(még az is lehet, hogy ilyen kitétellel el se jutna a kifüggesztésig, mert már a mezőgazdasági igazgatási szervnél fennakadna)
Termőföld szerződés
(azért azt tegyük hozzá, hogy ha netán az előhaszonbélret kikerülésének céljából lenne a fizetség valamilyen egyedi dolog (mondjuk Lajos aranyakban kéred, mert a haszonbérlődnek az pont lenne), akkor azt egy előhaszonbérlő eséllyel támadná meg bíróságon, és lenne semmis ez a kikötés, és léphetne be a szerződésbe az előhaszonbérlő.)
@abarkoczi
„Csak termény?”
Ha a haszonbért nem pénzben, akkor természetben fizetik meg - ez lehet búza, kukorica, tűzifa, stb. Mire gondolsz konkrétan, ami nem termény?
„Vagy a haszonbérbe adó maga is meghatározhatja, milyen természetbeni ellenszolgáltatást kér a haszonbérlőtől?”
A haszonbérleti szerződés kétoldalú, azaz akkor érvényes, ha annak pontjaiban mindkét fél megállapodott. Ha te természetben kéred, a haszonbérbe vevő meg kizárólag pénzben fizetne, olyan nincs, hogy "enyém a föld, én döntök". Ebben az esetben nincs megállapodás, nincs haszonbérleti szerződés sem.
„S ha igen, ez az előhaszonbérleti joggal rendelkezőkre nézve is kötelező érvényű?”
Ha megállapodtál a haszonbérlővel (ami még egyszer: nem diktátum, hanem közös megegyezés), a szerződést kifüggeszti a mezőgazdasági igazgatási szerv, és ezen szerződés minden kötelmi részét elfogadva (így a haszonbér megfizetésének módját is elfogadva) léphet be az előhaszonbérleti joggal rendelkező, amennyiben törvény szerint neki előhaszonbérleti joga van.
A pénzben megfizetett haszonbérleti díj mentes az áfa alól, azonban bizonyos adójogi értelmezés szerint a természetben megfizetett haszonbér már áfa hatálya alá tartozik (mivel csere alapon történő termékértékesítésnek minősül), ezért az a haszonbérbe adó jár el helyesen, aki adószámot vált ki, áfa-alannyá jelenti be magát (s ennek megfelelően pénzforgalmi számlát is nyit), és be is fizeti a termény után számított áfa értékét.
Érdeklődöm, hogy mezőgazdasági ingatlan haszonbérbe adásakor mi minősül(het) természetbeni fizetésnek? Csak termény? Vagy a haszonbérbe adó maga is meghatározhatja, milyen természetbeni ellenszolgáltatást kér a haszonbérlőtől? S ha igen, ez az előhaszonbérleti joggal rendelkezőkre nézve is kötelező érvényű?
Csuklósbusz,
Konzulátusi meghatalmazással is lehetséges, de az ügyvédi ellenjegyzés is lehetséges online, egy videohívással.
Akkor földingatlannál hogyan is működik az eladás, ha a külföldi tulaj nem akar hazajönni?
Csak hát földingatlan esetén még az általánosnál is körülményesebb. Én például a biztonsági papírt nemigen engedném ki a felügyeletem alól. Akkor sem, ha nem üres.
A digitáli aláírás csak elektronikusan létezik. A földhivatali eljárás pedig jelenleg még kizárólagosan papíron folyik. De a "távelőttemezés" lehetősége a járvány elmúltával is megmaradt.
Igen, így van.
Meghatalmazás ingatlan adásvételhez nem lehet sima két tanús. Ügyvédi ellenjegyzés kell (ugyanaz a formai követelmény, mintha magát a szerződést írná alá) - de ha külföldi keltezésű a meghatalmazás, akkor a kell konzulátusi hitelesítés is.
De a kérdés csak az volt, hogy lehet-e meghatalmazással. Lehet.
Digitális aláírás most is van, és szerintem az kevés.
Nem találtam meg a posztot, de régebben mikor kérdeztem akkor azt írtátok hogy sima meghatalmazással nem fog menni a földtörvényes adásvétel.
