Nyilván a hagyomány összegéig. Saját vagyonoddal semmiképpen.
Végrendelet
- 1
- 2
Mekkora összegig vagyok felelős?
A hagyományos nem örökös, éppenséggel maga is hagyatéki hitelező. Akkor lehet felelőssége, ha úgy elégítik ki, hogy az más - őt megelőző - hagyatéki hitelezők megsértésével történik. Ebbe az eljáró közjegyzőt is bele kell érteni, hiszen a temetés költségei után, minden mást megelőzve az ő díja, költségtérítése jön a kielégítési sorrendben. (Csak az érdekesség kedvéért: a köteles részi igény is megelőzi a hagyományt, tehát annak kielégítéséért is felelhet a hagyományos.)
Kedves Szakértők!
Kaptam ma egy levelet a Közjegyzőtől.
IDÉZÉS
Örökhagyó hagyatéki eljárásában meghozta az alábbi végzést:
A közjegyzőhelyettes az örökhagyó hagyatéki ügyének első tárgyalását 2025. év január hó 8. napján 9 óra 00 percre a közjegyző hivatali helyiségébe tűzi ki és arra Kovács Péter, Németh Tamás hagyatéki eljárásban érdekeltet a mellékelt figyelmeztetéssel megidézi.
A közjegyző tájékoztatja az idézett hagyatéki eljárásban érdekelteket, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az örökhagyó után végintézkedés maradt.
A várható eljárási költség fedezésére szíveskedjék magával hozni 150 000 Forintot. Több örökös esetén ez az összeg az örökösöket egyetemlegesen terheli.
Végrendeletből részlet:
Halálomkor meglévő, bárhol fellelhető minden vagyonom (ingó, ingatlan) örökösévé nevezem szeretett fiamat Kovács Pétert.
Fiamat (Kovács Pétert) örökösömet arra kötelezem, hogy kötelmi hagyományként fizessen meg 1 000 000 azaz egymillió forint összeget, a hagyatékom átadásától számított 1 éven belül, hű segítőim a Németh család részére, melynek képviselője Németh Tamás születési hely, idő, anyja neve, lakcím alatti lakos.
Kérdéseim:
Az Örökhagyónak (szomszéd bácsinak) csak egy fia (örököse) van. Ha jól tudom, én nem vagyok örökös csak hagyományos. A Közjegyző írja, hogy ,,A várható eljárási költség fedezésére szíveskedjék magával hozni 150 000 Forintot. Több örökös esetén ez az összeg az örökösöket egyetemlegesen terheli. Én nem vagyok örökös, így is van fizetési kötelezettségem?
tmsnmeth80,
Lásd : Ptk. 7:19.§(1) és 7:16.§(1).
Ha már ti barkácsoljátok, és a kérdéseid alapján nem tűntök különösebben felkészülnek, javaslom, legalább a Ptk. 7:10.§ - 7:19.§ paragrafusokat olvassátok át értően. Többször.
Ha elvétitek az alaki feltételeket, érvénytelen lesz. Könnyű elhibázni.
Köszönöm szépen.
Nem, és igen.
Végrendeletben ha én vagyok kedvezményezett (kötelmi hagyományt) kapok, ebben az esetben lehet-e Édesanyám egyik tanu?
Az egyik tanu, aki nem rokonom és nem kedvezményezetje a végrendeletnek, ő írhatja-e kézzel a végrendelet szövegét?
„A fia (örökös) ha nem fizet az, hogyan kényszeríthető ki? Abban az esetben ha a végrendelet elfogadásra került.”
Ha elfogadja a hagyatékot, akkor neked, mint hagyományosnak, követelésed lesz vele szemben, vagyis fizetési felszólítás, fizetési meghagyás (összegtől függően), majd ha szükséges, per, és végrehajtás.
„Ptk.7:33. § (1) Ha az örökhagyó a hagyatékban részesülő személyt harmadik személy javára teljesítendő kötelezettséggel terheli, a követelésre a végrendeletben megjelölt személy jogosulttá válik.”
„Ha a bácsi részét a végrendelet szerint fele fele arányban örökölnénk a fiával, ekkor is fizetnem kell kötelesrészt?”
Azzal a féllel bőven ki lenne elégítve a kötelesrészi igénye - vagyis nem.
Gyakorlatilag, ahogy KBS írta, ha a hagyaték tiszta értékének 2/3-át te öröklöd végrendelet alapján, a maradékot a leszármazó, akkor még nem kell kötelesrészt fizetned.
A fia (örökös) ha nem fizet az, hogyan kényszeríthető ki? Abban az esetben ha a végrendelet elfogadásra került.
