Lejárt függőben tartás - ingatlan vásárlás

eulimen # 2025.01.27. 20:25

nem vagyok jogász, de úgy tudom, a függőben tartást nem lehet "életben tartani".(régi Inytv 47/A. szakasz (1) b) alapján; nincs lehetőség hosszabbításra)
Ha van bármekkora esélye annak, hogy 6 hónap alatt nem intéződik el a vállalt cselekmény, akkor tulajdonjog fenntartásával történő eladás tényével kell(ett volna) intézni a papírmunkát.
Egyébként pedig úgy kell szerződni, hogy az eladó érdekkörében felmerülő elb@szásért legyen teljes mértékben ő az anyagilag felelős. Vagy eleve intézzétek ti, de akkor ennek megfelelően csökkentett a vételár (tudom, utólag okos az ember)

drbjozsef # 2025.01.27. 18:40

Én úgy tudom, az ingatlan átíráshoz kell ügyvéd, úgyhogy kell hogy legyen elvileg neked is ilyened.
Bátran kérdezd, tudnia kell mi a teendő ilyen esetben.

bebe319 # 2025.01.27. 13:41

Július 14-én kötöttünk egy ingatlan (ikerház) adásvételi szerződést, melynek során a az ingatlan felét kifizettük, a másik felér hitellel rendeznénk. A bank hitelfeltétele az, hogy vízóra szolgalmi jog kerüljön bejegyzésre. A szerződés szerint a tulajdonosok vállalták, hogy intézik a szolgalmi jogot, amit el is kezdtek elsőbbségivel augusztusban. Novemberben közölte a földhivatal, hogy elutasítják a szolgalmi jog bejegyzését (nem is záradékolták), mert a földmérő lopott adatokkal dolgozott, elvette a tulajtól a pénzt, nem lehet utólérni, majd hivatali eljárás indult ellene és be is vonták az engedélyét. Decemberben saját költségünkön elkezdtük a szolgalmi jogot intézni, viszont az eljárás közben lejárt az adásvételi szerződésünk, illetve a függőben tartás is lejárt január 14-én. Így a tulajdoni lapon már csak a bank jelzálog igénye szerepel a széljegyen, de így a tulajdonváltás nem lehetséges. Van arra valami vagy bármilyen megoldás, hogy a függőben tartást életben tartsuk, vagy önhibánkon kívül kezdhetünk minden elölről? Nagyon szeretnénk ezt az ingatlant, már el is kezdtünk beruházni rá, feltételezve, hogy probléma mentes lesz az adásvétel. Ilyen vis maiorral nem kalkuláltunk. Illetve a tulajdonosok is már szeretnének túladni rajta.