Konzulátusi hitelesítés stb kellett hozzá vagy nem is emlékszem már.
Apropó, digitális aláírással menne a dolog ha azt bevezetik, akkor lehet "távszerződéseket" is aláírni ?
Tehát angliai tulaj esetén mi ennek a pontos menete?
Miért, volt, amikor nem volt erre mód?
Sziasztok!
Földtörvényes telek, Angliában a tulaj, testvére itthon. Ha nem akar hazajönni akkor megoldható az adásvétel valahogy meghatalmazással, van már erre mód?
Amennyire én tudom, a földterület elidegenítése esetén csak annyi a különbség, amit te is írtál : nincs jóváhagyásra szükség.
Minden más szempontból, elővételi jogosultak sorrendjét is ideértve nincs különbség.
Talán egy kivétel van még, a rekreációs célú ingatlanszerzés esetén (5.§, "22a" pont), ha annak feltételeinek megfelel a vevő, akkor a 20.§(1) bek. "e" pontja szerint nincs elővásárlási joga senkinek.
Igen, ez a kérdés, hogy önkormányzati földtulajdon esetén ez máshogy van-e.
Nem értem a kérdést.
Az elővásárlásra jogosultak sorrendje ott van a törvényben Fftv.
És igen, ez azt jelenti, hogy aki előbbre áll, az veheti meg. Ez az értelme.
Az a kérdés, hogy önkormányzati eladó esetén máshogy van-e ez? Vagy mi?
Tisztelt Hozzáértők!
Önkormányzati tulajdonban álló termőföld eladása esetén nem kell jóváhagyás, csak közzététel. A közzététel során hogyan alakul az elővásárlási sorrend? Ha valaki vételi ajánlatot elfogadó nyilatkozatot tesz és ranghelyben előbbre áll, mint az eredeti vevő, akkor az övé lesz a termőföld?
Jogszabály amit senki sem ellenőriz.
Akkor meg minek...
Ez egy lex imperfecta. Nemigen van jogkövetkezménye annak, ha a vevő nem átutalással vagy ügyvédi letétbe fizet. Sőt, annak se, ha nem fizet egyáltalán - mindaddig, amíg a felek egyező akarata érvényesül.
A törvény gyakorlatilag csak azt tudja kikényszeríteni, hogy a szerződés szövegébe az átutalás vagy az ügyvédi letét kerüljön.
Mi az igazi kérdésed?
Tisztelt Hozzáértők!
2024. január 1-től a vételárat csak utalás vagy ügyvédi letét útján lehet kiegyenlíteni. Sokszor előfordul, hogy a felek már amire az ügyvédhez jutnak, készpénzben kiegyenlítették egymás felé a vételárat. Mikor jut szerephez annak ellenőrzése, hogy tényleg utalással történt-e? Mik az eddigi tapasztalatok?
Csak a konkurencia árai szabnak korlátokat...
„Nem tudom, miből tevődik össze ilyenkor egy ügyvédi munkadíj?”
Szabadáras. Amiben megállapodtatok a megbízáskor.
A ráforditott idő munka ellenértéke.
Ha nem megfelelő a szerződés inkább kérjétek vissza mielőtt nagyobb kár lesz belőle.
Egyébként, ebben az esetben mi a teendő a már külföldre kipostázott biztonsági papíros szerződéssel? Vissza kéne az ügyvédnek küldeni?
Nylván. Sztem max konzultációs díj lenne korrekt nem? Az, hogy 2 hét alatt megszerkesztett egy xar szerződést, azért nem illene fizetni..
Nem tudom, miből tevődik össze ilyenkor egy ügyvédi munkadíj?
Ez esetben jogosan fogja kérni az eddig elvégzett munkájáért a díjat.
De ha azt mondod neki, hogy kétszer is elbasztad te szerencsétlen, ezért ha kár ér, még azt is behajtom rajtad, úgyhogy jobb a békesség alapon felejtsük el egymást, az neked olcsóbb lehet...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02