A meghagyás jogosultja nem örökös. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult törvényesen örökölne.
„A végrendelkezés ehhez kevés.”
Valóban. (A kései óra.)
Például ha a bácsi azt írja végrendeletében - meghagyásként, hogy a fia örököl mindent, de fizessen nekem 1 millió forintot. Ilyen esetben terhel engem bármilyen költség? Például: Tartozásai, temetési költség, kötelesrész stb.
Ha a bácsi részét a végrendelet szerint fele fele arányban örökölnénk a fiával, ekkor is fizetnem kell kötelesrészt?
„Minél hamarabb végrendelkezik, és aztán nem hal meg még legalább tízévig.”
Nem minél előbb neki ajándékozza, és utána nem hal meg még legalább tíz évig?
A végrendelkezés ehhez kevés.
Minél hamarabb végrendelkezik, és aztán nem hal meg még legalább tízévig.
A köteles részt egyébként vita esetén nem feltétlenül a hagyatéki leltárból számítják.
„ fia örököl, de köteles nekem fizetni x összeget ”
Meghagyásnak hívják - de a köteles részi igényt nem csorbíthatja.
Kedves Szakértők!
Van egy bácsi akinek elhunyt a felesége és ennek következtében egy szem fiuk megörökölte a házuk felét. A bácsi szeretne végrendelkezni részemre. Az önkormányzat borzalmasan magas összegre értékelte az ingatlant. Ennek az összegnek kb. a feléért lehet eladni. Ha egyszer elhalálozik a bácsi, valószínűleg akkor is ilyen magas összegre értékelik az ingatlant és én nem szeretnék több millió forintot kifizetni köteles részre. Hogy tudna a bácsi úgy végrendelkezni, hogy ne kelljen kötelesrészt fizetnem, de mégis kapjak valamit az ingatlan eladása után a fiától? Például kiköthet olyat a bácsi, hogy fia örököl, de köteles nekem fizetni x összeget például az ingatlan eladása után? Ingósága csak a nyugdíja van.
Ha a bátyóval gond van akkor legyen neked haszonélvezeted az egészre,attól még lehet tulajdonos.
tmsnmeth80,
Lehet, úgy, hogy a végén a két Te meg a bátyád fele-fele arányban tulajdonos, és mindegyikőtök tulajdoni hányadán a másiknak haszonélvezeti joga van. De érdemes volna végiggondolnotok a lehetséges végkimeneteleket, hogy mit találnak majd a Ti örököseitek a Te és a bátyád halála után, ha egy ilyenbe beleugrotok.
Van pár változat, aszerint, hogy ki hal meg előbb, és halálakor tulajdonos-e. Például: mi a terv akkor, ha a bátyád időközben eladta stb. a tulajdoni hányadát (ahogy a másik topicban írtad, ettől féltek), de ő túlél Téged. A Te örököseidnek ez egy elég rossz kimenetel volna. Haszonélvezettel terhelt fél ingatlant örökölnek, vadidegen társtulajdonossal, aki beköltözhet a házba a bátyád mellé, míg a Te örököseid nem.
el kívánnak térni
Nem kell ehhez végrendelet.
Amíg a szülők élnek semmit nem kell tenni. Haláluk után a törvény szerint 50 - 50 % -ban ( 1/2 . 1/2 / örököl kettő testvér.
Végrendelet akkor kell, ha a szabálytó elkívánnak élni.
Kedves Szakértők!
Ketten vagyunk testvérek Bátyámmal. Szüleink írhatnak olyan Végrendeletet, hogy Bátyámmal 50/50 százalékban örököljük az ingatlanjukat plusz a nevünkre kerüljön haszonélvezeti jog is?
Sziltib,
Igen, jól érted.
Egyéni vállalkozás folytatásáról 90 napon belül nyilatkozhat az örökös vagy az özvegy. Ilyen értelemben nem is igazából "öröklöd" a vállalkozást. Ha nincs aki folytassa, megszünteti a NAV a vállalkozást, és a még meglévő tárgyait a nyilvántartott érték szerint öröklik az örökösök. De ha folytatja valamely jogosult, akkor nincs öröklés.
Úgyhogy szerintem igen, elég leírnia hogy az az akarata, hogy te folytasd, de ha a többi örökössel e tekintetben nincs vitád, akkor tulajdonképpen még ez sem szükséges.
Akkor ha jól értelmezem.Jó lehet az új végrendelet,tanúk nélkül.
Azt mondta vigyem el a régi végrendeletett a korházba hagyam ott,meg csinálja ugyan úgy,csak még be le teszi a válalkozás átruházását én rám.Utóbinak elég lesz az adószám feltüntetése és hogy ki örökölje?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02