Rossz formai adás vételi

Szomorú örökös # 2024.11.17. 03:05

drbjozsef

Ez volt a nyitó mondat :

Ezt pedig később írta:

Az autot amit tolem vett mar most hirdeti. Kezdek raparazni.

De felesleges aggódni, elviekben ma alá fogja írni:

Vasarnap a tokeletesen kitoltott adasvetelit alairja.

Egyébként a kormányablak már csak ilyen sz@rrágó. Nekem bele volt írva a kilométeróra állás, csak nem ott, ahol kellett volna, ezért kötöttek bele és visszadobták. Szerencsére sikerült módosítanom mindkét példányon, pedig az én vevőm se itt lakott a szomszédban. Viszont itt hagyta a régebbi kocsiját és azért jött pár nappal később vissza. Utána már azzal kötözködött kicsit az levételkor, hogy a vevő irányítószáma nem teljesen megfelelő, de végül ebből már nem csinált akkora problémát. Rábíztuk a vevőre, hogy azért csak ő tudja jobban, hol lakik.

drbjozsef # 2024.11.16. 20:15

De a kérdező nem azon aggódik, hogy időben lejelentse a tulajdonosváltozást. Ez volt a nyitó mondat :

Van egy rossz formai adásvételi, amit visszadob a hivatal, nem tudom lejelenteni a tulajdonos váltást.

Nem tudta lejelenteni, a hivatal szempontjából meg sem történt, visszadobták.
Értelemszerűen a vevő sem tudja lejelenteni hivatalosan, amíg nem lesz egy bejegyzésre alkalmas okiratuk.
Addig pedig a kivonás szóba se jöhet - legalábbis a lejelentés elmulasztása okból.

Szomorú örökös # 2024.11.16. 17:44

drbjozsef

Az estedben az eladó érvényesen bejelentette az eladás tényét
Egészen konkrétan a közjegyző jelezte a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedésével az autó új tulajdonosát.

Itt viszont visszadobták az adásvételit. A nyilvántartás szempontjából meg sem történt.
Hivatalosan nem is tudnak róla, így nincs okuk kivonni a forgalomból.

Mivel a kérdező aggódik - félek jogosan - így neki mielőbb muszáj volna lejelenteni az autó eladását.
Nem lennék meglepve, ha a vevő ezt nem tenné meg időben, akkor viszont ő fogja megszívni.

drbjozsef # 2024.11.16. 16:48

Csakhogy ez nem az a helyzet.

Az estedben az eladó érvényesen bejelentette az eladás tényét, így a hivatal joggal vonhatta volna ki a járművet, mert a vevő nem teljesítette a 15 napos átírási határidejét.

Itt viszont visszadobták az adásvételit. A nyilvántartás szempontjából meg sem történt. Hivatalosan nem is tudnak róla, így nincs okuk kivonni a forgalomból.

Szomorú örökös # 2024.11.16. 13:36

drbjozsef

amíg fizetve van a kötelező és a teljesítményadó, addig hivatalból nem fogják kivonni
Nem konkrétan erről beszélek. Ha 15 napon belül nem íratja át a nevére - sanszos, mert máris árulja, azaz egy kupechez került - akkor automatikusan hivatalból intézik a forgalomból történő kivonást. Ehhez persze tudniuk kell, hogy ki a vevő. Akár pl. úgy is, hogy az eladó le tudja szabályosan jelenteni és az adásvételből kiderül.

Egy ismerősömnek 3 éve - szintén tologatta a feladatot, hogy ráér az - jelezték, hogy ki lesz vonva a hagyatékként hozzá került autó.
Viszont mivel a biztosítási ügyintéző bezavarta azonnali hatállyal átíratni a kocsit, így megúszta.

drbjozsef # 2024.11.16. 12:27

Egy blöffnek be lehet próbálni, már ha eufemisztikusan a "ki fogják vonni"-t úgy érted, hogy kivonatja az eladó, a még a nevén levő autót a forgalomból. (amíg fizetve van a kötelező és a teljesítményadó, addig hivatalból nem fogják kivonni)
De a KBS által írottak fényében ez minimum necces, hiszen a vevő már megszerezte a tulajdonjogot, szóval nyomásgyakorlásnak be lehet próbálni, de én azért nem tenném meg.

