatói rendes felmentés esetén adnak.


Üdvözlettel Veci

Jancsika56 # 2010.10.26. 16:54

Valós történet!
57 évesen visszavettek 67%-ról, 42-re. Próbálok munkát találni így aztán rendszeresen nézem az állásokat, munkaügyi központ oldalán is. Volt egy állás, ami lakhelyemtől 6 Km-re van, 55 ezer forint bért ígért. Ezért gondoltam, hogy, ez egy csökkent munkaképességüknek szóló állás. Kiközvetíttettem magam a munkaadóhoz. A munkaadó előadta „nem tudja mért küldtek engem oda, ők Start kártyával rendelkező, maximum 40-41%-os munkaképesség csökkent, érrendszeri, cukorbetegségtől, depressziótól mentes stb. három műszakban dolgozó, de minimum havi két éjszakáshetet vállaló dolgozót keresnek”. Szerintem ezek az úgynevezett álrokkantak, akik veszik a szakvéleményt. Gondoltam talán rendben is lenne, bár start kártyám az nincs, de kiderült, hogy gépsoron 8 órás műszakban kellene dolgozni. Munkaadó azt is mondta „nekik igazából nappalra nem is kellene senki mivel arra annyi munkavállaló van, hogy folyót lehetne rekeszteni vele, és olyanokat vesz fel, akik után sok támogatást kapnak”.
A fentírtakat még azzal egészíteném ki, hogy a mindenkori kormány azt állítja, hogy feketén dolgoznak a csökkent munkaképességűek, mondván nem igaz, hogy a rendszeres szociális járadékból élnek. Sajnos igazuk van, mert nem élnek, hanem döglődnek, mint a partra vetett hal, az igazi betegek.

neva60 # 2010.10.28. 21:49

Kedves Fórumozók!

Tegnap voltam bizottság előtt életemben először és már is negatív tapasztalatom lett. Képzeljétek el, hogy a visszakapott leleteimet rendszereztem ma és feltünt, hogy a pszichiáter által írt /kimondottan a bizottságnak címezve/ összefoglaló leletem nincs meg.
Most mit gondoljak és Ti mit gondoltok? Véletlen lehet, hogy ott maradt? Vagy lehet, hogy ezt direkt félretette és így a %-ban nem is fog szerepelni?
Valakivel közületek történt már ilyen? Csak én vagyok ilyen szerencsétlen?
Nagyon kiváncsi vagyok a határozatra, hogy hány %-ra ítélnek.
Ha megkapom a papírt, megírom, hogy egyáltalán figyelembe vette-e az elveszett leletemet.
De ha nem kapom meg az 50 %-ot, akkor fellebbezést nyújtok be II. fokra.

Üdv: Éva

jácintka # 2010.10.29. 07:12

Szi anev60!.
Bizony előfordul.
Nálam 17 db leletet fel sem tüntetett dr Gorenyák.
17 db-ot átköltött.
mikor fellebbbezést meg írtam tételesen ki veséztem z eltéréseket.
Az " eltünt leletedet szerezd be a kidott orvostól.
Ha kézbe kapoda ORSZI" szkvéleményt" akkor figyelmesen menj végig a beirt leleteken .
Abból kiderül , hogy esetleg mást is eltüntettek nem csak leletet.

Mint láthtó ez a jogi fórum nem egészen azt a célt szolgálja amit szerintem képviselni kellene.
Igen vannak olyn kérdések mikor elég a tanács.
De amikor szükség van igazán szakemberre .Aki képviselné érdekeit a Munkaügyi biróságon az nincs.
Vagyis van de komoly pénzért.

Szerintem az itt tanácsot kérő emberek ezen"eszköz " hiányába vannak.

pyry # 2010.11.02. 11:29

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent: "rehabilitálható, de komplex rehabilitációja nem javasolt". Édesanyám orvosszakértői véleményéhez van írva.
III. csoportú rokkant, most kap rokkantnyugdíjat?
Köszi előre is!

Jancsika56 # 2010.11.12. 11:16

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a következő linken levő TV.műsort.

http://www.rtlklub.hu/…loknek_a_hon

jácintka # 2010.11.12. 12:19

Jancsika56
Sajnos az oldal nem elérhető !