Feltételezem, hogy ha sehogy nem hajlandó a vevő javítani a szerződést, azt csak perrel lehetne orvosolni, a bíróság az ítéletével majd pótolja azt helyette - csak hát igen, az költség és sok idő...

Szomorú örökös # 2024.11.16. 07:54

drbjozsef

Ha megfelelő a szerződés, akkor igen, annak bemutatásával átírják a vevő nevére akkor is, ha ő nem mutatja be (ami neki is kötelessége elvileg).
Ha magánszemély volt a vevő, akkor én inkább azt írnám, hogy ki fogják neki vonni a forgalomból, amennyiben nem íratja át 15 napon belül.

drbjozsef # 2024.11.16. 06:47

Igen, de neki nem a tulajdonjog változással, vagy a birtokbavétellel van problémája, hanem a bejegyzéssel. Ahhoz pedig kellene neki egy alakilag megfelelő szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.15. 19:10

vagy kötsz egy érvényes szerződést
Az autó adásvétele akár szóban, sőt tenyérbecsapással is érvényes - csak nem alkalmas a nyilvántartásba bejegyzés alapjául. De az autó tulajdonjogát nem a bejegyzéssel szerzi meg a vevő, hanem a birtokbavétellel.

drbjozsef # 2024.11.15. 18:02

amennyiben o valos adatokat adott meg

ADOTT MEG?
Úgy érted, hogy bemondásra adtad el neki az autót?
Nem ellenőrizted a személyiét, hogy ő az, és hogy az adatok stimmelnek?

Ha nem lesz megfelelő a szerződés, akkor a kormányhivatal nem fogja elfogadni.
Ez esetben vagy kötsz egy érvényes szerződést, vagy visszaadod a pénzt, és visszakéred az autót, hiszen a szerződés akkor közöttetek érvényesen nem jött létre.
Ha megfelelő a szerződés, akkor igen, annak bemutatásával átírják a vevő nevére akkor is, ha ő nem mutatja be (ami neki is kötelessége elvileg).

Zsoka11 # 2024.11.15. 17:43

Abba hogy nalam hianyzik a szuletesi datum. De most elertem a vevot, aki egyebkent egy nem tul szeparcu emberke. Vasarnap a tokeletesen kitoltott adasvetelit alairja. Az autot amit tolem vett mar most hirdeti. Kezdek raparazni. Az lenne a kerdesem amennyiben o valos adatokat adott meg akkor en a szabalyosan kitoltott byomtatvannyal le tudom vetetni a nevemrol igaz? Viszont mar elore felek, hogy valami susmus van de gondolom ha ervenytelen szemelyire vette meg vagy ilyesmi akkor en nem tudom leszedetni a nevemrol. Kerdes ilyenkor rendorseg? Forgalombol kivonas?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.15. 06:55

Autót átírnak az eladó kérésére is - ha megfelelő a szerződés.

gerbera317 # 2024.11.15. 06:53

Akkor kerül le a nevedről, ha átíratja a vevő a saját nevére, előbb semmiképpen. Ha nem kekeckedne veled a hivatal, akkor sem.
A rossz adásvételi is jobb a semminél; vigyázz rá, mert még szükséged lehet rá.

Szomorú örökös # 2024.11.15. 04:18

Zsoka11

Van egy rossz formai adásvételi, amit visszadob a hivatal, nem tudom lejelenteni a tulajdonos váltást.
Mibe kötött bele a kormányablak?

Zsoka11 # 2024.11.14. 19:59

Van egy rossz formai adásvételi, amit visszadob a hivatal, nem tudom lejelenteni a tulajdonos váltást. Rossz arcú vevő eltűnt. Mit tudok tenni, hogy az autó lekerüljön a nevemről?